Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Březňák Velké Březno


Pivní.info

Na svém historickém motocyklu značky Jawa 250 - zvaném též pérák - přivezl včera „správce“ pivovaru do velkobřezenské restaurace Tivoli soudek s třináctistupňovým červeným pivem, které pivovar ve Velkém Březně uvádí na trh jako svůj vánoční speciál. Tam ho slavnostně předal panu Cibichovi, jehož tvář je vyobrazena na všech etiketách velkobřezenských piv.

Role správce a řidiče motocyklu se ujal novinář a milovník historie Martin Krsek, pana Cibicha ztvárnil ústecký herec František Sysel.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Kamila Vostrá přijela oslavit své kulaté narozeniny do velkobřezenského pivovaru. Drobná černovláska z Postoloprt bude hájit barvy Březňáku v soutěži Miss zlatého moku.

Kamila Vostrá oslaví dvacetiny v sobotu, ale první dárek už dostala – navštívila pivovar ve Velkém Březně, který bude 5. září reprezentovat v soutěži o nejhezčí dívku piva a chmele. Studentka hotelové školy v Žatci si se zájmem vyslechla příběh pana Cibicha, muže, který je již 102 let tváří Březňáku. Zavítala také do vyhlášené restaurace Tivoli, ve které si pan Cibich vychutnával své oblíbené pivo až do posledního dne života. Tak, jak si vymínil výměnou za propůjčení své tváře pivovaru.

Kamila Vostrá, která je vášnivou rybářkou a příležitostnou servírkou, se seznámila také s ředitelem pivovaru Pavlem Rottenbornem, který ji provedl jednotlivými úseky výroby. Zpestřením její návštěvy ve Velkém Březně byla v závěru prohlídka místního romantického zámku.

O titul Miss zlatého moku 2008 bude deset finalistek soutěže bojovat 5. září na galavečeru v Městském divadle v Žatci. Prestižní akce, ve které dívky měří své dovednosti například v ručním česání chmele nebo čepování piva, je již tradiční součástí žatecké Dočesné. Soutěže se letos účastní všechny čtyři pivovary společnosti Drinks Union a další pivovary z České republiky, Slovenska, Belgie a Slovinska. Pořadatelem je pražská agentura Gejzír, záštitu nad Miss zlatého moku převzal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Aktuální celoplošná televizní reklama na pivo Březňák rozvířila mezi znalci debaty o postavě pana Cibicha, muže z etikety. Kdo to vlastně byl, když je mu prokazována taková úcta?

Victor Cibich se narodil 11. prosince 1856 v Hustopečích u Brna. Jeho vzdělání není známo, celý život byl zřejmě drážním úředníkem, díky čemuž se často stěhoval. Oženil se roku 1884 v Praze s Auguste Bunzelovou, se kterou měl dva syny, Bruna a Paula. Ve Velkém Březně se Cibichovi trvale usadili 12. března 1891. Bydleli v prostorném bytě v budově nádraží. V roce 1901 byl Victor Cibich kontrolorem soukromé rakouské severozápadní dráhy. O šest let později zažádal u obce Velké Březno o udělení domovského práva. V protokolu následného jednání obecního výboru je poprvé zaznamenána jeho funkce přednosty stanice Velké Březno.

Victor Cibich byl proslulý svou láskou k pivu Březňák nejen ve Velkém Březně, ale i okolí. V roce 1906 ho proto oslovila správní rada s nabídkou stát se tváří piva Březňák a Cibich rád souhlasil. Jeho portrét se od té doby objevoval na etiketách, reklamních cedulích, inzertních a propagačních materiálech všeho druhu. Jako protihodnotu dostal doživotní rentu 30 piv týdně, kterou si vychutnával v restauraci Tivoli ve Velkém Březně.

Pan Cibich zemřel v 59 letech. Záznam o jeho pohřbu vypovídá o jeho postavení ve společnosti a oblíbenosti. Na hřbitov ve Valtířově, kde má svůj hrob dodnes, se s ním přišli rozloučit členové hraběcí rodiny Chotků, úředníci a zřízenci státních drah, představitelé a členové místních spolků a korporací.

U příležitosti stého výročí ochranné známky s panem Cibichem se konala v Ústí nad Labem dvoudenní konference na téma „Muž, který dal pivu tvář“, na které se sešlo na čtyřicet historiků ze čtyř zemí Evropy. Přednášky pak byly vydány ve sborníku „Pivo lepších časů“. U stejné příležitosti byl nákladem pivovaru obnoven zapomenutý hrob Victora Cibicha na hřbitově ve Valtířově osazením epitafní desky. Současně bylo oficiálně pozměněno jméno muže z etikety, které bylo do té doby nesprávně známo jako pan Zippich, k čemuž přispěl patrně nepřesný fonetický přepis. O panu Cibichovi se rozepisuje také Martin Krsek ve své knize Šedesát ústeckých NEJ, jako o nejznámějším českém pivaři na světě.

Dokladem úspěšnosti motivu pana přednosty stanice je fakt, že postupem času používaly a stále používají Cibichův portrét na svých etiketách pivovary v Itálii, USA, Kostarice, Uruguayi, Rumunsku, Francii nebo ve Vietnamu – samozřejmě bez souhlasu mateřského velkobřezenského pivovaru.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union

Video: YouTube.com


Pivo Březňák je prestižní záležitostí Drinks Unionu. Odpovídá tomu i kampaň, jež ho provází.

Její součástí je i etiketa, na níž je tvář Victora Cibicha, který propůjčil svou tvář pivu po celém světě. A přesto jej teď provází ostuda. Respektive tvůrce reklamy, v níž postava pana Cibicha vystupuje.

Je to reklama, kde štamgasti netrpělivě na pana Cibicha čekají v hospodě. Ten mezitím prochází městem a zdraví se s kolemjdoucími. Třeba s mužem v rakousko–uherské policejní uniformě. Jakmile přijde do restaurace, pozdraví, vezme pivo a začnou hrát muzikanti v pozadí scény. Zazní několik tónů z polky Škoda lásky, která zlidověla po celém světě.

A právě zde se skrývá jádro pudla celého problému. Victor Cibich totiž zemřel za 1. světové války, v roce 1916. jenže Škoda lásky napsal Jaromír Vejvoda až v roce 1927! „Velkobřezenský pivní dědek“, jak byl pan Cibich pro neznalost svého jména nazýván, by si na ní rozhodně nikdy nezatancoval. Ani by si ji nemohl poslechnout, když už byl 11 let po smrti.

Tohoto detailu si všimlo již několik místních patriotů. Ti Deník na tuto nepřesnost upozornili. „Je to přece jen ostuda. Tato skladba nás proslavila po celém světě, a posunout jí do doby starého mocnářství, je pořádný renonc,“ smál se Jakub Vrba. „Ale to nejsou sami, historickými nesmysly se reklamy a filmy jen hemží. Být zadavatelem reklamy, dám jí reklamovat,“ zavtipkoval.

Drinks Union tuto chybu nakonec přiznal. „Děkuji za upozornění. Skutečně jsem si toho nevšiml. Reklamu pro nás připravila agentura. Je to nepříjemné, ale jsem překvapen, jak pozorně lidé naší reklamu sledují,“ uvedl manažer pro komunikaci Drinks Unionu Josef Vejlupek. Ten se po upozornění na historický omyl, na inkriminovanou reklamu znovu podíval s hudebníkem. Z populární polky v šotu prý zazní zhruba tři, čtyři takty.

Reklamu pro pivovar kompletně připravila reklamní agentura Noesis, sídlící ve Vaníčkově ulici za městským divadlem. Její šéf Radovan Dostálek ovšem tvrdí, že hudba k celému reklamnímu spotu byla komponována jako úplně nová. „Měla být stejně jedinečná jako Březňák,“ vysvětloval Dostálek. Další vyjádření chtěl učinit až po poradě se svými podřízenými, ale později se už do uzávěrky listu neozval.

Zdroj: Ústecký deník.cz


Pan Cibich oslavil výročí svatby

[pátek, 4. červenec 2008]

Symbolicky dnes oslavil své 124. výročí svatby pan Cibich, muž, který dal tvář pivu Březňák a postupně i mnoha jiným značkám na celém světě. Dnešní svatebčané na zámku ve Velkém Březně dostali od známého znalce piva originální dar.

Legendární Victor Cibich se ženil před 124 lety v Praze, jeho ženou se stala Auguste Bunzelová. Pan Cibich ani jeho potomci už slavit nemohou, a tak se pivovarští rozhodli přispět k veselí čerstvých novomanželů, kteří vstoupili do společného života dnes v poledne na zámku ve Velkém Březně. Kateřina a Petr Pospíšilovi z Teplic dostali od pana Cibicha, byť papírového, přesně 124 piv jeho milovaného pěnivého moku. Ženich i nevěsta neskrývali své překvapení a nadšení: „Udělali jste nám velkou radost, to jsme opravdu nečekali. Březňáka máme rádi a určitě s ním dnešní den zapijeme!“ Novomanželům popřál také ředitel pivovaru ve Velkém Březně, Pavel Rottenborn a marketingový ředitel Drinks Union, a.s. Josef Danihelík.

Postava pana Cibicha je s Velkým Březnem neodmyslitelně spojena. Na přelomu 19. a 20. století tam působil jako přednosta železniční stanice. Roku 1906 propůjčil svou tvář místnímu pivovaru za doživotní rentu 30 piv týdně. Malovaný portrét, který vznikl jako předloha slavné etikety, visí dodnes ve velkobřezenském pivovaru. Na pivní etikety se Cibich dostal už roku 1906, a protože ústecké pivovary patřily a stále patří k největším exportérům českého piva, rozšířila se tvář sympatického pivaře až do Ameriky a Afriky. Portrét si dokonce leckde přisvojili, na etiketách ho používají v Uruguayi, Kostarice, Itálii či Rumunsku.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Ústecký Březňák ocenili znalci na 12. ročníku degustační soutěže Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Desítka z Velkého Března zvítězila v kategorii tmavých výčepních piv.

Jako druhý skončil slovenský Zlatý Bažant tmavý (Hurbanovo, Heineken Slovensko, a.s.), třetí se umístil další hráč Drinks Union a.s., Dačický tmavý výčepní, z pivovaru Kutná Hora. Na českobudějovickém výstavišti se o uplynulém víkendu utkalo 44 pivovarů, které přihlásily 240 druhů piv. Celkem se rozdalo 14 titulů.

Vítězství tmavých piv ze společnosti Drinks Union není náhodné. Na letošních a loňských degustačních soutěžích získaly značky Březňák a Dačický v kategorii tmavých piv celkem sedm cen. Tajemství jejich úspěchu odhaluje hlavní technolog společnosti Drinks Union Ing. Ondřej Koucký: „Pro výrobu tmavých piv používáme čtyři druhy ječných sladů, světlý plzeňský, bavorský, karamelový a barvící, které našim pivům dodávají jedinečnou kombinaci plnosti a karamelové chuti“.

Soutěž Pivo České republiky je počtem přihlášených značek piv nejvýznamnější akcí svého druhu v zemi. S výjimkou největších pivovarů, jako jsou Budvar a Plzeňský Prazdroj, se akce účastní všichni výrobci piva z celé země. Soutěž se koná při tradičních Slavnostech piva. Každoročně je navštíví okolo 8000 lidí.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Němci mají jasno, jedničkou mezi dovozovými pivy je pro ně český Březňák. V roce 2007 nakoupili 195 tisíc hektolitrů velkobřezenského moku a dostali ho tak na vrchol žebříčku zahraničních piv. V závěsu zůstal Budvar, Plzeň, ale třeba také Guiness nebo Carlsberg.

Výsledky zveřejnil prestižní německý odborný časopis Inside, který sleduje nápojový trh. Poukazuje na to, že společnost Drinks Union Deutschland doslova válcuje konkurenci. Poté, co si vybudovala silné zázemí na východě země, směle boduje i na západě. Miroslav Picek z exportního oddělení společnosti Drinks Union považuje výsledky za obrovský úspěch: „Myslím, že u Březňáka rozhoduje specifická chuť a taky etiketa. Úspěch lze přičítat především tamním prodejcům, pivo je dnes ale v Německu tak oblíbené, že se prodává téměř samo!“ Jeho slovům nahrává skutečnost, že první hospodářské výsledky letošního roku ukazují na 30% nárůst prodeje oproti loňsku.

Březňák patří na německém trhu do střední třídy, jeho největšími konkurenty jsou piva domácí produkce a Staropramen. Němci obecně preferují spíše domácí značky, u Březňáka oceňují tradiční způsob výroby piva, svůj podíl na úspěchu má i postava pana Cibicha na etiketě. Drinks Union působí v Německu deset let a prodává tu přibližně 90% vyváženého piva.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Japonsko, Bolívie, Kalifornie, Austrálie nebo Jižní Afrika – to je jen malý výčet zemí, ze kterých lidé přijeli na prohlídku klasické výroby českého piva Březňák do pivovaru ve Velkém Březně na Ústecku.

„Lidé se stále více zajímají o to, jak se vlastně český národní nápoj vyrábí. Hlavním lákadlem je nejen možnost vychutnat si Březňáka přímo z pivovarského sklepa či klasický způsob výroby, ale také příběh Victora Cibicha, který je symbolem pivovaru již od roku 1906,“ řekl ředitel a vrchní sládek pivovaru Pavel Rottenborn.

V roce 2007 prošlo branami přibližně 2700 návštěvníků, což je zhruba o třetinu více než předloni. „Přibližně čtvrtinu z tohoto počtu tvořili cizinci,“ připomíná správce exkurzní trasy a kastelán nedalekého Státního zámku Velké Březno Miloš Musil. Návštěvníci z ciziny po sobě podle Musila zanechávají i zajímavé stopy. „Mezi největší kuriozity patří například zápis v knize hostů napsaný v mandarínské čínštině,“ dodal.

Pivovar ve Velkém Březně má oproti těm ostatním něco navíc. „Je to příběh Victora Cibicha, který shlíží z etiket piva Březňák již přes 100 let. Žijící osobností, která zdobí každou láhev piva, se nemůže pochlubit žádný současný domácí pivovar,“ říká historik pivovarnictví Petr Žižkovský. To také zaujalo tvůrce nekonečného seriálu České televize Toulavá kamera, kteří si pivovar vybrali jako jedno z témat na začátku loňského roku.

Zdroj: Ústecko24.cz | Autor: Ing. Josef Vejlupek


Rumunský Chargé d´Affaires Dan Balanescu si při své návštěvě Ústeckého kraje prohlédl i velkobřezenský pivovar. V pondělí 3. března jej v něm spolu s obchodním radou rumunského velvyslanectví Mirceam Borzaem, druhým tajemníkem téhož velvyslanectví Gabrielem Maresem a Andreou Kalasovou z kanceláře hejtmana kraje přivítali zástupci skupiny DRINKS UNION Jaroslav Rottenborn a Josef Vejlupek.

Rumunská delegace si prošla prohlídkovou trasu v místním pivovaru a detailně se zajímala o všechny technologické postupy, které do výroby zlatavého moku vstupují. Při posezení nad sklenicí jantarového speciálu jí pak Josef Vejlupek představil historii velkobřezenského pivovaru, která je neodmyslitelně spojena s tváří přednosty stanice Victora Cibicha. Rumunský Chargé d´Affaires Dan Balanescu se zajímal i o současnost pivovarnické skupiny DRINKS UNION s poukazem na rostoucí oblibu piva mezi rumunskými konzumenty. Zástupci pivovaru byli informováni, že jednání o vstupu značek Zlatopramen a Březňák na rumunský trh jsou reálná, ovšem na přesný termín, kdy budou obě piva dostupná i v Rumunsku je ještě nutné si počkat.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Značka Březňák se stala neoficiálním absolutním vítězem letošních Slavností piva v Táboře. Z tradiční pivní soutěže si vedle zlata a stříbra v kategorii světlý ležák a tmavé výčepní přiváží také titul „ Pivo piv“. Na závěr slavností totiž hodnotili vybraní sládci, novináři či zástupci radnice nejlahodnější pivo mezi vítězi všech 12 kategorií. Na prvním místě v soutěži nazvané „O pivo piv“ zvítězil světlý ležák Březňák. „ Je to vynikající úspěch této značky. Jen potvrzuje, že naši pivovarští ve Velkém Březně jej vaří skutečně poctivě a s láskou,“ řekl marketingový manažer značky Březňák Jan Sedláček. Za Březňákem skončily světlý speciál Pelhřimov 14° a tmavé výčepní pivo Dačický. Březňák i Dačický patří do skupiny Drinks Union.

Letošní Slavnosti piva v Táboře byly pro značky skupiny Drinks Union jednou z nejúspěšnějších degustačních soutěží z posledních let. Vedle úspěchu Březňáka si odvezl z Tábora zlato také tmavý výčepní Dačický. Další zlato pak získala značka Louny za své pivo Diamant se sníženým obsahem cukru. Do letošního, již 18. ročníku Slavností piva v Táboře se přihlásilo celkem 64 pivovarů s 279 vzorky piv, které od úterý do pátku soutěží ve 12 kategoriích. Slavnosti se konaly na přelomu ledna a února.

Březňák s dvěmi místy na stupních potvrdil svou pozici jednoho z nejvíce oceňovaných piv společnosti Drinks Union. Březňák si v posledních deseti letech přivezl z různých soutěží po celé zemi více než 100 ocenění. „Ve Velkém Březně vaříme skutečně poctivé pivo s lahodnou, plnou chutí a krémovou pěnou. Používáme přitom ty nejlepší suroviny. Podobná ocenění jsou další motivací pro všechny lidi z pivovaru,“ řekl ředitel a vrchní sládek pivovaru Velké Březno Pavel Rottenborn.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Speciální pivo Březňák 14%, který vaří skupina Drinks Union v pivovaru Velké Březno na Ústecku, bude zrát v nových tancích. „Jde zatím o tři menší tanky o objemu 10 hektolitrů, které jsme umístili do ležáckých sklepů. Připravujeme ale ještě další. Menší tanky jsou mnohem operativnější pro rostoucí zájem o tento lahodný speciál v některých našich restauracích, jejichž návštěvníci si na toto silnější pivo již zvykli,“ řekl výrobně-technický ředitel Drinks Union Daniel Váša.

Vedle nových tanků dostal Březňák 14% speciál také novou láhev s novou etiketou. „Nová etiketa vychází ze změn, kterou prošly i ostatní druhy piv značky Březňák – světlé výčepní, světlý ležák a tmavé výčepní. Etiketě vedle pana Cibicha dominuje také velké označení 14% charakterizující vyšší stupňovitost tohoto piva opravdových znalců,“ doplnil marketingový manažer značky Jan Sedláček.

Rostoucí zájem o Březňák 14% není náhodný a dokládá ho i nedávný úspěch z degustační soutěže na jubilejní 50. Žatecké dočesné. „Březňák 14% chutnal degustační komisi a vyhrál ve své kategorii. To jen potvrzuje, že tento speciál vaříme poctivě. Používáme nejen vybrané suroviny, ale také klasický způsob vaření známý již po staletí,“ doplnil ředitel pivovaru Jaroslav Rottenborn.

Změnami prošel v nedávné době také samotný pivovar ve Velkém Březně. „Vybudovali jsme zcela novou laboratoř, která nám umožní ještě lépe sledovat kvalitu piva vyráběného v tomto pivovaře. Je skutečně na co se dívat,“ uvedl Daniel Váša. V říjnu pak čeká pivovar úprava etiketovačky, která přijde zhruba na 1,5 milionu korun. (Tisková zpráva Drinks Union)


Z tváře Victora Cibicha vyzařuje klid a pohoda. Kdyby lidé věděli, že jde o někdejšího velkobřezenského přednostu stanice, šlo by napsat, že to je asi nejznámější železničář. Jenomže už od roku 1906 je jeho bodrý obličej součástí etiket piva Březňák, a tak ho znají spíš pivaři než železničáři.

Teď se dostal i do Rumunska a Vietnamu. Nikoliv však s Březňákem. Sáhly po něm tamní dva pivovary, které si Cibichův portrét "půjčily". A nebylo to poprvé.

Nejstarší historicky doložené kopie jeho podobizny pocházejí už z roku 1935, kdy se objevily v italském Turínu. Později třeba i v Uruguayi, USA, Francii či Kostarice. "Nelze ale vyloučit, že se objevily i jinde," říká Josef Vejlupek, manažer pro komunikaci pivovarské skupiny Drinks Union, která Březňák v pivovaru Velké Březno vaří.

Cibich a "Gambrinuz"

V Hanoji se "Cibich", paradoxně doprovázený nápisem Gambrinus s otočeným "es" na konci, objevil v jednom z restauračních pivovarů. "Ale jen na táccích. V něm se pivo do lahví nestáčí. Jakmile jsme začali fotit, pakovali nás ven," říká Petr Žižkovský, který důkaz do Čech přivezl. Smůlou Drinks Unionu ale je, že tuhle ochrannou známku má chráněnou jen v Česku a Německu. Tedy na svých nejsilnějších trzích. Proto s plagiáty mimo tato území nemůže nic dělat.

A jak se značka dostala do Vietnamu? "To lze spojit s citem Asiatů pro obchod. Ti jsou schopni téměř neomylně vycítit, co zákazníky zaujme," míní Vejlupek.

Navíc, v zemi je české pivo velmi populární. Schází se u něj i lidé, kteří si jej pamatují ze svých pracovních pobytů v srdci Evropy. Českou technologií vaří v Hanoji i dalších městech hned několik restauračních pivovarů, některé dokonce s českými sládky.

Symbol pivařovy pohody

"Představa brunátného staršího výčepního s knírem, který s úsměvem nese půllitr, se objevuje už v pohádkách. Je to tvář evokující dobré pivo. Hlavně v českém a německém pivovarnictví se pro pivaře stala tradičním symbolem," vysvětluje její úspěch Pavel Vlček z týdeníku Marketing&Media.

Na tyto kořeny podle něho sázejí i některé menší zahraniční pivovary, které po Cibichově tváři sahají. Chtějí prostě přilákat spotřebitele a k tomu se jim osvědčená symbolika, vzbuzující dojem tradice, hodí.

Také podle Žižkovského, který pro Drinks Union pracuje jako externí historik, se tvář pohodáře k pivu náramně hodí. "Po válce si ji Němci mířící za oceán vzali s sebou," vysvětluje její cestu do Ameriky.

Už předtím se tam podobně s německými přistěhovalci dostal z Čech Budweiser nebo Michelop. Tedy piva z Budějovic a Měcholup. I ta byla pro Evropany symbolem kvality.

Mezi největšími

V roce 1906 bylo Cibichovi padesát let. Podle dochovaných zpráv za svůj "marketingový tah" dostal doživotní rentu 30 piv týdně. Pro ně si sám chodil do restaurace Tivoli nedaleko pivovaru ve Velkém Březně.

Ten je dnes součástí šestky českého pivovarského trhu s ročním výstavem kolem milionu hektolitrů. Drinks Union má kromě něj pivovary i v Krásném Březně, Lounech a Kutné Hoře. Čtvrtinu produkce vyváží. V Německu je se zhruba 260 tisíci hektolitry piva největším českým exportérem. I sem míří lahve s "vousatou" etiketou. Hlavní značku Zlatopramen pak licenčně vyrábí také v Rusku. (iHNed)


Nejsilnější pivo ve své historii, speciální Březňák 21°, které uvařila ve svých pivovarech skupina Drinks Union, již putuje do lahví. „Speciální pivo s deseti procenty alkoholu jsme již začali stáčet do lahví, které jsou polepené speciální etiketou. Název piva určeného primárně pro německý předvánoční trh je Doppel-Doppel Bock, což znamená Dvojitý – dvojitý kozel,“ říká výrobně technický ředitel Drinks Union Daniel Váša.

Pivo má barvu tmavého jantaru a jde o jakýsi pivní likér určený především pro vychutnání. „ Jsme jediní z velké sedmičky domácích pivovarů, kteří tak silné pivo vyrobili,“ dodal Daniel Váša.

Protože šlo o velmi neobvyklou zakázku, která vzešla z požadavku dceřiné společnosti Drinks Union v Německu, museli se na přípravě tohoto piva podílet prakticky všechny pivovary. „ Na přípravě receptu se podíleli téměř naši sládci ze všech čtyř pivovarů. Pivo se kvůli technologii muselo vyrobit v pivovaru Kutná Hora a kvůli speciálním požadavkům na obaly se stáčí v pivovaru Louny,“ uvedl Daniel Váša

Německý trh možná není jediným, kam se takto silné pivo dostane. „V jednání je také možný export tohoto piva do USA,“ doplnil manažer exportu Drinks Union Adrian Šaroch.

Speciální Březňák sládci Drinks Unionu uvařili na přelomu loňského a letošního roku. „Doba ležení v ležáckých sklepích byla více než půl roku. Bylo nutné, aby se sladila chuť a hořkost piva a aby se chuťově schoval také alkohol,“ vysvětlil Daniel Váša. Pivovar vyrobil 500 hektolitrů tohoto speciálního piva.

Pivovary skupiny Drinks Union ve své historii nevařily silnější pivo, než je připravený speciál Březňák. „ Pouze v meziválečném období pivovar Velké Březno vyráběl 18 druhů piv, vařil osmnáctistupňový Doppelbock, tedy Dvojitého kozla,“ doplnil historik pivovarnictví Petr Žižkovský. Dodal, že z pivovarů, které nyní patří do skupiny Drinks Union, vyráběl silnější pivo pouze v meziválečném období dnešní pivovar Zlatopramen a to 22° Patriota. (Tisková zpráva Drinks Union)


Victor Cibich, tvář z loga pivovaru ve Velkém Březně, se začíná řadit k nejkopírovanějším pivním značkám světa. Ve vietnamské Hanoji Ústecké pivovary právě zaznamenaly nový případ padělání svého historického loga. Tvář někdejšího přednosty stanice Velké Březno nelegálně koluje na pivních lahvích už na třech světadílech. „Účastnil jsem se slavnostního otevření české pivovarnické hospody v Hanoji a přitom si udělal exkurz po místních pivovarech. Zůstal jsem jak opařený, když jsem na zdi jednoho z nich viděl obrovský portrét našeho Cibicha. Byl úplně stejný jako naše starší etikety, jen místo nápisu Březňák měl pod sebou napsáno Gambrinuz,“ popsal poslední úlovek historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který pracuje pro majitele Ústeckých pivovarů, společnost Drinks Union.

Chtěl kuriozitu nafotit, ale zabránila mu v tom ochranka pivovaru. Podařilo se mu ale tajně odnést tácek z pivovarnické hospody.

„Ve Vietnamu je to celkem běžné, že se kopírují cizí značky, a Cibicha znal asi někdo z pivovaru z dob svých českých studií,“ vysvětluje si Petr Žižkovský vietnamský výlet Victora Cibicha.

V posledním půlroce je to už druhý objev neznámé zahraniční verze velkobřezenského maskota. Předtím z dovolené v Řecku přivezl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc plakát s francouzskou verzí Cibicha z pivovaru Sochaux.

„Při pátrání jsme zjistili, že pivovar zanikl v roce 1979 a dneska je v jeho prostorách muzeum firmy Peugeot. Jak a kdy se tam dostal obrázek českého pivaře, zůstává záhadou,“ doplnil příběh Žižkovský.

Líbivá velkobřezenská etiketa je obětí nelegálního kopírování takřka od počátku své existence, tedy od roku 1906. Nejdříve se šířila po Evropě. Po druhé světové válce pak pravděpodobně s odsunutými Němci překročila i oceán a dostala se do USA, Uruguaye a dalších zemí.

Drinks Union podle vyjádření svého mluvčího Josefa Vejlupka zatím nechystá žádné právní kroky proti kopírování své tradiční značky. „Padělky kolují na trzích, kde nás to zatím obchodně neohrožuje,“ poznamenal. Naopak společnost využívá velký zájem o svého Cibicha jako dobrou reklamu.

Nedávno vydala nové plakáty a pohlednice, na nichž přetiskuje všechny známé verze etikety s Cibichem, od historických po současné, včetně zahraničních padělků. Objev vietnamského a francouzského modelu na plakátech bohužel kvůli době nálezu chybí. (MF Dnes)


Den s Březňákem byl s divadlem

[čtvrtek, 16. srpen 2007]

V sobotu se ve Velkém Březně vypravilo několik stovek lidí hledat pana Cibicha, který se před více než 100 lety stal ikonou piva Březňák. Při prohlídce místního pivovaru se bavili malí i velcí návštěvníci.

Zajímavý byl i tenisový turnaj O tuplák pana Cibicha, na kterém nechyběli baviči Petr Rychlý, Josef A. Náhlovský nebo hokejista Jan Čaloun. Na vedlejším hřišti se konalo mezinárodní fotbalové utkání mezi FK Jiskra Velké Březno a SSV Textima Chemnitz.

Program pro návštěvníky byl připraven také v místní restauraci Tivoli, kde diváky bavili Franta Sysel, hudební skupina Blue Point a Čupr baby. K vidění byla též Miss Březňák – Irena Kinclmanová, která bude velkobřezenský pivovar zastupovat na soutěži Miss zlatého moku. (Ústecký deník)


Tenisový pohár pana Cibicha opět zůstal ve Velkém Březně. Také ve druhém ročníku tenisového turnaje O pohár pana Cibicha, který se uskutečnil v sobotu v rámci celodenní akce Den s Březňákem, zvítězili hráči reprezentující obec Velké Březno. Triumf na domácích dvorcích si tak zopakovali Jiří Renner a Václav Štajner. Za ně se pak zařadili reprezentanti pivovarů ze skupiny Drinks Union v pořadí, Kutná Hora-Dačický, Zlatopramen a Březňák.

Ve druhém ročníku byla konkurence výrazně tvrdší, než tomu bylo před rokem. „Podařilo se nám přitáhnout protřelé deblisty, kteří jsou známí nejen z tenisových kurtů, ale především z televizních obrazovek,“ řekl Josef Vejlupek z pořádající společnosti Drinks Union. Dodal, že letošního turnaje se zúčastnilo 32 hráčů.

Nechyběli mezi nimi například herci Petr Rychlý, Josef Alois Náhlovský či Karel Šíp. Další z televizních hvězd, herci Josef Dvořák a Pavel Nový pak dokonce se svými spoluhráči z týmu Mokré šosy a Stará myslivecká vystoupili na stupně vítězů v paralelně hraném turnaji útěchy o Cenu paní Sládkové. „Oba hráči podávali tak excelentní výkony, že jsme je museli odměnit ještě individuálními cenami. Josef Dvořák získal cenu za nejlepší pohyb na dvorci a Pavel Nový byl oceněn jako nejlepší nováček turnaje,“ doplnil Josef Vejlupek.

Mimo tenisového turnaje se na vedlejším fotbalovém hřišti konal mezinárodní fotbalový zápas mezi FK Jiskra Velké Březno a SSV Textima Chemnitz. Hráči Velkého Března nastříleli svému soupeři 10 branek. Zápas skončil 10:2 pro domácí. (Tisková zpráva Drinks Union)


Tisíce piv zastavily dopravu

[pondělí, 16. červenec 2007]

Tisíce rozbitých lahví od piva včera zablokovaly jednu z hlavních dopravních tepen v Ústí nad Labem. Na sjezdu z Mariánského mostu ve směru na Krásné Březno se vysypaly z plně naloženého návěsu kamionu přepravky s lahvovým pivem značky Březňák. „Byla to hloupá náhoda a únava materiálu.

V zatáčce prostě nevydržela bočnice a velká část nákladu se vysypala. Je to velká škoda,“ řekl závozník Petr Bečka. Zástupce firmy Drinks Union, jíž pivo patří, Josef Vejlupek, uvedl, že definitivní výši škody ještě nebylo možno spočítat. „Předběžně však odhadujeme, že jsme přišli zhruba o 4 tisíce piv za přibližně 70 tisíc korun.“ Podle Vejlupka pivo přepravovala firma Četrans. Ta se ale k nehodě nevyjádřila. (Ústecký deník)


Březňák má svůj symbol i na novince

[středa, 16. květen 2007]

Pivovar Velké Březno na Ústecku začal včera pivo čepovat do nových láhví. Nápoj prý také bude kvalitnější, protože otevřel i novou filtraci, která má zlepšit chuťovou stabilitu piva Březňák, řekl Josef Vejlupek, prokurista společnosti Drinks Union, která pivovar ovládá. Podle manažera pivovaru Jana Sedláčka lze na novou láhev nalepit větší etiketu, která proto byla upravena. Jejím hlavním motivem je tradiční portrét Victora Cibicha. O něm se tvrdí, že je nejspíše nejportrétovanějším Čechem v historii. Na pivní etikety se dostal už v roce 1906. Jeho obrázek je nejen na láhvích piva z Velkého Března, ale údajně ho používají i některé pivovary v Uruguayi, Kostarice, Itálii či Rumunsku. Cibich je skutečnou postavou. Žil v letech 1856 až 1916. Ve Velkém Březně pracoval jako přednosta zdejší železniční stanice. Pivovar Velké Březno vznikl v 17. století a v současné době se jeho roční výstav pohybuje kolem 180 tisíc hektolitrů piva. (Lidovky)


Velké české pivovary začínají experimentovat s novými druhy piv. Po Plzeňském Prazdroji nebo například Budvaru, které letos přicházejí s novým pivem, sází na originální druh i ústecká pivovarnická skupina Drinks Union. Pro německý trh chystá výjimečně silný ležák.

"Jedenadvacetistupňový ležák ale zatím nebude k dostání na českém trhu, společnost jej chce vyvážet do Německa," uvedl prokurista společnosti Josef Vejlupek.

Nové pivo je velmi silné, obsahuje deset procent alkoholu. Pivovar Velké Březno, kde se bude vyrábět, ho uvařil pět set hektolitrů. Pracovní název je zatím Doppelbock či také Strong.

"Doba ležení v ležáckých sklepích je minimálně půl roku. Je nutné, aby se sladila chuť a hořkost piva. Dále je nutné, aby se chuťově schoval také alkohol," uvedl výrobně-technický ředitel skupiny Drinks Union Daniel Váša.

Velkobřezenský pivovar nikdy tak silné pivo nevařil. Z pivovarů, které nyní patří do skupiny Drinks Union, vyráběl silnější pivo pouze v meziválečném období dnešní pivovar Zlatopramen, a to dvaadvacetistupňového Patriota. (iDnes)


Více než padesát sudů pěnivého moku značky Březňák vypili návštěvníci Pivních slavností Březňáku, které se uskutečnily tuto sobotu v Děčíně. „Na 15 výčepů, které byly nepřetržitě v provozu, jsme museli neustále zásobovat novými a novými sudy s pivem z našich velkoskladů,“ hlásil bezprostředně po akci Jan Vyleťal z produkce Drinks Union, která pivo Březňák vaří. Slavností se podle odhadů zúčastnilo několik tisíc lidí.

Letošní Pivní slavnosti Březňáku byli součástí městských slavností v Děčíně. „Chtěli jsme zdůraznit sounáležitost naší značky s tímto regionem. Městské slavnosti považujeme za nejpříhodnější možnost, jak tuto sounáležitost zdůraznit,“ řekl manažer značky Březňák Jan Sedláček.

Dodal, že k oslavám měl Březňák ještě další důvod. „Od 10. května jsme začali naše pivo plnit do zcela nové láhve, která nahradí původní láhev NRW. Březňák se také poprvé v historii objeví na pultech v balení multipack po 12 kusech,“ doplnil Sedláček. Vše pak podle něj doplňuje nové logo a etikety, které ještě více posilují symbol značky – obličej pana Cibicha, prvorepublikového přednosty stanice v sídle pivovaru, Velkém Březně.

Pivním slavnostem Březňáka vévodil velký pivní stan 15 metrů dlouhý. „Největší zájem byl samozřejmě o pivo Březňák, ale nával byl také u atrakcí jako stolní fotbal a šipky,“ uvedl Jan Vyleťal. Hlavní hvězdou programu pak byly tři české hudební osobnosti – Ivan Hlas, Hudba Praha a Laura a její tygři. (Tisková zpráva Drinks Union)


«« « Strana 6 z 8 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI