Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vhodnost plastových obalů pro pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Vhodnost plastových obalů pro pivo

[čtvrtek, 25. listopad 2010]

Při hodnocení vhodnosti plastových obalů na pivo se klade nejvyšší důraz na propustnost, resp. nepropustnost pro plyny (kyslík a oxid uhličitý). Z tohoto důvodu jsou vlastnosti lahví z polyethylentereftalátu (PET) zlepšovány různými způsoby úpravy jejich povrchu.

V současné době se pivo stáčí do PET lahví po celém světě:

Podíly na trhu s pivem stáčeným do PET lahví

ZeměRuskoRumunskoUkrajinaNěmeckoSrbskoJižní KoreaBulharskoUSAZbytek světa

Podíl (%)59109543316

V současné době je potřeba pokračovat ve vzájemném porovnávání nové děsivé vize světa levného piva a vize radostnější, s řadou osvědčených, důvěryhodných a tradičních značek piva.

Vážená jsou kvalitní piva, s tradicí svého původu podávaná tak, aby odpovídala pivovarskému řemeslnému fortelu v jednotlivých podnicích a autentičnosti práce konkrétních sládků. V tomto případě je pak pivo v plastu nepřijatelné, stejně tak jako oběd v restauraci podávaný na papírovém tácku s příbory z plastu a s papírovým ubrouskem.

Zdroj: Agronavigátor | Autorka: Iva Hvízdalová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

orca

pátek, 26. listopad 2010
08:22

orca

Dovolím se reagovat na příměr s vínem . Až 1L piva bude běžně stát 100, 500 a více Kč. Tak potom cena láhve bude jednak zanedbatelná a jednak odpovídající svému obsahu. Jinak i velmi kvalitní víno běžně vinař skladuje v soudcích a případnému zájemci běžně načepuje do PET k odběru domů.
Kultůra "pití" ano ale to bych se spíše zaměřil na vlastní pití. Myslím že mnohem větší mezery v kultůře jsou v hospodách. Jednak uslintané polorozpadné tácky, často univerzální, pivní sklo neodopovídající čepovanému nápoji či jiné neutrální sklo. A to nemluvím o zahulených hospodách kde chuť a vůni nikdo nemůže ani poznat. Svojí kapitolou je i čistota výčepního zařízení.
Pokud se nepletu tak často je problém i s lahvemu že je nevybírají kdekoliv ale výhradně tam kde je prodáván nabízený sortiment. A pochybuji že minipivovar bude běžně vybírat jakékoliv láhve a že mi následně jejich láhve kdekoliv vykoupí.


napsal(a): orca [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 25. listopad 2010
23:22

Sekal

Vůbec nemám žádný chuťový problém s petkami. A kultura? Naliju si to do sklenice stejně jako lahváče. Je mi, jako by mne někdo buzeroval, že při pití čaje nemám vytrčený malíček do prostoru.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
08:36


posted by: Inzerce

emu

čtvrtek, 25. listopad 2010
23:18

emu

já teda když zajedu do monipivovaru, tak dycky si dávám točený a naštěstí u nás v praze se dá na točený z mini zajít do několika hospod. a lahvovýž si kupuju normálně od průmyslových pivovarů.
ona ta kombinace minipivovar+lahvové pivo mi přijde trochu nepřirozená.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 25. listopad 2010
22:32

hroch

to Henri:
Hlavní co pro dobro věci můžeš udělat, založ minipivovar, nakup skleněné lahve a vyráběj stáčej a prodávej. Nejlepší způsob reklamy skleněných obalů pro mini a nejlepší způsob argumentů všem ostatním.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

PetrV

čtvrtek, 25. listopad 2010
20:52

PetrV

Samozřejmě sklo je krásná věc, kultura pití je jasná. Mě ale hlavně u těch hodně malých pivovarů zajímá, jakým způsobem se lahvuje, jak se pivo stáčí? Jak je ošetřeno, že rychle nezoxiduje? To určitě ovlivní kvalitu piva víc, než je-li v plastu, či ve skle. Co vy na to?


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Masakr

čtvrtek, 25. listopad 2010
20:33

Myslím,že můžeme být rádi,že se malé pivovary začínají vzmáhat a snad časem dojde i na sklo.Nebýt těchto malých stáčejících do petek, tak už tu chlastáme jenom eurosračky.Než eurosračku ve skle, to si radši dám dobrý pivo v petce a oželím trochu té kultury,jaká to je pivní kultura pít eurosračku distinguovaně ze skleněné láhve.Stáčení do skla je pěknej finanční záhul a pochybuju,že každej kdo začíná si může něco podobného dovolit,tak by se slušelo přihmouřit oko a hodnotit to uvnitř a mít radost,že si člověk může vychutnat něco jiného než nabízí naše konzumní společnost.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 25. listopad 2010
23:11

tomáš

to Masakr: Zajímavý, že ty "eurosračky" v anonymních degustacích poslední dobou docela bodujou....
hroch: No jasně a filmovej fanda by měl po kritice špatný filmařiny taky začít hned točit filmy aby mohl příště argumentovat.
PetrV: No lahvový pivo oxiduje hlavně dlouhým skladováním. Kupuje si tady někdo v restauračním pivovaru pivo aby ho pak někde dlouho skladoval?


napsal(a): tomas [Odpovědět]

hroch

pátek, 26. listopad 2010
07:08

hroch

to tomas:
S tou oxidací, nemáš zas tak pravdu. Pivo oxiduje hlavně a právě kvuli tomu že se dostalo do styku s kyslíkem=vzduchem. A to se stane když je stáčené bez protitlaku vytvořeného pomocí CO2. když je stočeno jen z pípy, případně hadičkou do PET lahve, má pivo styk se vzduchem a delším skladováním oxiduje. Když je lahev předfouknuta CO2, ten je těžší než vzduch zůstává u dna a pivo je plněno ode dna, nedojde k promíchání se vzduchem a nemůže nastat oxidace. To je princip stáčení piva na lince v pivovaru. U mini jsem to takhle zatím viděl plnění pouze u Kocoura.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 27.11.2010 ve 20:35:15


napsal(a): hroch [Odpovědět]

val

čtvrtek, 25. listopad 2010
20:26

val

Zdá se, že DanD a Henri jako jediní chápou podstatu problému, snad je takových víc...
Také bych se chtěl omluvit pivovaru Kocour, že jsem si jeho pivo koupil vždycky pouze v drahé skleněné láhvi a ne ve skvělém plastu, čímž jsem varnsdorfským pracovníkům přidělal ku-rev-sky hodně práce a naboural jejich směřování ke světlým ekonomickým zítřkům. Fakt sorry.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.11.2010 ve 20:27:29


napsal(a): val [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

sobota, 27. listopad 2010
19:23

Honza Světpiva.cz

to val: rado by sarkasmus, hm. Tak to ja se zase omolouvam, ze ty lahve vubec delame. Vlastne bysme meli delat jen sklo, sice prodame min, ale bude nas hrat svedomi, ze to delam spravne. Jeste ze nas tu neuhani Malakin, ze mame nevratny lahve...


DanD

čtvrtek, 25. listopad 2010
13:44

DanD

Jak už tady zaznělo - nejde primárně o chuť, ale o kulturu pití. Malý pivovar uvaří klenot a stočí ho do odporných petek aby ušetřil za lepidlo a mytí flašek, čímž jej zcela zdegraduje. Je to zhůvěřilost. Který vinař by svůj pozdní sběr flaškoval do petek? To by to víno mohlo být sebelepší a stejně by na něj člověk neměl chuť.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

beercards

čtvrtek, 25. listopad 2010
15:20

beercards

to DanD: Tak toto prirovnanie je za 100 bodov !!!!! Konečne rozumný názor...


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

sobota, 27. listopad 2010
19:39

Honza Světpiva.cz

to DanD: usetril? Bavime se tu o nakladech. A to v radu velkych penez. Bohuzel je to velka investice. Uz jsem to tu psal, neni to maly peniz, radove pres milion...


orca

čtvrtek, 25. listopad 2010
09:31

orca

Jednak je pravdou že pro malé pivovárky je rozhodně ekonomicky přijatelnější "flaškovat" do PET (zvláště pokud se použijí kvalitní lahve > viz Permon, Kocour) .
Dále bych opět navrhl tak jak je nejideálnější a nejspravšedlnější ANONIMNÍ test piva ve flašce a to samé z PET. A pokud možno ne jen z jednoho pivovaru ale z několika . A podle výsledků bychom byli asi zase moudřejší.
Předsudky jsou sviňa ....


napsal(a): orca [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 25. listopad 2010
09:40

Henri

to orca: Tady přeci nejde o předsudky, ale o pivní kulturu. Ona jistě dobře uvařená svíčková na plastovém talíři bude také chutnat, ale je to kultura stolování? A do vyspělé pivní kultury prostě umělohmotná lahev nepatří a a dokud bude existovat nějaká pivní kultura, tak NIKDY patřit nebude!


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

čtvrtek, 25. listopad 2010
09:53

Honza Světpiva.cz

to Henri: zavidim americkym pivovarum, ze si muzou koupit vybaveni pivovaru za rozumne penize. Je tam na 1 500 "craft breweries", sekacovych dilu habadej...

Zavidim nemeckym pivovarum, ze si muzou vybrat lahve jake chteji, obycejne i patentni, maji nabidku, o ktere nam se nezda. U nas je jedina firma...

zavidim skandinavskym pivovarum, ze prodavaji za ceny, jake maji, vybaveni si poridi i pidipivovar...

V soucasne dobe v Cesku je opravdu neekonomicke mit sklo, kdyz mas nefiltrovane pivo. Zkouseli jsme to, vozili mit lahve do Konrada. Jenze etiketujeme rucne, lepidlo aby nas ve Vratislavicich nevyhodili, ze jim ucpavame mycku...

Ano, je jednodussi a ekonomictejsi stacet do petek. Za stejny cas dva lide stoci a oetiketuji stejne litrovych petek, jako 0,5 ci 0,33l lahvi. a je rychlejsi a ekonomictejsi davat na petky etikety-samolepky, nez patlat steteckem lepidlo a etiketu...sorry, ale je to tak.


Henri

čtvrtek, 25. listopad 2010
10:14

Henri

to Honza Světpiva.cz: Já tohle všechno vím, ale přesto se s tím prostě nemohu smířit a chci věřit, že budoucnost není v umělé hmotě a chci věřit, že se jednou budeme řadit k zemím Tebou jmenovaným. Nebo se definitivně smíříme s tím, že patříme jednou provždy na východ a to se vším, co k tomu patří? A navíc, na přísloví, že lehčí cesta většinou vede do pekla, přece jen něco bude a proto se nemohu smířit s tím, že touto lehčí cestou se začínáme vydávat u nás.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 25. listopad 2010
21:54

tomáš

to Honza Světpiva.cz: Mně to prostě nedá, i když už se to tady opakuje pokolikátý. Nic proti Kocourovi, pivko pořád nadstandard, ale mám jen otázku jestli se už Kocour v PET prezentoval nebo bude prezentovat na nějakým zahraničním pivním festivalu (USA, Německo...)nebo je to model opravdu jen pro Ostblok. A na argument o ceně piva předem odpovídám, že jsou na tom mnohý český malý pivovary s odbytem mnohem líp než kolegové venku, když rozšiřujou kapacity a nestíhají vařit. Je fakt, že patentní lahve jsou u nás zatím drahý, protože jsou pořád zbytečně braný jako nějaká suprspešleňoňuňo věc, ale proč nepoužít klasický levný NRWéčka když se jich leckde zbavujou nebo starý eurobaculky, kterejch jsem jen ve Vaňďáku viděl mraky. Myslím, že při současným zájmu o retro věci by to byl dobrej tah je použít. V Bavorsku se jich nebojí ani větší pivovary. Nechci dělat chytrýho, ale výrobci jako třeba: www.keg-gruber.at nebo www.jsmaschinen.de a jiný, dělají stáčečky, myčky a další zařízení i pro ty úplně nejmenší pivovary. Prostě možnosti určitě jsou, ale tady se prostě pořád razí ruskej model jednorázová petka. Čest pivovarskejm vyjímkám jako Matuška a pár dalších, který se k tomu snad nesníží.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

čtvrtek, 25. listopad 2010
11:16

Honza Světpiva.cz

to Henri: Lehci cestou?

takze je spravna cesta investovat miliony do zarizeni pivovaru, pak dalsi do sestavy mycka, stacecka, etiketovacka a zjistit, ze lidi trpi IBU fobii a cele to zavrit?


Honza Svetpiva.cz

sobota, 27. listopad 2010
19:26

Honza Světpiva.cz

to Henri: a myslis, ze bych radeji nestacel do skla? Treba hned patentek? Nevim, jak to delaji v Bavorech kde v obchode koupis pullitr piva v patentni lahvi i za nejakych 70 centu. To je snda nakupka prazdne lahve u nas...


Honza Svetpiva.cz

sobota, 27. listopad 2010
19:35

Honza Světpiva.cz

to tomas:
1/ ale treba Kocour, za dalsi mluvit nemuzu, staci i do skla. kdyby byla poptavka, myslis, ze bychom radeji nestaceli jen sklo?

2/ jestli rozsirovani vyroby byla narazka na nas, nemyslim si, ze tech cca 900 hl co letos snad udelame je nejake terno. rozsirujeme, protoze v lete se nestiha a protoze se dela restaurace a kuchyn. ale je fakt, ze sme misto toho mohli koupit mycku a stacecku a delat jen sklo. Radeji jsem ale zvolili to, co jsme udelali

3/ eurolahve - ano, koupili jsme tyto lahve, protoze s nima mame urcity zamer. Ale nejdriv je musime odvezt do Konrada nechat poradne vymit, pak znova uskldnit, znova minimalne vyplachnout, mezitim vyresit etikety a jejich nalepeni, abysme mohli lahve znovu pouzit...neni vse jednoduche, jak vypada...


Děkan

čtvrtek, 25. listopad 2010
09:21

Děkan

Jedním z prvních minipivovarů ne-li prvním, který začal používat plastové obaly, byl Novosad v Harrachově. Před několika lety jsme o tom na brněnském Regiontouru debatovali se sládkem, tehdy jsme byli zásadně proti. Dnes už tak vyhranění nejsme, neboť se nám několikrát přihodilo, že plast byl jedinou příležitostí, jak si prodloužit večer (zavíračku) s pivem z minipivovaru. Jednalo se ovšem o velmi "krátkodobé" skladování, většinou do rána. Většina minipivovarů do skla neláhvuje, pokud tedy vůbec stáčí, co má kupříkladu dělat návštěvník - řidič, který chce rovněž ochutnat?


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 25. listopad 2010
09:36

Henri

to Děkan: Takže cesta tedy nevede tudy, že spotřebitelé budou tlačit na lahvování do skla, ale smíří se s umělou hmotou? Vše je vždy o poptávce, kterou v tržním prostředí následuje ihned nabídka. No a jelikož u nás jsme mimo jiné v minulosti zničili i tu pivní tradici, tak je pro nás dnes lehce přijatelný ten východní plastový zvyk, čehož samozřejmě ty nadnárodní chemičky ihned využili a nyní do této nekulturnosti tedy definitivně zařadíme i minipivovary. Já vždy myslel, že u nich jsou ty plasty jen přechodné opatření a jen co se trochu uchytí, tak první investice budou do lahvování. A argumenty o složitosti s vykupováním skla, ceně atd. atd. u mě neobstojí. Když to jde např. v pivně vyspělém Bavorsku, proč by to nemohlo jít u nás? Jedině snad v tom případě, že si připustíme, že naše pivní kultura již nesahá té Bavorské ani pod kotníky a navíc se s tímto stavem smíříme a napříště se budeme dívat již jen na Rusko a Ukrajinu a s nimi se srovnávat. Já ale zůstanu u toho Bavorska.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 25. listopad 2010
08:46

Henri

Vzhledem k tomu, jak si naši tak zvaní pivaři nechávají vnucovat od Heinekenů a jim podobných tuto východní umělohmotnou "pivní kulturu" a hlavně vzhledem k tomu, že i takoví pivní odborníci (nemyšleno ironicky) jako je např. p. Krýsl začínají tuto hrůzu propagovat i do minipivovarů, tak se obávám, že se u nás bude spíše naplňovat ona děsivá vize. Bude to o to děsivější, že i kvalitní a dobrá piva budou tímto degradována na onu umělohmotnou úroveň, která je možná skousnutelná v zemích bez pivní tradice, ale neměla by být přijatelná v zemích, kde si zakládají na pivovarském řemeslném fortelu.
No a já, jako nikdy nebudu příznivcem i sebelepšího oběda podávaného na umělohmotném tácku s umělohmotným příborem, tak se také nikdy nesmířím i se sebelepším pivem v umělohmotném obalu a vždy dám přednost obalu skleněnému.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

pepe

čtvrtek, 25. listopad 2010
19:28

to Henri: to Henri: Pokud budou zákazníci ochotni platit za pivo z minipivovaru ve skleněné lahvi dle mého odhadu v tuto dobu alespoň 40kč za půllitr plus záloha na ĺahev, tak věřím že minipivovary budou rádi skleněné lahve plnit.


napsal(a): pepe (pepepepe3(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 25. listopad 2010
22:24

hroch

to Henri:
Tyto chytré kecy jsou opravdu "nad věcí". I když budu chtí používat nové skleněmé lahve, jejich mytí je mnohokrát horší než starší relativně čisté lahve. Musím odstranit plak z uhlíkaté vazelíny na mazání formy ve sklárně. Když budu používat recyklované lahve potřebuju myčku na zaschlé škraloupy- to jsou nepřímé náklady. Vše je o tom jak moc promítne minipivovar ruční mytí, ruční plnění do ceny piva "přes ulici" v pet lahvi. Výroba piva v minipivovaru je dražší, plnění dražší- kup si piva a 18Kč litr PET 45Kč (2x18+4lahev+5plnění), nebo sklo (18+3lahev+5čištění+5plnění+3manipulace slahvemi=34Kč za lahev 0,5litr


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Vláďa

pátek, 26. listopad 2010
12:09

Vláďa

to Henri: Dle tvých argumentů mám pocit, jako by článek nehovořil o PET láhvích, ale umělohmotných půllitrech v hospodách. Česká ani žádná jiná národní gastronomie jistě neutrpí tím, že někdo využije fastfood. Doma a v restauracích je to pořád dobré. I já občas musím využít fastfood a nijak nestrádám když mám jídlo s plastovým příborem. PET láhve jsou variantou pro šoféry a mnoho jiných lidí. Zase bych to tak nehrotil. Myslím, že naše pivní kultura je mnohem více ohrožena úplně jinými věcmi a tohle je jen zástupný problém.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI