Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Bakalář mění majitele. Čeká ho ruská rošáda

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Bakalář mění majitele. Čeká ho ruská rošáda

[středa, 23. červen 2010]

Rakovnický pivovar Bakalář je zadlužený a vykazuje mnohamilionové ztráty

Zadlužený a v mnohamiliónové ztrátě zabředlý Pivovar Bakalář mění majitele. Ruský podnikatel Alexander Olenin, který stojí za majitelem pivovaru společností Czech Brewery, respektive jejím na Kypru registrovaným vlastníkem společností Willgrade Engineering Limited, dojednává prodej zatím nezveřejněným dalším ruským investorům.

Obě strany už podepsaly smlouvu o smlouvě budoucí a k převodu by mělo dojít v nejbližších týdnech. „Původně vyjednávala o koupi Bakaláře skupina K Brewery, ale rozmysleli si to. Volba nakonec padla na ruské zájemce,“ uvádí jeden ze zdrojů HN. Ředitelka rakovnického pivovaru Ajgul Steinbachová se nechtěla k věci vyjadřovat. „Vyjádříme se později,“ uvedla bez dalších podrobností.

Rakovník by se do rodiny K Brewery hodil

Původní zájem skupiny K Brewery potvrdil Otakar Binder, manažer této společnosti, které u nás patří už sedm středních a menších pivovarů. Rakovník by zapadl do portfolia skupiny především svou polohou – na západ od Prahy dosud nemá K Brewery žádný pivovar.

Byli jsme už připraveni k podpisu smlouvy, ale na poslední chvíli jsme si to rozmysleli,“ říká také bez dalších podrobností Binder. Podle některých informací odradilo skupinu K Brewery blokování části majetku Pivovaru Bakalář věřiteli.

Ruský podnikatel Olenin byl po kanadské společnosti International Brewery Company druhým vlastníkem, kterému se podařilo provoz pivovaru rozhýbat - poté, co byl od konce devadesátých let uzavřený. Ztráta ale narůstala. Předloni vykázala společnost Czech Brewery ztrátu 31,5 miliónu korun, loňská čísla pivovar nezveřejnil, ale podle informací HN nejsou o moc lepší.

Loňská produkce víc jak 13 tisíc hektolitrů sice zdaleka nedosahuje instalované kapacity kolem 200 tisíc hektolitrů, ale Bakalář dokázal až třetinu uvařeného piva vyvážet. Export by měl být podle informací HN pro pivovar zásadní i pod novým vlastníkem – tradičně vařené a kvalitní české pivo má najít uplatnění především na ruském trhu.

Pivovary čelí propadu spotřeby

Bakalář není jediný pivovar, který u nás s obtížemi bojuje s ekonomickou krizí a celkovým – letos až desetiprocentním - propadem spotřeby piva.

Například obrovská kumulovaná ztráta Pivovaru Vyškov se stala argumentem pro ministerstvo zemědělství, které rozhodlo tento státem vlastněný pivovar od července uzavřít. Kvůli údajné „nerentabilitě“ zavřela trojka trhu skupiny Heineken své pivovary v Kutné Hořeje a Lounech.

Prodej piva viditelně klesá i největším pivovarnickým skupinám na trhu, včele s Plzeňským Prazdrojem. Na druhé straně ale některé menší a středně velké pivovary jako třeba Bernard, Černá Hora, Svijany nebo Zubr letos hlásí nárůst prodeje.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Fero

čtvrtek, 24. červen 2010
09:16

Fero

Jinak to dopadnout ani nemůže, na pivovaru s kapacitou 200 000 hl produkovat cca 13 000 hl piva je více než odvážné podnikání.Při varně cca 250hl jedna várka vychází uvařit 52 várek za rok, tj. méně jak pět várek za měsíc, to se ve várky ve spilce stíží potkávají, a k vůli tomu se chladí a chladí a náklady stoupají, to samé na dalších zařízeních.


napsal(a): Fero [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 29. červen 2010
19:09

Roman Holoubek

to Fero: Souhlas, také je pak problém s vyrovnanou chutí, várky lze zteží míchat za účelem zmírnění výkyvů.

to Ladin: možná odpověď: po stáčení tmavého pokračovali světlým a vy jste dostal přechodovou část, tedy řezáka.


Adsense

28. březen 2024
16:54


posted by: Inzerce

ladin

pátek, 29. říjen 2010
13:52

to Roman Holoubek: Ted jsem zkusil tmavy lezak s DMT 5. 7. 2011, barva je zpet, ale chut pryc... Z piva je citit alkohol, alkohol, alkohol a tim to konci :-(


napsal(a): ladin (lada11(a)centrum.cz) [Odpovědět]

ladin

neděle, 31. říjen 2010
18:43

Dnes jsem dal druhy a treti kousek a obsah lahve byl stejny. Zacinam mit podezreni, ze v lahvi je sice neco ve stylu stary dobry lezak, ale navic 2-3 procenta lihu. Ze by pokus (ale uz maji polotmavou 17) o nejaky special? Nebo nejaky mezistupen vyroby polotmave 17? Nebo je mozne, ze citim alkohol z dvanactky?


napsal(a): ladin (lada11(a)centrum.cz) [Odpovědět]

ladin

středa, 23. červen 2010
22:04

Jeste jednou k Bakalari a ted radeji od penez k pivu. Mel jsem pred tydnem jejich tmavy lezak (DMT 13. 2. 2011), chutove jsem si nemohl stezovat, ale barva doznala vyrazne zmeny. Kdysi to bylo naprosto cerne pivo, skrz pullitr nebyla sance videt a najednou opacny extrem. Ma nekdo stejnou zkusenost? Nebo spatny kus?


napsal(a): ladin [Odpovědět]

karl2

středa, 23. červen 2010
21:22

to je vskutku hrozivý přepočet...


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

ladin

středa, 23. červen 2010
21:00

31,5 MKc ztrata na 13 tisicich hektolitrech, to mi vychazi na ztratu 2423 Kc/hl, to je 12 Kc na pullitr :-O

Predem dodavam, ze vim, ze delim predlonskou ztratu lonskou vyrobou.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 23. červen 2010
21:36

jiri.kana

to ladin:"...ale Bakalář dokázal až třetinu uvařeného piva vyvážet".
To má být nejspíš pozitivní trend v celkovém marasmu, něco jako ta "pěkná čtyřka" z filmu "Marečku, podejte mi pero".


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI