Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Pšenične dožinke od Heinekena

[úterý, 15. září 2009]

Předminulý týden jsem zaznamenal na webu diskuse ohledně jakéhosi nového pšeničného piva, které se prodává pod značkou dožínkové. Prý je to produkt krušovického pivovaru, na Moravě snad se starého Brna. Nevím, zda se v severních Čechách neuvádí jako zdroj tohoto piva některé z ústeckých Březen. Tak nějak jsem tuto informaci pustil z hlavy, vždyť produkci Heinekenu Česká republika nijak nevyhledávám.

Foto

V práci máme zajištěno závodní stravování přímo na firmě, ale stalo se dobrou tradicí, že každý pátek navštěvujeme restauraci TIR, kde točí Krušovice. Ano jednou za týden zhřeším a dám si produkt zabijáka slovenského a dost možná i českého pivovarnictví. Vězte však, že jinak činím pokání a piju jen česká pivečka :) Minulý pátek tedy opět přicházíme do restaurace, ale něco je jinak. Na stole je informační leták, který hlásá "Ochutnejte tady a teď speciální dožinkový ležák". Kdo by odolal, vždyť horší než Světlé nebo Mušketýr to být nemůže.

Pivo je nám doneseno do značkového weizen skla, je silně kalné a první napití dopadá velmi dobře. Snad jen skoro až podchlazení potřebné pro prodej krušovických piv je zde zcela zbytečné a kazí dojem. Postupně mi ale pivo nemá již co říct a stává se trošku fádním. Připomíná mi jeden německý výrobek zakoupený v plechovce v Makru (na značku už si nevzpomenu). Ptáme se, zda bude na čepu i za týden, ale prý jde o jednorázovou akci skládající se z několika mála sudů. Škoda.

Foto

Docela by mě zajímal osud speciálních sklenic, jejichž vyrobený počet musel být nemalý. Zůstanou v restauracích na příští rok, nebo si je pivovary vezmou zpět, nebo byla sklenice v ceně piva? Poslední možnost asi nebude tou pravou, protože cena Dožínkového se rovnala ceně Mušketýra.

Otázkou nadále zůstává, kde bylo toto pšeničné pivo vyrobeno. Pivovary v Česku patřící pod koncern Heineken nehlásí výrobu pšeničného piva. Takovou událost by přeci PR oddělení nenechalo bez povšimnutí. Nabízí se tedy hypotéza, že jde o pivo importované ze zahraničí. Proč je pak ale se zákazníky hrána tato nedůstojná hra a proč není pivo nabízeno celoročně, vždyť o žádnou specialitu přeci nejde...

Možná si touto akcí Heineken ověřuje reakci konzumentů jejich českých piv na tuto alternativu. Možná pak bude importovaná pšenice běžně na soutoči Krušovic, Starobrna, Březňáka apod. Možná se v některém z těchto pivovarů bude dokonce vařit. Vždyť kromě Primátora a Herolda hlásí zavedení weiznu i Svijany či Černá Hora. Uvidíme. Nechme se překvapit...

autor: Chody | Blok 18:49 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Hobo

středa, 23. září 2009
21:15

Pšeničné od Heinekenu je skutečně Schofferhfer!!!Mimochodem loňský Vánoční polotmavý speciál(Starobrno,Krušovice a Březňák)-vše vařeno ve Velkém Březně.Mimochodem "Dačický" v současné době vařen v Lounech(prozatím).


napsal(a): Hobo [Odpovědět]

Elf

úterý, 22. září 2009
00:06

Elf

V Pivovarském klubu v Karlíně uvádějí jako místo původu Krušovice, ale kdo tomu chce věřit...?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
17:55


posted by: Inzerce

Sekal

čtvrtek, 1. říjen 2009
15:16

Sekal

to Elf: Jen tak z legrace jsem se zeptal v Pivňáku číšníka na stupňovitost a původ. S kamennou tváří odpověděl 11° (už čtvrtá hodnota, kterou jsem na svou odpověď dostal nebo viděl uvedenu na tabuli), uvařeno v Krušovicích.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

rudo

pondělí, 21. září 2009
08:56

edelweiss som mal v piatok, mnam, rad by som to porovnal, netocia to niekde v Brne, mam tam cestu


napsal(a): rudo (ktdisc(a)stonline.sk) [Odpovědět]

Kejna

pátek, 18. září 2009
13:23

Kejna

bude to problém zejména na BB, Starobrno to není, Krušovice také ne, máme sud a tam je napsáno země původu Rakousko .. tak kdo ví co tam všechno patří rudohvězdařům


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Henri

pátek, 18. září 2009
13:44

Henri

to Kejna: Tak si myslím, že se nám to začína vyjasňovat. Pokud je na sudu opravdu jako země původu Rakousko, tak to musí být Edelweiss (který tu v této souvislosti už zmiňoval Honza Kočka), protože z pivovarů, které tam patří Heinekenu(Edelweiss, Gösser, Kaiser, Puntigamer, Schlossgold, Schwechater, Wieselburger, Zipfer) pokud vím vaří Weizenbier pouze onen Edelweiss.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 23. září 2009
20:18

jiri.kana

to Henri:Z rakouských Hajnekeňáků vaří (nebo aspoň vaříval) pšenici i Schladminger.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

maxič

pátek, 18. září 2009
08:02

Maxič

ahoj,
dal jsem si ho ve Strakonicích U Papeže. Když jsem se ptal na původ piva, nebyli mi schopni cokoliv říct, inzerovali to jako 12 a šli ho natočit úplně někam bokem-na čepu v restauraci nebyl....


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Petr

čtvrtek, 17. září 2009
19:03

Petr

No lidi to je slávy, Heineken uvedl na trh pivo. Pro pořádnou pšenici do Bavorska!


napsal(a): Petr [Odpovědět]

Jan

čtvrtek, 17. září 2009
16:34

Jan

Možná je to skutečně Starobrno- viz citace z jejich stránek „V průběhu letošního roku chceme připravit další dva „příležitostné“ pivní speciály - jeden na konci léta, tedy na Dožínky, a ten druhý bude vánoční - ale víc zatím neprozradím,“ dodává Pavel Slavík.


napsal(a): Jan [Odpovědět]

Čmelák

čtvrtek, 17. září 2009
15:16

Čmelák

V úterý jsme u večeře v Krušovicích vyžahli každý po čtyřech-pěti kouscích a mlaskali jsem,jaké je to lehké příjemné pivko. Měl jsem po první sklenici chuť na kvasničák 11°a tak jsem si ho dal, ale málem jsem ho nedopil, ajk byl mdlý. tak jsem se velmi rád vrátil k pšenici ve sklenici. Tu jsem si bohužel nešlohnul :-8) na památku


napsal(a): Čmelák [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 17. září 2009
07:04

Paja

čtvrtek, 17. září 2009
09:40

Paja

to Roman Holoubek: No nevim, ta informace je z lonskeho jara, kdy to snad jeste nemel Heineken. A kdyz vezmu, jak to ted vypada u Somolu (a tedy nejspis i v lounskem pivovaru), tak se mi nezda, ze by neco takoveho rozjizdeli..


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 17. září 2009
10:27

Roman Holoubek

to Paja: Jen jsem tím chtěl říci, že v Lounech mají zkušenosti s výrobou pšenice. Nic víc.


Honza Svetpiva.cz

čtvrtek, 17. září 2009
10:35

Honza Světpiva.cz

to Roman Holoubek: vloni to varili v Lounech, uz pod vlastnictvim Heinekena CZ, ale vicemene pro sebe. Ted je to pro cely koncern v CR, tak bych rekl, ze to piva potrebovali navarit vic. Tim bych to videl na nekoho, kdo s tim ma vetsi zkusenosti...


ladin

středa, 16. září 2009
18:10

Ta zminena plechovkova psenice z Makra, nebyl to Felsgold?


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Malakin

středa, 16. září 2009
16:11

Malakin

Jestli to nevyrobili u nás, tak tím líp pro mě. Aspoň nemusím zbytečně shánět tu skleničku, když je na zahraniční pivo... :-)

A propos, na stránkách Schöfferhoferu to po mně chtělo souhlas, že už je mi víc než 16 let. To je v Německu normální, že se tam může pít alkohol od 16 nebo je to jiné s pitím a jiné s možností sebevzdělávání se?


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 1. říjen 2009
15:14

Sekal

to Malakin: V SRN se skutečně může lemtat již od 16, ale pouze pivo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Moro

středa, 16. září 2009
14:57

Moro

Nikomu nevnucuji svoje názory, ale - dle mě by to ani v Brně ani v Krušovicích nevyrobili (dělali by tomu patřičnou publicitu).Pro mě je to Schöfferhofer z Binding-Brauerei AG.
Náš pan hostinský to prodával o 4,-Kč dráže než Mušketýra a sklenic dostal pouze jednu krabici a má je uschovat pro příště. Nevím, jak se to stalo, ale jedna se mu "ztratila" (za což jsem se mu omluvil, a to nejen pro to, že je kamarád :D )


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

středa, 16. září 2009
18:44

Honza Světpiva.cz

to Moro: No jedno zelene maji na Velikonoce, ted dozinkove, nejspis prijde jeste vanocni pivo. a sklenky uschovat. Takze znova za rok. Vinari maji burcak, Heineken dozinkove...

Jo, a Schofferhofer jim nepatri. Jen nemecky majitel prodal Krusovice...


Jiri.J

středa, 16. září 2009
20:40

to Honza Svetpiva.cz: Pánové! Schofferhofrer to dle chuti není. Je to plnější, tělnatější a méně suché. Na Edelweiss to chuťově taky nevypadá, ten je celkově lehčí a více ovocný. Tak teď se můžeme dohadovat. Co když to skutečně uvařili v ČR? V Braně to inzerují jako 13%. Nepřipadlo mi až tak zlé. Proti Schfr. je lepší...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Abrahaam

středa, 16. září 2009
22:13

Abrahaam

to Honza Svetpiva.cz: Konkretne Starobrno uvarilo polotmavy "Vanocni lezak" 13° uz minulou zimu, takze pocitam, ze letos s tim prijdou zas. Krusovice nic takoveho nemely?


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]

tomas

středa, 16. září 2009
21:52

tomáš

to Jiri.J: No ve Starobrnu měli loni na slavnostech taky svojí pšenici speciálně uvařenou ještě ve Znojmě, takže jistou zkušenost už s tím mají. Tipoval bych, že to bude z CZ, ale asi ne z Krušovic nebo Brna, kde mají várky po nějakejch 600 hl.a nejsou na malý objemy už zařízený.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

brk

čtvrtek, 17. září 2009
08:15

to Jiri.J: V Jihlavskem Questu je to inzerovane jako 12%.


napsal(a): brk [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 17. září 2009
06:55

Malakin

to Abrahaam: Ten Vanoční speciál se prý nevařil ve Starobrnu, ale ve Velkém Březně, stejně jako tentýž speciál s nálepkou Krušovice. Ale kdoví, jak tomu bylo ve skutečnosti.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI