Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sváteční speciál ze Strakonic

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Sváteční speciál ze Strakonic

Sváteční speciál ze Strakonic [p222]

Čtvrtek 3. prosince 2020 byl dnem, kdy se mj. po několika týdnech opět otevřely dveře restauračních zařízení. Bylo tedy nasnadě vyrazit na jedno orosené čepované. A nebo, co rovnou navštívit pivovar. Ne nemyslím nějaký restaurační, ale pěkně regionální průmyslový. Strakonický Dudák totiž přesně na čtrnáctou hodinu naplánoval křest letošního Svátečního speciálu. To bychom si po dlouhém půstu mezilidských kontaktů neměli nechat ujít.

Sládek a ředitel pivovaru
Sládek a ředitel pivovaru

Sváteční speciál nejdříve představil sládek Vlastimil Matej za přítomnosti ředitele pivovaru pana Dušana Krankuse. Speciál je uvařen ze šesti druhů sladu - plzeňského, melanoidinového, Pale Ale, Abbey, Carared a Caraamber. „Stejně jako v minulých letech je specifickým znakem Svátečního speciálu použití odlišných a pro náš pivovar netradičních sladů. Důraz klademe na výraznou sladovou chuť s karamelovými, medovými a případně oříškovými tóny,“ říká pan Matej.

U chmele jsem zůstal u osvědčené české odrůdy Agnus, která je od loňského roku součástí některých z našich piv a v loni tvořila dominantní chuť Svátečního žitného ležáku. K němu jsem přidal další českou odrůdu Harmonie, kterou v pivovaru používáme vůbec poprvé“, dodává sládek.

Přípitek
Přípitek

Pivo bude možné zakoupit ve dvoulitrovém džbánku, litrových skleněných lahvích s patentním uzávěrem (běžně je ve Strakonicích používají pro Sklepáka a ostatní speciály) a také třetinkových lahvích, ve kterých je pivo filtrované. Dvojici litrových lahví můžete pořídit i v dřevěné odnosce, což může být příjemný dárek.

Balení Svátečního speciálu
Balení Svátečního speciálu

Vlastního křtu se ujal strakonický farář Páter Roman Dvořák a kmotrem se stal starosta Strakonic Břetislav Hrdlička. Ředitel pivovaru ještě dodal: „Vánoční speciály mají u spotřebitelů tradičně velký úspěch, proto ho prodáváme v několika typech obalů, aby si mohl vybrat opravdu každý milovník našeho piva. Věříme, že tak tomu bude i letos,

Sváteční speciál
Sváteční speciál

Sváteční speciál je barevně trošku do červena, jantarova. Vůně je intenzivní a chuť plná. Snad až dost těžké pivo, ale to k zimnímu odbdobí tak nějak patří. Přeci jen se nepije na žízeň, ale spíše na chuť. Vždyť má také tento speciál 14% EPM a obsah alkoholu blížící se 6%.

V pivovarském sklepě
V pivovarském sklepě

Po křtu se ještě pár nejvytrvalejších jedinců vydává společně se sládkem do sklepů pivovaru, aby ochutnali průřez strakonickými pivy v té nejlepší kvalitě. Vždyť pivo z ležáckého tanku chutná nejlépe. Mně se tentokrát nejvíce zamlouval Otavský zlatý, který byl pro mne překvapivě zakulacený a jemný na pití.

Přejme pivovarům i hospodským i Vám, aby vše již probíhalo v normálních kolejích...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1390x] [10. prosinec 2020]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI