Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jaký je to pocit pít výborný český ležák?

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Jaký je to pocit pít výborný český ležák?

Jaký je to pocit pít výborný český ležák?

Tento článek vznikl u příležitosti první letošní legální možnosti dát si čepované pivo na zahrádce své oblíbené hospody.

Česká republika je pivu zaslíbenou zemí, ale pro laika nemusí být tento fakt samozřejmý. Recenze na různá česká piva se hemží výčtem nedostatků posuzovaného vzorku, reportáže a jiné rozsáhlejší analytické materiály se snaží jakoukoliv informaci „zasadit do širšího kontextu“ a dojem z nich je pak nejednoznačný. Spokojení pivaři považují kvalitu českého piva za natolik samozřejmou, že jim přijde zbytečné se o tom rozepisovat. Zkusme se nyní vydat výhradně pozitivním směrem a popišme si, krok za krokem, cestu za pivní nirvánou.

Cesta do hospody
Cesta do hospody

Prvním krokem je paradoxně příprava, která s pitím piva přímo nesouvisí. Abyste si pivo maximálně vychutnali, je žádoucí se nejdřív alespoň trochu namáhat. Fyzicky to znamená, vyždímat ze svalů nějaký ten výkon a energii. Míra je individuální: kilometry na kole nebo pěšky, stěhování skříně, cokoliv jiného, podle osobních preferencí. Důležité je mít svaly ve stavu, kdy již cítí, že si dneska „zamakaly“, ale ještě ne natolik, aby jejich jediným přáním bylo, abyste šli už spát.

Fyzickou námahou to ovšem nekončí, je nutné zaměstnat i mysl. Chodíte do hospody pořád tou samou trasou? Co takhle obejít to přes ten kopeček vedle? Ano, nic tam není – ale pro mysl jsou to nové podněty. Taky lze přečíst si novou knihu, zapovídat se se zcela neznámým člověkem, vejít do toho krámu, ve kterém jste nikdy předtím nebyli... Zkrátka ve chvíli, kdy vstupujete na zahrádku, pravděpodobně na sklonku dne, kdy je prozářena klesajícím sluncem, tehdy musí mít vaše tělo i mysl oprávněný pocit, že si dnes zaslouží odměnu.

Objednáte si vaše oblíbené pivo a začnete vnímat své okolí. Všude kolem vás jsou na zahrádce lidé jako vy, kteří si vychutnávají výtečný pivní zážitek. Doléhají k vám útržky hovorů, uvolněná řeč, zemité vtípky a smích, vzpomínky na dávno minulé události. Každý z hostů má nepochybně svoje těžkosti a obavy a ty nezanikly, existují pořád. Ale nejsou tady, a ne teď. Tady a teď, je čas tráven příjemně.

A vaše odměna už je tady, na stole přistává první pivo dneška. Nejdříve vzhled - zlatavá barva, vysoká krémová pěna a mírná neprůhlednost indikují ležák z minipivovaru. Přičichnete, a vůně vás naplní optimismem. Cítíte chmel, lehce peprné a lehce bylinné tóny, něco málo kvasnic. Ovšem stejně důležité – možná důležitější – je to, co necítíte. Žádná měď, žádný odlakovač. Žádný hadr, žádné máslo, žádné kyselé jablíčko.

Pivo
Pivo

Pak si dáte první, důkladný doušek, a v ústech vám začíná koncert. Pivečko je krásně řízné, takže úvodní dějství si vezme na starosti tento vjem. Říz. Jak byste laikovi popsali, co to je, ten pivní říz? Já to zkusím: vezměte si dřívko od nanuku, které na delší straně pořádně naostříte. Pak si tou ostrou hranou jedenkrát prudce klepněte přes jazyk. Táak, a nechte odeznívat. To by byla první složka řízu … tou druhou je lehounké šimrání těsně nad horním rtem.

Přesouváme se k hlavnímu vjemu, k tělu piva. Víte, mohl bych psát o chuťových složkách jako je chlebnatost, sladovost atakdále … ale ty vás u výborného piva nenapadnou. Mohl bych psát poetičtěji o tom, že se vám v puse rozlije zhmotněná vůně, ve které se snoubí tóny chleba, chmele a sluncem zalité rozkvetlé jarní louky s náznaky zrajícího ovoce, ale ani to není ono. Dojem z výborného piva v této fázi přesahuje samotné složky chuti a nachází odezvu někde výš – přímo uvnitř ve vaší mysli. Právě tam výborné pivo vytváří kognitivní asociace, s pojmy jako: Výživa. Pohoda. Příjemné. Dobrá věc.

A jsme u třetího dějství, slovo si zpátky přebírají chutě, v tomto případě hořkost. Vynikající pivo je hořké – hořkost je silná, ale nikoliv vše přebíjející. Je výrazná, ale nikoliv ulpívající. Zůstává na jazyku a na patře i po dopití – míň než stín, víc než vzpomínka. A všechno to uzavírá poslední dojem, pitelnost – touha dát si další doušek a celý koncert si zopakovat...

Dopito
Dopito

Nebudu říkat, kolikrát si to znamenité pivo necháte „opravit“, nebo kolik doušků tvoří optimální počet, stejně si nakonec dopřejete pouze dva: ten první a ten poslední; zbytek, ten se ztratí v prožitku. Slunce už taky zapadlo, je na čase koupit pivo na cestu a pobrat se dál. Ve vzduchu začíná být cítit večerní vlhko a chlad, z prodlužujících stínů se pomalu zhmotňují chmurné myšlenky. Ale jejich čas je jindy. Ne tady a ne teď.

Hluboká
Hluboká

Uvažujete-li o tom, udělat si v tuto dobu radost výletem za minipivovary, mohu jenom doporučit destinaci Hluboká nad Vltavou. Zámek není nutné představovat a okolí nabízí spoustu hezkých a nenáročných výletů pro kolo i pěší. Minipivovar je přímo na náměstí a místní pivo čepují i v sousedních restauracích. Pivovar Hluboká nepatří k těm s naprosto konstantní kvalitou produkce, někdy se jim povede víc, někdy míň. Aktuální světlý ležák se jim povedl neskutečně skvěle a článek vzniknul během jeho konzumace v restauraci U Hájků.



[Michal Jurík] [Zobrazeno 1215x] [26. květen 2021]
[Glosy] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

pátek, 28. květen 2021
09:10

Michal_CB

Moc děkuji za pochvalu :) Za pivem cestuji často, zkusím zpracovat i nějaký další výlet. Hlubocký ležák je pro mě jedním z mála příjemných překvapení letoška (tedy světlý ležák, polotmavé mi až tak nesedí).


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 26. květen 2021
11:57

jiri.kana

Helemese, nový autor, který navíc umí psát. Potěšilo.
Chuťově čisté pivo z Hluboké? To teda nevěřím vlastním očím. Ale vlastně proč ne, když se někdo může zhoršit, může se jiný i zlepšit :-) Asi je zas budu muset zkusit.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
02:09


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

čtvrtek, 27. květen 2021
10:19

Roman Holoubek

jiri.kana: Ano, moc hezky napsané. Četl jsem jedním dechem a říkal si, kdo to napsal? A i pro mne nové jméno. Škoda, že už nevydávám Pivní ročenku, články od Michala Juríka by jistě potěšily čtenáře a mne. Díky, moc hezké čtení. Mimochodem, já, coby degustátor si začasté zapomínám užívat popíjení piva a furt v něm něco hledám. Ta deformace. Příště se zkusím více zaměřit na libé pocity, díky. Jo a na závěr, také mne překvapilo, že by již měli v Hluboké chutné pivo.


jiri.kana

čtvrtek, 27. květen 2021
11:28

jiri.kana

Roman Holoubek:Jsem natvrdlý. Nikdo nový se neobjevil, to jen "Michal CB" přeskočil od diskutujících mezi autory :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI