Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

I pivní sklenice mohou mít příběh

Co se píše o pivovarech a pivu


I pivní sklenice mohou mít příběh

[neděle, 19. květen 2013]

Příznačně na počátku turistické sezony přichází Plzeňský Prazdroj s limitovanou edicí s názvem „Sklenice s příběhem“, jež nabízí návštěvníkům pivovaru a sběratelům pivního skla příležitostzískat unikátní kousek svázaný s historií plzeňského piva. Jedná se o repliky historických sklenic vztahujících se k milníkům 170leté historie světově proslulé značky Pilsner Urquell, legendy mezi spodně kvašenými ležáky.

Příběh první: Pohár pro císaře Františka Josefa I. (1874)

V září 1874, 22 let po zrodu první várky Pilsner Urquell, se tehdejšímu Měšťanskému pivovaru v Plzni dostalo zvláštního vyznamenání. Jeho Veličenstvo rakouský císař František Josef I. při své první návštěvě Plzně okusil plzeňské pivo se slovy: „Jest skutečně zvláštní, že se dosud žádnému pivovaru nepodařilo rázovitou a lahodnou chuť plzeňského piva napodobiti.“ Originální pohár z křišťálového skla, z něhož tehdy císař plzeňský ležák vychutnával, je nyní vystaven v Síni slávy Plzeňského Prazdroje a zdařilá replika tohoto dokonale ručně broušeného poháru je cennou součástí unikátní kolekce s číslem 1/6. Císařské návštěvy napomohly popularitě plzeňského originálu v hlavním městě monarchie – v roce 1900 začala pravidelně vyjíždět každé ránoz Plzně do Vídně souprava zvaná pivní vlak.

Příběh druhý: Ochranná známka Pilsner Urquell (1898)

Obliba piva z Měšťanského pivovaru se rychle šířila po Čechách i v přilehlých zemích a s ní i touha skvělé plzeňské pivo napodobit. Už v roce 1859 si proto nechal pivovar zaregistrovat první značku PilsnerBier (Plzeňské pivo). Z tohoto názvu ale těžila i ostatní piva z Plzně a Tak novou ochrannou známku Pilsner Urquell – Plzeňský Prazdroj získal tehdejší Měšťanský pivovar v Plzni pro svůj originál v roce 1898. Nejprve ochranná známka zdobila etikety, později také nápojové sklo určené výhradně k podávání proslulého plzeňského piva. Ochranná známka Plzeňský Prazdroj, doprovozená znakem města Plzně, začala být na nápojovém skle využívána od 20. let minulého století a zdařilá replika této sklenice se v limitované edici ukrývá pod číslem 2/6.

Příběh třetí: Půllitr z mezinárodní výstavy v Bruselu (1935)

Náročnou, ale velmi úspěšnou propagační cestu absolvoval plzeňský ležák na výstavu „Expositionuniverselle et internationale“ v Bruselu v roce 1935. Během čtrnácti dnů překonalo auto s vlečným vozem a nákladem 51 hl piva vzdálenost 2 381 km ai po této trase vedené oklikou jakost plzeňského piva obstála ve zkoušce - dorazilo na místo určení v bezvadném stavu a hosté si jej navýsost pochvalovali. Na výstavě v Bruselu se tehdy Pilsner Urquell čepoval do skleněného půllitru, jehož replika nese v rámci limitované edice Sklenice s příběhem číslo 3/6.

Příběh čtvrtý: V rukou jazzové legendy (1965)

Psal se březen 1965 a do Čech zavítala poprvé a naposledy jazzová legenda Louis Armstrong, jehož koncert byl tehdy v pražské Lucerně beznadějně vyprodán. Během své návštěvy Československa ochutnal Armstrong specialitu české kuchyně – knedlo-vepřo-zelo a nevynechal ani proslulé pivo PilsnerUrquell. Slavnou návštěvu připomíná č. 4/6, tedy replika sklenice, ze které Satchmo plzeňské pivo ochutnal.

Příběh pátý: Pouze pro slavnostní příležitosti (1985)

Ani tísnivá politická a hospodářská atmosféra komunistického Československa zcela nezabránila mezinárodním úspěchům originálního ležáku Pilsner Urquell. V roce 1985 se poprvé od konce druhé světové války podařilo vyvézt do zahraniční více než půl milionu hektolitrů vynikajícího plzeňského pivaao dva roky později získal plzeňský ležák v Bruselu zlatou medaili mezinárodního institutu pro výběr kvalitních výrobků Monde Selection. V této době se pivo Pilsner Urquell čepovalo při slavnostních příležitostech do charakteristicky buclaté sklenice na nožičce s č. 5/6.

Příběh šestý: Elegantní, ale pevná a velmi odolná (2005)

Sérii historických sklenic doplňuje moderní sklenice Goblet s č. 6/6. Příběh tohoto elegantního, přesto velmi pevného a odolného skla se píše od roku 2005. Od té doby totiž sklenice v sedmi různých velikostech od 0,2 litru do jedné pinty (cca 0,6 litru) úspěšně reprezentuje značku Pilsner Urquell po celém světě.

Kolekce pivních pohárů a sklenic je utříbenou sbírkou reprezentativních kousků, která milovníkům piva a sběratelům připomíná v šesti milnících slavný příběh plzeňského pivovaru a naší nejúspěšnější pivní značky. Celou sérii či kteroukoliv ze sklenic i s jejím příběhem vytištěným na dárkovém balení si mohou zájemci zakoupit v prodejnách PilsnerUrquell v Plzni a v Praze či na stránkách Plzeňského Prazdroje www.eshop.prazdroj.cz, při pořízení celé série či více kusů dokonce za sníženou cenu.

I pivní sklenice mohou mít příběh [p308]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI