Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak na zkyslé pivo?

Co se píše o pivovarech a pivu


Jak na zkyslé pivo?

[středa, 21. říjen 2009]

Tak jsem si takhle nedávno zašel do jedné nejmenované hospůdky a hned u vchodu na mě majitel, který byl zrovna na odchodu: „Nedávej si …, je zkyslý!“ Sotva jsem se z této hlášky vzpamatoval, začal jsem nad ní vážně přemýšlet: Je tohle vůbec normální? Majitel hospody mě sám upozorňuje na to, že nabízí špatné pivo a ať si ho raději nedávám. Jak si to vůbec může někdo dovolit? Ví, že jím nabízené pivo je ve špatné kondici či dokonce zkyslé, ale přesto jej točí dál. Copak jsou peníze za pár piv, která nebudu muset vylít, protože je vytočím hloupým zákazníkům, víc než dobrá pověst? A co teprve pověst samotného pivovaru?

Jsem toho názoru, že k něčemu takovému by docházet vůbec nemělo. Ihned po naražení by pivo mělo být okoštováno – proto by za pípou neměli pracovat abstinenti, jak se, bohužel, taky občas stává – a pokud by bylo něco v nepořádku, mělo by dojít k okamžité nápravě, tj. odražení a naražení nového soudku. Vymlouvání se na to, že takhle to má chutnat, tj. že co mi pivovar dovezl, to mám, neexistuje. Špatné pivo prostě na čep nepatří. Nebo jste jiného názoru? Pokud ano, tak jak byste to řešili vy? Některou z možností nabízených v právě probíhající anketě nebo nějak jinak?

[Malakin] 14:12 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Malakin

pátek, 30. říjen 2009
20:05

Malakin

Omlouvám se za opožděnou reakci, ale nestíhám tady všechno pročítat, natož odpovídat (práce, škola, sběratelství a pivo jako takové mě prostě zaměstnávájí natolik, že to uspíšit nemohu, i kdybych chtěl), takže aspoň dodatečně:

Anketku jsem skutečně vymýšlel já. Nabízené možnosti nejsou možná ideální, to uznávám, na druhou stranu zcela reflektují skutečnost, tj. co se na české hospodské scéně v souvislosti s pivem na čepu v poslední době dělo či děje nejčastěji.

Pro Jirku Bejčka: Kdybyste četl PI pravidelně, věděl byste, že na akci nějakých belgických piv byste mě nedostal ani párem koní. Ne že bych třeba nechtěl vyzkoušet nějaký ten speciál odjinud, ale jsem a vždycky budu proti tomu, co Honza Kočka dělá, tj. že protěžuje zahraniční pivovary na úkor těch českých. Až budu mít zase cestu někam do zahraničí, rád si tam místní pivo dám, ale že bych měl u nás zahraniční piva vyhledávat či propagovat jen proto, že je to teď v modě a že na to spousta lidí slyší, tak k tomu se skutečně snižovat nehodlám.

Pro Hanze: Jsem pro férové jednání, proto tvé přiznání se k tomu, že i Zlý časy mají občas problémy se zkyslým pivem na čepu, velmi oceňuji. Pokud to půjde tímto tempem, tak za pár let nebudu mít žádné výhrady. :-) Každopádně tento blog není jen o zkyslém pivu, ale také o pivu nepovedeném. A tím skutečně nemám na mysli kdejaké ejly, které jsou sice příliš hořké, díky čemuž mi nechutnají, ale přitom jsou třeba povedené, ale spíš běžná piva (ležáky), která se skutečně nepovedla.

Pokud už se tedy stane, že ti (to samozřejmě neplatí jen pro tebe, ale pro všechny další hospody) nějaký pivovar nechtěně dodá špatné pivo, nedávej ho na čep, příp. ho z čepu hned stáhni. Nabízením špatného piva totiž neškodíš jenom sobě, resp. své hospodě, ale i samotnému pivovaru. Když takhle ochutná pivo nějaký pivní nadšenec, řekne si "dneska to není nic moc", ale přesto ho to od konzumace dané značky neodradí, protože bude věřit, že to byl jenom úlet a že to příště bude lepší. Ale co když takové pivo ochutná někdo, kdo o něm nikdy neslyšel, někdo, pro něhož je to novinka a chtěl to zkusit jen tak ze zvědavosti? Pivo ochutná, zjistí, že je to patok, a nikdy v životě už si ho nedá a vrátí se opět ke svému Géčku. No a pak se třeba se svým zážitkem pochlubí tam a onam a z jednoho nespokojeného člověka jsou rázem desítky a časem stovky a tisíce. A aby skončily malé české pivovary jen proto, že jsi dal na čep nepovedené pivo, tak to by přece mrzelo i tebe. Nebo snad ne?

Jinak tady - a samozřejmě i na mnoha jiných místech - zaznělo, že jsem asi nějaký divný, když si všude stěžuju jenom já. No, já to spíš vidím tak, že se nebojím upozorňovat na nepravosti dnešní doby, což se spoustě lidí nelíbí. Navenek možná díky tomu vypadám jako jedinej, kdo je nespokojen, ve skutečnosti tomu však může být úplně jinak. Stačí si občas zajít třeba do Zlých časů, ale i jinam, naslouchat lidem a člověk rychle zjistí, že v tom není sám. On to sice nikdo veřejně nepřizná, ale když pak mezi čtyřma očima slyším "Marku, ty máš ve spoustě věcí pravdu, jenže já to nechtěl před ostatníma říkat, protože bych před nima vypadal blbě a musel bych se s nima hádat", tak to hodně potěší. Sice bych byl raději pro veřejnou podporu, ale když to holt nejde, tak to holt nejde. Já se z toho nezblázním.

Suma sumárum:

Milí hospodští, pokud vám na českém pivovarnictví aspoň trochu záleží, nedávejte na čep špatné pivo.

Milí čtenáři, nebojte se prezentovat své názory, ať už jsou jakékoliv. Naučte se oponovat svým kritikům, kteří se mnohdy chovají jako nemyslící tupé stádo a jdou s davem, jen aby nějak nevybočovali. Buďte sami sebou, na tom nic špatného není, ba naopak. Být jiný totiž neznamená být špatný.

P.S.: Na případné reakce odpovím zase až za pár dní či týdnů. Musím totiž dopsat několik článků z mých cest za pivem, abyste měli opět co číst a případně kritizovat. :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.10.2009 ve 20:12:25


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

sobota, 31. říjen 2009
12:19

Honza Světpiva.cz

to Malakin: Malakine, obcas jsou Tve prispevky k zamysleni, obcas k zasmani, nekdy i...jak to napsat slusne...:)

Az budes mit za sebou tolik propagacnich akcich ceskeho piva jako ja, pak se prihlas. Sice uz tu nehlasas, ze si das radeji dve zkysla ceska misto jednoho zahranicniho(usuzuji podle tveho sdeleni,ze ted piva i vylevas), ale tvrdit, ze je modni propagovat "ejly" je podle me tak trochu misu...Ales tu byly pred lezaky, byly i u nas, weizen byl u nas rozsirene pivo atd...

zkus se obcas nad sebou zamyslet, nez neco napises....


Adsense

19. duben 2024
14:29


posted by: Inzerce

val

sobota, 31. říjen 2009
15:11

val

to Malakin: "...ale že bych měl u nás zahraniční piva vyhledávat či propagovat jen proto, že je to teď v modě a že na to spousta lidí slyší, tak k tomu se skutečně snižovat nehodlám." Tomu říkám tvrdé jádro ideologa! České minipivovary jsou taky teď v módě, čili určitě naprosto správně předpokládám, že nepijete absolutně nic z minipivovarů, to je bomba. A je velmi dobře, že jsou zde propagována i zahraniční piva, osvěžuje to trh a rozšiřuje poznání chutí. Já jsem rád za tu sysifovskou práci, kterou Honza Kočka spolu s dalšími dělá. Přál bych si dožít se toho, že jednou přijdu do krámu a tam na regále vedle sebe namátkou Ferdinand, Tambor, německá pšenice a dva lambiky. Je krásné, že ve svobodném kapitalismu si můžu zajet pro zahraniční pivo přímo do zahraničí, jenže nejsem jako Vy ředitel zeměkoule, abych měl možnost co týden trajdat na konec vesmíru a ještě dál. Takže jsem docela rád, že se někdo snaží protlačit cizí piva do Česka. Jestli si myslíte, že to nějak ohrožuje české pivovarnictví, tak opravdu blouzníte. Kvalitní neměcké pivo bude (nejspíš) vždycky dražší než srovnatelné české (a to máme Reich za rohem, co taková Belgie atd.), tudíž je jasné čemu dá průměrný (mimopražský :-) ) člověk přednost.


napsal(a): val [Odpovědět]

píra

sobota, 31. říjen 2009
15:54

píra

to val: Vaše první zamyšlení je zcela nelogické. Měl byste se zamyslet, než něco podobného napíšete.
Podobné regály, o kterých mluvíte, jsou v ČR v každém větším městě. Zkuste se někdy do nějakého vypravit.
V cizině vždy piju místní pivo a dostatečně si ho vychutnám. Stejně tak u nás piju vždy to regionální. Podobné akce, jako byla ta s belgickými pivy v Praze, tedy pro mne také není. Nicméně je mi jedno, že se koná, nezatracuji ji, ani nechválím. Je hojně navštěvována těmi, co se honí za počtem značek, které ochutnali. Pro ně je to soutěž na BB a přitom si koupili decku. Po malé skleničce piva si odfajfkujou ochutnanou značku a už se k ní nikdy nevrátí. To není fajnšmekrovství a nerozšiřuje to pivní obzor. Pivo se musí zažít. Se vším všudy, nejlépe v autentickém prostředí pivovaru nebo místní hospody. A když jich ochutnáte dvacet za večer, je to jako když na filmovém festivalu vidíte sedm filmů za den, každý den po celý týden. To se pak zážitek stírá.


napsal(a): píra [Odpovědět]

val

sobota, 31. říjen 2009
16:09

val

to píra: V kterém každém větším městě? V Praze? To je k ničemu. Osobně se za počtem značek nehoním, ani nejsem na bb registrován a nejde mi o ochutnání stovky piv za hodinu, ale poznání několika, které mě nějakým způsobem zaujmou. Zažití piva v autentickém prostředí je samozřejmě tím nejlepším, nicméně Vy osobně asi také nejedete každou neděli za bůčkem a vepřovými kotletami na pravou vesnickou zabijačku. Takže tak.


napsal(a): val [Odpovědět]

píra

sobota, 31. říjen 2009
17:20

píra

to val: No, dneska například jsem již druhý den v Jižních Čechách na zabijačce :-) K tomu skvělý strakonický dudák...


napsal(a): píra [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 1. listopad 2009
22:19

jiri.kana

to píra: "Podobné regály, o kterých mluvíte, jsou v ČR v každém větším městě." Kde? KDE??? :o


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

píra

neděle, 1. listopad 2009
22:53

píra

to jiri.kana: Stačí zajít třeba do Billy. Tambora tam sice nemají, ale německou pšenici a lambiky jo :-) k tomu česká piva podle toho, kde se obchod nachází. Někde koupíte Novou Paku, jinde zase zubra.
Není to sice ideální obchod, ale jsou všude a piva mají.


napsal(a): píra [Odpovědět]

val

pondělí, 2. listopad 2009
07:07

val

to píra: Lambiky mají pokud vím jen v Bille na náměstí republiky (jestli i někde jinde, rád se nechám informovat), což je na celý prágl docela málo. Navíc tam prodávají pouze lambiky Lindemanns, do kterých se přidává umělé sladidlo a to se mi vůbec, ale vůbec nelíbí.


napsal(a): val [Odpovědět]

umbob

sobota, 31. říjen 2009
21:51

umbob

b>to Malakin: Pěkně jsi se vyjádřil a ve většině věcí s Tebou souhlasím. Problém bude asi v názoru na Honzu Kočku.On sám Ti to na svém webu vysvětlil-v Čechách se snaží přiblížit světovou produkci(Belgie,Norsko,Dánsko...), ve světě naopak propaguje česká piva.Proč to nedokážeš pochopit? Akcí(festivalů) s českým pivem je u nás v průběhu celého roku mraky(můžeme samozřejmě diskutovat o jejich úrovni).Ale díky Honzovi se spousta z nás(čtenářů PI) dozvěděla o jiných stylech piva a na akcích jím pořádaných zjistili, že existuje i něco jiného než ležák. Já osobně jsem se např. zamiloval do těch svrchně kvašených (EPA, IPA, AIPA, různé weizeny...)Tobě je z nich na zvracení(předpokládám,že z hlediska jejich hořkosti, ne nacionálního-japonský či skotský sládek :) A některé z nich už vyrábí s úspěchem i české pivovary. Navíc opakované spojení pivních akcí s hotelem Mandarin je něco, co posunuje úroveň pivní kultury u nás o řád výš. A za to patří Honzovi(popř.i jeho spolupracovníkům) můj dík. Chápu Tvůj postoj, ale zkus sundat svoje fundamentální brýle a pořád nehanit činnost lidí, kteří propagaci našich pivovárků dokážou prospět mnohem víc než Ty.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 31.10.2009 ve 21:53:57


napsal(a): umbob [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 2. listopad 2009
08:42

jiri.kana

to val: No a ta pšenice z Bavor je jenom bezpohlavní Erdinger... :(
V Budějovicích Billa rozhodně žádné lambiky neprodávají, ani ty uměláky od Lindemans.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 29. říjen 2009
20:45

Sekal

Hlavně si nedávejte v pivňáku Velichov, je zkyslý. Kritizovaná Radnice ho měla normální. I když v pivňáku tvrdili, že už ho takhle dostali.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Henri

pátek, 30. říjen 2009
08:45

Henri

to Sekal: Tak to máme každý velice rozdílné chuťové vnímání a nebo jsme pili každý z jiného sudu. Já tam byl konkrétně včera tj. 29.10. odpoledne a dal jsem si tam nefiltrovaného 11° Primátora (vůbec mi nepřišel jako nefiltrovaný), Vsetínského Valáška a Velichovského Formana, kterého bych hodnotil jako nejlepšího z ochutnaného i když Valášek také nebyl špatný.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Sekal

neděle, 1. listopad 2009
21:27

Sekal

to Henri: Ve čtvrtek okolo 19,00 jsem pil švestkový nápoj pod jménem Velichovský ležák. Měl jsem předtím Velichov jen jednou, ale chutnal úplně jinak.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jirka Bejček Stehlíček

pátek, 23. říjen 2009
16:06

Tak mi to nedalo a vstoupím do diskuze o zkyslém či kyselém pivu taky i když trochu jinak. Před třemi lety jsem v srpnu dostal od známého sládka třicítku jeho sqělého samozřejmě "živého" pifka jako dárek k narozeninám. A jelikož dárků byli víc a tento sud coby dar nebyl ve stavu hospody, tak se na něj zapomnělo a našli jsme ho až v půli prosince !!! No nedalo mi to a na přenosném chlazení jsem ho v hospodě narazil. Chutnalo tak nějak zvláštně, kyselohořkozajímavě. Dal jsem ho ochutnat několika lidem na baru a kromě vykulených očí jsem nezaznamenal nijakou odpudivou reakci. No nicméně jsem hned volal tomu sládkovi, co jako se může stát, když to budem pít ? Kromě ujištění, že musí být jistojistě zkažené, tak mi řekl, že se nemůže stát nic horšího, než že půjdeme ráno rychleji na záchod ! Tak zněla odpověď !
To mi stačilo. Vzadu to vagónu jsem postavil chlazení a napsal ceduli: 14° Ovesný bock, svrchně kvašený z pivovaru Nový Hrádek. Tím jsem zajištěno, že to nikdo nemůže znát, neb jsem si vše vymyslel a pravého tvůrce jsem uvést z pochopitelných důvodů nemohl, že. Jo a připojil ceduli: Dar pro štamgasty zadarmo ! A co se nestalo. Nejen, že se dost lidí do chuti po dvou-třech pivech tak nějak vpilo, že už u něj zůstali a podotýkám, že to nebyli úplní pivaneznalci, nebo socky co vychlemstají zadáčo fše, ale i se po pár dnech ptali, kdyže bude zase ten Nový Hrádek, že to bylo opravdu velmi zajímavé pivo... To jen ke kyselosti a zkaženosti, že i v ní se dá najít kouzlo :-)

Navíc kdo bude mít to štěstí, které já nemám neb dělám, a navštíví o tomto víkendu Mandarin a panu Malakinovi, bych to obvzlášť doporučoval :-), tak zjistí kolik je neuvěřitelných chutí a všechny jsou to piva !!! Je pravda, že do některých chutí jsem ještě asi nedorostl a jsou chutě do kterých ani dorůst nechci :-), ale objevovat se má pořád a díky za každou takovouto akci !


napsal(a): Jirka Bejček Stehlíček (jiristehlicek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

tomas

pátek, 23. říjen 2009
16:43

tomáš

to Jirka Bejček Stehlíček: Dobrej příklad co udělat s kyseláčem. Přesně to mně vždycky napadlo, když jsem někde podobný zkažený pivo pil. Točit to třeba jako alá Lambik z Belgie a pivní znalci si budou libovat....Marek to myslel dobře, ale tady se jaksi v diskuzi smíchala chtěná kyselost Lambiků s kyselostí Ležáků, kde je jaksi nežádoucí. Autorský záměr sládka (např. jednoho mini z Jeseníků) bych v tom určitě nehledal, jako to dělali někteři známí právě třeba v ZČ. Styl Berliner weisse taky nechtěli určitě v Jeseníkách uvařit viď Pavle. ...veselý smajlík...


napsal(a): tomas [Odpovědět]

val

pátek, 23. říjen 2009
23:36

val

to tomas: "Točit to třeba jako alá Lambik z Belgie a pivní znalci si budou libovat..." Teda, to je čecháčkovský přístup. Čekám, že ve většině hospod brzo stoupne výtoč lambiku o milion procent. Kašlem na správný skladování a kvalitu vůbec, nakecáme jim, že to tak má chutnat, ušetříme si starosti a ještě vyděláme.


napsal(a): val [Odpovědět]

tomas

pátek, 23. říjen 2009
23:41

tomáš

to val: To měla bejt nadsázka...


napsal(a): tomas [Odpovědět]

val

sobota, 31. říjen 2009
14:55

val

to tomas: No jo, nadsázka, jenže tady v čecholandu by to leckdo mohl zavést do praxe.


napsal(a): val [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 22. říjen 2009
18:01

to BCH:
Souhlas s Danem a phrabinou. Akorát s tou likvidací bych to tak černě neviděl. Normální člověk nebude válčit za něco, co vůbec nezná. Já o ZČ slyšel a dlouho se tam vypravuji a stále to nevychází. Až tato diskuze mě dokopala k tomu, dát si pevný termín :) Dokonce myslím, že podobná diskuze může být docela dobrá reklama. Géčkaři se tu moc nevyskytují, aby začali tlachat ve stylu "já to říkal, jsou to samosery" a ostatní budou určitě zvědaví.
Jinak já kyselou chuť u piva nesnáším a je mi jedno, jestli je pro ten druh charakteristická, nebo prostě zkyslo. U známého piva ho sebevědomě vrátím, u ochutnávky neznámého řeknu, že mi nechutná a pokud dostanu seriózní informaci, že je to jeho charakteristika a vidím, že tomu dotyčný rozumí, ještě ho třeba koštnu, nedopiju, ale tentokrát zaplatím.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Energetik

pátek, 23. říjen 2009
08:37

Energetik

to Jarda: No ještě abyste nezaplatil ::lol ::lol


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Jarda

pátek, 23. říjen 2009
10:45

to Energetik:
No když vrátím třeba zasmrádlé jídlo, nebo zkyslé pivo, tak to samozřejmě platit nehodlám.
Ale, a to je podstatné :
1) je jen lehce uždíbnuto (upito)
2) jedná se o mnou dobře známý pokrm (nápoj) a jsem si 100% jist, že tam ta chuť nepatří. Viz poslední dva řádky předchozího příspěvku...u ochutnávky neznámého řeknu, že mi nechutná a pokud dostanu seriózní informaci, že je to jeho charakteristika a vidím, že tomu dotyčný rozumí...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.10.2009 ve 10:47:04


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Energetik

pátek, 23. říjen 2009
10:49

Energetik

to Jarda: no vsak taky ja z legrace myslel ten druhy pripad :) :) u prvne vyrceneho je to celkem logicke, i kdyz ja osobne to spis necham, zaplatim, ale udelam si obrazek pro pristi pripadnou navstevu podniku :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

BCH

čtvrtek, 22. říjen 2009
11:21

BCH

Hodně se tady píše o provozovně Zlé Časy, které jsem neměl tu čest navštívit a poměrně dost dlouho se rozhoduju při občasných návštěvách Prahy zda tuto provozovnu navštívit či ne a co mně tam vlastně čeká "zajímavého", kromě zde často avizovaných piv z minipivovarů. Že by neumění natočit pivo (z výšky) a zde často zmiňované zkažené a nakyslé pivo ? Tak to pak ani tato provozovna za návštěvu nestojí...


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 22. říjen 2009
11:45

Dan

to BCH:
Proč odsuzovat něco o čem nic nevím a kde jsem nikdy nebyl?
Celá tato diskuze byla rozpoutána úplně nesmyslně.
Já do Zlých Časů chodím nepravidelně, nejsem tedy štamgastem a nikoho kamarádem, ale musím zodpovědně říct, že odcházím vždy spokojen. Hanz je člověk který to všechno dělá s radostí a humorem sobě vlastním. Kdyby nebyl takový nadšenec a točil by ve své hospodě pivo z nějaké chemičky, tak by tam chodilo pár chlemtačů a nikdo by ani nikde nediskutoval, zda mu pivo chutnalo čine.
Jenže Hanz udělal ze své hospody doslova pivní ráj. Sem se chodí ochutnávat a doskutovat o pivu. Velká část lidí si dává každé pivo jiné. Pestrá nabídka je opravdu rozsáhlá a pokud by za těmito pivy měl člověk sám cestovat, tak by jednak nedělal nic jiného a jednak by musel vynaložit nemalé finanční prostředky.
Zlý Časy rozhodně stojí za návštěvu!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 22. říjen 2009
18:56

hroch

to Dan:
Já jsem se konečně ve Zlých časech včera zastavil.
1. postřeh- obrovská pohoda, až klubová nálada, všichni lidi na jedné notě a hned poznáš několik lidí ze serveru- Hanz, Ros´ta, Petr Buriánek, Energetik atd.
2.postřeh- obrovský výběr, musíš holt přemýšlet co si dát
3.postřeh- sice vyšší ceny, ale většina hostů spíš ochutnává a vychutnává, než aby lemtali pivo a to dělá taky velmi zajímavou atmosféru
4.postřeh- měl jsem možnost si prohlédnou nynější skladování sudů v chladícím boxu- pivo chlazené, potrubí chlazené, dochlazování pod pípou, dochlazování pípy, celkový objem potrubí pod 1,5 piva. U klasické podpultového chlazení a sudů za zdí 1,5-2 piva podle okruhu- pivo je v teple, přívodní trubky v teple, a pivo dostává tepelný šok.
5.postřeh z netu- prakticky jedinej kdo mluví o kyselým pivu a to především v souvislosti se svrchně kvašenými pivy je Malakin
Velice doporučuju k návštěvě a tiše závidím hanzovi to obrovské nadšení a zázemí milionového města, lidí zvyklých jezdit normálně půl až třičtvrtě hodiny za denními povinostmi i zábavou a schopných utrácet za kvalitu víc peněz. Sám bych něco takového taky chtěl, ale myslím že jinde než v Praze to jako samostatný projekt nemůže přežít.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.10.2009 ve 19:10:50


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 22. říjen 2009
20:26

Dan

to hroch:
Jsem rád, že se tu objevil pohled člověka z branže.
Já mám ve Zlejch Časech úplně stejné pocity. To, že Hanz udělal chladící box na sudy, svědčí právě o tom, že mu záleží na kvalitě piv. Jelikož má v nabídce většinou piva "živá", tak to je opravdu důležitá věc. Díky za osvětlení technické stránky, kolik piva se vejde do potrubí.
Ceny piva jsou sice malinko vyšší, ale myslím že většina lidí, kteří do této hospůdky chodí, dobře ví, že individuální dovoz piv z různých koutů naší země, něco stojí.
Trochu s nadsázkou bych řekl, že v ceně je započítána i ta pohodová atmosféra, která tam vždy vládne...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Energetik

pátek, 23. říjen 2009
08:40

Energetik

to hroch: Rád jsem tě poznal a taktéž jsem rád, že jsem se přimotal i k degustaci Hrochových piv :-) Jinak souhlas s každým slovem ohledně atmosféry... Z velké většiny tam člověk stále poznává stále více a více podobně zapálených lidí a kolikrát si odnese i spoustu zajímavých postřehů, informací a zkušeností. Hospůdka s klubovou atmosférou - přesně vystihnuto. Ideální na ochutnání a vychutnání, i když nepopírám, že se občas stane, že se člověk hodně zapomene a nějaká ta opice mu říká Pane :-)

S cenami je to jasné, ale pokud si na toto někdo stěžuje, ihned ho odkážu do Pivovarského klubu v Karlíně na srovnání - jak lahvových, tak točených, piv...


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

phrabina

čtvrtek, 22. říjen 2009
12:07

phrabina

to BCH: Návštěvu rozhodně doporučuji, alespoň si uděláš svůj názor.
Jak může člověk napsat, že někde špatně čepují pivo, i když jsem tam nikdy nebyl? O špatném čepování v ZČ tady, pokud vím, řeč nikdy nebyla. Čepování z výšky je specialita jiných podniků (podle mých zkušeností spíše moravských, ale oni i někteří zdejší zákazníci pivo bez pořádné čepice ani nepovažují za pivo). Takhle jde zlikvidovat kdokoliv - stačí když dva tři "znalci" napíší svůj názor na web a pár bezmozků to zopakuje. To je opravdu na přeshubu milý BCH. Btw. byla tu řeč i o rozdílu mezi zkyslým a kyselým, ale to to je asi pod prahem něčí vnímavosti.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Petr Buriánek

čtvrtek, 22. říjen 2009
00:29

Kyselé pivo: ZČ - za poslední cca 1 a 1/2 roku jsem zde měl "zkyslé" pivo 3x (nepočítám lambic). Ve dvou případech (střední a dříve střední pivovar) nebyl problém pivo vrátit a sud byl odražen. V případě jednoho exotického minipivovaru jsem byl předem upozorněn (a řekl bych, že i většina kupujících) na špatný stav piva, nicméně sud byl (velice rychle) vytočen. Vlastně si vzpomínám na ještě jeden letos otevřený mini, který byl (a je) nic moc. Ale jak píše Hanz, jedu-li přes 3/4 republiky pro exotické minipivo, reklamace asi nehrozí, a když mají o to lidé zájem...
Větší problém s tím má letos asi jedna nejmenovaná žižkovská hospoda (dle zkušeností kolegů), nicméně letos jsem v ní ještě nebyl, tak nechci hodnotit.

P. S.: Weizen od pana Matušky bych většinou hodnotil u nás jako dost nadprůměrný.


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]

Sekal

středa, 21. říjen 2009
23:46

Sekal

Já jsem např. v ZČ neměl nikdy žádný problém, možná protože tam "hobluji" Tambora a Chotěboř (poslední dobou). Zato u šůvinky jsem měl problémů několik - velichov (tedy možná to má tak vypadat, ale mně to připomínalo vzhledem nefiltrovaný jablečný mošt), permona a pegas, jakkoli se hospodský na webu brání, že má pivo vynikající. Onehdy jsem tam pil excelentní Kácov, bylo to po práci a v hospodě jsem byl kromě výčepní sám.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

LiborP

čtvrtek, 22. říjen 2009
08:27

LiborP

to Sekal:
Jo ten Velichov tak vypada a chutná i přímo u zdroje. Na prvni pohled to s pivem moc společného nemá, ale mně docela chutnal.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Malakin

středa, 21. říjen 2009
19:48

Malakin

Jak vidno, opět jsem nechtíc rozpoutal diskusi, takže znovu říkám:

1) Tenhle bloček měl být upozorněním na fakt, že spoustě hospod je jedno, že nabízejí i zkyslé pivo, hlavně že neprodělají.

2) Bloček nebyl adresován vůči Zlým časům, i když to tak možná spousta lidí - včetně Hanze - pochopila. Byl míněn skutečně obecně, což je zřejmé z druhého odstavce. Jednak je tam zmínka o abstinentech coby výčepácích - Pavlík, Čukin, příp. Míša ve Zlých časech rozhodně abstinenty nejsou - a navíc je tam jasná narážka na Šůvinku, na jejíž přístup s točením zkyslého piva a neakceptováním reality si tady někteří z vás (např. Píra) taky nedávno stěžovali.

3) Sládek může uvařit výborné pivo, ale pokud se nedostane v tomto stavu k zákazníkovi, je to problém. Pokud se to stane přímo v minipivovaru, je to problém na n-tou.

4) Subjektivní dojem je jedna věc, ale pokud pivo páchne, jak nemá, chutná, jak nemá, je chyba někde jinde. A nutno říci, že pár těch pšeničných piv už jsem taky vypil, jakýsi názor tedy mám.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

ETRUSK

středa, 21. říjen 2009
19:55

to Malakin: Já myslím že v pohodě. Vyjádřil jsi svůj názor a pokud se to někoho dotklo... Jak píšu níže, stane se, že se várka nepovede nebo se cosi pokazí v hospůdce.


napsal(a): ETRUSK (ervin.gardener(a)seznam.cz) [Odpovědět]

beercards

středa, 21. říjen 2009
19:11

beercards

Je možné, že pivo bolo dobré, ale majiteľ má zlé skúsenosti s večne nespokojným p. Malakinom, tak ho jednoducho odpálkoval... :) . A ktoré pivo mal na mysli ? Veď tam má niekoľko druhov piva... :D


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

ETRUSK

středa, 21. říjen 2009
19:04

Škoda, že se tady kucí pivaří hádáte. Respekt. K názoru i chutím. K individualitě. Stane se, že se pivo nepovede nebo třeba pokazí. Když už jsme u toho, Hansi, tá Prácheňská perla, kterou jsem minulej tejden nedpolil a vrátil, byla fakt mimořádně hnusná. Pan sládek nebo pan výčepní snad prominou :-) Ale jinak buďme svorní, nebo nás velkovýrobny europiva smáznou.


napsal(a): ETRUSK (ervin.gardener(a)seznam.cz) [Odpovědět]

sv.Václav-Karlovy Vary

pátek, 13. listopad 2009
01:45

to ETRUSK: S Prácheňskou perlou mám ty nejlepší zkušenosti, nikdy se mi nestalo, že by s ní byly nějaké potíže, čepuji ji již snad 6 let a stala se tahákem mé hospůdky v Karlových Varech. Lázenští hosté co jí ochutnají jí hodnotí jako nejlepší pivo v Karlových Varech.Pivovar Platan snad vaří 60% perly jen pro mne, jiné pivo bych snad nečepoval, možná Svijany, kdyby byly u nás k dostání.


napsal(a): sv.Václav-Karlovy Vary (cermak.vaclav(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

pátek, 13. listopad 2009
08:01

Chody

to sv.Václav-Karlovy Vary:
Že by nebyly na KV k dostání Svijany? Mohu Vám doporučit desítky lepších piv než Svijany či Prácheňská Perla...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

středa, 21. říjen 2009
18:54

Chody

K jádru pudla. Proč tedy Zlý časy, když už se Hanz přiznal, prodávají(ly) zkyslé či kyselé pivo?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

val

středa, 21. říjen 2009
18:59

val

to Chody: Možná proto, že kdyby to nepřiznal, tak by se na to beztak rychle přišlo :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Chody

středa, 21. říjen 2009
19:02

Chody

to val:
Ale já jsem se neptal, proč se někdo k něčemu přiznává, ale proč prodává zkažené pivo...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

val

středa, 21. říjen 2009
19:37

val

to Chody: Protože "vylít je to škoda"? Ne, vážně, nevím, na to musí odpovědět Hanz :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
20:00

Zlý Časy

to Chody: Stane se i to,že přivezu pivo z druhého konce republiky a to pivo je unavené hned od výrobce.V takovém případě umožním hostům tu "SLAST" vytvořit si svůj vlastní názor o této várce,protože budou mít určitě ještě jednu šanci v mé hospůdce tento pivovar ochutnat.Třetí šanci,pokud bude kvalita stejná, už NE. Měl jsi Mačické ? Proč se prodávalo?Pokud se stalo,že bylo pivko unavené naší vinou(což se také stalo)tak hostovi pivo personál nahradí jiným,které je v pořádku a doufám,že mě na to upozorní ,protože asi tomu neuvěříš ,ale nejsem v hospodě stále a oni nemohou sami rozhodovat jak nakládat s pivem.Kdyby záleželo na Malakinovi a jemu podobných "znalcích ",tak bych vylil mnoho velmi kvalitního moku na kanál(IPA,AIPA,EPA a výborná pšenice od pana Matušky- to je jen namátkou co Márovi nechutná).To je snad vše co mohu říct o pivu,které je nebo se někomu zdá být zkažené. Čus Hanz.


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
20:09

Zlý Časy

to Chody: V anketě nechápu tu výraznou slevu. Pivo je buď dobré a dám za něj co jsem schopen nebo je hnusné a nebudu ho pít ani zadarmo.Čus Hanz.


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 22. říjen 2009
07:21

Chody

to Zlý Časy:
Díky za odpovědi. Anketa, stejně jako blok je práce Marka...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Zlý Časy

čtvrtek, 22. říjen 2009
09:04

Zlý Časy

to Chody: To jsem poznal.Čus Hanz.


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 22. říjen 2009
09:55

Energetik

to Zlý Časy: Anketa je fakt ulet ::lol Ja to proste nechapu, zakaznik je se situaci obeznamen, pivo tam je a kdo chce, tak at si ho da... Muj kamarad si takto napriklad konkretne ze ZC odvezl hned dve PETky jednoho pivka, co uz prislo unaveny z pivovaru, a hodne si pochutnal. Proste mu paradoxne po ochutnani v tomto stavu to pivo chutnalo vice :) Mrzi me proto tenhle pohled (nechci rict primo utok) na hospodu, ktera se myslim snazi pro milovniky piva udelat maximum. Mozna bych trochu pochopil, kdyby se jednalo o jedno pivo pro celou hospodu, ale kdyz mam moznost vice nez velke volby...

V souvislosti s tim me mrzi i jedna vec, kterou tu nekteri pronesli, ze ihned pochybuji o kvalite piv na 16 pipach... :( Myslim, ze je seriozni nejprve pockat a pokud ta situace nastane, tak pak pripadne kritizovat piva unavena malou vytoci a resit vzniklou situaci...


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

val

středa, 21. říjen 2009
18:09

val

to Malakin: Pane malakine, máte v tom bordel - nejprve do protokolu uvádíte, že jste zašel do nejmenované hospůdky, načež když se nejmenovaná hospůdka ozve, vytasíte s argumentem, že vlastně o žádný konkrétní podnik nejde, alébrž jen o obecné zkušenosti.


napsal(a): val [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
16:50

Zlý Časy

Zkyslým a kyselým-chce to návrat na základku.Čus Hanz.


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Jarda

středa, 21. říjen 2009
16:43

Už se mi také párkrát stalo, že pivo bylo nakyslé. A to je chuť, kterou přímo nesnáším. Ale vždy stačilo obsluhu slušně upozornit. Buď to byl pivař a sám ochutnal, nebo holčina, co tomu nerozumí, tak někoho zavolala a ten ochutnal. A zatím vždy vyměnili sud a přinesli nové. A jednou dokonce řekli, že i z nového sudu není dobré a ať si dám zatím lahváč, pokud chci. Asi jsem měl dosud štěstí. Zatím nikdo nedělal chytrého, nebo ze mě prudiče.
Nicméně:
Kdybych já byl hostinský, narazil bych, ochutnal, teprve pak čepoval. A nejen po novém sudu, prostě každý den. Průplach trubek, košt. Pokud bych na výčep někoho zaměstnával, choval bych se stejně. Těch deset minut na průplach a ochutnávku snad najde i ten "nejzaneprázdněnější" podnikatel.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
16:30

Zlý Časy

Marku rozdíl je mezi zkyslým a kyselým a Ty mi polib ... .Čus Hanz
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.10.2009 ve 16:54:21


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Malakin

středa, 21. říjen 2009
16:45

Malakin

to Zlý Časy: Hanzi, ale já se o tobě ani Zlých časech vůbec nezmiňuju, tak proč bych ti měl něco líbat? Je to míněno spíš obecně, jakýsi souhrn mých zkušeností s problémem zkyslého piva v hospodách. Jak jsem si během těch pár let, co obcházím různé hospůdky, všiml, pro spoustu hospodských je točení zkyslého - nebo jak tomu říkáš ty kyselého piva - naprostou samozřejmostí a to je podle mě špatně. Např. před pár lety v někdejším Karlos baru na Jižáku, když jsem vracel zkyslé pivo, tak na mě obsluha divně koukala a já naopak na ně, když mi na mou žádost, ať si schválně natočí a ochutnají, sdělili, že pivo nepijí...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
17:20

Zlý Časy

to Malakin: Je to reakce na Tvé další příspěvky dnešního dne,které nejsou vhodné.Věř,že to pány sládky mrzí.Matuškova pšenice je jedna z nejlepších v Čechách.Čus Hanz.


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Malakin

středa, 21. říjen 2009
17:44

Malakin

to Zlý Časy: Víš, Hanzi, já dokážu pochválit, ale musí být také co. Až uvaří pan Matuška pořádnou pšenici, rád ji přijedu ochutnat a budu-li spokojen, také mu ji rád veřejně pochválím, stejně jako chválím jeho tmavé a světlé pivo. Ale říkat lidem, že mi něco chutná, jen proto, abychom byli za dobře a největší kamarádi a přitom si myslet opak, tak takový být nechci. Jsem pro férové jednání, férový přístup. Je to má neřest, ale současně i kladná vlastnost. Každý hned totiž ví, na čem se mnou je.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

středa, 21. říjen 2009
18:34

Honza Světpiva.cz

to Malakin: Marku, ale Martin Matuska vari dobrou - minimalne, myslim, ze i dost dobrou psenici. To ze Ti nechutna, a ze to tady nekolikrat zopakujes neznamena, ze je neni dobra. Co jsem chutnal a slysel na ni reference od lidi, co psenku maji radi, Martin vari to lepsi, co se tu dela...


VozechV

čtvrtek, 12. listopad 2009
21:02

VozechV

to Malakin: Zásadně nemůžu souhlasit s Malakinem.
Pšenice od pana Matušky ze Strahova - je nejen dle mého názoru výtečná, ba co víc, řekl bych to nejlepší co jsem z CZ pšenic pil, a to mám ochutnané skoro vše co na našem malém českém dvorečku bylo v této kategorii navařeno.

Spíše bych řekl, že pro Malkina nebude žádná pšenice dobrá, pokud nebude chutnat jako český ležák.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

kulhavy

středa, 21. říjen 2009
17:34

to Malakin: Ty jsi vždy nespokojeny, stále ti něco vadí a chováš se jak buch pivovaru


napsal(a): kulhavy (kulhy(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Malakin

středa, 21. říjen 2009
17:55

Malakin

to kulhavy: Jsem nespokojen jenom v případě, že k tomu mám důvod. A zkyslé pivo podle mě důvodem je. A velkým.

P.S. Bůh se nepíše s "ch", ale s "h". Ale pokud jste měl termínem "buch pivovaru" na mysli skutečně pivovarskou knihu (z něm. Buch = kniha), tak v tom případě to beru zpět.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Petr

středa, 21. říjen 2009
18:37

Petr

to Malakin: Spíš než za knihu bych dle četby tvých příspěvků i komentářů považoval za neopseudoznalce. Lidově řečeno "nicneumi-dovšehosesere-všudebyl-všemurozumi-mavždyckypravdu-anikdyjinak". Nejenže teď objektivně vaříš z vody dle poznámky "konkrétní hospoda - a najednou obecně" - ale naprosto opomíjíš možnost tvého subjektivního dojmu. Ten ti nikdo nebere, všichni jej tu skromně mají. Jen Malakinovo slovo je Písmo v "ýbrBuch". Přilož si studeného lahváče na čelo, dej si jich dalších patnáct, pak dva dny lež v posteli a pak až responduj. Nebo se bojím, že (ku tvé nevýhodě) tu všichni o tobě zaujmou stanovisko jistého Petra Hulína :-)

PS: Doufám, že nevadí, že to tykání nevadí, pivaři jsou si přeci všichni rovni.


napsal(a): Petr [Odpovědět]

kulhavy

čtvrtek, 22. říjen 2009
16:23

to Petr: Naprosto s tebou souhlasím.


napsal(a): kulhavy (kulhy(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
19:23

Zlý Časy

to Malakin: Jsi nespokojený i s pivem,které je naprosto výborné,ale Tobě nechutná.Čus Hanz


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Jan

středa, 21. říjen 2009
20:07

Jan

to Zlý Časy: Z Vašich reakcí na příspěvky p.Malakina mám dojem, že pivo bylo asi skutečně špatné (když už jste na nekonkrétní příspěvek p.Malakina podrážděně reagoval-viz kyselý-zkyslý) a nemělo být prodáváno. Proto bych spíše očekával z Vaší strany nějaké vysvětlení, proč tomu tak bylo. Diskuze se potom mohla věnovat probíhající anketě.


napsal(a): Jan [Odpovědět]

Jarda

středa, 21. říjen 2009
16:52

to Zlý Časy:
Kyselým s tvrdým :)
Nevím, co je mezi Vámi a Markem, ale já jsem přesvědčen, že pivo nemá být kyselé ani nakyslé. Více či méně hořké, nasládlé, trochu do ovocna, může mít i kovovou příchuť jako svého času Olivětín, atd., atd., ale kyselost, nikdy!
Jinak co bude příští pátek 31.10. na čepu? Měl bych mít volno a přišel bych na inspekci :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jarda

středa, 21. říjen 2009
18:07

to Jarda:
Opravuji, pátek 30.10.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. říjen 2009
20:06

Zlý Časy

to Jarda:Nedokážu určit.Je to až příští pátek.


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

LiborP

středa, 21. říjen 2009
21:05

LiborP

to Jarda:
No to bych si zrovna nebyl zcela jistý. Třeba například takový CASK ALE i když je nakyslý nemusí znamenat, že je zkažený. Tedy, abych to upřesnil, z hlediska minulosti se pilo a v Britanii dokonce i nadále pije i v takové kondici. Obdobně jsou na tom pravděpodobně i různe speciály z Belgie, ale to by asi mohl více ozřejmit pan Kočka.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Petr Buriánek

středa, 21. říjen 2009
23:19

to Jarda: Budete-li o víkendu v Hotelu Mandarin Oriental na akci Pivní Belgie, zkuste ochutnat Duchesse De Bourgogne, Rodenbach Grand Cru nebo třeba Boon Oude Geuze... :-)


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 22. říjen 2009
19:21

Chody

to kulhavy:
A já jsem od anonymního Petra a kulhavého neviděl ještě žádný ani článek, kde by vyjádřili své prvotní názory :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI