Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Opičí Ejl z Budvaru


verze pro tisk

Opičí Ejl z Budvaru

Opičí Ejl z Budvaru [p230][p1595]

Budějovický Budvar uvařil ve spolupráci s minipivovarem Nachmelená Opice limitovanou edici piva Opičí Ejl. Jedná se o první svrchně kvašené pivo typu ALE, které se v národním pivovaru uvařilo. Pivo s příjemnou hořkostí a plností uvařili dlouholetí přátelé podsládek Petr Košin z Budvaru a sládek Michal Kuřec z minipivovaru Nachmelená Opice. Začátkem srpna se Opičí Ejl objeví na pípách ve vybraných budvarských hospodách a v prodeji internetových obchodů a obchodních řetězců.

Opičí Ejl čepovaný
Opičí Ejl čepovaný

Při první várce ejlu, kterou jsme v Budvaru uvařili, jsme se naučili nové výrobní postupy, které u nás v pivovaru běžně při vaření ležáku nepoužíváme. Například studené chmelení lze praktikovat různými způsoby, sám Michal je v Nachmelené Opici zkoušel a ladil několik let. Studeně chmelené ejly se většinou nechávají zrát poměrně krátkou dobu, a proto nás překvapilo, jak moc Opičímu Ejlu prospělo dlouhých 6 týdnů ležení,“ říká Petr Košin, podsládek Budějovického Budvaru.

Michal Kuřec a Petr Košín
Michal Kuřec a Petr Košín

Michal Kuřec, sládek pivovaru Nachmelená Opice dodává: "Opičí Ejl je splněním našeho studentského snu o společně uvařeném pivu. Myslím, že pro oba bylo největší výzvou aplikovat postupy pro svrchně kvašené a studeně chmelené pivo v podmínkám Budvaru. Výsledné pivo je přesně takové, jaké jsme chtěli: odpovídá pivnímu stylu, je čisté, svěží a velice pitelné!"

Křest
Křest

Pivovar Nachmelená Opice je řemeslný pivovar založený roku 2015 rodinou Valentů a rodinou Kuřeců sídlící v severomoravském Krnově. Pivovar vaří převážně svrchně kvašená piva, sládek Michal Kuřec rád objevuje nové a netradiční pivní styly. Pivo vaří obě rodiny s láskou a pokorou k řemeslu.

Michal Kuřec a Petr Košín
Michal Kuřec a Petr Košín

Opičí Ejl se objeví začátkem srpna na pípách ve vybraných budvarských hospodách. V nevratných lahvích o objemu 0,33l pak bude limitovaná edice k prodeji v internetových obchodech Rohlík.cz a Košík.cz, ve vybraných prodejnách řetězců Tesco, Terno, Globus a další. Aktuální seznam všech prodejen je dostupný na https://opiciejl.budejovickybudvar.cz/

Specifikace piva
Specifikace piva

Národní pivovar Budějovický Budvar s malými pivovary dlouhodobě spolupracuje. Nejen že nabízí jejich piva na pípách ve svých hospodách, ale společně s nimi vaří i unikátní limitované edice piv. Nedávno uvedl na trh limitovanou edici piva Bitter z Obory, kterou uvařil létající sládek Budvaru Aleš Dvořák společně se sládkem pivovaru Obora Martinem Novákem. Národní pivovar chce prostřednictvím spolupráce s malými pivovary rozšiřovat konzumentům piva obzory o nové pivní styly a zároveň se podílet na rozvoji českého pivovarnictví.

Opičí Ejl v lahvi
Opičí Ejl v lahvi

OPIČÍ EJL

ALKOHOL: 4,9 % obj.

HOŘKOST (IBU): 38

BARVA (EBC): 19

SLAD: český světlý, bavorský, Pale Ale, Crystal Light

CHMEL: Cascade, Simcoe, Mosaic, Amarillo



[Pivní.info] [Zobrazeno 1691x] [5. srpen 2021]
[Tiskovky] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

pátek, 1. říjen 2021
20:50

Sekal

Mno, zakoupeno v Kauflandu v lahvové verzi. Možná že čepované je to jiné, ale lahvová verze je pro mne naprosto zbytečná, nikdy víc si to nekoupím. Chuťově připomíná flying cloud z Vys.Chlumce, pokud se to tam ještě vaří. Průmyslový nezajímavý ejl.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chody

pondělí, 9. srpen 2021
14:21

Chody

Za nás trošku zbytečné pivo. Ejly raději jen od Opice. Tohle je takové nevýrazné, snad trochu přizpůsobené pijákům ležáků :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:32


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 9. srpen 2021
14:38

Jana

Chody:
Asi jiné chutě. Já byla na tom křtu (viz ty moje fotky k TZ) a všichni to tam chválili, samozřejmě vč. mě. A bylo tam docela dost sládků i "pivomilů". Rozhodně ne zbytečné pivo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

úterý, 10. srpen 2021
08:06

Chody

Jana: Nezlob se na mě, ale než toto je lepší jakákoliv ejlová Opice


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. srpen 2021
12:05

Jana

Chody:
Taky to není typická Vopice. Neber lidem, co jim chutná.O tom byla řeč a ne o zbytečnosti.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

úterý, 10. srpen 2021
12:17

Chody

Jana: Lidem nic neberu, jen jsem napsal náš názor. Tedy když si budu chtít dát pro mne dobrý ale, sáhnu po Opici a tohle pivo je pro mě tedy zbytečný.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Michal_CB

pátek, 6. srpen 2021
08:30

Michal_CB

Pivo jsem měl v čepované podobě v restauraci Budvarka. Nevěděl jsem tehdy, že bylo vařeno v Budvaru, myslel jsem že jde o produkci z Krnova. Pivo je barvou do polotmava, hezky voní a v chuti je to takový klasický "český ale", kdy je svrchňák dělaný na technologii a/nebo lidmi zvyklými dělat primárně české (rmutované) ležáky. Projevuje se to příliš plným a výrazným tělem piva, které se mi pak v chuti "tluče" s použitými aromatickými "ejlovými" chmely. Nepovažuji to vadu, spíš za specifikum tohoto stylu, nicméně budvarské ležáky i krnovské svrchňáky mi chutnají víc.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

RičrD_9

úterý, 10. srpen 2021
15:30

RičrD_9

Michal_CB: Mně se to tam netluče, já tam aromatické chmely téměř vůbec necítil, jinak musím souhlasit :)


napsal(a): RičrD_9 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI