Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Chutnají vám mletí brouci? Mně ne!

[pátek, 2. prosinec 2011]

Proč se vás ptám? Protože právě pivo s mletými brouky nám KBT nabídlo a dnes má svou oficiální premiéru. Ano, píši o Čertovském speciálu z varen Jihlavského pivovaru.

Copak o něm píší sami mágové z KBT? „Čertovský speciál je charakteristický temně červenou barvou, způsobenou přidáním čistě přírodního výtažku z červených hroznů“.

A copak píší na víčku? Zde je složení: ječný slad, chmelové produkty, upravený chmel, voda, karamelový slad a barva č. 0120. Nevím, co si představit pod pojmem barva č. 0120, ale pokud si pod tímto představím barvivo E120, pak se dočtu následující.

Barvivo E120: Červené barvivo, vyráběné z vysušených těl hmyzu. Karmín je barvivo získané z košenily. U citlivých jedinců, může způsobit alergické reakce a u dětí hyperaktivitu.

A co je to košenila? Košenila neboli karmínové barvivo se získává ze sušených těl samiček červce nopálového.

Takže, pokud tomu rozumím správně, čistě přírodní výtažek z červených hroznů se v podání KBT rovná čistě sušeným tělům brouků!

Není to náhodou informace vhodná pro ČOI? Neměla by o tom NOVA informovat své diváky? A vůbec, měli bychom takové pivo pít? Já ne!

PS: Tedy dal jsem si jedno pivo, jeho ulpívající drsná hořkost mi nesedla a po prohlédnutí víčka ze sudu jsem ztratil chuť na další objednávku.

Chutnají vám mletí brouci? Mně ne!

autor: VozechV | Blok 11:54 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Martin22

neděle, 7. prosinec 2014
19:08

Tak nevím, jak tomu bylo v minulých letech, nicméně asi na základě těch negativních reakcí se rozhodli jít v Jihlavě s pravdou ven a všechny spekulace jednou provždy utnout. Nevím, jak je to u sudového, ale LETOŠNÍ lahvová várka garantuje (podle etikety) opravdu barvivo přírodního původu. Na etiketě se k tomu píše: (láhev mám před sebou)ovocno-zeleninová šťáva z koncentrátu (ovocno-zeleninový výluh, invertní cukr, okyselovadlo:(ve slovenské verzi jako antioxidant) kyselina citronová). Vytknul bych jen to, že se etiketa vůbec nezmiňuje o tom, že pivo bylo vařeno v Jihlavě a je zde uvedeno pouze Pivovary Lobkowicz, jako distributor/prodávající.


napsal(a): Martin22 (Martin18A(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Ja©K BronX

pátek, 9. prosinec 2011
13:21

Vážený V.V., na Vaši doměnku, cituji "
Nevím, co si představit pod pojmem barva č. 0120, ale pokud si pod tímto představím barvivo E120, pak se dočtu následující." mohu potvrdit, že se skutečně nejedná o Vámi domyšlené a předkládané barvivo E 120 ale o ochucovadlo, zeleninovou šťávu s vnitřním označením výrobce a dodavatele 0120.
Maličko jsem šokován intenzitou a negativismem, nicméně to je kouzlo i jiných anonymních diskusí.
Dej Bůh štěstí!
Informátoři ( třeba i pivní ) všech zemí a všech režimů spojte ! ( a nikdy jinak )
Ja©K BronX
Ten co netančí s brouky!


napsal(a): Ja©K BronX (j.kalina(a)pivovar-jihlava.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:21


posted by: Inzerce

Losna

pátek, 9. prosinec 2011
13:57

to Ja©K BronX: Hrozny jsou zelenina?


napsal(a): Losna [Odpovědět]

Dan

pátek, 9. prosinec 2011
21:21

Dan

to Ja©K BronX:
Vy tady potvrzujete doměnku autora článku, že pivo je obarveno barvivem E120 a jste škován negativizmem?
A není spíš šokující klamání zákazníka výrobcem? Protože zmíněné "éčko" je na míle vzdáleno od vinných hroznů.
Patrně lhaní už dnes není prohřešek.... :-?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.12.2011 ve 21:22:09


napsal(a): Dan [Odpovědět]

JanD

pondělí, 12. prosinec 2011
08:33

to Dan: Sorry pane Dane, ale já z textu chápu úplně něco kiného - cituji: mohu potvrdit, že se skutečně nejedná o Vámi domyšlené a předkládané barvivo E 120 ale o ochucovadlo, zeleninovou šťávu s vnitřním označením výrobce a dodavatele 0120. Doporučuji lép číst, zamyslet se a pak něco napsat. Ten dovětek o lži je teda spíš o vás.


napsal(a): JanD (j.daniel(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dan

pondělí, 12. prosinec 2011
10:45

Dan

to JanD:
Pane JaneD, myslím že je zbytečné řešit, jestli E120 a nebo 0120 je zeleninové ochucovadlo, nebo barvivo.
Podstatné je, že pivovar jako výrobce uvádí, že barvy piva je dosaženo přidáním hroznů. Jelikož je barvy dosaženo jiným, než výrobcem uváděným způsobem, jedná se o klamání zákazníka a tomu já osobně říkám lhaní.
A dle mého názoru by to mělo být podnětem k šetření ČOI...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 5. prosinec 2011
16:13

Roman Holoubek

Také se mi dostalo víčko do ruky a obdobně jako pan Vožech se divím složení, které čtu. A také jako Jirka Kaňa se domnívám, že v případě označení barva č. 0120 jde o porušení značení na potravinách.

I výrobci by se měli, tak jako lidé, chovat slušně, ale boužel tomu tak v mnoha případech není.


VozechV

pondělí, 5. prosinec 2011
16:20

VozechV

to Roman Holoubek a jiri.kana: Děkuji za názor.
Mimochodem, kde je pan Petr Měcháček z KBT a jeho kolegové, který tady okamžitě reagoval zde: http://pivni.info/news/8744-certovsky-dobry-pivni-special-jiz-tento-patek-ve-vybranych-hospodach.html ?

Třeba se mýlím a pan Měcháček mne vyvede z omylu. Proč nereagujete prosím?


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Jarča

pondělí, 5. prosinec 2011
17:36

Asi to zabalil a vrátil se zpět do Prazdroje ...


napsal(a): Jarča (jarcapet(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Hříbek

pondělí, 5. prosinec 2011
17:58

Hříbek

to Jarča: A nebo mu nařídily k ničemu se nevyjadřovat. :o


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

pi

pondělí, 5. prosinec 2011
14:01

pi

Nadpis poopraven...


napsal(a): pi [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 5. prosinec 2011
13:28

jiri.kana

to VozechV:Souhlas.

1. Údaj "barva č. 0120" je mi jakožto spotřebiteli úplně k ničemu. To už tam mohli rovnou napsat "tajemné barevné cosi z čehosi". SZPI by to jakožto "orgán státního dozoru zejména nad zdravotní nezávadností, jakostí a řádným označováním potravin" mohlo zaujmout.

2. Kecy o výtažku z hroznů se pak v tomhle světle jeví nejen jako klamání spotřebitele (co když někomu E 120 opravdu nedělá dobře), ale i dělání blbce ze spotřebitele. Časem se může stát, že to poučený kdysiblbec spotřebitel oplatí některým firmám naprostou ztrátou důvěry.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

VozechV

pondělí, 5. prosinec 2011
12:02

VozechV

Všem mravokárcům a hlídačům spisovné češtiny se hluboce omlouvám a sypu si popel na hlavu. Ano, přiznávám, udělal jsem v nadpisu (a možná ne jen v něm) pravopisnou chybu. Dále jsem si dovolil pojmout titulek lehce s nadsázkou, což se zde také někoho dotklo. Ba co více, zařadil jsem při své přírodopisné neznalosti Červce k broukům, nyní jsem vzdělanější a vím (snad už skutečně), že se jedná o hmyz polokřídlý, který patří mezi mšicosavé 3-4 mm dlouhé a patří mezi parazity. Nejsem přírodovědec, ale tvrzení pana Tchoře, že "má k broukům zhruba stejně blízko jako Homo sapiens k mihuli potoční" dle mne trochu pokulhává, protože podle encyklopedie brouci a červci patří mezi hmyz, ale obávám se, že Mihule nepatří mezi savce.

Tolik úvod. A nyní k meritu věci. Dotyčné pivo někomu chutnat může, někomu ne, ale podstata zůstává a to KLAMÁNÍ SPOTŘEBITELE. V tom se nechovají eticky a tím i u mne klesli mezi většinu ostatních nadnárodních uskupení. Tímto stěží můžu jejich dalším prohlášením věřit, když si jednou dovolí takto kázat vodu a pít víno. Jinak pan Chodora má také správný poznatek a to, že složení by mělo jít sestupně dle zastoupení ve výrobku.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.12.2011 ve 12:07:55


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Tchoř

pondělí, 5. prosinec 2011
22:09

to VozechV:
Ano, chtěl jsem jen trochu rejpat a přiznávám, že jsem češtinářský pedant, a jestli mělo být v nadpisu MĚ nebo MNÉ, tak to je v tomto případě, pokud jde o podstatu věci, asi vedlejší. Rovněž biologické srovnání příslušnosti druhů do systematických tříd a řádů živočichů nechme protentokrát stranou.
Autor příspěvku chtěl poukázat na skutečnost, že skupina K-Brewery (navzdory některým příspěvkům asi naštěstí doposud ne nadnárodní) se začíná chovat stejně prasácky jako jiní (hlavní) její konkurenti a neuvádí složení výrobku shodně s teatrálními slogany jej propagujícími. Výtažek z červených hroznů, kterým se holedbají v reklamních materiálech Čertovského speciálu, by rozhodně neobarvil speciální ležák tak intenzivně (asi antokyany a karoteny), jako jiné barvivo, v tomto případě hmyzího původu E120. Ano, souhlasím, je to ze strany prodejce (KBT) LUMPÁRNA v podobě klamání spotřebitele, na kterou by si měla posvítit ČOI.
Ale, co je na tom divného? Vždyť denně nám z médií tlučou do hlav, že nejmenované "pivo" je vyrobeno jen z těch tradičních a nejkvalitnějších surovin. To je možná pravda, ale: jakou metodou a za jakou dobu? Je toto dodržeování klasické receptury. CKT, HGB a další perverzity? Asi jsem trohu ujel od tématu, tak se nezlobte...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 4. prosinec 2011
22:18

Dwarf

nechci se zastávat firmy KBT a jejího řekněme faux pas ohledně složení speciálu.... ochutnal jsem, barva je pěkná, vypít se to dalo...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.12.2011 ve 22:38:42


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Kára.

pondělí, 5. prosinec 2011
11:55

Kára.

to Dwarf: Tak za MŇE nic. :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.12.2011 ve 10:48:52


napsal(a): Kára. [Odpovědět]

Chody

sobota, 3. prosinec 2011
13:12

Chody

Mě v tom složení udivuje něco jiného. Myslím, že pořadí složek by mělo být od té, která je zastoupena nejvíce po tu, co je zastoupena nejméně. Že by bylo chmele a sladu více než vody se mi nezdá :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

maxič

sobota, 3. prosinec 2011
12:34

Maxič

Loni mi moc chutnal. Už se asi nedozvím, jestli i v loni byl se samičkama... Na jejich speciály byl spoleh a umělotin se vyvarovávali... Nemohlo jim tam něco kiksnout? A oni narychlo sesmolili toto...? Těšil jsem se na něj, letos nejspíš neochutnám...


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Tchoř

sobota, 3. prosinec 2011
00:41

Včera jsem si dal jmenovaný speciál v restauraci Jihočeský dvůr na pražském Smíchově. Byl MI sice podán s ukázkovou mírou ve značkové sklenici, jakou jsem ještě nikde nepotkal, ale musím říci, že MĚ moc neoslovil a ani neurazil. Zdvořilý pan číšník MI k tomu bohužel (jak se asi někde běžně stává) nepřinesl víčko od sudu, takže jsem se ani nedověděl nic o škodlivinách hmyzího původu, které jsem tím pádem do sebe během těch několika minut nalil. No nic, nemá cenu o tom diskutovat, cpeme do sebe v potravinách každý den různá svinstva a tohle je jen jedno z nich.
Mleté brouky jsem nikdy nejedl ani nepil, tak nevím, jestli by MNĚ chutnali nebo ne. (Třeba ano, hmyz je výtečným zdrojem bílkovin a řady zdraví prospěšných látek.) Troufám si jen doplnit, že červec nopálový, z něhož (jak bylo uvedeno) se košenila a E120 získává, má k broukům zhruba stejně blízko jako Homo sapiens k mihuli potoční.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

hroch

pátek, 2. prosinec 2011
22:15

hroch

Já jsem včera taky pil, tento produkt. Etiketu jsem nestudoval, ale chutí jsem byl zklamán. Když to porovnám s červenou desítkou, která byla součástí krasličáku tak to přestože se jedná o speciál pokulhává. Nehledě na porovnání s červeným králem od Konrada, ten je chuťově uplně někde jinde a barva z červené řepy společně s bylinkami dělá mnohem příjemnější výsledek. Jinak jsme měli u nás večer silných piv a pořadí a hodnocení podle mě Konrad Svatopavelské 16Plato hodnocení 2 (1 božské, 9 zdraví ohrožujicí), Opat Vánoční sedmnáctka hodnocení 4, Čertovský speciál 16,
2Plato hodnocení 5, Starostova sedmnáctka z minipivovaru Chýně hodnocení 6. Chýně měla podivnou pachuť, čertovský speciál byl chemickej a v Opatu byla trochu více výrazná jejich specifická pachuť, Konrad dostal dvojku jen proto že to díky stupňovitosti není celovečerně pitelné pivo.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

val

pátek, 2. prosinec 2011
22:07

val

to all: Neznám přesné znění současné vyhlášky a nechce se mi probírat byrokratickými výblitky, ale pokud vím, přidaná barviva, konzervanty a další "éčka" musela být na výrobka značena buď kódem E1234 atd. nebo pevně přiřazeným názvem (kyselina askorbová apod.). Nápis barva č. 0120 nesplňuje ani jednu podmínku, jak to tedy je?


napsal(a): val [Odpovědět]

Dan

pátek, 2. prosinec 2011
18:25

Dan

Je smutné, KBG se snaží, aby byl vnímán jako zastánce klasiky a jeho piva byla "o laťku výš", než piva z velkochemiček a pak tady očividně lže. Je přeci jasné, že se najde dost lidí, kteří si etiketu přečtou.
KBG používá naprosto stejný způsob oblbování zákazníka, jako Heineken (s jeho zeleným pivem).

to: Val
Tady přeci vůbec nejde o to, jestli se barvivo vyrábí drcením brouků a nebo složitějším technologickým postupem. Důležité je, že se jedná o barvivo (známá éčka) a ne o červené hrozny...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

pátek, 2. prosinec 2011
21:49

val

to Dan: Ale ano, i o to jde, protože to ve čtenáři vyvolává dojem, že se do zmíněného piva sypou rozemletí brouci, což je bulvární hrubá nepřesnost.
Jak jsem také říkal - pokud K-brewery opravdu lže o složení, je to velmi vážná věc.
btw.: "Je přeci jasné, že se najde dost lidí, kteří si etiketu přečtou." - kéž by to tak platilo vždy a všude...


napsal(a): val [Odpovědět]

val

pátek, 2. prosinec 2011
14:21

val

to VozechV: Titulek jak z Blesku. K-brewery může lhát o složení piva, ovšem v žádném případě nenabízí "pivo s rozemletými brouky". Košenila nevzniká jednoduchým rozemletím broučích tělíček (takhle primitivně se vyrábí párky, paštiky a většina uzenin a stejně si národ mlaská...). Jestliže je Vám odporné, že základ pro některé chemicko-potravinářské suroviny pochází z hmyzu, je Vám také jistě odporné oblékat se do smrduté ropy (umělá vlákna), pít pivo z ropy (plasty) a polykat ji (deriváty pro výrobu léků).

P.S.: obzvláště pozor na cibetkovou kávu :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.12.2011 ve 14:38:40


napsal(a): val [Odpovědět]

VozechV

pátek, 2. prosinec 2011
14:29

VozechV

to val: Nechápu, proč se do mne tak obouváte? Vím, že tato látka je přidávána do mnoha jogurtů, uzenin apod. Kdyby si odpustili pohádky o výtažcích z hroznů a nabídli nám třeba Červený čertovský speciál a na víčko napsali ve složení E120, pak ani nemrknu a tento blok nevznikne. Ale takto mi to připadá jako klamání spotřebitele.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

val

pátek, 2. prosinec 2011
14:35

val

to VozechV: Nikdo se do Vás neobouvá, easy. Klamání spotřebitele, ano (taky o té možnosti píšu hned ve druhé větě). Ovšem Váš poplašný blog je typický hoax.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.12.2011 ve 14:37:13


napsal(a): val [Odpovědět]

VozechV

pátek, 2. prosinec 2011
19:05

VozechV

to val: Musel jsem se podívat do slovníku a jsem díky Vám pane Vale obohacen. :) Nicméně, pokud myslíte, že jsem se Vás snažil pobavit, pak máte pravdu. Pokud máte na mysli podvod, nebo mystifikaci, tak tou má zpráva není, doufám. Jen píši fakta, jaký je původ E120 a jeho charakteristiku jsem si vypůjčil z encyklopedie a to doslova.
Odporné mi to není a vím, že toto barvivo konzumuji v mnohých potravinách, ale Vaši poslední větu včetně doušky chápu jako navážení se do mne.

Ale jak píše pan Dan, nejde o to, co tam dali aby docílili té až borůvkové barevnosti, ale co píší, že tam dávají.

PS: A titulek jsem zvolil záměrně, neb vím, že si tento blok přečtete, což se stalo. :)


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

val

pátek, 2. prosinec 2011
22:03

val

to VozechV: Vaše zpráva není podvod, ale je bulvární a zavádějící. Nechci se v tom pořád dokola pitvat, ale říct o košenile/karmínu, že jsou to rozemletí brouci, je stejné jako říct, že je med je pyl smíchaný s včelími slinami nebo že pivo je sladký obilný roztok s plísní. Všechno je to de facto pravda, ovšem vyřčeno tímto způsobem to vyvolává neopodstatněné negativní citové zabarvení.
Abych nezapomněl, bez ohledu na výše zmíněné díky za info, nemám moc příležitostí okukovat sudy v hospodách, takže bych se jinak o falešném značení nedozvěděl.

btw.: Váš blog jsem si přečetl, protože na tomto serveru čtu skoro všechno, takže klidně příště volte neutrální nadpis :-) A v tom stávajícím máte hrubku ;)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.12.2011 ve 22:04:50


napsal(a): val [Odpovědět]

ladin

pátek, 2. prosinec 2011
13:50

To uz jsou praktiky jak u Heinekena :-( Jinak s COI mam zkusenost, ze v podobnych pripadech po mesici odpovi, ze se mas obratit na http://www.szpi.gov.cz/ To vicko vyfot, posli jako stiznost a pozdeji seznam s vysledkem, nadavanim nic nevyresis.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

VozechV

pátek, 2. prosinec 2011
14:23

VozechV

to ladin: Promiňte pane Ladine, já nenadávám. Jen poukazuji. Praktiky některých podniků (a nejen pivovarů) jsou skutečně hanebné a jakákoli stížnost v našem právním státě většinou moc nevyřeší. Takže jsem tento blok napsal pouze s úmyslem ukázat, jak nás někteří ohlupují. Jinak fotku víčka jsem poslal panu Chodorovi, anóbrž já už tuto moderní techniku při svém věku moc neovládám. A tak doufám, že se brzy u tohoto komentáře objeví i fotka víčka.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Chody

sobota, 3. prosinec 2011
13:04

Chody

to VozechV:
Víčko přiloženo...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI