Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Přátelé piva Ferdinand

[čtvrtek, 4. březen 2010]

Přátelé piva Ferdinand,

to je parta lidí z Benešova a okolí, které leží na srdci vývoj českého pivovarnictví hlavně v našem okolí, ale i po celé České republice. Všímáme si, že v našich krajích, ve kterých se pivo tradičně vaří už několik dlouhých století se začínají objevovat tzv. "eurolagery", které s tradičním pivem mají společný snad už jen název. Tyto piva jsou vždy podporována masivní mediální kampaní a pivovary, nebo spíše již pivní továrny, které za těmito pivy stojí, stále získávají značnou část restauračních zařízení, hospod a pivnicí (nutno podotknout, že ne zrovna fair praktikami) a ničí tak rozmanitou pivní mapu celé České republiky, celou kulturu piva a hlavně pivovary, které se ještě dnes drží tradičního, léty prověřeného vaření zlatavého moku. A to je obrovský problém.

Naše sdružení si bere za cíl, snažit se přispět k řešení tohoto problému. Jak již název napovídá, orientujeme se hlavně na region Benešovska a na podporu benešovského pivovaru Ferdinand, který má všechny potřebné kvality a dokazuje, že jen pomocí tradičního vaření lze docílit opravdu skvělého piva (což je mimochodem potvrzeno všemi různými soutěžemi, který pivovar v hojné míře vyhrává).

Naším cílem je rozšiřovat povědomí o pivu Ferdinand a tradičně vařeném pivu jako takovém v Benešovském regionu, za tímto účelem organizovat, kulturní, osvětové, vzdělávací, ale i jiné akce, navázat spolupráci s obdobně zaměřenými uskupeními v dalších regionech za účelem spolupráce.

Více na www.mameradiferdu.cz

Přátelé piva Ferdinand [p248]

autor: Ignifaxius | Blok 09:05 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

jiri.kana

pátek, 5. březen 2010
12:36

jiri.kana

Měl jsem na mysli takovéhle unifikované etikety: http://koutske.pivni.info/fotok/etiketa_12.gif


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Malakin

pátek, 5. březen 2010
14:55

Malakin

to jiri.kana: Jasný, já vím, co jsi měl na mysli. :-)

Další příklady jsou zde, zde a zde, takže je zřejmé, že toto logo není ryze benešovské...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
17:49


posted by: Inzerce

Milan

pátek, 5. březen 2010
09:54

Milan

Pivovar Benešov používal loga dvou proti sobě stojících medvědů již od svého přechodu pod státní podnik již od první republiky, neboť byl "znárodněn" jako rakouský majetek. Toto logo používal s úspěchem mnoho desítek let a bohužel od devadesátých let min. století od tohoto ustoupil. Já se přimlouvám za návrat těchto medvědů opět do označení piva tohoto pivovaru, návrat k tradicím.
Berounský pivovar používal pro svého Berounského medvěda loga pouze jednoho chlupáče a název piva převzal poté soukromý pivovar v dnešním Berouně. O obšlehnuté logo se tudíž jistě nejedná.
Současnému pivovaru přeji mnoho obchodních úspěchů, pamatuji ještě na doby, kdy statečně vzdoroval převaze velkopopovického pivovaru na hranicích svého odbytového uzemí. Na Sázavě ve Zlenicích pamatuji na dobu, kdy hotel Kormorán čepoval benešovské pivo a na protějším břehu dostupném přívozem Na Baštírně kraloval Kozel. Oboje tehdy vynikající, to bylo dilema, kam na pivo.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

val

pátek, 5. březen 2010
11:56

val

to Milan: "Berounský pivovar používal pro svého Berounského medvěda loga pouze jednoho chlupáče a název piva převzal poté soukromý pivovar v dnešním Berouně. O obšlehnuté logo se tudíž jistě nejedná." Dobrá, neznám historii etiket, takže se nebudu hádat. Nejde o počet medvědů, ale o výtvarný styl. A ten je takřka totožný. Tak proto.
Každá tradice někde začíná, za padesát let bude tradiční dnešní styl loga apod. :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

val

čtvrtek, 4. březen 2010
20:10

val

Styl loga obšlehnutý od Berounského medvěda, tomu řikám frajeřina. Z hlediska mého bydliště mohu říct jen to, že by bylo vhodné, kdyby se Ferdinand točil ve více hospodách, protože dnes by se daly spočítat na prstech levé ruky slepého tesaře. Chlubivé billboardy podél jižní spojky to opravdu nevytrhnou.


napsal(a): val [Odpovědět]

Dan

pátek, 5. březen 2010
01:40

Dan

to val:
Nejen obšlehnuté logo, ale text na stránkách sdružení plný chyb. Měli by méně chlastat a více se věnovat vzdělávání. Takto pivovaru moc nepomůžou...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Malakin

pátek, 5. březen 2010
07:04

Malakin

to val: to Dan: Chlapi, v tom obšlehnutí loga nemáte vůbec pravdu, protože ty dva medvědy užíval Ferda už v 60. a 70. letech, a to např. na etiketách, táccích i sklenicích. Co se chyb týče, tak v tom s vámi souhlasím. "Tyto piva" apod. do oficiální prezentace pivovaru skutečně nepatří. A že se jedná o oficiální prezentaci, je zřejmé už z toho, že jsou ve vedení sdružení angažováni právě lidé z pivovaru, což je podle mého názoru taky špatně.

Suma sumárum: Podporovat dobré české pivo, kterým Ferda rozhodně je, ano, ale nějakou méně trapnou formou.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2010 ve 07:14:51


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

val

pátek, 5. březen 2010
07:23

val

to Malakin: To může být pravda, jenže etikety ze šedesátých let si nepamatuju, poněvadž sem tou dobou ještě zdaleka nebyl světě, tudíž mně - a jak vidno nejen mně - připomínají zmíněný Beroun. Ovšem i kdyby to bylo originální dílo Ferdinanda, tak propagovat pivo pomocí padesát let starých etiket, když současný design je úplně jiný, je přinejmenším trapné. A to ani raději nemluvím o marketingovém znásilnění významu občanského sdružení.


napsal(a): val [Odpovědět]

Malakin

pátek, 5. březen 2010
07:51

Malakin

to val: Tak jsem koukal detailněji do svého archivu a našel jsem tam etiketu "Státní pivovar v Benešově", která byla vydána před rokem 1948 a na které už je toto logo také použito.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2010 ve 10:45:05


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Dan

pátek, 5. březen 2010
15:28

Dan

to Malakin:
Pravda, koukám teď na fotky starých etiket a skutečně to není obšelhnuté. V určitých letech to byl ale skoro univerzální motiv.

Těch chyb je tam víc, ne jen "fotografie dorazili...",
nebo "výherci budou zveřejněny..", ale je tam i několik poněkud pokroucených vět.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2010 ve 15:41:11


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

pátek, 5. březen 2010
07:54

val

to Malakin: No tím spíš :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 5. březen 2010
10:52

jiri.kana

to Malakin: Nemívaly tehdy ty státní pivovary nějakou víceméně jednotnou etiketu?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2010 ve 11:04:30


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI