Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Byl Oktoberfest v Čížové posledním letošním pivním festivalem?

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Byl Oktoberfest v Čížové posledním letošním pivním festivalem?

Byl Oktoberfest v Čížové posledním letošním pivním festivalem? [p2058]

V sobotu 3. října, dva dny předtím, než naplno vypukla druhá vlna protivirových opatření v Česku, uspořádal jihočeský pivovar Čížová pivní Oktoberfest pod otevřeným nebem. Byl to druhý ročník slavností, zúčastnil jsem se i prvního a tak mě jednak zaujímalo, kam se pivovar za ten rok posunul, a jednak jsem si chtěl vychutnat atmosféru pivního festivalu – možná to byla na hodně dlouhou dobu poslední příležitost.

V Čížové zahájili výrobu v roce 2019 a v okolí je těsně předběhli pouze v Hradebním pivovaru v Písku. Pivovar se nachází přímo v západním křídle zámku v Čížové, které má od obce v dlouhodobém pronájmu, a soustřeďuje se zejména na klasická spodně kvašená piva; ty nesou názvy po zakladatelích pivovaru: 10° Pepa, světlý ležák 11° Josef, světlý ležák 12° Olaf a tmavý speciál 13° Jirka. Svrchně kvašeným zástupcem je 13° IPA Horst. Sládkem pivovaru je pan Martin Hrubeš. Pivovar s vlastní hospodou nezačínal, a byť nedávno otevřel pivní klub, nejlepším způsobem, jak si portfolio vychutnat zůstává čížovský Oktoberfest.

Zámek ze silnice
Zámek ze silnice

Vlakové spojení do Čížové je bezproblémové a zámeček je pár minut chůze od nádraží. Oproti loňskému roku přibylo míst na sezení a ubylo zastřešení, v hezkém počasí ani nebylo třeba. Koronakrize si bohužel vybrala svou daň v podobě zrušených prohlídek. Na čepu bylo celé portfolio s výjimkou tmavého Jirky, ten byl k dostání pouze v PET lahvích. Pro nepijáky byla na čepu malinovka a k jídlu zejména „oktoberfestové“ bavorské klobásky na grilu.

Areál festivalu
Areál festivalu

Popis k fotografii výše: Ve zchátralé budově nalevo má jednoho dne vzniknout místní restaurace; pivovar se nachází v prostřední části zámku. Část napravo prochází rekonstrukcí vnitřních prostor a bude v ní infocentrum a obecní úřad. Nechybí desinfekce a bezpečnostní pokyny.

Úvodní proslov má ikona pivovaru, pan Olaf Koerner, a tak volím na začátek právě 12° Olaf. Vzhledem k německým kořenům zakladatele by leckdo čekal něco na způsob bavorského Helles, ale pivo má o něco tmavší barvu než průměrně bývá u světlých ležáků a má lehkou až prostřední zakalenost. Vůně je příjemně chlebnatá, chmel cítit jemně. V chuti převažuje plnost, hořkost na druhém místě, pitelnost velmi dobrá, vady žádné. Skvělé pivo a vysoká laťka na začátek.

Dva stánky s pivem a PET stačily, fronty se tvořily jen občas
Dva stánky s pivem a PET stačily, fronty se tvořily jen občas

Jako další pivo zkouším „řezaného“ Juru. Nejedná se o polotmavý ležák, ale o kombinaci již uvařené světlé 10° Pepa a tmavé 13° Jirka, které smíchají a nechají se ještě tak týden před stáčením uležet a promíchat. Polotmavá piva mi chutnají buďto velmi, nebo vůbec a toto je ten druhý případ. Vůně je karamelová, a míň výrazná, v chuti je pivo prázdnější, s karamelovou a praženou chutí.

Po několika pivech to chtělo dát si pauzu od hudební produkce a tak mířím na přilehlý kopeček s kostelem sv. Jakuba, s PETkou tmavého Jirky. V PETce byla ale nějaká zrada, neboť pivo zcela ztratilo CO2, bylo bez pěny i bez řízu. Dopít se nicméně bez problémů dalo.

Kdo je znaven hudební produkcí nebo si po pivku chce protáhnout nohy, doporučuji vyšlápnout si na kopeček za obcí ke kostelu sv. Jakuba, kde je nádherná vyhlídka na Písecko
Kdo je znaven hudební produkcí nebo si po pivku chce protáhnout nohy, doporučuji vyšlápnout si na kopeček za obcí ke kostelu sv. Jakuba, kde je nádherná vyhlídka na Písecko

Posledním hodnoceným pivem je Horst IPA, která představuje hodně povedenou „českou“ variantu IPA. Při pití se mi vybavilo období cca 7 let zpátky, tehdy takřka exponenciálního růstu minipivovarů v Česku. Styl IPA byl výkřikem módy a nejspíš první svrchňák, do kterého se pustila řada sládků (se zkušenostmi a know-how z vaření ležáků) na typické české technologii (primárně určené pro vaření ležáků). Výsledkem byla „česká“ IPA: barva do polotmava, zakalená, ve vůni málo květinová, zato s výraznou chmelovou hořkostí, což přesně byl můj dojem z „Horsta“. Zdá se mi, že tato varianta poslední dobou výrazně ustupuje ze scény, a produkce českých pivovarů tíhne spíš k americkému provedení tohoto stylu. Kdo preferuje „české“ provedení, hurá do Čížové, kde se jim fakt povedlo.

Festival pokračoval do večerních hodin
Festival pokračoval do večerních hodin

Čížovský Fest byl super, jak organizací tak atmosférou. Jediný námět bych měl k doplnění „mýtka“ na pivní sklo: čepovalo se do plastových kelímků a těch několik sklářů muselo pokaždé poprosit sličnou obsluhu o umytí na dámských toaletách, nebo si protáhnout nohy a navštívit nedalekou obecní kašnu.

Snad se příští rok uvidíme, v lepších časech.



[Michal Jurík] [Zobrazeno 1881x] [20. říjen 2020]
[Pivní slavnosti] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pátek, 23. říjen 2020
19:57

Dwarf

byl... ani s otevřením hospod to do Vánoc nevidím optimisticky... :-(


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI