Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pegas: minipivovar uprostřed moravské metropole

Co se píše o pivovarech a pivu


Pegas: minipivovar uprostřed moravské metropole

[pátek, 14. květen 2010]

Potěšit sami sebe, ale především své chuťové buňky, můžete v prvním minipivovaru vybudovaném na Moravě po roce 1989. Nápad přestavět budovu ze 14. století na pivovar, restauraci a hotel vznikl již v roce 1990 a pouhé dva roky po vyslovení záměru byl převeden ve skutečnost.

Zajít si na pivo do Pegase je skutečným gastronomickým zážitkem. Již při vstupu do objektu je vám na první pohled jasné, že srdcem pivnice je varna pivovaru, jejíž ráz je umocněn kombinací mědi a dřeva. Nevybrat si z pestré nápojové nabídky, moravské a české kuchyně či specialit k pivu a připravit se o skvělý kulinářský zážitek je téměř nemožné.

Foto

Pivo zde vaří hned ve čtyřech druzích. Neoblíbenějším je světlý ležák. Je vyráběn pouze z přírodních surovin metodou spodního kvašení bez filtrace a pasterizace. Jde o živé přírodní ječné pivo, což potvrzuje nejen svým vzhledem. Dalším druhem piva je tmavý ležák. Technologický postup výroby je stejný jako u světlého ležáku, avšak s rozdílem použití barevných sladů.

Unikátem je pivo s názvem Pegas Gold. Jedná se o speciální polotmavý ležák s vyšším obsahem alkoholu, díky kterému se řadí do skupiny 16° piv. Ovšem otázkou je, kolik takových piv je průměrný konzument schopen vypít. Poslední pivo, které si získalo oblibu především u žen, je pšeničné pivo. Je vyrobeno metodou svrchního kvašení za použití pšeničného sladu. Podává se s citrónem, což na první pohled nepůsobí moc důvěryhodně, ale o to větší má úspěch.

Minipivovar, restaurace a zároveň hotel se nachází v centru města Brna v Jakubské ulici přímo pod hradem Špilberk. Téměř 80 % produkce se vytočí právě ve zdejší pivovarské pivnici. Zbytek je rozvezen po Brně a jeho blízkém okolí. Návštěva minipivovaru je zážitkem, který by si měl na vlastní kůži vyzkoušet snad každý, kdo je jen trochu konzumentem tohoto lahodného moku. Srovnání chutí je skvělou zkušeností a profesionální přístup je zárukou kvality.

Zdroj: Meredit.cz | Autorka: Jaroslava Fuksová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Radek

pátek, 14. květen 2010
19:37

radek

to Elf: Kdy jste naposled pil celý sortiment piv pivovaru Pegas, nebo alespoň jejich 12% světlou. Díky za info


napsal(a): Radek [Odpovědět]

Elf

sobota, 15. květen 2010
11:34

Elf

to Radek: Nevedu si přesné záznamy, naposledy jsem byl na pšenici (jasný podprůměr) a na velikonočním a vánočním speciálu (obě piva slušná a pitelná, ovšem nijak nenadchla). Světlý, tmavý a Gold jsem měl naposledy někdy začátkem roku, nebo koncem minulého. Většinou prázdné, vodové a nezajímavé. Dost mě to překvapilo, protože v květnu loňského roku jsem ochutnával piva přímo s tanku a mluvil s tehdy novým sládkem panem Vavrečkou. V té době měli nový kmen kvasnic na pšenici a ta byla na české poměry slušná, stejně tak tmavý ležák nebyl jen kávová sodovka.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
00:23


posted by: Inzerce

Elf

pátek, 28. květen 2010
11:19

Elf

to Elf: Za poslední dva týdny jsem se dvakrát zastavil v Pegasu. Tmavý i světlý ležák poměrně pitelní, žádný zázrak, ale na Brno vcelku slušná pivá. Ovšem při druhé návštěvě jsem udělal tu největší chybu, jakou jsem udělat mohl - dal jsem si jídlo. Původně jsem si chtěl dát žebra, které si nakonec objednala přítelkyně se svou sestrou. Žebra byla příšerně mastná a to sem tvrdil, že na žebrech se toho moc zkazit nedá, tady se to povedlo. Já si řek, že jim teda dám ještě šanci a objednal si svíčkovou. To co mi bylo doneseno připomínalo meníčkovou svíčkovou cca za 70 korun, ovšem pegasovská stojí 120. Knedlíky byly samozřejmě kupované molitany, svíčková byla ve skutečnosti falešná svíčková a její porce byla velikostí asi pro pětileté dítě, omáčka celkem ušla, ale na citrónu se kromě skromné kupičky brusinek nacházela i šlehačka z rostliného tuku. Naprostá tragédie! Zařekl jsem se, že tohle bylo naposledy, co jsem "podlehl" kuchyni v minipivovaru Pegas. Nikdy více!
Jinak pšeničné pivo bylo opět dost mimo a nasládlý Gold taky nijak neuchvátil. Aspoň že jsme tentokrát narazili na milého a příjemného číšníka.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Sekal

pátek, 28. květen 2010
12:24

Sekal

to Elf: Tak uvařit slušnou porci pravé svíčkové za 120 Kč je při zachování určité marže nemožné. Ale úroveň gastronomie je v ČR obecně problém (stejně jako čepování piva). Sám svíčkovou poměrně často dělám (ze zadního), výsledek je nesrovnatelný s hospodskými přesolenými blafy. Přitom stačí mít trochu fantazie a při přípravě jídla stejně jako při vaření piva postupovat poctivě a nepoužívat náhražky. Už se tu párkrát řešilo, že v Praze není jednoduché najít podnik, kde mají dobré pivo i jídlo a zároveň se tam nekouří, při rezignaci na další proměnné - prostředí, kvalita personálu apod. (došli jsme pouze k Baru Chýše). Počítám, že je to dáno tím, že sehnat dobrého kuchaře, který navíc nekrade, je složité.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Elf

pátek, 28. květen 2010
12:55

Elf

to Sekal: Ale mě jako hosta vůbec nezajímá, že je težký najít dobrého kuchaře, to je problém majitele a/nebo provozního. Při nejhorším si ho musí majitel/provozní holt vycvičit. A pokud nejde udělat slušnou svíčkovou za 120, tak ať stojí klidně víc. Jenomže tady je problém v tom, že marže na svíčkové z Pegasu je jistě velká. Kupovanej knedlík + omáčka + maso z falešné svíčkové (na což není zákazník upozorněn), které mi vystačilo ke dvěma knedlíkům + trochu hnusné šlehačky, plátek citrónu a lžička brusinek. Navíc udělat domácí knedlík nevyjde o moc dráž než koupit nějakej prefabrikát, ale někdo je prostě moc línej. A musím zopakovat jednu věc: kvalita a velikost porce odpovídá meníčkové svíčkové v obyčejné knajpě, kde by ale stála do 90 korun.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.05.2010 ve 13:54:36


napsal(a): Elf [Odpovědět]

tomino

pátek, 14. květen 2010
14:12

tomino

každopádně ať tak,nebo tak to jejich pšeničné je jednoznačně nejslabší pivo z jejich nabídky.


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Elf

pátek, 14. květen 2010
12:29

Elf

Mě pobavilo tohle: "Nevybrat si z pestré nápojové nabídky, moravské a české kuchyně či specialit k pivu a připravit se o skvělý kulinářský zážitek je téměř nemožné." Hlavně ten kulinářský zážitek. Pegas totiž nabízí vesměs předražené, i když lépe nečinčané klasické hospodské jídlo. Ke guláši dávají standardně kupovaný knedlík a pokud si chcete dát domací vyjde vás guláš na 160, nebo 170 kaček s tím, že samotný guláš za moc nestojí. Ten vám navíc přinese na stůl většinou otrávená a nepříjemná obsluha, jejíž nevrlost se zvyšuje pokud jíst nachcete a požadujete pouze pivo. A samotné pivo? No, většinou se jedná o slabší průměr, pitelné to je, ale rozhodně žádný zázrak. Asi by to chtělo zainvestovat spíš do pořádných surovin, než do reklamy v rádiu.

P.S.: Citrón v pšeničném pivu samozřejmě nemá co dělat. Vůbec je pro mě tenhle otravnej českej zvyk nepochopitelnej. A to o vánocích sypali na pěnu polotmavého piva skořici!!!


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Henri

pátek, 14. květen 2010
12:42

Henri

to Elf: Pivní kultura po česku. Nebo abych nebyl nařčen z toho, že přehlížím Moravu, tak po moravsku, jak kdo chcete. V Polsku jsem zase třeba viděl, jak si u výčepu všichni dali do piva lžicí přivázanou na řetízku nějakou hnědou mazlavou hmotu a pěkně to tou lžicí zakvrdlali. Brr. No a ten citron v té pšenici, to není o nic lepší. Zajímalo by mně, jak se podařilo tomuto zlozvyku u nás tak zakořenit?


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Elf

pátek, 14. květen 2010
13:32

Elf

to Henri: Myslím si, že jde o přepjatou snahu o světovost. Navíc proč vařit dobrej weizen, stačí do toho strčit citrón a hned je to lepší, no ne?
Mě kdyby někdo dal do weizenu např. od Matušky citrón, tak ho roztrhnu jak hada, protože to pivo je samo o sobě vynikající a nepotřebuje žádný "zlepšovadla".
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.05.2010 ve 11:54:58


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Malakin

pátek, 14. květen 2010
20:03

Malakin

to Elf: I nepovedého pšeničného se musí pivovar zbavit. :-) Já už si preventivně objednávám všude pšenici bez citronu. Někdy však zapomenu a zklamání z plavajícího hnusu v pivě je na světě.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

pechi

pátek, 28. květen 2010
11:45

pechi

to Henri: Naposled se mi to přihodilo U Perónu na Smíchově, když jsem si poručil Erdingera. Naštěstí citrón přinesli na samostatném talířku. Nicméně výčepní peronál mě přesvědčoval, že to tam prostě patří, brrr. Ale třeba i polepský pan sládek Karaivanov mi říkal, že si s oblibou do pšenky dává pláteček, v jeho případě to chápu....


napsal(a): pechi [Odpovědět]

tomino

pátek, 14. květen 2010
08:55

tomino

Poslední pivo, které si získalo oblibu především u žen, je pšeničné pivo. Je vyrobeno metodou svrchního kvašení za použití pšeničného sladu. Podává se s citrónem, což na první pohled nepůsobí moc důvěryhodně, ale o to větší má úspěch.

hahaha :D :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI