Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary na druhou...

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Pivovary na druhou...

Pivovary na druhou...

...aneb setkání po 12 letech v Černokosteleckém pivovaru nad tématem obnovených pivovarů

Je to téměř neuvěřitelné, ale je tomu opravdu 12 let, co se v Kostelci uskutečnila série setkání, tuším pod názvem "Co jsme si zbourali", týkající se ohrožených industriálních staveb. Následovalo vydání souboru publikací na dané téma. Ve čtvrtek 20. dubna se konal v Černokosteleckém pivovaru výše uvedený seminář. Zaznělo na něm 24 příspěvků, o které se podělili zástupci historiků, památkové péče, architektů, dále muzejníci, pivovarníci i majitelé objektů. Z jejich příspěvků se účastníci dozvěděli spoustu zajímavých informací.

Program
Program

"V našich zemích je v současné době součástí památkového fondu více než 350 objektů s pivovarskou, či sladovnickou tradicí." Nelze vypisovat všechno, program byl opravdu "hutný" a informacemi nacpaný. Přednášky byly doprovázeny spoustou obrazových materiálů z historie i současnosti objektů. Tak alespoň pár údajů pro ty, co v Kostelci nebyli.

Karlovy Vary Rybáře
Karlovy Vary Rybáře

Během těch 12 let zaniklo, příp. bylo zbořeno přes 40 pivovarů, ovšem v devadesáti se podařilo obnovit buď přímo samotný provoz, nebo nalezly jiné využití (restaurace, kulturní zařízení, muzea, byty apod.). K těm prvním se řadí např. známý pivovar v Karlových Varech - Rybářích či Hartenberg na Sokolovsku, o těch obnovených si ještě povíme. Jak bylo v přednáškách zdůrazněno, "pro realizaci konverze je zcela zásadní adaptabilita, tedy schopnost přijmout nové využití, odlišné od využití původního".

Domažlice nyní
Domažlice nyní

O kterých obnovených objektech se účastníci dozvěděli a kdo přednášel, je vidět z přiloženého programu. Mezi pivovarskými fandy je asi nejznámější obnova Pivovarského domu Poupě v Brně, Městského pivovaru v Domažlicích (o konverzi objektu na semináři nereferoval ani architekt, ani památkář, ale přímo sládková pivovaru), Klášterních pivovarů Ossegg v Oseku a Porta Coeli v Předkláštěří, či pivovaru Proud v Plzni.

Hostomice před
Hostomice před

Samozřejmě jsou tu i další obnovené pivovary, ale o těch byla pouze zmínka v souhrnu Milana Starce, majitelé osobně nereferovali (např. Lobeč, Hořice či Hostomice ). Zajímavé bylo i složení majitelů renovovaných objektů. Byli mezi nimi domovarníci, hledajíce prostory k založení svého pivovaru, fandové do historie, ale i restituent objektu.

Hořice před
Hořice před

Po skončení semináře, již téměř ve večerních hodinách, uspořádali domácí pro zájemce exkurzi do Národního muzea pivovarnictví, jež je součástí pivovaru. I když tam někteří již v minulosti byli, tak stále bylo co obdivovat. Zlatým hřebem byla nádherně vyleštěná měděná historická varna.

Historická varna
Historická varna

Za jediné (ale malé) mínus bych považovala, že se přednášky nerozdělily do více dnů, jak tomu bylo před 12 lety. Vstřebat tolik informací v jednom dnu bylo téměř nad síly. Ani nebyl čas na plánovanou diskusi, což je škoda.

Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 631x] [25. duben 2023]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI