Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Beer Factory vs Purkmistr

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Beer Factory vs Purkmistr

Beer Factory vs Purkmistr [p1724][p168]

Na sklonku letošního roku se mi podařilo navštívit dva plzeňské minipivovary, které jsou spjaty s pivovarnickou rodinou Krýslů. Nejdříve to bylo v pátek 29. listopadu, kdy jsme zvolili krátké posezení v Beer Factory, které se nachází ve středu Plzně, pár kroků od náměstí. Samozřejmě začínám ležákem a chybou je, že jsem zvolil půl litru, protože z tohohle skla se mi opravdu špatně pije. Na můj vkus moc tlusté, ale o tom jsem již psal při mé první návštěvě. Pro příště tedy ležák raději ze třetinky. Nevím, zda to bylo jen tím sklem, ale ležák se mi dříve zdá chutnější a svěžejší.

Světlý ležák
Světlý ležák

Z bohaté nabídky dále vybírám pro mě nové ejly. Začínám Cascade Harvest Fresh Ale 11%, což má být ale england style. Na můj vkus je to takový ne moc výrazný ejl. Zkusím něco silnějšího. E.S.B. má být stejného stylu, jen stupňovitost je 12% a moje chuťové buňky ho ohodnotí malinko lépe. Nezbývá už moc času a tak končím vyšším levlem. Svatomartinský bock 17% je spodně kvašené pivo německého stylu. Je krásně voňavý po karamelu a dnes jasně nejlepší.

Bock a E.S.B.
Bock a E.S.B.

Celkově se mi ale všechna fabrická piva dnes zdála taková mdlejší, jako by jim něco málo chybělo k tomu, abych mohl být plně spokojen.

O týden později máme posezení v černickém Purkmistru. Tady mám více času a tak nic nebrání přechutnat prakticky celé portfolium, vynechávám jen ochucená piva. Světlý ležák Purkmistr (tak se jmenuje drtivá většina černických piv) je lahodné pivo, kterému není co vyčíst. Dalo by se při něm sedět celé odpoledne, večer, noc. Polotmavý ležák je pro mě dlouhodobě nejzbytečnější místní pivo. Tmavý ležák je jantarově tmavé pivo s tmavou pěnou. Všechny tyto ležáky jsou o stupňovitosti 12%.

Tmavý ležák
Tmavý ležák

Jediné dnes čepované pivo z jiným názvem je pšeničný Písař, který je na svou kategorii jistě dobré pivo, ale mému jazýčku v poslední době pšeničná piva moc nevyhovují. Zkusíme tedy něco z ejlového rybníčku. Na čepu jsou dvě ipy o EPM 14% a to láká k přímé konfrontaci. Purkmistr IPA je velmi dobrá IPA, ale Punk IPA je pro mne o stupeň lepší. Opravdu povedené pivo, které má narozdíl od obyčejné ipy má patrný zákal, je svěží. Dnes společně se světlým ležákem na nejvyšším stupínku.

Punk IPA
Punk IPA

Pokud mám porovnat tyto dva plzeňské minipivovary, pak musím vyzdvihnout Purkmistra. Černické pivo je svěžejší, lépe pitelné. Je to snad tím, že ve středu města je možné leccos odpustit, lidé stejně přijdou? Kdežto na periferii je nutné bojovat kvalitou. Jediné v čem je Beer Factory lepší, je cena piva, světlý ležák zde stál 46 Kč. V Purkmistru už překročili magickou hranici, světlý ležák tu pořídíte za 51 Kč.


Další fotky z Beer Factory

Další fotky z Purkmistru



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2668x] [19. prosinec 2019]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

JK

čtvrtek, 19. prosinec 2019
14:25

JK

No hlavně doufám, že už se v "Beer Factory" zlepšili a netočí do vyndané sklenice přímo z myčky, tedy pěkně ohřáté.


napsal(a): JK [Odpovědět]

Michal_CB

čtvrtek, 19. prosinec 2019
12:44

Michal_CB

51 Kč za světlý ležák, navíc prakticky na periferii? No páni.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI