Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Obyčejný pivař 2019 I.

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Obyčejný pivař 2019 I.

Obyčejný pivař 2019 I.

Začátkem roku se vždy ohlížíme za rokem právě skončeným, jaký byl, co přinesl a samozřejmě jaké to pivo nám chutnalo či naopak by se snad už ani vařit nemělo. Krom událostí, s kterými jsem Vás průběžně seznamoval, by se moje další pivní radovánky daly rozdělit na dvě skupiny: 1) čepovaná piva s kamarády (ležáky) a 2) lahvová piva se synem (zejména různé ejly, kyseláče apod.).

V lednu jsme poprvé ochutnali čepovaný ležák Tři sestry, který vaří v pivovaru Kácov. Malinké odlišnosti oproti standardnímu Hubertu se naleznou, ale při přímém srovnání vychází nefiltrované Premium lépe a navíc je v nákupu levnější. Narozeniny jsem oslavil kvasnicovou dvanáctkou od Poutníka, která byla špičková, ostatně jak je u ní zvykem.

Tři sestry
Tři sestry

V lahvích jsme oddegustovali zejména poměrně nová piva od Zlaté Krávy z Nepomuka a vánoční dozvuky od plzeňského Ravena. Je to už skoro rok, tak se nebudu ani snažit si vybavit jejich chuť :)

Únor bílý... Čepovaná Moravia je v našich končinách trošku exotika, ale zadařilo se a dvanáctka Petrov je výborně pitelná. Novinkou jsou pro nás piva z pivovaru v Kamenici nad Lipou, u kterých jsem si udělal poznámku: 10 zbytečně hořká, 11 jemnější (mně vyhovovala nejvíce), 12 poměrně dost hutná, polotmavá 13 výborná, stout 23 skoro bez řízu, bez pěny a 16 bock karamelový silák.

Kamenické
Kamenické

Novinkou královédvorského pivovaru Tambor je nefiltrovaná 11 v klasické lahvi - dobrý, ale výšin svého sudového bratříčka, kterého koštujeme v zápětí, nedosahuje. V sudu krom klasiky přechutnáváme dvanáctku Záboj, sousedskou jedenáctku Zlenice, polotmavou třináctku ke 100 letům republiky. Jo a napadlo docela dost sněhu.

Tambor
Tambor

Březen, za kamna vlezem. A tam si vychutnáme čepovanou Nachmelenou Opici, jejíž nejen Ležák patří k tomu nejlepšímu u nás. Stejně jako v poslední době dvanáctka od Herolda a to jak v nefiltrované podobě, tak jako klasické filtrované pivo. U Zimního speciálu 11 z Kácova platí to co u 3S, dobré, ale klasické Médium stačí.

Z lahví musím vyzdvihnout American IPA od velkomeziříčského Harracha, jehož piva patří vždy ke špičce. Nebyla moc navoněná, chutí mírně do karamelova s na ejl jemnou hořkostí. Samozřejmě Lemongrass IPA od Ravena či Ich Liebe Dich od Nachmelené Opice jsou také výborné, ale...

Harrach American IPA
Harrach American IPA

Duben, ještě tam budem a navíc se nekoná žádný výjezd za pivem. Čepovaný Beer Opener od Bandity nezklame, stejně jako Plnotučná Zlatá Kráva. Vysokou laťku drží i IQ od Konrada. Malinko zklamáním je zelený Dudák, ale to by bylo asi každé zelené pivo (už to nebudu moc pokoušet). Chuť napraví Petrov z Brna a Ležák od Nachmelené Opice.

Bandita
Bandita

V lahvi byla velice zajímavá kooperace plzeňského Ravena se Zhůřákem, jejich NEIPA Hay-Z-Daze je hutné, těžké pivo. Zlatá Kometa, silné svrchně kvašené pivo z Letin vůně krásně neejlové, na ocásku s výraznou hořkostí. Alternativa k různě rozkvetlým loukám, čtu v mé poznámce. Bio žitné pivo od Regenta Český Granát bylo to nejhorší, co jsem v poslední době ochutnal.

Hay-Z-Daze
Hay-Z-Daze

V květnu se pivní svět začíná probouzet a doma toho moc neochutnáte. Na čepu samí staří známí: Opice, Sklepák, Poutník. Snad kromě novinky - Merklínského Krokodýla, který napoprvé dost zachutná. Stejně tak ochutnána poprvé APA Merklínská Radost.

Léto před námi a náš obyčejný pivař se už těší na vychutnávání si piva s příchutí slunečních paprsků.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2302x] [10. leden 2020]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI