Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zájem lidí o prohlídky pivovarů roste

Co se píše o pivovarech a pivu


Zájem lidí o prohlídky pivovarů roste

[pátek, 18. duben 2008]

Japonsko, Bolívie, Kalifornie, Austrálie nebo Jižní Afrika – to je jen malý výčet zemí, ze kterých lidé přijeli na prohlídku klasické výroby českého piva Březňák do pivovaru ve Velkém Březně na Ústecku.

„Lidé se stále více zajímají o to, jak se vlastně český národní nápoj vyrábí. Hlavním lákadlem je nejen možnost vychutnat si Březňáka přímo z pivovarského sklepa či klasický způsob výroby, ale také příběh Victora Cibicha, který je symbolem pivovaru již od roku 1906,“ řekl ředitel a vrchní sládek pivovaru Pavel Rottenborn.

V roce 2007 prošlo branami přibližně 2700 návštěvníků, což je zhruba o třetinu více než předloni. „Přibližně čtvrtinu z tohoto počtu tvořili cizinci,“ připomíná správce exkurzní trasy a kastelán nedalekého Státního zámku Velké Březno Miloš Musil. Návštěvníci z ciziny po sobě podle Musila zanechávají i zajímavé stopy. „Mezi největší kuriozity patří například zápis v knize hostů napsaný v mandarínské čínštině,“ dodal.

Pivovar ve Velkém Březně má oproti těm ostatním něco navíc. „Je to příběh Victora Cibicha, který shlíží z etiket piva Březňák již přes 100 let. Žijící osobností, která zdobí každou láhev piva, se nemůže pochlubit žádný současný domácí pivovar,“ říká historik pivovarnictví Petr Žižkovský. To také zaujalo tvůrce nekonečného seriálu České televize Toulavá kamera, kteří si pivovar vybrali jako jedno z témat na začátku loňského roku.

Zdroj: Ústecko24.cz | Autor: Ing. Josef Vejlupek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ludwig

neděle, 20. duben 2008
10:47

Ludwig

Myslim ze vsichni znaji tu hezkou pozujici slecnu z lahve "Skalak Marina" Sice nevim kdo to je, ale snad jeste zije..
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.04.2008 ve 10:50:04


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Tchoř

neděle, 20. duben 2008
00:14

Rád bych autorův článek poněkud opravil: Victor Cibich není žijící osobností. Je naopak osobností, která patří do historie Velkého Března, tamějšího pivovaru a vůbec do dějin lahvového piva, neboť jeho portrét zdobí již jedno století nejen etikety Březňáku, ale i řady dalších lahví z mnohdy exotických končin, kde si ho neoprávněně přivlastnili. Až budu mít cestu do Valtířova, položím na páně Cibichův hrob květiny... (I v článku se uvádí, že p. Cibich zdobí březenské etikety již 100 let, a pokud vím, zemřel někdy před 80 lety.)
Jediné v současnosti žijící osobnosti, které jsem spatřil na pivních etiketách, byly Jiří Krampol, pózující v posilovně na klášterské sedmičce (nebo snad šestce?), a Standa Bernard na stejnojmenných nealko butylkách. A tak se hned nabízí otázka: existují ještě nějaké další ŽIJÍCÍ osobnosti na etiketách českých piv? Pokud ano, těším se na ně!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI