Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovské pivo je v pořádku: dTest uvádí mylné informace

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovské pivo je v pořádku: dTest uvádí mylné informace

[čtvrtek, 23. květen 2013]

V čísle 5-2013 časopisu dTest pod titulkem „Plesnivý ječmen kazí pivo“ byl mimo jiné uveden i výrobek našeho pivovaru Vyškovské pivo Tmavý Džbán s údajně vysokým obsahem mykotoxinů. Článek je dle vyjádření vydavatele založen na analýzách laboratoře, jejíž jméno odmítá vydavatel prozradit. Akreditovaná a mezinárodně uznávaná laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Brně však kontrolním testem prokázala, že skutečný obsah mykotoxinů je nepatrný.

Výsledek zveřejněný v daném čísle časopisu dTest a poté převzatý v řadě dalších médií informoval o výrazné zátěži lidského organizmu způsobené mykotoxiny obsaženými v některých pivech. Celkem bylo testováno 54 značek na mykotoxiny (konkrétně na Deoxynivalenol a Deoxynivalenol-3-glukosid). Jedním z testovaných piv bylo i tmavé pivo vyráběné naší společností CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s. s názvem Vyškovské pivo - TMAVÝ DŽBÁN šarže s datem spotřeby dne 2. 4. 2013.

Obsah citovaných látek v pivu se běžně nezkoumá a není ani žádným způsobem limitován. V souvislosti s nařčením dTest by veřejnosti neměla ujít ani reakce Státního zdravotního ústavu ze dne 15. května 2013, jejíž závěr zní cituji „Prostou otázkou pro běžného smrtelníka zůstává, co se mu po vypití takového piva stalo nebo stane. Odpověď zní, že podle stávajících znalostí nic.“ Celý text vyjádření je dostupný na www.szu.cz).

Na základě nařčení dTest jsme i přes výše uvedené stanovisko Státního zdravotního ústavu ihned zadali provedení kontrolní analýzy stejné šarže našeho piva u akreditované a mezinárodně uznávané laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Brně. Jak dokládá přiložený Protokol o zkoušce č.265/13, jsou výsledky provedené analýzy v příkrém rozporu se zveřejněnými informacemi. Protokol je rovněž k dispozici na www.pivovyskov.cz.

dTest uvádí u látky Deoxynivalenol (DON) naměřený obsah 42 mikrogramů / litr – ve skutečnosti však kontrolní analýza prokázala obsah jen 4,82 mikrogramů / litr, tedy téměř 9x nižší koncentraci! U látky Deoxynivalenol-3-glukosid (D3G) uvádí dTest obsah 99 mikrogramů / litr, kontrolní analýza však prokázala obsah pouhých 2,92 mikrogramů / litr, tedy téměř 34 x méně!

Užijeme-li stejný vzorec pro tolerovatelné denní množství jako použil časopis dTest (ačkoliv použitý vzorec nemá opodstatnění v žádné normě), pak našeho piva může spotřebitel vypít 7,8 litrů denně, tedy více jak 15,5 velkých piv za den! Což je samozřejmě s ohledem na obsah alkoholu v pivu kritická dávka z úplně jiných důvodů.

Upozorňujeme, že kontrolní analýza byla provedena s naprosto shodným pivem shodné šarže, tedy z identické várky, jako pivo testované časopisem dTest. Stejná šarže byla společně se všemi výrobky našeho pivovaru rovněž testována na celkovou zdravotní nezávadnost další akreditovanou laboratoří Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Praze. Na základě analýzy Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. v Praze bylo rovněž prokázáno, že všechny sledované veličiny jsou hluboko pod hranicí přípustné tolerance. Protokol o výsledcích analýzy je k dispozici na www.pivovyskov.cz).

Další nepravdivou a velmi podstatnou informací uveřejněnou v časopise dTest je srovnání našeho výrobku Vyškovské pivo Tmavý Džbán s historickými výsledky analýz pro tmavé pivo Havran vyráběné společností Jihomoravské pivovary a.s. Tyto dva výrobky mají odlišnou recepturu, značku i výrobce a jejich srovnání je zcela neopodstatněné.

Jak bylo popsáno i v článku časopisu dTest, mykotoxiny se do piva dostávají z obilí, resp. ze sladu. Pivovar Vyškov odebírá slad pouze od renomovaných českých dodavatelů. Slad používaný při výrobě našich piv tradičním způsobem podléhá přísné hygienické kontrole. Všichni naši dodavatelé sladu nám v reakci na článek dTest opakovaně poskytli analýzy jejich zboží, které prokazují, že slad je prvotřídní kvality a obsah mykotoxinů je na hranici detekovatelnosti.

Naše společnost je negativní kampaní způsobenou nepravdivými informacemi zveřejněnými časopisem dTest silně poškozena. Proto již právní zástupci naší společnosti připravují v této souvislosti trestní oznámení, dalším krokem bude požadavek na náhradu způsobené škody a poskytnutí satisfakce.

Ing. Miloš Hrabák

CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

karmarel

neděle, 26. květen 2013
11:10

karmarel

Chyba je v desetinné čárce, není to poprvé ani naposled...
Celý test je na objednávku, protože mykotoxiny se běžne v pivu nekontrolují, není nijak prokázáno, jakým způsobem ovlivňují zdraví člověka.
Je to jeden velký podvod...


napsal(a): karmarel [Odpovědět]

Bierkerl

neděle, 26. květen 2013
13:19

to karmarel: to karmarel: Vliv mykotoxinů na zdraví člověka je dostatečně prokázán a zdokumentován. Stačí si o tom něco přečíst, místo konspiračního teoretizování.


napsal(a): Bierkerl [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
00:49


posted by: Inzerce

Dan

neděle, 26. květen 2013
13:27

Dan

to Bierkerl: Ale kdyby nebezpečnost mykotoxinů v pivu byla zdraví ohrožující, nejspíš by bylo povinné piva na jejich obsah kontrolovat, což není.
Ale třeba v pečivu, které se dnes vyrábí různým způsobem, se tyto hodnoty údajně povinně sledují.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Bierkerl

neděle, 26. květen 2013
18:19

to Dan: Povinnost sledovat obsah mykotoxinů v pivu není proto, že existuje povinnost sledovat obsah ve sladu. Tedy tu povinnost mají sladovny, ne pivovary.


napsal(a): Bierkerl [Odpovědět]

Dan

neděle, 26. květen 2013
18:23

Dan

to Bierkerl: O to je to zajímavější, protože sladovny nedodávají jen těm pivovarům, které měly údajně závadná piva, od sladoven berou i další, včetně velkých. Sladoven zase tolik není.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

strevlas

neděle, 26. květen 2013
18:32

strevlas

to Dan: Fusária se můžou vyskytovat i ve skladu (a zhusta vyskytují).


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Dan

neděle, 26. květen 2013
18:36

Dan

to strevlas: To ano. Tak doufejme, že někdo kompetentní to celé objasní. Na to snad existují kontrolní mechanismy, vždyt se jedná o potraviny.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

strevlas

sobota, 25. květen 2013
23:08

strevlas

celkem jsem v šoku, jak je vám všem jasno (nejen v tomto vláknu), že dTest chtěl pivovary poškodit na něčí objednávku, nebo že je test nevěrohodný, bulvár atp. To si prostě takový časopis nemůže dovolit a taky nedovolí. Mezi spotřebiteli má renomé a testy jsou obecně brané vážně. Pokud se vytasí s výsledky, musí je mít podložené. Asi byste reagovali jinak, kdyby nejhůř dopadla Plzeň s Krušovicemi... Zpochybňovali byste i testy cyklistických helem nebo autosedaček?


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

hroch

sobota, 25. květen 2013
23:47

hroch

to strevlas: V tomhle je obrovský rozdíl. Když dělají test, který prochází např. strojírenským zkušebním ústavem, vždy dtest uvádí ústav (jablonec, brno apod.) kde zkouška byla dělaná- to platí pro ty kočárky apod.. Jinak i tady je výsledek lehce ovlivněn(mám kamaráda ve zkušebně), např tím že některé vzorky do ústavu dodává sám výrobce-dovozce jako dar testu a jiné jsou nakoupené dtestem. V případě tohoto testu piva, ale většinou i jiných potravin, není většinou udávaná laboratoř ani kdo se testu zůčastnil. Chápu když testují degustačně, že výsledky se dají různě interpretovat, a proto nechtějí kvuli napadání zveřejnit podrobnosti testu. Ale když vynesou změřenou hodnotu (i když bez ne zcela normově daných postupů měření i strikně stanovených hodnot pro danou potravinu), tak by měli naopak vynést kvuli lehké zkontrolovatelnosti věrohodnost zdroje informací.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 23. květen 2013
16:43

Dan

Jsem zvědavej, jak to "nezávislý" dTest vysvětlí...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Michal V.

pátek, 24. květen 2013
00:33

to Dan: Nechápu ty uvozovky. Dtest je pro mě solidní značka a tato kauza vzbuzuje určité pochyby, ale že bych v tom viděl nějakou úplatnost, tak to fakt ne.


napsal(a): Michal V. (miguel32(a)volny.cz) [Odpovědět]

Dan

pátek, 24. květen 2013
01:41

Dan

to Michal V.:
Nevím, zda jste si přečtl prohlášení všech tří pivovarů, u kterých byla údajně zjištěna vysoká koncentrace mykotoxinů (Svijany, Žatec, Vyškov). Všechny tyto pivovary si nechaly provést testy stejných šarží v akreditovaných laboratořích a nikde nebyly nalezeny koncentrace uvedené dTestem. Tento "nezávislý" časopis navíc tají laboratoř, kde byly testy provedeny, i kdo je provedl a jaké byly použity postupy. Pod textem navíc není nikdo podepsán.
Opravdu Vám takový plátek přijde jako nezávislý a objektivní?
Já ho považuji za klamavý a v současnosti až za bulvární.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

pátek, 24. květen 2013
01:53

Sekal

to Michal V.: dtest je bulvár, protože kdyby šlo o nějaký skutečný test, tak ty vzorky pošlou minimálně do dvou laboratoří, ale spíš do deseti. Chápu, že to není v jejich finančních možnostech, ale pak není možné vykládat jeden vzorek zaslaný do jedné neznámé laboratoře jako směroplatný.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jegorič

čtvrtek, 23. květen 2013
12:12

jegoric

Vyjádření žateckého pivovaru k témuž: http://www.zateckypivovar.cz/vyjadreni-k-vyskytu-mykotoxinu.aspx


napsal(a): Jegorič [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI