Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Videodegustace online, aneb jak jsme slavily MDŽ

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Videodegustace online, aneb jak jsme slavily MDŽ

Videodegustace online, aneb jak jsme slavily MDŽ

O celosvětové akci Pink Boots Collaboration Brew Day jistě naši pravidelní čtenáři alespoň něco zaznamenali. Pro ty méně pozorné tak ještě pár informací.

Akce je iniciativou mezinárodní neziskové organizace Pink Boots Society, založené v roce 2017 v USA s cílem podpořit v profesním růstu a vzdělávání profesionálky v oboru pivovarnictví. Pivovary, které se rozhodnou tuto myšlenku podpořit (letos jich bylo po celém světě více než 300), uvaří vybraný styl piva ze směsi chmele Pink Boots Hop Blend. A proč v názvu figurují "růžové boty"? Protože symbolem jsou právě ony, růžové holínky, jež si obouvají ženy sládkové (ale i muži sládci) při vaření toho piva. A den D je právě 8. březen.

Rekvizity
Rekvizity

K akci se připojil, jako jediný a vůbec první z České republiky, plzeňský minipivovar Proud. Iniciátorkou, jakož i autorkou receptury piva byla duše pivovaru, zdejší sládková, paní Lenka Straková. Na Mezinárodní den žen tady v růžových botách uvařili exkluzivní várku piva Hazy IPA, včetně nealkoholické verze.

Specifikace piva
Specifikace piva

Součástí Pink Boots Collaboration Brew Day v pivovaru Proud mělo být také setkání žen, působících v oboru pivovarnictví. Vzájemný "pokec" i degustace se, bohužel, s ohledem na situaci uskutečnil alespoň online. Lenka pozvala k účasti nejen ženy - sládkové, ty ostatně hrály přesilovku mezi 26 účastnicemi, ale i z výzkumu, státní správy, obchodu...

Z vaření
Z vaření

Bylo mi poctou, že jsem dostala pozvánku k účasti i já. Holínky i triko, které jsme dostaly, použijeme až na setkání tváří v tvář "v lepších časech", ale vzorky piv jsme degustovaly alespoň online. Myslím, že drtivá většina z nás si nedokázala online degustaci představit. Nakonec se ukázalo, že to byla veliká zábava a docela pěkně jsme se pobavily i poznaly se navzájem. Byl to pěkný večer, i když (zatím) jenom virtuální.

Část účastnic schůzky
Část účastnic schůzky

A co se degustovalo? Tady jsou piva i jejich pořadí, v jakém se degustovala:

1) Proud Proovan (Prezentovala: Lenka Straková, sládková pivovaru Proud.)

2) Trilobit Gose (Prezentovala: Monika Linková, spolumajitelka a sládková Pivovaru Trilobit )

3) Monopol Vídeňský ležák (Prezentovala: Martina Valterová, sládková pivovaru Monopol )

4) Vinohradský pivovar Western Approaches IPL (Prezentovala: Jitka Froydová, provozní ředitelka Vinohradského pivovaru )

5) Výzkumný ústav pivovarský a sladařský Summer Ale (Prezentovala: Jana Olšovská, vedoucí Analytických laboratoří a degustátorka)

6) Pivovar Chroust Extraterrestrial 15° NEIPA (Prezentovala Karolína Chroustovská, spolumajitelka a sládková pivovaru Chroust )

7) Dva kohouti Touchdown (west coast 16°IPA) (Prezentovala: Ivana Kubíčková, generální manažerka pivovaru Dva kohouti )

Vzorky
Vzorky

Navzájem jsme se shodly, že všechna piva byla bez senzorických vad. Pořadí se neurčovalo, ostatně, každá máme trochu jiné priority v chutích, ale za mne to vyhrála piva z pivovarů Proud, Monopol a VÚPS. Mezi námi děvčaty bylo konstatováno, že nealko z Proudu je ideální pro těhotné sládkové. Pivovar Monopol sklidil uznání za počin, patřící k dnešní době. Zbylou část várky vídeňského ležáku (v láhvích) odnesou personálu covidové jednotky v teplické nemocnici. A že součástí pivovaru je i vyhlášená pekárna a cukrárna, tak k tomu přibalí i věnečky k "oslazení" těžké práce. My ostatní účastnice pak doufáme, že na společné setkání "naživo" nebudeme čekat dlouho.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1526x] [9. březen 2021]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI