Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo v Lounech se vařilo několik století

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo v Lounech se vařilo několik století

[pondělí, 25. leden 2010]

Dobrá tradice se nyní uzavírá

Vaření piva v Lounech je s historií města spojeno už od středověku.

Dnešní pivovar při silnici ve směru na Černčice vyrostl v roce 1890, kdy jej tam nechal postavit kníže Adolf Josef Schwarzenberg. Jako první pivovar v Rakousku – Uhersku měl technologii umělého chlazení.

V roce 1897 odebírá lounské pivo již 122 hostinců a vyváží se také do Německa.

V roce 1937 pivovar Louny zaujímá třinácté místo v absolutním pořadí celostátního žebříčku nejmodernějších pivovarů v Čechách, kterých je tehdy v zemi přes tři sta. Po druhé světové válce je pivovar v Lounech znárodněn. Po znárodnění byl pivovar součástí řady podniků – Krušnohorské pivovary (1950 – 1952), Lounsko – žatecké pivovary (1953 až 1957), znovu Krušnohorské pivovary (1958 až 1959) a Severočeské pivovary (1960 až 1990).

Od privatizace přes Drinks Union až k Heinekenu

Na počátku roku 1991 vznikl státní podnik Pivovar Louny, který byl privatizován. V polovině roku 1992 vznikla akciová společnost Pivovar Louny, akcie drželo několik fyzických osob. Kvůli udržení prodeje svých výrobků začala společnost v roce 1998 nakupovat restaurace a obchody na vesnicích. Zájmovou oblastí byly především severní Čechy, kam směřovala většina piva. Pivovar část své produkce exportoval, většinou do Německa.

V roce 2001 se lounský pivovar stal součástí skupiny Drinks Union. V tu dobu v pivovaru v Lounech pracovalo téměř dvě stě lidí, uvařilo se tam zhruba 250 tisíc hektolitrů piva řady značek. Na vývoz šlo asi deset procent – export směřoval hlavně do Německa, Španělska, Itálie, Francie, Finska a Ruska.

V roce 2008 koupil Drinks Union včetně lounského pivovaru pivovarnický gigant Heineken z Nizozemí. Ten se rozhodl výrobu ve svých českých pivovarech centralizovat, některé z nich zavře. Pivovar v Lounech je jedním z nich. Počátkem roku 2010 historie vaření piva v Lounech končí, několik století trvající tradice se uzavírá.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Zdeněk

pátek, 29. leden 2010
22:12

zdenek

Pivovar Louny nikdy nevyplatil dividendy,kromě roku 99 byl vždy ve zisku v této společnosti jsou stovky milionů které je možno investovat do modernizace. Jsem zvědav jak bude hlavní akcionář vysvětlovat,že jednal jako řádný hospodář malým akcionářům.


napsal(a): Zdeněk [Odpovědět]

Pavel R.

pátek, 29. leden 2010
22:32

Pavel R.

to Zdeněk: Myslím, že nikomu nic vysvětlovat nebudou...


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
14:18


posted by: Inzerce

Zdeněk

pondělí, 15. únor 2010
21:55

zdenek

Nechte je klidně při tom.


napsal(a): Zdeněk [Odpovědět]

krišot

úterý, 26. leden 2010
06:03

Krišot

Tak to vám soudruzi z Hajnekenu děkujeme,jak se krásně staráte o české pivovarnictví.:-( Teď je v akci v Kaufu Březňák v 2 litrové plastové lahvi za 15,90! Ti dobytci se tady chovají k pivu jako by vyráběli limonádu. Táhněte prznit pivo do západní evropy a do česka se neserte.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

Henri

úterý, 26. leden 2010
08:45

Henri

to krišot: Dokud jim to budeme kupovat, tak nám to takto budou prznit! Pivo do plastu prostě nepatří!!!Pokud si u nás tzv. pivaři budou pivo v plastu stále kupovat, tak si opravdu nic jiného nežli toto nezasloužíme a dobře nám tak. Oni si totiž všude kde působí dovolí pouze to, co dovolí pivní kultura v dané zemi. A u nás je pivní kultura na velice nízké úrovni, když jsme ochotni akceptovat pivo v PET lahvích a považovat to za samozřejmost. Strašné a vypovídající o naši pivní kultuře, je i to, že jsme vzali jako samozřejmost i výborná piva z minipivovarů plněné do PET lahví! S dobrým vínem by si nikdo něco podobného nedovolil, takže tímto akceptujeme, že pivo je podřadný nápoj!!!


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 26. leden 2010
10:29

to Henri:
Přesně tak. Naše pivní pakultura se dostala na (nebo pod) úroveň polopivních a nepivních zemí, které Hlenekeni a SRALMilleři zasypali sajrajtem v PETlahvích (Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko). V západní Evropě by si takové prasárny nedovolovali!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Dan

úterý, 26. leden 2010
12:56

Dan

to Henri:
Souhlasím. Když jsme takoví hlupáci a necháme se oblbovat přihlouplou reklamou a kupujeme pivo v plastu na vánoční stůl, dobře nám tak!
Těch PET u minipivovarů bych se malinko zastal. Často nemají jinou možnost a tak je to jedinný způsob, jak pivo v malém množství odvézt.
Ale co se týká nadnárodních chemiček. Tak můžeme sice nadávat, ale hlavně bychom měli nadávat sobě. My jsme jim to prodali a najivně věřili, že budou pokračovat v našich staletých tradicích. A teď se divíme, když je místo tradic, zajímá jejich byznys. A ten funguje dobře. Oni vyrábí odporné pivní napodobeniny a my je kupujeme.
Jsme sice asi první na světě ve spotřebě piva, ale to nemá nic společného s pivní kulturou, protože s tou jsme na tom opravdu špatně :(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Henri

úterý, 26. leden 2010
13:44

Henri

to Dan: S tím co píšeš o oblbování reklamou můžu jedině souhlasit. Avšak s tolerováním plnění piva do PET lahví se prostě ztotožnit nemohu, tím je pivo degradováno a posouvá nám to vnímání pivní kultury o nějaký ten stupínek níže. Chápu argumenty minipivovarů o finančním vykrvácení při pořízení stáčeček na lahve, protože je právě ta pivní kultura nízká a preferujeme hlavně nízkou cenu a chlemtání velkého množství piva nad určitou úrovní a kvalitou. To ale nic nemění na tom, že dobré a kvalitní pivo do plastu prostě nepatří nikdy a nikde!!! A pokud si říkáme, že někdy ano, tak to svědčí jenom o tom, že u nás se pivní kultura již posunula někam, kde nás ti Heinekeni a podobní chtějí a potřebují mít! A ani v té spotřebě vlastně první nejsme, protože našich cca 160 l na hlavu rozhodně nestačí na Bavorsko s nějakými cca 200 l na hlavu. A v Bavorsku to jde i při zachování té pivní kultury. Zkus tam najít jediný malý nebo minipivovar, kde ti stočí pivo do plastu? A snad všichni, i ti nejmenší mají pivo ve skle. A jde to dokonce i v Sasku, které není tak bohaté. A pokud to nepůjde i u nás, tak jsme definitivně přestali být pivně vyspělou zemí a nic jiného nežli co nám tu předvádí Heineken si nezasloužíme!


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Trhac

úterý, 26. leden 2010
18:16

Trhac

to krišot: A jak to spokojená česká prasátka dneska v Kauflandu svižně tahali ve vozejcích:-D Po kartonech...FUJ!
V tu chvíli sem jim asi připadal jako snob, dávaje do vozejku Máze a Primátorské 11° po 10ti kačkách:-D


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 26. leden 2010
18:35

jiri.kana

to Trhac: A v Ústí jak radostně bagrovali neústecký PET 11°Zlatopramen...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

emu

úterý, 26. leden 2010
14:04

emu

to Henri: zase tolik mini ty piva v plastu neprodává. já opsobně piva z minipivovarů konzumuji jedině sudové. mám výhodu, že v praze se běžně vyskytují v některých hospodách. minipivovar svým charakterem není určen k tomu, aby produkoval lahvové pivo.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Dan

úterý, 26. leden 2010
14:30

Dan

to Henri:
Naprosto s Tebou souhlasím. Rozhodně jsem nechtěl obhajovat PET lahve, coby obal na pivo. Bohužel, u nás se tento obal stává skoro běžným a lidé ho čím dál více přijímají i jako obal na pivo. Minipivovary tím snadno vyřeší možnost produkce lahvového piva. PETky jen koupí, naplní (stáčečka je podstaně levnější, než plnička lahví) a poté prodají. Nemusí řešit zpětný výkup, lahvárnu a vše co s tím souvisí.
Občas si pivo v PETce přivezu, třeba z Kácova, Chýně, nebo Berouna. Ovšem pokud by bylo sklo, nikdy bych po PET lahvi nesáhnul.
Bohužel, né vždy může člověk vzít celý sud.
Prodej piv z velkopivovarů v PET tady nastartoval Heineken a lidi to přijali. Myslím že tento trend bude pokračovat, bohužel.
Když vidím omladinu, jak si na sluníčku mezi sebou nechávají kolovat PETku s "pivem", s kterým každý ještě řádně zatřepe a ono jim to snad i chutná, tak je mi vážně zle! ::cry
Všechno to posouvá naší pivní kulturu někam na Balkán...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI