Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Domažlickej pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Domažlickej pivovar

Domažlickej pivovar [p173]

Pivovar v Domažlicích uváděl jako rok svého založení 1341. Fungoval až do roku 1996, kdy se ho jeho vlastník z Plzně zbavil. Jsem rád, že jsem v roce 1993 pár měsíců mezi školami pracoval u České pošty a jedna štace vedla i do Domažlic. Já si tak mohl vychutnávat domažlická piva dosytosti. Bohužel tři roky poté už byl s tímto regionálním pivovarem ámen. Část jeho budov byla zbourána a na jejich místě postaven Kaufland :(

Pivovar
Pivovar

Naštěstí se zachovala budova bývalé humnové sladovny z 19. století, ve které za ta léta vzniklo Kulturní centrum – Pivovar Domažlice. A v létě 2020 byla v těchto prostorech obnovena výroba piva. Městský pivovar Domažlice je přes společnost Domažlické městské lesy plně vlastněno městem Domažlice. Minipivovar s výstavem max. 3000 hl/rok má v současné době tři sládky. Bohumila Hlavsu znáte z nedalekého Koutu na Šumavě (zavřen 2020), ale možná nevíte, že v Domažlicích pracoval třicet let. Dále jsou tu dva mladí: Jana Müllerová a David Bierhanzl, který bude naším dnešním průvodcem.

Pivnice
Pivnice

Ještě než na nás bude mít čas, ochutnáme nové domažlické pivo v pivnici, restaurace ještě není v provozu. Počítejte, že si k domažlickému pivu dáte i něco dobrého z teplé kuchyně až někdy v říjnu. Prozatím jen něco málo studeného. Tak ochutnáme alespoň pivo. Dnes je na čepu trojice domácích piv. Na čtvrté pípě hostuje něco z Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha, což nás ale v tuto chvíli nezajímá.

Domažlická 10
Domažlická 10

Začínáme samozřejmě Domažlickou 10°, která je velmi dobrá, spíše sladová, nicméně výborně pitelná. Čerchov 11° je pro mne o dost horší, něco mi v jeho chuti vadí. Ne že by to byla chyba, spíše něco nevyhovuje mé chuti. Naopak summer ale Hale 8 je svěží, jemný a pitelný ejl. Na čepu dnes bohužel chybí Domažlická 12°. Sortiment pak bude doplňovat tmavý ležák Čakan 11° a silnější speciál Doppel. Jako každý jiný pivovar budou samozřejmě i v Domažlicích vařit jednorázové várky různých pivních stylů.

Varna
Varna

Ale to už na nás má čas pan Bierhanzl a tak nic nebrání tomu, abychom se podívali do útrob pivovaru. Technologii vévodí dvounádobová varna v měděném provedení plus vířívá káď v nerezu. Na jednu várku tak uvaří cca cca 10hl. Spilka je zde většinou složená z kvasných tanků (2x 20hl a 2x 10hl), ale najdete tu i jednu otevřenou kvasnou káď o objemu 10hl. V ležáckém sklepě pak naleznete 6 ležáckých tanků o objemu 20hl a šest polovičních, tedy 10hl. Veškerá kvasná a ležácká technologie je od ostatních prostor oddělena skleněnými stěnami.

Kvasná technologie
Kvasná technologie

Protože se v pivnici i restauraci pivo čepuje přímo z tanků jsou v těchto prostorech ještě umístěny výčepní tanky, 8 ks po 10hl. V pivnici nad výčepem vévodí prostoru dva tanky o objemu 5hl.

Ve sklepě dostáváme ochutnat mj. ještě Domažlickou 12°, která je chmelena především ŽPČ a na chuti je to znát. Pivo je krásně jemné, zakulacené, pro mne dnes nejlepší. Právem to bude vlajková loď pivovaru.

Domažlická 12
Domažlická 12

Pivo tu budou plnit do standardních sudů (30l a 50l), ale i do zajímavých objemů 10l a 15l, které budou ideální na takové to domácí … degustování. V plánu je (resp. již probíhá) plnění do sedminkových skleněných lahví.

Jsem rád, že se do Domažlic vrátilo právo várečné. Městském u pivovaru přeji, aby se mu dařilo a hlavně aby se v něm vařilo samé dobré pivo. Aby chutnalo jak místním tak návštěvníkům a turistům.

Další fotky z Pivnice Domažlice a Pivovaru Domažlice



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2804x] [10. září 2020]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI