Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pět let se tu vaří, vsi se dobře daří,

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Pět let se tu vaří, vsi se dobře daří,

Pět let se tu vaří, vsi se dobře daří, [p936]

v únoru i v září, mladí, staří paří! O´yeh!

Slova refrénu „Výročního pivovarského rapu“ interpretována „Pohybovým a pěveckým kroužkem Rybičky“ za hudebního doprovodu samotného autora, únětického pana starosty ing. Vytisky, zahájila 17. listopadu tradiční slavnost v pivovaru Únětice. Naražení Únětického vánočního speciálu, polotmavé 13°. Pivovar v červnu letošního roku oslavil 5 let svoji novodobé existence a právě výše zmiňovaná skladba byla složena k tomuto výročí. A také prý k oslavě všech zdejších speciálů.

Co že se tu dnes děje
Co že se tu dnes děje

Vánoční speciál byl uvařen, tak jako v letech minulých, místními sládky podle receptury pana Ing. Vladimíra Černohorského. Původně prý zamýšleli uvařit „něco nového“, ale pak převládl názor, proč měnit zavedené a výborné, co lidem chutná. Speciál, jak udává „Vyhláška“ pivovaru, byl uvařen ze 4 druhů ječného sladu (světlého plzeňského, mnichovského, karamelového a barvícího) a kvalitního českého chmele. Pivo je střední hořkosti, lehce karamelové chuti, zkrátka výborně pitelné. Ostatně, jako všechna zdejší piva.

Na zdraví!
Na zdraví!

Do pivovaru, nejprve na oběd, přicházíme s předstihem, ještě není otevřeno, zato místní kočky už tuší, že to bude brzy a zaujímají strategická místa hned u dveří. Taky jsou uvnitř první. A my děkujeme naší prozíravosti s časným příchodem, o něco později už bychom si ani nesedli. Turisté pěší i cyklističtí, rodiny s dětmi, rychle zaplňují prostor restaurace. Po obědě se přesouváme do protější Stodoly, kde se tradičně slavnost odehrává. I zde se prostor rychle plní.

Snad už konečně otevřou
Snad už konečně otevřou

Úderem 13. hodiny přivítali přítomné návštěvníky manželé Tkadlecovi, majitelé pivovaru, zazněl výše uvedený song a poté už sládek, pan Jan Lumbert, zvedl mohutnou palici a za asistence pana Ivana Chramosila, narazil první soudek výročního speciálu. Teplé počasí přilákalo na slavnost do pivovaru velké množství lidí, takže po obsahu soudku se jen zaprášilo. S velkým zájmem sledovaly narážení zejména děti. Inu, třeba z některého z nich vyroste budoucí sládek. A co se v mládí naučíš…

Naražení
Naražení

A jak je zdejším zvykem, slavnost narážení není jen o pivu, ale je akcí pro celou rodinu. Po vypití naraženého soudku následoval program dětský – divadelní představení pohádky. Pohádku vystřídaly kubánské melodie Pragasón „La musica cubana en Praga“ a ten, kdo vydržel do večera, mohl se veselit na „Folkrockové veselici se skupinou FLÁM



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3529x] [23. listopad 2016]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI