Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

květen 2013

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv květen 2013


DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice představuje letní novinku. Pivní míchaný nápoj s příchutí grapefruitu. Tento nápoj se bude prodávat pod značkou Zlaťák s příchutí grapefruitu. Novinka je k dostání na pivovarské prodejně strakonického pivovaru od pondělí 3. června 2013. K dostání je v 1,5l PET lahvích nebo 20 l KEG sudech.

Milovníci pivních specialit mají možnost ochutnat Zlaťák s příchutí grapefruitu, který bude na stánku strakonického pivovaru od počátku června. Pivaři mohou žhavou novinku Zlaťák vychutnat buď ve formě točeného piva – prodej ve 20 l KEG sudech nebo si jej odnést domů v 1,5l PET lahvi. Zlaťák s příchutí grapefruitu je připravený ze světlého výčepního piva s přídavkem 50% rekonstituované grapefruitové šťávy, obsahuje výhradně sladidlo z byliny stévia rebaudiana a neobsahuje žádné konzervanty, antioxidanty ani barviva. Míchaný pivní nápoj má snížené procento alkoholu, které je 2,4% obj., proto je vhodný pro osvěžení v parných letních dnech, při sportu nebo turistice.

Zlaťák s příchutí grapefruitu považuji skutečně za zpestření pivařské chutě. Jako sládek pivovaru však nadále zůstávám věrná staré dobré klasice a tradiční výrobě, která se ve strakonickém pivovaru uchovává. Přesto si myslím, že malá „grepová“ pivní romance může i klasika okouzlit,“ říká s přáním krásného léta Dagmar Vlková, sládek DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice.











Stout a Porter: králové tmavých piv

[úterý, 28. květen 2013]

Vysoká účast na tradičním pochodu potvrdila odhodlání a chuť vyrazit na pěší túru za každého počasí. Nejvíce lidí, celkem 1624 startovalo z pivovaru, odkud většinou absolvovali nejkratší 10km trasu.

V pivovaru byl také cíl, do kterého letos účastníky pohánělo ne zrovna teplé počasí. Ti, kteří zvolili svižné tempo, byli v pivovaru už před polednem, kde si převzali glejt a na nohy je opět postavila čerstvě načepovaná Holba. Na programu nebylo jen posezení s hudbou a tombola, ale také exkurze nebo výuka nordic walkingu. Instruktoři poskytovali cenné rady a názorně předváděli jak správně s pomocí holí chodit, aby byl pohyb příjemný a pro tělo přínosem. Na 200 zájemců využilo možnosti nahlédnout pod pivovarskou pokličku a vydalo se na exkurzi do pivovaru.

Účastníci pochodu ocenili možnost protáhnout si tělo a většina z nich vyjádřila odhodlání vyrazit na trasy i v příštím roce.









Slavnosti piva z Klatov nezmizí

[pátek, 24. květen 2013]

Kdo nesleze vyhraje...

[pátek, 24. květen 2013]

...je hlavní myšlenkou Free jízdy Litovel, zábavného cyklo projektu Litovelským Pomoravím. Její 7. ročník startuje v sobotu 1. června od 11 hodin. Start i cíl je v pivovaru Litovel, kde odpoledne proběhne vyhlášení vítězů všech kategorií.

Free jízda Litovel potěší nejen cyklistické nadšence, ale i ty, kteří na kolo sednou třeba jen párkrát za rok. Nabízí výběr ze 2 tras v délce 15 a 30 km. Obě vedou Litovelským Pomoravím, takže jde o pohodovou vyjížďku v nenáročném terénu bez větších stoupáků.

Akce má přinést nejen sportovní zážitek, ale současně upozornit na nebezpečí konzumace alkoholu při jízdě na kole. Určitě nejde o rekordy, ale příjemný relax v sedle“ říká Lumír Hyneček z pivovaru Litovel, který je donátorem projektu od jeho vzniku a dodává: „Zastáváme zodpovědný přístup při konzumaci piva, a s tím souvisí i rozšíření naší nabídky nealkoholického piva o další novinku, ochucené Litovel Pomelo Free. Konzumenti se na něho mohou těšit právě začátkem června.

Účastníky čeká řada zábavných úkolů přímo na trase, ale i pivní nealko doping a cyklo výzvy pro ty, kteří už mají hodně našlapáno. V cíli pak exhibice světového šampiona v biketrialu Josefa Dresslera, Aquazorning&Bumper ball i příjemné posezení s občerstvením v areálu pivovaru.

Vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny, startovné je zdarma.



Německo se obává o pivo

[pátek, 24. květen 2013]





Novou vizuální identitu svých plechovek postupně představuje značka piv Zlatopramen, která patří do portfolia společnosti HEINEKEN Česká republika. Důvod tohoto kroku je nasnadě: moderní značka cílí na aktivní spotřebitele ve věku od osmnácti do třiceti let, kteří mají rádi novinky a změny. Právě jim podle průzkumů balení piva v plechovkách připadá atraktivnější než ve skleněných lahvích nebo Maxilahvích ze speciálního plastu.

V případě designu plechovek jsme se rozhodli, že jako první na trhu zvolíme velmi progresivní cestu. Obliba tohoto typu balení totiž rapidně vzrůstá u konzumentů ve věku od 18 do 29 let, kdy téměř každý druhý označuje plechovku jako nejvíce atraktivní obal. Věříme, že atraktivním obalem oslovíme více potenciálních spotřebitelů,“ komentuje důvody změn manažerka značky Zlatopramen Lenka Kroupová.

Preference spotřebitelů se vyvíjejí a podle posledního průzkumu agentury SPECTRA upřednostňuje již třetina spotřebitelů ve věku od osmnácti do třiceti let plechovky před skleněnými lahvemi. Jako hlavní důvod svých preferencí pak spotřebitelé uvádějí, že plechový obal je pro ně vzhledově atraktivní, je moderní a praktický.

Jako první se v únoru představily plechovky nového produktu, nealkoholického piva Zlatopramen N•A. V květnu přišla na trh další novinka v plechu, Zlatopramen Radler N•A Grapefruit. V červenci se mohou spotřebitelé těšit na již známé produkty také v novém obalu: Zlatopramen Radler Citrón, Zlatopramen Radler Pomeranč se zázvorem a Zlatopramen 11°. Řadu designových plechovek v srpnu doplní poslední z nich, Zlatopramen Radler Grapefruit.

Na všech druzích plechovek je logo Zlatopramen umístěno v jejich dolní třetině, což umocňuje sjednocený vzhled nových obalů. Ve spodní části pod logem spotřebitel najde popis produktu – v případě Zlatopramen Radlerů název příchuti, u Zlatopramenu N•A označení nealko světlé a u Zlatopramenu 11° podpis Petra Hauskrechta, vrchního sládka pivovaru ve Velkém Březně. Vlastní název produktu je na všech plechovkách umístěn vertikálně. Celkově je design plechovek barevně velmi výrazný, u ochucených piv graficky znázorňuje příslušné ovoce, u ostatních piv chmelové šišky.


Ideální osvěžení pro každého – to je nealkoholický Radler, který už v první polovině května obohatí český pivní trh. Zlatopramen představuje nový Radler N◦A Grep, který je určen všem, kdo si chtějí užít jeho o stupeň lepší chuť a osvěžení bez omezení, ať už například při řízení automobilu či sportu.

Rodina značky Zlatopramen je opět bohatší – zavedením nového produktu do svého portfolia tak reaguje i na oblibu pivních mixů v uplynulých dvou letech. Novinkou chce výrobce vyjít vstříc i těm, kteří alkohol nemohou nebo nechtějí konzumovat ani v takovém množství, jaké obsahují letní Zlatopramen Radlery (do 2%).

Produkt nabízí o stupeň lepší chuť přírodního grepu, tentokrát s benefitem nového nealkoholického piva Zlatopramen N◦A. Díky němu si N◦A Grep zachovává typickou jemnou pivní hořkost a skvělou pitelnost. Příchuť grepu jsme zvolili, protože ji podle průzkumů agentury AC Nielsen spotřebitelé u pivních mixů preferují. Produkt je opět slazen výhradně přírodními cukry - fruktózou,“ říká junior brand manažerka Kristina Benkovičová.

Zlatopramen Radler N◦A Grep se na trhu objeví v květnu. Prodávat se bude výhradně v půllitrových plechovkách. Na novinku budou upozorňovat reklamní upoutávky v místech prodeje i gastronomických zařízeních a ochutnávky přímo v prodejnách. Doporučená maloobchodní cena produktu je 14,90 Kč. K dostání bude v obchodní síti i gastronomických provozovnách.


Společnost HEINEKEN Česká republika se jako první mezi výrobci piva v Čechách zapojila do projektu Vím, co jím a piju. Od 1. června tak logo kvality „Vím, co piju“, ponese letos představené nealkoholické pivo Zlatopramen N◦A a to na všech obalech.

Společnost HEINEKEN dlouhodobě vyrábí vysoce kvalitní výrobky a získání mezinárodní značky Choices, která je v Čechách reprezentována označením „Vím, co piju“, je toho důkazem. Je jí možné udělit pouze nealkoholickým nápojům, a tak ho prozatím ponese jen Zlatopramen N◦A.

K získání známky kvality musel Zlatopramen splnit množství náročných kritérií, testovaných v nezávislé laboratoři. Pro nápoje, které se chtějí o logo Vím, co piju ucházet, například platí, že nesmějí obsahovat více jak 20 mg sodíku na 100 ml či více než 1,1 gramu nasycených mastných kyselin na 100g výrobku.

Naše pivo je vyráběné z nejkvalitnějších surovin a podle původních receptur. Je pro nás důležité, abychom to našim spotřebitelům dokázali představit a vysvětlit,“ říká Jiří Hauptmann, Head of Corporate Relations and Public Affairs, HEINEKEN Česká republika, a.s.

Logo Vím, co jím (pro nápoje Vím, co piju) uděluje obecně prospěšná společnost Vím, co jím a piju. Ta v České republice působí od roku 2010. Každá potravina, která se uchází o udělení loga, musí projít odborným hodnocením a současně musí vyhovět daným kritériím. Ta stanovuje Mezinárodní vědecká rada při Choices International Foundation. Rada reviduje kritéria každé dva roky. Česká iniciativa Vím, co jím a piju je smluvním partnerem globální iniciativy The Choices International Foundation. Program Choices vznikl v roce 2007 z podnětu Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství.


Radler už není

[čtvrtek, 23. květen 2013]


V čísle 5-2013 časopisu dTest pod titulkem „Plesnivý ječmen kazí pivo“ byl mimo jiné uveden i výrobek našeho pivovaru Vyškovské pivo Tmavý Džbán s údajně vysokým obsahem mykotoxinů. Článek je dle vyjádření vydavatele založen na analýzách laboratoře, jejíž jméno odmítá vydavatel prozradit. Akreditovaná a mezinárodně uznávaná laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Brně však kontrolním testem prokázala, že skutečný obsah mykotoxinů je nepatrný.

Výsledek zveřejněný v daném čísle časopisu dTest a poté převzatý v řadě dalších médií informoval o výrazné zátěži lidského organizmu způsobené mykotoxiny obsaženými v některých pivech. Celkem bylo testováno 54 značek na mykotoxiny (konkrétně na Deoxynivalenol a Deoxynivalenol-3-glukosid). Jedním z testovaných piv bylo i tmavé pivo vyráběné naší společností CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s. s názvem Vyškovské pivo - TMAVÝ DŽBÁN šarže s datem spotřeby dne 2. 4. 2013.

Obsah citovaných látek v pivu se běžně nezkoumá a není ani žádným způsobem limitován. V souvislosti s nařčením dTest by veřejnosti neměla ujít ani reakce Státního zdravotního ústavu ze dne 15. května 2013, jejíž závěr zní cituji „Prostou otázkou pro běžného smrtelníka zůstává, co se mu po vypití takového piva stalo nebo stane. Odpověď zní, že podle stávajících znalostí nic.“ Celý text vyjádření je dostupný na www.szu.cz).

Na základě nařčení dTest jsme i přes výše uvedené stanovisko Státního zdravotního ústavu ihned zadali provedení kontrolní analýzy stejné šarže našeho piva u akreditované a mezinárodně uznávané laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Brně. Jak dokládá přiložený Protokol o zkoušce č.265/13, jsou výsledky provedené analýzy v příkrém rozporu se zveřejněnými informacemi. Protokol je rovněž k dispozici na www.pivovyskov.cz.

dTest uvádí u látky Deoxynivalenol (DON) naměřený obsah 42 mikrogramů / litr – ve skutečnosti však kontrolní analýza prokázala obsah jen 4,82 mikrogramů / litr, tedy téměř 9x nižší koncentraci! U látky Deoxynivalenol-3-glukosid (D3G) uvádí dTest obsah 99 mikrogramů / litr, kontrolní analýza však prokázala obsah pouhých 2,92 mikrogramů / litr, tedy téměř 34 x méně!

Užijeme-li stejný vzorec pro tolerovatelné denní množství jako použil časopis dTest (ačkoliv použitý vzorec nemá opodstatnění v žádné normě), pak našeho piva může spotřebitel vypít 7,8 litrů denně, tedy více jak 15,5 velkých piv za den! Což je samozřejmě s ohledem na obsah alkoholu v pivu kritická dávka z úplně jiných důvodů.

Upozorňujeme, že kontrolní analýza byla provedena s naprosto shodným pivem shodné šarže, tedy z identické várky, jako pivo testované časopisem dTest. Stejná šarže byla společně se všemi výrobky našeho pivovaru rovněž testována na celkovou zdravotní nezávadnost další akreditovanou laboratoří Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Praze. Na základě analýzy Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Praze bylo rovněž prokázáno, že všechny sledované veličiny jsou hluboko pod hranicí přípustné tolerance. Protokol o výsledcích analýzy je k dispozici na www.pivovyskov.cz).

Další nepravdivou a velmi podstatnou informací uveřejněnou v časopise dTest je srovnání našeho výrobku Vyškovské pivo Tmavý Džbán s historickými výsledky analýz pro tmavé pivo Havran vyráběné společností Jihomoravské pivovary a.s. Tyto dva výrobky mají odlišnou recepturu, značku i výrobce a jejich srovnání je zcela neopodstatněné.

Jak bylo popsáno i v článku časopisu dTest, mykotoxiny se do piva dostávají z obilí, resp. ze sladu. Pivovar Vyškov odebírá slad pouze od renomovaných českých dodavatelů. Slad používaný při výrobě našich piv tradičním způsobem podléhá přísné hygienické kontrole. Všichni naši dodavatelé sladu nám v reakci na článek dTest opakovaně poskytli analýzy jejich zboží, které prokazují, že slad je prvotřídní kvality a obsah mykotoxinů je na hranici detekovatelnosti.

Naše společnost je negativní kampaní způsobenou nepravdivými informacemi zveřejněnými časopisem dTest silně poškozena. Proto již právní zástupci naší společnosti připravují v této souvislosti trestní oznámení, dalším krokem bude požadavek na náhradu způsobené škody a poskytnutí satisfakce.

Ing. Miloš Hrabák

CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s.


Pivo Radegast si dlouhodobě udržuje pozici nejoblíbenějšího piva na Moravě a ve Slezsku. Má nejvěrnější spotřebitele na českém trhu a vysokou vnímanou kvalitu*. Dvojnásobná investice do podpory značky nově přináší spotřebiteli nejen proměnu designu obalů Radegastu, materiálů pro hospody a prezentačních materiálů pro venkovní akce. Radegast se také objevuje v televizi s novým spotem, je partnerem hokejové extraligy, Baníku Ostrava a významných akcí. Radegast, pivo pro pravé chlapy, se svou charakteristickou hořkostí, je tak připraveno uspokojit očekávání spotřebitelů i za hranicemi Moravy.

Zvýšení investic do značky vysvětlil marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie: „Radegast je doma na Moravě a má tady nesmírně vysokou loajalitu svých fanoušků. Jeho charakteristická hořkost a zacílení na správné chlapy má velký potenciál. Proto jsme se rozhodli ještě více tuto značku podpořit a umožnit i spotřebitelům v dalších regionech ČR, aby si Radegast vychutnali. Věřím, že to pro obyvatele domácího regionu bude důvod k náležité hrdosti.

Ostatní investice do značky již mají viditelné výsledky. Inovací prošlo logo Radegastu i celé portfolio obalů, které je představováno masivní kampaní. Nový moderní design míří formou nových POS materiálů do hospod. S novou identitou Radegastu se lidé potkají i na akcích či v místech prodeje piva.

Obliba piva Radegast v domácím regionu je pro společnost velice důležitá. „Jsme partnerem nejen hokejové extraligy, ale také moravských týmů napříč soutěžemi od Zlína, přes Třinec, Vítkovice, Havířov po Olomouc. Radegast je také oficiálním pivem Baníku Ostrava a unikátní industriální památky Dolní oblast Vítkovice. V letošním roce se vrátí na Colours Of Ostrava a bude i u Masters of Rock. Léto vyvrcholí tradičně Radegast dnem, který loni navštívilo více jak 30 tis. lidí,“ přiblížil nejdůležitější aktivity Radegastu marketingový manažer značky Karel Kraus a dodává, že Radegast je aktivní také v digitálních médiích: „Profil na Facebooku má přes 45 tis. fanoušků, před pár dny jsme rozběhli i Twitter. Pozitivní ohlas mají webové stránky, které prošly také výraznou změnou.

V listopadu 2012 se stal Radegast partnerem hokejové extraligy. V této souvislosti plánuje otevření tematických hokejových hospod po celé ČR. Před pár měsíci byla otevřena třetí Radegastovna, po Olomouci a Frenštátě tentokrát v Praze. Aktuálně doprovází Radegast na turné nejoblíbenější českou kapelu Kabát.

* Zdroj dat: kontinuální výzkum TNS AISA 2010-2012


Dvacátý první ročník pivní slavnosti Den Kozla, která se koná 8. června, přinese kromě dobré zábavy i pivní specialitu – Nefiltrovaný ležák. Nefiltrovaný ležák bude k dostání nejen na Dni Kozla, ale následně také po dobu jednoho měsíce ve všech Kozlovnách a vybraných restauracích.

Tradiční slavnost pivovaru Den Kozla ve Velkých Popovicích letos překvapí návštěvníky několika lákadly. Jedním z nich bude pivní specialita Nefiltrovaný ležák. Stejně jako v minulých létech připravili popovičtí sládci jedinečnou pivní delikatesu. Tento rok zvítězil nefiltrovaný ležák, který se vyznačuje plnou chutí a jemnou hořkostí. K dostání bude mimo slavnosti také ve všech Kozlovnách a ve vybraných 200 provozovnách po celé České republice po dobu jednoho měsíce jako odměna pro všechny příznivce Kozla. „Nefiltrovaný ležák od Kozla je charakteristický vyšší přítomností pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek, které dodávají pivu plnější chuť.“ říká obchodní sládek Velkopopovického Kozla Vojtěch Homolka. Pivo se stáčí v pivovaru přímo z ležáckých tanků bez dalších úprav, proto vyžaduje mimořádnou péči mistra výčepního.

Slavnostní naražení Nefiltrovaného ležáku proběhne na Dni Kozla 8. června v 11 hodin.

Přijďte se odměnit za celoroční poctivou práci oroseným Kozlem!

Pro ty, kteří se do Popovic nedostanou, bude nefiltrovaný ležák od Kozla připraven ve všech Kozlovnách a ve vybraných restauracích do vyprodání zásob.

Najdi si svou restauraci s nefiltrovaným ležákem Kozla na: www.kozel.cz/nefiltrovanylezak



[Svijany] 07:22 [permalink] [reaguj]






Olomoucký hokejista Jiří Ondrušek prožil se svým týmem vydařenou sezónu. V baráži sahal po postupu do extraligy, který však nakonec nevyšel. A tak přišel čas na to, aby olomoucký obránce naplnil sázku uzavřenou před play off s Michalem Kučerou, zástupcem Radegastu, který je partnerem HC Olomouc a hokejové extraligy. Jiří Ondrušek tak vyrazil do pivovaru Radegast v Nošovicích, aby umyl ležácký tank.

Sázka uzavřená před začátkem prvoligového play off zněla jasně. V případě postupu do extraligy vyrazí Michal Kučera uklidit šatnu a střídačku na olomoucký zimní stadion. V opačném případě čeká Jiřího Ondruška směna v Nošovicích a umytí ležáckého tanku.

Svému chlapskému závazku Jiří Ondrušek dostál. Po důkladné instruktáži se oblékl do pracovního oděvu, nasadil brýle a helmu a vyrazil k jednomu z více než 150 tanků, které v nošovickém sklepě mají. „Nebylo to vůbec jednoduché, ale to jsem ani nečekal. Snažil jsem se postupovat podle pokynů a udělat to co nejlépe. Tak snad jsem místním pivovarským i trochu pomohl,“ zhodnotil odpracovanou sázku Jiří Ondrušek.

Na splnění sázky dohlížel i Michal Kučera: „Rád bych Jiřímu poděkoval, že se k sázce postavil čelem a její naplnění vzal skutečně zodpovědně. Odvedl kus dobré práce. Přeju mu a celému týmu, aby se do extraligy probojoval již příští sezónu


Pivovarská čtvrtka přiláká každoročně turisty a příznivce ryzího piva z hor z celé republiky. Pochod pořádá pivovar Holba a jde o největší akci svého druhu v regionu.

Velký zájem ukrajovat s Holbou našlapané kilometry se ukazuje i letos. Pochod startuje v sobotu 25. května a už dnes má 1100 on line registrovaných účastníků. Pokud se na www.pivovarskactvrtka.cz zaregistrujete, vyhnete se čekání u startu a navíc můžete získat dárek. Loni pochod absolvovalo více než 3000 lidí a velký zájem očekává organizátor i letos. „Chceme, abych odbavení turistů proběhlo hladce, proto jsme posílili hlídky na startech a navíc umožnili on line registrace,“ říká Alexandra Lašáková, manažerka marketingu pivovaru Holba. Trasy je třeba před akcí několikrát projít a zkontrolovat jejich značení, aby turisté nebloudili. To pivovar zajišťuje ve spolupráci se členy KČT, stejně jako program na některých trasách. Pochod, který má pod patronátem Sv. Kryštof, ochránce všech poutníků, cestovatelů a také řidičů, má několik tras a společný cíl na nádvoří pivovaru. Na každého účastníka tady čeká glejt s dárkem, občerstvení a příjemné posezení u čerstvě načepované Holby s hudbou. Pro zájemce jsou navíc připraveny prohlídky pivovaru s odborným výkladem a navštívit mohou i expozici Pivovarského muzea.

Pochod startuje mezi 8 a 10 hodinou ze 3 míst – Šumperka, Králíků a Hanušovic.

Dospělí zaplatí 50 Kč, děti 30 Kč a senioři od 70 let mají start zdarma.



NZ ALE – Variace na svrchně kvašené pivo stylu ALE – původně tradiční anglické svrchně kvašené pivo s užitím novozélandských chmelů – 4 x chmelené

Variace na jeden z mnoha světových pivních stylů. ALE je svrchně kvašené pivo. Naše NZ ALE se vyznačuje užitím novozélandského chmele Cascade a to především za studena (čtvrté chmelení metodou Dry Hopping) v ležáckém tanku, kde předává pivu své nezaměnitelné vlastnosti. Spojení lásky k pivu, um sládka a jeho hravost dalo ve výsledku pivo, které je unikátní a ojedinělé.

Jedná se o třináctku o síle 5,9 % obj. alk.

Výsledné pivo je sytě zlaté až bronzové s plným zakulaceným sladovým tělem a příjemným ovocným charakterem s jemnou, ale přesto výraznou hořkostí. Díky užití netradičních chmelů jsou výsledná vůně i chuť nezaměnitelné.

Jedná se opět o jednorázovou jedinečnou várku speciálu pod značkou CROSS THE WORLD

Pokračujeme v nyní již populární a očekávané tradici výroby piv ze světové studnice pivních stylů, kterou jsme zavedli v roce 2011 a v občasných várkách představujeme na české poměry méně obvyklá piva.

Úspěch těchto piv je velký a do podvědomí tak vstupuje vedle tradiční řady Vyškovských piv i značka CROSS, kterou už znáte ve dvou variantách míchaných limonád s pivem s naším originálním názvem CROSS BEER MIX.

Značka CROSS THE WORLD Pod touto značkou se objevují piva, která, tak jak český překlad „křížem světem“ naznačuje, postupně vybíráme z klenotnice piv z celého světa a v občasných várkách nabízíme.

Zahájení prodeje od 20.5.2013

… okoštujte piva a limonády z Vyškovského pivovaru






I pivní sklenice mohou mít příběh

[neděle, 19. květen 2013]

Příznačně na počátku turistické sezony přichází Plzeňský Prazdroj s limitovanou edicí s názvem „Sklenice s příběhem“, jež nabízí návštěvníkům pivovaru a sběratelům pivního skla příležitostzískat unikátní kousek svázaný s historií plzeňského piva. Jedná se o repliky historických sklenic vztahujících se k milníkům 170leté historie světově proslulé značky Pilsner Urquell, legendy mezi spodně kvašenými ležáky.

Příběh první: Pohár pro císaře Františka Josefa I. (1874)

V září 1874, 22 let po zrodu první várky Pilsner Urquell, se tehdejšímu Měšťanskému pivovaru v Plzni dostalo zvláštního vyznamenání. Jeho Veličenstvo rakouský císař František Josef I. při své první návštěvě Plzně okusil plzeňské pivo se slovy: „Jest skutečně zvláštní, že se dosud žádnému pivovaru nepodařilo rázovitou a lahodnou chuť plzeňského piva napodobiti.“ Originální pohár z křišťálového skla, z něhož tehdy císař plzeňský ležák vychutnával, je nyní vystaven v Síni slávy Plzeňského Prazdroje a zdařilá replika tohoto dokonale ručně broušeného poháru je cennou součástí unikátní kolekce s číslem 1/6. Císařské návštěvy napomohly popularitě plzeňského originálu v hlavním městě monarchie – v roce 1900 začala pravidelně vyjíždět každé ránoz Plzně do Vídně souprava zvaná pivní vlak.

Příběh druhý: Ochranná známka Pilsner Urquell (1898)

Obliba piva z Měšťanského pivovaru se rychle šířila po Čechách i v přilehlých zemích a s ní i touha skvělé plzeňské pivo napodobit. Už v roce 1859 si proto nechal pivovar zaregistrovat první značku PilsnerBier (Plzeňské pivo). Z tohoto názvu ale těžila i ostatní piva z Plzně a Tak novou ochrannou známku Pilsner Urquell – Plzeňský Prazdroj získal tehdejší Měšťanský pivovar v Plzni pro svůj originál v roce 1898. Nejprve ochranná známka zdobila etikety, později také nápojové sklo určené výhradně k podávání proslulého plzeňského piva. Ochranná známka Plzeňský Prazdroj, doprovozená znakem města Plzně, začala být na nápojovém skle využívána od 20. let minulého století a zdařilá replika této sklenice se v limitované edici ukrývá pod číslem 2/6.

Příběh třetí: Půllitr z mezinárodní výstavy v Bruselu (1935)

Náročnou, ale velmi úspěšnou propagační cestu absolvoval plzeňský ležák na výstavu „Expositionuniverselle et internationale“ v Bruselu v roce 1935. Během čtrnácti dnů překonalo auto s vlečným vozem a nákladem 51 hl piva vzdálenost 2 381 km ai po této trase vedené oklikou jakost plzeňského piva obstála ve zkoušce - dorazilo na místo určení v bezvadném stavu a hosté si jej navýsost pochvalovali. Na výstavě v Bruselu se tehdy Pilsner Urquell čepoval do skleněného půllitru, jehož replika nese v rámci limitované edice Sklenice s příběhem číslo 3/6.

Příběh čtvrtý: V rukou jazzové legendy (1965)

Psal se březen 1965 a do Čech zavítala poprvé a naposledy jazzová legenda Louis Armstrong, jehož koncert byl tehdy v pražské Lucerně beznadějně vyprodán. Během své návštěvy Československa ochutnal Armstrong specialitu české kuchyně – knedlo-vepřo-zelo a nevynechal ani proslulé pivo PilsnerUrquell. Slavnou návštěvu připomíná č. 4/6, tedy replika sklenice, ze které Satchmo plzeňské pivo ochutnal.

Příběh pátý: Pouze pro slavnostní příležitosti (1985)

Ani tísnivá politická a hospodářská atmosféra komunistického Československa zcela nezabránila mezinárodním úspěchům originálního ležáku Pilsner Urquell. V roce 1985 se poprvé od konce druhé světové války podařilo vyvézt do zahraniční více než půl milionu hektolitrů vynikajícího plzeňského pivaao dva roky později získal plzeňský ležák v Bruselu zlatou medaili mezinárodního institutu pro výběr kvalitních výrobků Monde Selection. V této době se pivo Pilsner Urquell čepovalo při slavnostních příležitostech do charakteristicky buclaté sklenice na nožičce s č. 5/6.

Příběh šestý: Elegantní, ale pevná a velmi odolná (2005)

Sérii historických sklenic doplňuje moderní sklenice Goblet s č. 6/6. Příběh tohoto elegantního, přesto velmi pevného a odolného skla se píše od roku 2005. Od té doby totiž sklenice v sedmi různých velikostech od 0,2 litru do jedné pinty (cca 0,6 litru) úspěšně reprezentuje značku Pilsner Urquell po celém světě.

Kolekce pivních pohárů a sklenic je utříbenou sbírkou reprezentativních kousků, která milovníkům piva a sběratelům připomíná v šesti milnících slavný příběh plzeňského pivovaru a naší nejúspěšnější pivní značky. Celou sérii či kteroukoliv ze sklenic i s jejím příběhem vytištěným na dárkovém balení si mohou zájemci zakoupit v prodejnách PilsnerUrquell v Plzni a v Praze či na stránkách Plzeňského Prazdroje www.eshop.prazdroj.cz, při pořízení celé série či více kusů dokonce za sníženou cenu.

I pivní sklenice mohou mít příběh [p308]

Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI