Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní prodejna v roce 2011

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Pivní prodejna v roce 2011

Pivní prodejna v roce 2011

Minule jsme se ohlédli za rokem 2011 z pohledu jednoho obyčejného pivaře. Dnes mi dovolte se statisticky podívat na prodej jedné obyčejné pivní prodejny. Naposledy jsem podobný článek psal při druhém výročí v dubnu, ale myslím, že bude propříště lepší se zabývat statistikami ročně. Opět nebudu uvádět "plná" čísla, ale vystačím s čísly poměrnými. A než rozebereme celkové výsledky, vezměme to pěkně po měsících.

Jak se lahvové pivo prodávalo v jednotlivých měsících? To nám nejlépe ukáže následující graf, z kterého je patrné, že začátek roku vůbec není růžový. Dále zklame srpnový výpadek, kdy bych čekal spíše rekordy, alespoň já mám srpen vždy nejžíznivější. O to více pak překvapuje rekordní září, které je úplně nejlepším měsícem v historii Prodejny.

Měsíční prodej
Měsíční prodej

Dále se podívejme na nejprodávanější lahvová piva jednotlivých měsíců. Do první pětky se dostala pivka z devíti pivovarů, z toho tři jsou celoroční stálice - ano bez piva pelhřimovského, strakonického a žateckého bychom se asi neobešli, zvláště Otavský zlatý s Králem Šumavy, oba Poutníci a Baronka (ta drží rekord za vůbec nejvíce prodaného piva za jeden měsíc) by moc chyběly. V posledním období se na výsluní začíná dost vehementně drát kácovské pivo. Uvidíme, zda mu to vydrží, potenciál na to rozhodně má...


Měsíc1.místo2.místo3.místo4.místo5.místo
LedenBaronkaTambor 12Poutník 10Král ŠumavyOtavský zlatý
ÚnorPoutník 12Otavský zlatýChotěboř 12BaronkaKrál Šumavy
BřezenPoutník 10BaronkaOtavský zlatýŽatec ExportPoutník 12 a Král Šumavy
DubenBaronkaOtavský zlatýKrál ŠumavyPoutník 10Holba Premium
KvětenOtavský zlatýPoutník 10BaronkaDudák 11Král Šumavy
ČervenBaronkaHerold 12pš.Otavský zlatýPoutník 10Král Šumavy
ČervenecBaronkaPoutník 10Poutník 12Otavský zlatýHerold 12
SrpenPoutník 12BaronkaHerold 12pš.Holba PremiumPoutník 10, Otavský zlatý a Král Šumavy
ZáříPoutník 10Poutník 12Král ŠumavyZelenohorské pivo 11Otavský zlatý
ŘíjenPoutník 10Poutník 12Otavský zlatýKrál ŠumavyHubertus 12
ListopadHubertus 10Otavský zlatýHubertus 12Poutník 12Poutník 10
ProsinecOtavský zlatýHubertus 10Hubertus 12Král ŠumavyBaronka

Kde se pivo vaří...
Kde se pivo vaří...

Převážně prodávám pivo lahvové. Ono případně vypít procházející sud, kdyby se náhodou neprodal je dost namáhavé, to už radši pár speciálů. Nicméně sudové pivo mám na objednávku. A jak si loni vedlo? Z celkového prodeje si ukrojilo 15%. V některých měsících ale bylo o dost lepší, třeba v překvapujícím září to bylo bezmála 28% a výrazně tak přispělo k lunárnímu vítězství. A jaké že to sudové mají moji zákazníci nejraději? Celkem se v sudech prodalo 20 druhů piv a vůbec nejvíc bylo prémiového Žatce 11.

Sudové pivo

1) Žatec Premium 11 13,20%

2) Král Šumavy 10,80%

3) Poutník 12 10,62%

4) Herold 12 nf 9,00%

5) Chodovar Prezident 12 280 8,40%

Celkově však nejvíce sudového prodal strakonický Dudák, který pokryl téměř 20%, následovaný Žateckým pivovarem a pelhřimovským Poutníkem. Asi je logické, že veškeré sudy byly naplněny světlým pivem českého typu. Ostatní pivní kategorie se prodávají jen kusově po lahvích. Zbývá nám ještě představit dvě "prémiové" kategorie - nejprodávanějšího lahváče a nejúspěšnější pivovar celkem. Samozřejmě obě jsou silně závislé na dostupnosti toho či onoho pivovaru. Bezmála 170 druhů piv se loni prodalo v lahvích, ať již skleněných či PET. A která nejvíce?

Strakonické chutná...
Strakonické chutná...

Lahvové pivo

1) Otavský Zlatý 6,12%

2) Baronka 6,03%

3) Poutník 10 5,77%

4) Král Šumavy 4,97%

5) Poutník 12 4,76%

6) Holba Premium 2,70%

7) Dudák 11 Nektar 2,52%

8) Žatec Export 12 2,44%

9) Chodovar 12 Prezident 2,30%

10) Herold 12 2,17%

Otavák to tedy nandal všem. Je zajímavé, že ze strakonických piv si nejlépe vedou ležáky mimo dudáckou řadu. Ono pokud nabídnete pivo nové, zajímavé značky, které je opravdu kvalitní a chutná zákazníkům, a nabídnete jej v zavedené obchodní síti, máte na úspěch zaděláno. A tak je to správné. No a jaký myslíte, že zvítězil pivovar? Asi nebude žádným překvapením z dosavadního průběhu všech možných statistik, že nejvíce se v roce 2011 v Pivní prodejně Pod Zelenou Horou ve Vrčeni na jižním Plzeňsku prodávalo pivo z DUDÁK - Měšťanského pivovaru Strakonice a.s. .

Nejprodávanější pivovar
Nejprodávanější pivovar

Gratuluji strakonickým, kteří si u nás utrhli skoro 18% celkového prodeje. Myslím, že to svědčí o vyrovnané kvalitě strakonických piv a hlavně o tom, že pivařům prostě chutná.

Nezdá se Vám, že je vítězů málo? Nebojte, rozhodně nebudu zdvojovat kategorie :) Pojďme se tedy ještě podívat na menšinové žánry. Nejvíce prodávaným nefiltrovaným se stalo Zelenohorské pivo 11, ochuceným pak Kvasar z Černé Hory, nealko nápojem minerálky Il-Sano z Chodové Plané, polotmavým Klostermann a tmavým a zároveň rauch Nakouřený švihák. Dále tu máme kategorii pšeničných piv, které kraluje březnický Herold a všem speciálům pak vyškovský Generál 14.

Pivní druhy
Pivní druhy

Ležák, tedy pivo od 11 do 12,99% EPM, kraluje prodeji a já si myslím, že právem. Jedná se především o světlý ležák, vždyť také světlá piva se prodávala drtivou většinou skoro 90%. Polotmavá či řezaná pak zabrala přes 6% a na tmavá či černá zbyly necelé 4%. Kvasnicových piv (bez pšenic) se prodalo 5%.

Rok to nebyl špatný, zkazilo se mi (resp. vylili jsme prasatům), rozbilo či bylo dodáno v prázdné lahvi s bídou 40 piv. Ostatní jsme s kamarády stačili včas vypít a vězte, že obzvláště u pardubického Portera to byl docela oříšek.

Propij všechno...
Propij všechno...

Jediné, co se opravdu špatně prodávalo (resp. neprodalo), byl časopis Pivo, Bier & Ale, jehož jsem udal jen 3 kousky (včetně mě). Zbytek budu muset rozdat (křídový papír špatně hoří). U nás na vesnici si holt na čtení moc nepotrpíme, raději si dáme pár kousků navíc...

P.S.: Obrázky jsou ze šalandy DUDÁK - Měšťanského pivovaru Strakonice



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8101x] [2. únor 2012]
[Glosy] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Malakin

pondělí, 6. únor 2012
07:43

Malakin

Ad bylo dodáno v prázdné lahvi: Máš na mysli prázdné lahve originálně uzavřené (chyba plnění), nebo prázdné lahve bez vršku, tedy někým vypité?

Ad u nás na vesnici si holt na čtení moc nepotrpíme: Zřejmě máš na mysli nějaké starší číslo, kde ještě ke čtení něco bylo. Teď bys toho v PBA vskutku moc nevyčetl, už je to spíš o hezkých obrázcích a reklamách, i když za 30 korun pro sběratele pořád ještě dobré.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Chody

pondělí, 6. únor 2012
08:42

Chody

to Malakin: JJ někdy se stane, že je v base uzavřená prázdná láhev.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

neděle, 5. únor 2012
10:21

hroch

S těma statistikama prodeje tě obduvuju. Mě to se statistikama v hospodě brzo přešlo. A poslední dobou mám problém i se zadáváním Beerborce.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:52


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI