Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kaspersky

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kaspersky

Kaspersky [p1690][p1401]

Kašperské Hory jsou známé především jako východisko k návštěvě hradu Kašperk, který převyšuje ostatní okolní kopce. Od letošní letní sezóny je v tomto šumavském městečku obnoveno právo várečné. Na adrese Náměstí 5 naleznete restaurační pivovar - Kašperskohorský pivovar . Navštívili jsme ho včera v podvečerních hodinách. Zrovna začalo pršet, takže ostatní kašperskohorská lákadla zůstala nepovšimnuta.

Na horním náměstí
Na horním náměstí

Před restaurací se nachází zahrádka, stejně tak pak krytá zahrádka ve vnitrobloku. My volíme posezení uvnitř. Moc místa tu ale nemají, ve spodní části jsou jen tři stoly hned vedle kuchyně, kam lze bez problémů nahlédnout - někde je to pohled nevábný, zde je však vše nové a čisté a vůně by mohla navodit chuť k nějakému tomu soustu. My tu ale dnes jíst nebudeme, nemáme to naplánováno a ani jídelní lístek nás neoslovil - dnes - jindy to může být jinak.

Varna
Varna

Na čepu jsou zatím dva druhy piva - Kašperk 10% EPM a Cikánka 13% EPM. Přesně takto jsou piva definována v jídelním lístku. Já bych snad doplnil, že desítka je světlá a třináctka, jak už název napovídá, tmavá. Osobní dojem? Desítka naprosto luxusní pivo, krásně jemné, voňavé. Tohle pivo bych mohl pít celý večer. Cikánka byla podobná, ale samozřejmě v těle silnější a byla zde dost patrná "černá příchuť". Navařen je již 12% Šibeničák, ale ten ještě na čepu není. Pro mne tedy jasný vítěz - Kašperk.

Kašperk
Kašperk

Mají zde nastavenu zajímavou cenovou politiku. Kašperk v půllitru pořídíte za 29 Kč, třetinku pak za korun 24. Cikánka je na tom podobně (36 - 32 Kč). Třetinka se tady tedy opravu nevyplatí :( V nabídce jsou i dva druhy balení s sebou - 1l zřejmě v PET (neověřeno) a 0,4l v kelímku. V nealko nápojích vévodí nabídce módní domácí limonády - ochutnal jsem sladovou a už to opakovat nebudu (zlatá Sládkova od Staropramenu ). Jinak prý používají regionální suroviny od místního pekaře, řezníka, mlékárny a pražírny kávy. Ostatní prý vlastní výroba. Pokud je tomu opravdu tak, pak palec nahoru.

Cikánka
Cikánka

Pod pivo jsou připravené keramické tácky bez loga. Ptáme se i na tácky papírové. Na jejich cenu slečna reaguje nechápavě a každému přináší tři druhy zdarma. To jim asi moc dlouho nevydrží, protože nájezdy sběratelů jsou jistě již za humny.

Interiér ještě není úplně do detailů dokončen, ale dojem na mne tento nový pivovárek zanechal, zejména svým zlatavým mokem, velmi kladný. Určitě se sem rád někdy vrátím. Třeba i na návštěvu hradu Kašperk.

Podle čeho jsou pojmenována kašperskohorská piva se dozvíte z rubu tácků.

Tácky
Tácky

Kašperk: Naše desítka nese název po nejznámějším turistickém cíli v okolí města. Hrad byl založen Karlem IV. a dnes patří městu. Od našeho pivovaru se k němu přiblížíte autem nebo zkratkou přes les po zelené; není to ani hodinka a půl :) (3,2 km a kousek do kopce lesem). S naším Kašperkem v batohu tam budet cobydup

Šibeničák: 805 m.n.m. má kopec krásně viditelný z náměstí směrem na jihozápad. Na jeho vrcholu stávala šibenice. Město získalo právo hrdelní již roku 1345 a popravy oběšením se vykonávaly právě zde. Dnes je to místo s krásným výhledem na město i okolí a na cestu sebou i pro lepší rozhled doporučujeme náš chlazený Šibeničák

Za těmito dveřmi se skrývá další technologie pivovaru
Za těmito dveřmi se skrývá další technologie pivovaru

Cikánka: Část města ležící po levé straně silnice směrem na Vimperk nedaleko kaple dvanácti apoštolů - zde měli cikáni po příjezdu do Kašperských Hor právo nocovat. Místní říkají, že díky specifickému proudění vzduchu je to v zimě jedno z nejchladnějších míst ve městě; oproti tomu je naše Cikánka nachlazená tak akorát.

U Švelchů
U Švelchů

Cestou máme ještě Sušici, kde u Švelchů plánujeme večeři. A samozřejmě i košt místních piv. Desítka Sušičák a Nuželický ležák bohužel nedosahují kvalit piv kašperských. Je smutné, že si chuť musíme spravit pivy svrchně kvašenými. Pšenice je plná ovocných tónů, desítka ejl pak příjemně hořká. Bohužel tato piva jsou podávána v tlustostěnném skle s uchem, což obzvláště u pšenice opravdu není vhodné :(

Pšenice a ejl
Pšenice a ejl

Novému pivovaru přejeme do další existence vše nejlepší. Dobré pivo mají už teď na začátku, tak snad jen, aby jim to vydrželo. Sušický pivovar je již dobře zaběhnutý, nicméně má ve svém pivu výkyvy, které je třeba eliminovat. Oba však jistě stojí za návštěvu.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5904x] [3. srpen 2016]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

středa, 3. srpen 2016
15:23

jiri.kana

Dnes jsem na místě v rychlosti ochutnal 12% světlý ležák, uspokojil mě. V prodeji byly i litrové PETky, kus za 80 korun, po ochutnání jsem se i přes vyšší cenu nebál jejich nákupu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Ňy Wom

úterý, 16. srpen 2016
23:24

jiri.kana: Lahvový Šibeničák je k mání i ve skle.


napsal(a): Ňy Wom [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI