Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čas Dušiček, čas vzpomínání

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Čas Dušiček, čas vzpomínání

Čas Dušiček, čas vzpomínání

V sobotu 3. listopadu se vzpomínalo i v Černokosteleckém pivováru a byť zvolené datum s Dušičkami nesouviselo, přesto vzpomínání zapadlo do jejich atmosféry. Téměř stovka pozvaných hostů, známých pivovarských osobností i kamarádů, vzpomínala nedožitých narozenin Pavla Jákla. Pivovarský odborník i legenda, grafik, historik…., ale hlavně kamarád, by se dožil 30. 10. 2018 šedesáti osmi let.

Pavel Jákl
Pavel Jákl

V pozvánce, poslané samotným Pavlem (in memoriam), nás zval těmito slovy: „Tento slavnostní den bych rád zahájil na historické varně, kde se s vámi naposledy rozloučím a po zazvonění se s pánem Bohem vydáme k odhalení mé pamětní desky na žentouru v sousedství sládků Vládi Černohorskýho a Jirky Vodochodskýho. Narazíme si slavnostně dřevěnej soudek, zplna hrdla si připijeme a vyfotíme si tradiční pivovarské tablo s dřevěnými sudy….

Vzpomínka na varně
Vzpomínka na varně

Zazvonění na zvon u varny předcházelo ještě vzpomínání Milana Starce a Tomáše Vodochodského na Pavla, na zážitky spojené s ním i s jeho nezaměnitelným humorem, doprovázené promítáním „ze života“ JéPéčka. U varny samotné pak zavzpomínal pan Petr Hauskrecht, který s Pavlem léta pracoval v Holešovickém pivovaru. Připomněl nejen známou historku o emblémech pivovarů, namalovaných PJ na bujná ňadra modelky, ale i další „srandičky“, inspirované Pavlovým humorem. Milan Starec zazvonil na pivovarský zvon, hosté se přesunuli na nádvoří, a pak už následoval obřad nejdojemnější (tedy alespoň pro mne, ale možná to tak cítili i ostatní).

Převoz urny
Převoz urny

Na „lafetu“ byl umístěn soudek a na něj Pavlova urna, měděný mazák, ze kterého Pavel pil. A tohoto vzácného nákladu se chopili dva renomovaní sládci, pánové Ivan Chramosil a Petr Hauskrecht, kteří jej doprovodili na opravdu poslední cestě ke zdi žentouru. Urna a pár kultovních Pavlových věcí - štětec, tabatěrka se šňupavým tabáčkem, peněženka asi stoletá, brejličky a doutníček, byly vloženy do připraveného výklenku, na nějž přiložili pamětní desku (zatím jen provizorně, definitivní bude za pár týdnů) Milan Starec a prezident Českomoravského svazu minipivovarů pan Jan Šuráň.

Uložení urny
Uložení urny

A pak už byl naražen ten soudek s Májovým ležákem z Dalešic a Pavlovi jsme hromadně připili. Dalešické pivo nebylo jediné, kterým si mohli hosté připít. V teple, už pod střechou, pak byly naraženy další sudy s pivy, nejen s místními, ale i darovanými dalšími (asi osmnácti) pivovary.

Naražení Májového ležáku
Naražení Májového ležáku

A zavzpomínat na PJ si hosté mohli i na výstavě Pavlových obrazů v patře žentouru, která byla otevřena v rámci letošního patnáctého VYKULENÍ, konaného v sobotu 9. září 2018. Slavnostní přestřihnutí pásky tehdy proběhlo za účasti Pavlovy sestry a synovců.

Vzpomínka s obrazy
Vzpomínka s obrazy

A možná nejdůležitějším počinem dne bylo představení nově založeného „Nadačního fondu Pavla Jákla“. A opět Pavlova slova z pozvánky: „Chtěl bych vás všechny zapojit do pokračování svého odkazu. Budiž pokračujete v mapování prastaré historie našeho pivovarství, nechť sesbíráte všechna má díla a rovněž každoročně oceňte nejlepší pivovarský počin. Mýma očima….“ Kdo chtěl, mohl přispět do fondu hned na místě, odměnou mu byl diplom s jedním z Pavlových obrazů. Hosté byli štědří, vybraná částka dosáhla přibližně 40 000 Kč. A kdo by měl zájem přispět též, zde je č.ú.: 438856399/0800.

Z Pavlovy tvorby
Z Pavlovy tvorby

A co na to Pavel? „Přál bych si, abyste se každoročně na mé narozky sešli, důkladně popili, poklábosili, ceny předali a v mém odkazu pokračovali. Zvlášť v této naší rychlé době si udělejte čas, udržujte pivovarskou rodinu, ctěte pivovarské zvyky a věřte svému poslání.

Dej Bůh štěstí.

Hosté
Hosté

Popili jsme, poklábosili jsme, snad jsme tím Pavlovi udělali radost. Byla to opravdu důstojná akce, díky kostelečtí. A vy ostatní si udělejte obrázek alespoň z přiložených fotografií. Pivovarské tablo se všemi hosty se časem objeví na stránkách Kosteleckého pivováru.


Další fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2871x] [7. listopad 2018]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI