Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Hanoji to popletli, Cibich tu propaguje „gambrinuz“

Co se píše o pivovarech a pivu


V Hanoji to popletli, Cibich tu propaguje „gambrinuz“

[čtvrtek, 16. srpen 2007]

Victor Cibich, tvář z loga pivovaru ve Velkém Březně, se začíná řadit k nejkopírovanějším pivním značkám světa. Ve vietnamské Hanoji Ústecké pivovary právě zaznamenaly nový případ padělání svého historického loga. Tvář někdejšího přednosty stanice Velké Březno nelegálně koluje na pivních lahvích už na třech světadílech. „Účastnil jsem se slavnostního otevření české pivovarnické hospody v Hanoji a přitom si udělal exkurz po místních pivovarech. Zůstal jsem jak opařený, když jsem na zdi jednoho z nich viděl obrovský portrét našeho Cibicha. Byl úplně stejný jako naše starší etikety, jen místo nápisu Březňák měl pod sebou napsáno Gambrinuz,“ popsal poslední úlovek historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který pracuje pro majitele Ústeckých pivovarů, společnost Drinks Union.

Chtěl kuriozitu nafotit, ale zabránila mu v tom ochranka pivovaru. Podařilo se mu ale tajně odnést tácek z pivovarnické hospody.

„Ve Vietnamu je to celkem běžné, že se kopírují cizí značky, a Cibicha znal asi někdo z pivovaru z dob svých českých studií,“ vysvětluje si Petr Žižkovský vietnamský výlet Victora Cibicha.

V posledním půlroce je to už druhý objev neznámé zahraniční verze velkobřezenského maskota. Předtím z dovolené v Řecku přivezl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc plakát s francouzskou verzí Cibicha z pivovaru Sochaux.

„Při pátrání jsme zjistili, že pivovar zanikl v roce 1979 a dneska je v jeho prostorách muzeum firmy Peugeot. Jak a kdy se tam dostal obrázek českého pivaře, zůstává záhadou,“ doplnil příběh Žižkovský.

Líbivá velkobřezenská etiketa je obětí nelegálního kopírování takřka od počátku své existence, tedy od roku 1906. Nejdříve se šířila po Evropě. Po druhé světové válce pak pravděpodobně s odsunutými Němci překročila i oceán a dostala se do USA, Uruguaye a dalších zemí.

Drinks Union podle vyjádření svého mluvčího Josefa Vejlupka zatím nechystá žádné právní kroky proti kopírování své tradiční značky. „Padělky kolují na trzích, kde nás to zatím obchodně neohrožuje,“ poznamenal. Naopak společnost využívá velký zájem o svého Cibicha jako dobrou reklamu.

Nedávno vydala nové plakáty a pohlednice, na nichž přetiskuje všechny známé verze etikety s Cibichem, od historických po současné, včetně zahraničních padělků. Objev vietnamského a francouzského modelu na plakátech bohužel kvůli době nálezu chybí. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI