Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Když kapacita pivovaru nestačí

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Když kapacita pivovaru nestačí

Když kapacita pivovaru nestačí [p2781]

Co udělá pak pivovar? Samozřejmě rozšíří technologii, tedy pokud prostory dovolí. A pokud ne, najde si jiné. Nejnovější takový počin uskutečnil Vinohradský pivovar. 13. dubna oficiálně zahájil výrobu nový pivovar. Pro stavbu nového pivovaru ovšem hledali pivovarníci z Vinohrad vhodné místo poměrně dlouho. Volba nakonec padla na obec Káraný, kde v objektu bývalé sodovkárny, který koupili v roce 2020, postavili nový pivovar.

Budova
Budova

Káraný jsme nevybrali náhodou. Výroba nápojů zde má tradici. Současně jsou tu i kvalitní zdroje vody, což je jeden z nejdůležitějších faktorů, který rozhoduje o kvalitě uvařeného piva.” říká Dan Hojdar, výrobní ředitel Vinohradského pivovaru. Pivovar je totiž jako jediný podnik napojený odběrem přímo na vodárnu v Káraném. "Proto jsme ve spolupráci s architekty vytvořili promyšlený koncept, kde využíváme již existující části staveb v kombinaci s novými prvky. Doufáme, že se nám i díky citlivému přístupu k původní stavbě podaří stát se součástí lokálního života, jak se nám to povedlo i na Vinohradech. O tom, jak se nám podařilo skloubit nové a staré, se mohou návštěvníci přesvědčit sami při návštěvě našeho pivovaru,“ uvedl Václav Hrabák, který celou rekonstrukci vedl.

Stříhání pásky (foto: K.Malá)
Stříhání pásky (foto: K.Malá)

Pivovarská technologie je od špičkového německého výrobce pivovarů, firmy Kaspar Schulz. Varna je čtyřnádobová o objemu 40 hl, CK tanků je celkem třináct - 4x 80 hl, 6x 160 hl a 3x 260 hl. Součástí pivovaru je i moderní plnička sudů od firmy KHS, jakož i linka na plnění plechovek od firmy Raveco. Mají zde i vlastní propagační stanici na kvasnice. Pivovar odebírá slad z pivovaru Ferdinand, potažmo i od firmy Weyermann. Chmelí se českými chmely - ŽPČ, Sládek ... ale i zahraničními.

Varna
Varna

Pivo v pivovaru v Káraném bude vyrábět stejný tým jako na Vinohradech včetně vrchního sládka Jiřího Fišera. Nově otevřený pivovar předpokládá roční výstav 15 000 hl, což je dvojnásobek výstavu pivovaru na Vinohradech. Převážně se zde budou vařit spodně kvašená piva - Vinohradská 11° a 12°, nebrání se ale ani "svrchňákům". Novinkou je světlé spodně kvašené pivo Káranská 9, jehož receptura sází na osvědčenou klasiku: české chmely ŽPČ a Sládek, kombinaci plzeňského a mnichovského sladu. Pivo má bohatou chuť s vyladěnou hořkostí, světle zlatou barvu a příjemný říz. Nižší extrakt sladiny mu dodává osvěžující pitelnost, lehčí tělo a zaručuje snížený obsah alkoholu (3,9 %).

Hosté
Hosté

Pozvaní návštěvníci měli možnost nejen ochutnat onu zmiňovanou Káranskou 9°, ale i mnoho dalších piv ze sortimentu Vinohradského pivovaru. Vzhledem k tomu, že pivovar leží v rekreační oblasti a téměř u cyklostezky, bude jistě o 9° značný zájem. Já ji mohu jen pochválit. A samozřejmostí byla exkurze celým objektem, vč. "kulturního sálu". Po 17 hodině byla pak slavnostně přestřižena páska.

Výčep
Výčep

Součástí pivovaru je i výčep, který se otevře poprvé 14. dubna 2023 ve 14 hodin. V sobotu 15. 4. se od 14 hodin může veřejnost těšit na prohlídku pivovaru.


Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 951x] [14. duben 2023]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI