Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Podpořte Petici za zvolnění právních předpisů pro domácí pivovarníky

Jak si doma uvařit pivo


verze pro tisk

Podpořte Petici za zvolnění právních předpisů pro domácí pivovarníky

Podpořte Petici za zvolnění právních předpisů pro domácí pivovarníky

Český národ tak, jak byl historií determinován, má ve své tradici vedle ušlechtilých hodnot i neméně ušlechtilou tradici pivovarnictví.

Již feudální výnosy na našem území stanovily základní podmínky pro právo várečné a stejně tak byl dokonce zaveden i povinný odkup piva na každou „hlavu“ poddaných, dětí nevyjímaje.

České pivovarnictví má velmi hluboké kořeny, a to nejen ty profesionální, komerční, ale i ty soukromé, amatérské. Vzhledem na obecně rozšířené znalosti o vaření piva existuje v současné době značná spousta amatérských domovarníků, kteří chtějí s respektem ke všem normativním ustanovením zachovat přízeň tomuto řemeslu a vařit pivo domácím tradičním způsobem.

Domácí pivovar
Domácí pivovar

Na hodnotách tradičního českého pivovarnictví byl založen i zájmový spolek Cech domácích pivovarníků, z. s., který stojí i za zrodem této petiční akce. Jsme přesvědčeni, že respektování historických hodnot a tradic je projevem národního cítění, které má svůj význam a místo v každé době.

Cech domácích pivovarníků, z. s., usiluje zejména o vzájemné předávání a vyměňování znalostí a zkušeností domácích pivovarníků. Snaží se o zvyšování úrovně kvality doma vařených piv, podporu akcí zaměřených na domácí pivovarnictví a vzdělávání zájemců o vaření piva v domácích podmínkách. Vyvíjí osvětovou činnost směřující k udržení a rozvoji domovarnické tradice a pivní kultury.

Den s Kuldou
Den s Kuldou

Právě s cílem dosáhnout svých myšlenek a cílů hodlá Cech prostřednictvím i této petice uvolnit legislativní rámec, který podle našeho názoru, nesleduje skutečné požadavky domovarníků a působí kontraproduktivně.

Jsme si plně vědomi potřeb regulativních normativů ve společnosti, avšak jsme přesvědčeni, že cíle sledované platnou právní úpravou budou zachovány plně i v případě námi navrhované změny, když případná novelizace bude plně sledovat nejen administrativní uvolnění domovarníků a jejich potřeby, ale i zájmy společnosti z oblasti povinných plateb, registrace a komerčního vaření piva.

Homebrewing a ja
Homebrewing a ja

Touto peticí se tak zákonem stanoveným postupem a Listinou základních práv a svobod zaručeným právem obracíme na kompetentní státní orgány, aby v rámci výkonu státní správy postupovaly tak, aby ve smyslu ust. čl. 41 odst. 2 zákonodárné iniciativy Ústavy ČR byla Vládou ČR předložena Poslanecké sněmovně novelizace dotčených právních norem.

Podle našich předběžných rešerší a odhadů by námi navrhovanou změnou nedošlo k porušení jiných platných předpisů ČR ani předpisů EU, kterými je Česká republika vázána. Právě s ohledem na legislativní licenci, kdy každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá by byl v případě nekomerčního domovarnictví zachován veřejný zájem a tradice výroby českého domácího piva pro osobní potřebu.

Domácí vaření piva, aneb jak na to
Domácí vaření piva, aneb jak na to

Pro úplnost uvádíme, že touto peticí nikterak nezasahujeme do nezávislosti soudů nevyzýváme nikoho k porušování Ústavy ČR a zákonů, popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení, nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů, anebo k násilí nebo hrubé neslušnosti.

K sestavení petice, opatření podpisů občanů pod ni, doručení petice státnímu orgánu a jednání s ním Cech domácích pivovarníků, z. s., vytvořil petiční výbor ve složení Martin Březa, Petr Měrka, Radek Michel. Zástupcem petičního výboru před státní správou je Radek Michel, Na Výsluní 380, Velké Březno 403 23.

Varná sestava (foto: Tomáš Křížek)
Varná sestava (foto: Tomáš Křížek)

Situace v zahraničí

Cech jako jeden z podpůrných materiálů vytvořil průzkum zahraniční legislativy. Využili jsme k tomu dnes už mezinárodní platformu homebrewmap.com a všem našim zahraničním kolegům, kteří se zapojili, patří veký dík. Petiční Pivař obsahuje krátký souhrn těchto výsledků, které jsme zpracovali do formy přehledné mapy, která asi mluví za vše.

Výsledek snažení
Výsledek snažení

Se sběrem podpisů můžete pomoci i vy!

Na posledních dvou stranách petičního Pivaře je plné znění petice a petiční arch, které si můžete vytisknout. Požádejte své známé a kamarády nebo zkuste oslovit pivotéky ve vašem okolí.

Vyplněné petiční archy posílejte na adresu uvedenou v zápatí petice i petičního archu:

Radek Michel, Na Výsluní 380, 403 23 Velké Březno

Předem děkujeme za vaši pomoc.

Petiční Pivař ve formátu PDF je ke stažení ZDE.



[Pivní.info] [Zobrazeno 5149x] [3. říjen 2017]
[Homebrewing] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal Chromečka

neděle, 18. únor 2018
13:20

Nazdárek. Narazil jsem na tento článek náhodou a zjevně dost pozdě po uvedení. Proto mě zajímá, zda je požadavek stále aktuální. Rád bych se zapojil a rozhodil sítě. Děkuji


napsal(a): Michal Chromečka (michalchromecka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 18. únor 2018
14:30

Dwarf

Michal Chromečka: a co třeba směřovat dotaz na pana Michela?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
15:01


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

neděle, 18. únor 2018
21:03

Roman Holoubek

Michal Chromečka: Pořád ještě aktuální


Radek Michel

úterý, 3. říjen 2017
23:22

Pod petici mohou přidávat podpisy také cizinci a dokonce i nezletilci (ale vzhledem k tématu petice by bylo vhodnější kdyby ji podepisovaly osoby starší 18 let).


napsal(a): Radek Michel (radek.michel(a)cech-pivo.cz) [Odpovědět]

Lojza

úterý, 3. říjen 2017
22:51

A do kdy jest třeba petici doručit?


napsal(a): Lojza [Odpovědět]

Radek Michel

úterý, 3. říjen 2017
23:19

Lojza: Počítáme s ukončením sběru podpisů na jaře 2018.


napsal(a): Radek Michel (radek.michel(a)cech-pivo.cz) [Odpovědět]

čtvrtek, 5. říjen 2017
20:32

Radek Michel: Nápad dobrý, ale dle mého názoru špatné načasování. Chtělo s tím přijít na jaře (s pomocí pár dobrovolníků na pivních festivalech sbírat podpisy). Třeba na SVS by bylo podpisů dost...


napsal(a): Já [Odpovědět]

Radek Michel

pondělí, 23. říjen 2017
23:20

Já: :) přesně takové načasování máme.


napsal(a): Radek Michel (radek.michel(a)cech-pivo.cz) [Odpovědět]

Potmehúd

úterý, 3. říjen 2017
15:31

Vie sa, koľko je potreba podpisov?


napsal(a): Potmehúd [Odpovědět]

Radek Michel

úterý, 3. říjen 2017
18:55

Potmehúd: Není žádné minimální potřebné množství podpisů. Čím více jich bude, tím lépe.


napsal(a): Radek Michel (radek.michel(a)cech-pivo.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI