Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ženy vaří pivo

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Ženy vaří pivo

Ženy vaří pivo

Český svaz pivovarů a sladoven odstartoval v úterý 8. března svůj dlouhodobý projekt "Kde se pivo vaří ". Symbolicky jej v tento den zahájily ženy. Na prezentaci s názvem "Ženy vaří pivo" se představilo šest sládkových: Karolína Chroustovská, Jitka Ilčíková, Monika Linková, Nataša Rousková, Lenka Straková a Martina Valterová. Jsou z různých koutů naší republiky, různých typů pivovarů (průmyslového, minipivovaru, experimentálního, restauračního i létajícího), s různým portfoliem svých piv.

Ženy vaří pivo
Ženy vaří pivo

Každá z žen představila svůj pivovar i piva a návštěvníkům akce dala možnost jedno ze svých piv ochutnat. Garantem tohoto tématu byla bývalá novinářka Hana Večerková. Iniciátorem a organizátorem celého projektu pak Český svaz pivovarů a sladoven, v zastoupení výkonné ředitelky Martiny Ferencové.

Zahájení: Martina Ferencová
Zahájení: Martina Ferencová

Jak bylo zdůrazněno v úvodu večera "Pivovarnictví a sladovnictví se mění a pivní svět už dávno není pouze doménou mužů. I ženy pivo pijí a samozřejmě pivo také vaří. Právě sládkové jsou těmi, které se v našich pivovarech často opírají o tajemství produkce piva. Aktuálním tématem nevzdáváme hold konkrétním výrobkům, ale oslavujeme celé české pivovarnictví a především pak právě ženy, které pivo vaří. Do budoucnosti navíc počítáme i s dalšími profesemi z oboru pivovarnictví,kde ženy pracují."

Diskuse před začátkem
Diskuse před začátkem

A kdo se prezentoval a co nám dal ochutnat?

Karolína Chroustovská, která má z dvojice pivovarské vzdělání, s manželem Jiřím jsou (zatím) létajícím pivovarem Chroust. Ovšem v současné době už částečně přistáli. Koupili část technologického vybavení v potštejnském pivovaru Clock – Fenetra a na pět let si tak zajistili možnost vařit na jednom místě.

Karolína Chroustovská
Karolína Chroustovská

Pivo: Piwakawaka 12%. Svrchně kvašené pivo stylu New England Pale Ale, vařené z novozélandského chmelu Riwaka, lehké, šťavnaté, s nižší hořkostí, skvěle pitelné. 30 IBU, 5,2% alk. Název prý pochází od endemického druhu ptáka z Nového Zélandu.

Jitka Ilčíková (minipivovar Wild Creatures Mikulov ) je na současné české pivní scéně absolutní výjimkou. Vaří totiž piva, která nejsou v Česku domovem a nikdo je tu ani nedělá. Specializuje se na divoce kvašená piva, v tuzemsku téměř neznámá, zato velmi populární v zahraničí. Její piva zrají až několik let v dubových sudech, pak se ještě blendují s různě starými pivy, případně macerují s ovocem a nakonec dozrávají v lahvi.

Jitka Ilčíková
Jitka Ilčíková

Pivo: Tears of St. Laurent 15%, ptm.. Spontánně kvašené pivo typu lambic, do kterého byly přidány hrozny Svatovavřineckého, zraje dva roky v dubovém sudu a dokváší v lahvích pod korkem. 6,2% alk.

Monika Linková (minipivovar Trilobit Praha). Pivovar vaří spodně i svrchně kvašená piva, jejich světlý ležák je nositelem mnoha vyznamenání. Byl také jeden z prvních pivovarů, který se v Česku věnoval „kyseláčům“, tedy pivům typu sour, gose, berliner weisse. Vedle toho spolupořádá festival kyselých piv. Můžete se těšit na podzim na 2. ročník.

Monika Linková
Monika Linková

Pivo: Gose Černý rybíz 14%. Obnovený starobylý německý druh piva s přídavkem černého rybízu, koriandru a soli, s příjemnou nakyslou a černorybízovou chutí s pikantním, lehkým, slaným dozníváním. IBU 15, 5% alk.

Nataša Rousková (průmyslový pivovar Zubr Přerov) je nejúspěšnější česká sládková, na kontě má víc než stovku ocenění z nejrůznějších pivních soutěží. A to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Nedá dopustit na český ležák, je na něj patřičně hrdá. Neobává se, že by zásluhou nových pivních stylů, které přinášejí minipivovary, ztratil u českých pivařů na atraktivitě. Sama dává přednost tradiční české klasice, ale neodmítá ani jiné styly piv, jen u nich postrádá pitelnost.

Nataša Rousková
Nataša Rousková

Pivo: Zubr Gradus 12%. Světlý ležák, vařený z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického Žateckého poloraného červeňáku z tršické oblasti a z kombinace klasického a speciálního moravského sladu Karapils, který dodává plnost a příjemnou zlatavou barvu s jantarovo-medovými odstíny. 35 IBU, 5,2% alk.

Lenka Straková (experimentální minipivovar Proud Plzeň ). Proud má za sebou teprve rok existence, za tu dobu už ale získal několik prestižních ocenění. Ve stálé nabídce má prozatím pět základních piv - čtyři svrchně kvašená a jeden ležák. Kromě toho připravuje limitované edice nejrůznějších pivních stylů, například silná piva stařená ve vinných sudech. Navíc pivovar hledá i zajímavé kvalitní suroviny, kterými se dají některá piva obohatit, jako je například koření či ovoce. Zaměřuje se na zkoušení různých chutí a vůní a experimentování s pivními styly.

Lenka Straková
Lenka Straková

Budoucnost českého pivovarnictví je podle Lenky v nealkoholickém pivu. Pivo: Proovan, nealkoholická Hazy IPA. I přes téměř nulový obsah alkoholu si zachovává typické vlastnosti stylu IPA, výrazné chmelové aroma a vyšší hořkost, která vyvažuje sladkost pocházející z neprokvašeného extraktu. 40 IBU.

Martina Valterová (restaurační minipivovar Monopol Teplice ) pracuje v jednom z nejkrásnějších pivovarů, v teplické restauraci Monopol, která sídlí v citlivě zrekonstruované secesní budově z roku 1850, kde byl za první republiky lázeňský kabaret. Pivo vaří především pro hosty restaurace, tomu je podřízeno i její výrobní portfolio. Na výčepu má vždy pět druhů piva – čtyři ležáky a jeden speciál. K tomu připravuje další svrchně kvašené speciály, které se střídají podle sezóny. Za svá piva získala několik prestižních ocenění na mnoha soutěžích, nejrůznějšími diplomy má vytapetovanou zeď na varně.

Martina Valterová
Martina Valterová

Pivo: Vídeňský ležák 12%. Nefiltrované, nepasterované spodně kvašené pivo, vařené dvourmutovým způsobem, ze tří druhů sladů a dvou druhů chmele. Jantarově měděná barva, sladově sametová chuť s jemnou hořkostí a oříškovo kořeněným dozníváním. 34 IBU, 5,2% alk.

Závěrečné defilé
Závěrečné defilé

A co příště? Projekt Kde se pivo vaří je rozdělený do několika témat, v nichž ČSPS bude představovat zajímavé osobnosti, projekty, příběhy a trendy, které jsou pro obor přínosné. Po tématu Ženy vaří pivo budou následovat další: Novinka roku, Mladý talent a kategorie Pivní obal.

Celou fotogalerii naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1317x] [10. březen 2022]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI