Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany je stále český

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany je stále český

[čtvrtek, 20. prosinec 2012]

Pivovar Svijany je stále český[goto:http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/novinky-a-akce/novinky/104-pivovar-svijany-je-stale-cesky]

[Svijany] 14:24 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

sobota, 22. prosinec 2012
20:13

Sekal

Mně fascinuje, že firma, která má roční zisk čtvrt miliardy, dostane eurodotace na investice.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 22. prosinec 2012
20:43

jiri.kana

to Sekal:Takže jste četl aktuální Reflex? :)

Jo, je to zarážející. Asi je to holt ve veřejném zájmu, když to jde z veřejných peněz... Funkcí EU už tedy zjevně je zajišťování dostupnosti svijanského piva českému spotřebiteli. Pro což se jistě najde nějaké ušlechtile znějící vysvětlení.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
23:00


posted by: Inzerce

Sekal

neděle, 23. prosinec 2012
13:48

Sekal

to jiri.kana: Nečetl, vycházel jsem z Pivařova přípisu níže. Čísla to jsou ovšem reálná, zisk po zdanění. Jiná věc je ovšem cash-flow, podle rozvahy z roku 2011 Svijany neoplývaly příliš hotovostí (30 mega je na takový podnik trochu málo), ale i tak by se to dalo řešit úvěrem. Ale neobviňuji tu majitele, ti by museli být blbí, kdyby nezvedli peníze, které se válejí na ulici, na vině je někdo jiný.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Martin

sobota, 22. prosinec 2012
12:27

Jednoduché. LIF je investiční skupina. Majitelé zůstávají stále stejní jen v rámci úspor posunuli své sídlo tam kde jsou daně vyrázně jiné než u nás v republice. Přemýšlím, že to udělám stejně. Článek v MF Dnes buď to byl minulý nebo předminulý čtvrtek.Akcie pivovaru Primátor jsou vedeny na doručitele v rámci stále probíhajících soudních sporů kolem prodeje a budoucích investic do pivovaru.


napsal(a): Martin (lecba.neklidem(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

pátek, 21. prosinec 2012
08:55

hroch

Asi ho u rodičů nenajdu, recyklaci papíru úprovádí velmi svižně.
Bylo to jen v regionální příloze s velmi malou zprávou v celostátním vydání. Více méně jde o to že částečný vlastník Gea LVZ, vedle LIFu je z Kypru a LIF vlastní většinu ve Svijanech. Nějakým způsobem jen přeskupili vlastnické podíly v Gea LVZ a ve Svijanském pivovaru. Prostě se víc provázali, aby tak jednoduše nemohl ani jeden prodat své vlastnické podíly třetí osobě.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 21. prosinec 2012
08:14

jiri.kana

Třeba mají strach z kouzelníka Žita. Budují strategické kontakty v turecké části Kypru a sládek už se pro jistotu učí vařit Roggenbier 44.

Nebyl by někde ten zmiňovaný článek z MF Dnes? Nějak nevím, o čem ten divný svijanský výkřik vlastně je.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

pátek, 21. prosinec 2012
08:30

Chody

to jiri.kana: Hledal jsem ale marně :( Snad to bylo jen v tištěné verzi, tak kdyby to někdo našel, také bych si to rád přečetl...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

pátek, 21. prosinec 2012
08:49

Dan

to Chody:
Článek byl údajně stažen. Jinak tuto dezinformaci šířila i některá rádia...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pivař

pátek, 21. prosinec 2012
14:51

to jiri.kana: Tady to je:
Majitelé Svijan přesídlili na Kypr

Skuteční vlastníci zůstali stejní, firma se rozhodla využívat kyperské daně

SVIJANY Jeden z nejúspěšnějších českých pivovarů už nemá české majitele. Tedy pouze oficiálně.
Investiční fond LIF, který ovládá liberecká rodina Kučerů, převedl svůj majoritní podíl v Pivovaru Svijany na kyperskou společnost TKA Limited. Vyplývá to z údajů ve výroční zprávě za loňský rok, kterou firma minulý týden zveřejnila.
"Kyperská společnost je již několik let mateřskou firmou u LIF Trade. Fúzí LIF Trade a Pivovaru Svijany došlo k tomu, že se kyperská firma stala přímo akcionářem pivovaru," řekl předseda představenstva Tomáš Kučera. "Jde o standardní využívání možností daňových výhod v rámci Evropské unie," dodal Kučera.
Kyperská firma drží podle výroční zprávy ve Svijanech necelých 74 procent, zbytek patří společnosti LIF. Vlastnická struktura prošla za poslední dva roky i jinými změnami, v roce 2010 z firmy odešla společnost K Brewery, které patří řada menších regionálních pivovarů. Po letech růstu Pivovaru Svijany loni nepatrně klesl zisk, jde však spíše o kosmetickou změnu: zisk klesl z 261 milionů na 245 milionů korun. Kučera to už dříve vysvětloval tím, že marže klesá kvůli konkurenčnímu boji, pivovaru loni totiž tržby stouply o téměř třicet procent. I tak patří Svijany mezi nejziskovější pivovary v Česku v přepočtu na jeden vyrobený půllitr.
"Ten přepočet nám velkou radost neudělal, někteří lidé se pomalu dožadovali vrácení peněz, že prý máme moc velké zisky. Nevidí přitom, že velká část zisku jde zpět do pivovaru," řekl letos na podzim v rozhovoru pro MF DNES Kučera.
Snížení zisku vysvětluje tím, že ceny piva se držely, ale náklady šly mírně nahoru.
Firma loni prodala pivo za 850 milionů korun, se započtením tržeb distribuční společnosti přesáhl obrat jeden a čtvrt miliardy korun. "Výhledy na letošní rok jsou dobré, čekáme desetiprocentní růst," dodal Kučera. Když v devadesátých letech LIF Svijany kupoval, britská pivovarnická skupina Bass je chtěla úplně uzavřít kvůli ztrátovosti. Za čtrnáct let se pivovar objemem uvařeného piva více než zdvacetinásobil. Většinu piva stále prodává v sudech, firmě se tak daří jít proti trendu růstu prodejů lahvového piva s menší marží. Produkce Svijan roste především díky získávání nových odbytišť, původně regionální pivo čím dál více expanduje hlavně na Moravu. Kapacita pivovaru se dostala už na 700 tisíc hektolitrů.
"Máme nachystané další investice, ale v tuto chvíli ne do dalšího rozšíření. Je potřeba mít pokoru a sami moc nevěříme, že můžeme dál ještě tolik růst," dodal Kučera. Na část investic získal pivovar peníze z evropských fondů.
Svijany vaří každým rokem více a více piva, loni celkový výstav dosáhl už 532 tisíc hektolitrů. Firma se zaměřuje hlavně na svoji jedenáctku, která tvoří 80 procent celkové produkce.


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

hroch

pátek, 21. prosinec 2012
08:58

hroch

to Dan: Já bych to spíše nazval špatnou prezentací skutečnosti. Snahou udělat extra zprávu.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

DanDv

pátek, 21. prosinec 2012
00:09

Nejistá politická situace ohrožuje podnikání pivovaru Svijany a proto přesídlil do daňového ráje?


napsal(a): DanDv [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI