Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Přešticích U Přeška

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V Přešticích U Přeška

V Přešticích U Přeška [p1760]

Město Přeštice, mám rád nejvíce, má svý tradice, rád tu jsem. Jsou tu hospůdky, pivo, tvrdý, lahůdky, do Spoláku jsou schůdky, rád tu jsem... Tolik vypalovačka skupiny J.T. Speciál. Vždy, když je o Přešticích řeč, vytane na mysli. Kdo by tenkrát, na konci osmdesátek a začátku let devadesátých, předpokládal, že před slůvko pivo budeme moci někdy dát dovětek přeštické. Dodnes je nejznámějším pojmem spojeným s tímto městečkem Přeštické prase, které se také dostalo do loga zbrusu nového minipivovaru U Přeška - což je název odvozený od zakladatele Přeštic Přecha, zdrobněle Přeška.

Vchod
Vchod

Pivovárek najdete na Masarykovo náměstí, vedle silnice spojující Plzeň a Klatovy. Místní budovu znají pod označením Peklo, což býval hotel s restaurací - původně zájezdní hostinec. Od pátku 1. září zde tedy naleznete restaurační minipivovar, právo várečné se do města vrátilo po dlouhých 112 letech. Za zmínku stojí, že pivovar je ve vlastnictví města, které celý komplex pronajímá provozovateli. Technologie je dílem pánů Krýslů a běžný návštěvník vidí varnu hned při příchodu do lokálu - je hned naproti vstupních dveří.

Varna
Varna

V pátek oficiálně otevřeli, v sobotu si prošli křtem při místních pivních slavnostech a my se sem dostáváme v nedělní podvečer, kdy se dá očekávat pohoda, klídek a pivečko. A to je to, o co jde především. Každý z nás chce ochutnat nový mok. Na čepu je čtvero piv: Světlý ležák Kilián 12 (35 Kč), pojmenovaný po patronovi města, je svěží ležák bez chyb, ale také se nejedná o nějaký nezapomenutelný zážitek. Na můj vkus je malinko drsnější, mám raději jemnější kvasničná piva. Tmavý speciál Maurus 14 (40 Kč), nazvaný po opatovi kladrubského kláštera, který se zasloužil o rozkvět Přeštic, je pivo s kávovým dozníváním, což mi moc nevyhovuje. Z obou těchto piv Vám říznou Přeštického Strakáče 13 (35 Kč).

Kilián
Kilián

Dále je na čepu pšenice Schönborn 12 (35 Kč), pojmenovaná po rakouském šlechtickém rodu, který zde naposled provozoval pivovar. Pivo je světlounké, řízně ostré, určitě v chuti naleznete něco citrusových plodů, banánů... Samozřejmě nesmí chybět IPA. Marlene IPA 15 připomíná osvobození, kdy v Přešticích zazpívala americkým vojákům i Marlene Dietrichová. Chtěl jsem ji ochutnat jen ze studijních důvodů, ale bohužel nebylo možné dostat menší množství než 0,4l, takže jindy. Nakonec ještě jeden Kilián a jede se domů.

Pšenice
Pšenice

Dnes to byla taková atomovka. Restaurace i pivovar je ještě v záběhu, určitě bude třeba jej časem opět prověřit. Zda se bude vyvíjet, lepšit, nebo zda mu stačí nastavená laťka. Každopádně asi nebudu dalek pravdy, když prohlásím, že U Přeška ochutnáte asi nejlepší pivo v Přešticích. Bude to ale stačit?

Pro sběratele jsou k dispozici tácky a logované sklo. Nevím, zda jej prodávají, já jsem jeden tácek dostal zdarma k útratě. Pivo si samozřejmě můžete odnést s sebou v PET lahvi (cena stejná jako čepované).

Výzdoba
Výzdoba

Dej Bůh štěstí dobrým lidem, jak stojí z druhé strany pivní nabídky. Ti špatní si ho nezaslouží...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4644x] [5. září 2017]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI