Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejsilnější slovenské pivo vaří v Rožňavě

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejsilnější slovenské pivo vaří v Rožňavě

[úterý, 8. únor 2011]

Po roce 1989 došlo nejenom v Čechách, ale také na Slovensku k rozvoji minipivovarů. Za necelých deset let zde vzniklo téměř 40 minipivovarů.

Tento nový typ podnikání sebou také přinesl problémy, kdy bez předchozích zkušeností ne všichni s bankovními dluhy na krku to zvládli. Většina minipivovarů během čtyř let zanikla.

Foto

Restaurační minipivovar Kaltenecker v Rožňavě jsme založili se společníkem v roce 1997 a od roku 2002 jsem jediným majitelem,“ říká Ladislav Kovács, majitel rožňavského minipivovaru a víceprezident Asociace malých nezávislých pivovarů na Slovensku v jedné osobě, pro server Prvnizpravy.cz.

Na otázku čím je minipivovar zajímavý pro zákazníky, vysvětluje: „V současnosti vyrábíme 22 druhů piv a pivních speciálů. Nejsilnější slovenské pivo Brokát 27 Old Beer je náš výrobek, ale začátky byly těžké. Uvědomili jsme si až později, že v době kdy jsme začínali bylo rozděleno Československo a Slováci se těžce smiřovali s tím, že tradiční české pivo zůstalo za hranicemi. Po pár letech nostalgie se trh nasytil a přesytil českým pivem a přišel náš čas, čas slovenských speciálů.

Foto

Speciální piva jsme zvolili z důvodu různorodosti a možnosti pro zákazníky vyrábět pivo chuťově i podle roční doby, tak jak je to zvykem na západ od našich hranic. Je to alternativa proti velkým pivovarnickým mezinárodním kolosům, které zaplňují obchody a pivnice jednotnou chutí.

Distribuujete pivo i mimo svoji restauraci?

Vyrábíme hlavně sudové pivo a mimo naší vlastní restauraci , kde máme osm píp, dodáváme pivo do dalších 12 restaurací od Košic po Bratislavu. Zároveň tak jako mnohé minipivovary lahvujeme své speciály do litrových PET lahví.

Jak vám pomáhá stát, aby jste udržel ekonomický rozvoj a tudíž i zaměstnanost?

Bohužel v současnosti je zde hrozba 50ti procentního zvýšení spotřební daně a tím by mnoho minipivovarů skončilo, i když teď je doba na rozvoj minipivovarů příznivá, ročně 3-4 minipivovary vznikají a žádný nekončí. Osobně vyvíjím tlak na mnohé představitele, aby nedošlo k nejhoršímu.

Foto

Budete rozšiřovat svůj minipivovar?

Současnou výrobou nestačíme pokrývat poptávku a proto jsem se rozhodl, že v letošním roce rozšíříme minipivovar a postavíme halu s novou technologií, kde budeme vyrábět 15x větší množství piva a zároveň budeme pivo lahvovat,.

Výstavbu budete financovat sám nebo použijete nějaké granty?

Požádali jsme o pomoc při financování našeho rozvojového projektu a máme přislíbeno částečné profinancování technologie z evropských fondů.

Děkuji za rozhovor.

Zdroj: První zprávy.cz | Autor: Radomír Pekárek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

středa, 9. únor 2011
19:26

Roman Holoubek

Tak, tak, Hrochu máš pravdu. Trochu se zapomělo o čem je článek. Laco Kovács vaří se svými lidmi dle mého skromného názoru jedny z nejlepších slovenských piv. A co je hlavní, nebál se pustit do speciálů, do skutečného světa piva a daří se mu to velmi dobře. Je to patrné i z toho, že MUSÍ pro uspokojení poptávky zvyšovat výrobu. Jen tak dál.


culik

středa, 9. únor 2011
18:11

culik

to jiri.kana: steiger sa vari vo vyhniach, to je na slovensku, i ked ich spoluvlastnia cesi.


napsal(a): culik [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
22:16


posted by: Inzerce

hroch

středa, 9. únor 2011
08:35

hroch

Tady v diskuzi opět zapadlo hlavní téma článku. Kaltenecker je super minipivovar, který předběhl dobu v šíři nabízených druhů piv i minipivovary u nás. Už se těším na jejich větší výrobní kapacity, to už se najde někdo kdo bude pravidelně dovážet Kaltenecker do Prahy a bude možné si ho rozumně pořídit na ochutnání v sudech i do jiných měst.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

boro

úterý, 8. únor 2011
22:28

Pokud se tady můžeme bavit o českých pivech na Slovensku,tak bych přidal po nejrozšířenější Černé Hoře sestupně Svijany,Bernard,Rebel,Primátor.Za což jsem rád při svých potulkách Slovenskem.Ale byl bych mnohem spokojenější,kdybych si mohl vybrat něco opravdu slovenského,i když je to dneska vlastně téměř nemožné.Tím myslím běžnou nabídku,ne minipivovary.Takže ze slovenských a běžně dostupných preferuji borovičku a nádherné slovenské hory.


napsal(a): boro (lxd2(a)seznam.cz) [Odpovědět]

culik

úterý, 8. únor 2011
18:37

culik

to Krišot: p. krisot, vy ste asi v zivote neboli na slovensku. v opacnom pripade by ste videli, ze takmer v kazdej dedine najdete ceske piva.nielen v obchodoch, ale aj krcmach. a aka je reciprocna skutocnost? v cechach na slovenske pivo nenarazite ani omylom.


napsal(a): culik [Odpovědět]

Krišot

úterý, 8. únor 2011
20:00

Krišot

to culik: Za české piva na slovenském trhu nepovažuju piva vyrobená na Šariši(gambrinus,urquell) nebo v Hurbanově (starobrno). Na Slovensko jezdím celkem často a převažují tam piva vyrobená na Slovensku. Občas v hospodě narazím na Černou Horu, kolem Trenčína se teď sem tam objevuje Janáček, ovšem v daleko menší míře než dřív. V marketech se už moc nestavuju, ale co pamatuju stav tak před 3-5 lety tak nabídka vesměs bídná, většinou piva z koncernu Sabmiller nebo Heineken. S dovezeným českým pivem jsem se tam setkal velmi vyjímečně.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 8. únor 2011
20:43

jiri.kana

to Krišot:Dováží se Prazdroj, ten je v obchodech skoro všude (a není z Šariše). Taky je dost vidět Staropramen. Objevuje se černá Hora a Zubr. Ještě se z ČR na Slovensko dováží Steiger (v plechovkách). A nezapomínejme na Budvar.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Krišot

úterý, 8. únor 2011
20:02

Krišot

to culik: ještě jsem zapomněl na Kozla, ten se na Slovensku objevuje docela často, ale je taky vyrobený na Šariši a zhruba před 3 lety jsem si ho dal na Záhoří v jedné hospodě-katastrofa.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

culik

středa, 9. únor 2011
18:15

culik

.to Krišot: chcete mi tvrdit, ze v cechach varia dobreho kozla? to hadam nie.


napsal(a): culik [Odpovědět]

Krišot

středa, 9. únor 2011
05:47

Krišot

to jiri.kana: Je fakt, že poslední 3 roky jsem cesty na Slovensko omezil téměř jen na příhraničí trenčianského kraje, kde jsou vhodné terény pro horské kolo v Malých a Bílých Karpatech, v Považském Inovci nebo Strážovských vrších a hlavně je tam klid od lidí a turistů. Neopomínám tam ovšem také navštívit zdejší vesnické hospody a většinou narazím na Corgoň, Bažant, Šariš, případně slovenský kozel, vyjímečně Janáček. Občas na nějakém motorestu zahlédnu Černou Horu. Takže nabídka nic moc. Zajímal by mě ten plechový Steiger, ten se vyrábí v Česku nebo jen stáčí?


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Krišot

úterý, 8. únor 2011
18:05

Krišot

By mě zajímalo kterým českým pivem se "slovenský trh nasytil a přesytil"? Před rokem 89. jenom v příhraničí bylo problém v hospodě narazit na slovenské pivo. Pivovary ve Vsetíně, Brumově, Jarošově, Uh.Brodě, Břeclavi žily z velké části i z výroby pro SLovensko. Dnes už se na Slovensko ani zdaleka českého piva tolik nevyváží.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI