Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Noticka: fenomén Svijany

[pátek, 17. prosinec 2010]

Dovolte mi, prosím, podělit se s Vámi o malou a jistě nejen mou osobní zkušenost s tímto fenoménem. O senzačním vzestupu kdysi pivovárku na zavření a dnes nejprogresivněji rostoucím pivovaru jistě všichni, zejména pivně znalí konzumenti, vědí. Pivovar, kterému k hranici výstavu 500.000 hl piva ročně zbývá již jen relativně skutečně málo se stal ukázkou píle a vůle lidí, kteří se nevzdali. Pivovar, který úspěšně proniká i do bašt velkých pivovarů a jenž svou silou může určovat plno dění v pivovarském světě.

Díky tomu, dnes může pivovar podporovat a podporuje malé české chmelaře a sladaře, kteří by bez přičinění tohoto pivovaru již dávno zřejmě zkrachovali a za to patří pánům ze Svijan velký dík. Pivovar, který nepotřebuje květnatý management a kanceláře a vystačí si skutečně s málem a i proto je tak úspěšný. Pivovar, který toho udělal pro své konzumenty a malé pivovary tak mnoho. Ale...

Ale nabízí se zde bohužel několik "ale", o kterých chci napsat a za které pivovar vlastně vůbec nemůže. (Byť jistě se najdou i skutečnosti, které z pohledu znalých konzumentů jsou v mírném rozporu s ideálními představami o vaření piva a to i přesto, že pivovar stále razí a jde svou cestou tradiční výroby piva a technologie).

A tedy nyní k meritu věci. O tom, že je pivovar fenomén v českém pivovarnictví není pochyb, stejně tak o tom, že tento pivovar a zejména jeho piva jsou dnes velmi módní záležitost. A to je právě ta špatná vizitka českých konzumentů piva. A tak zatímco jistě plno z nás v duchu nadšeně tleská tomu, když ortodoxní piják jistých velkých značek přešel k pivům z malého (resp.dnes již středně velkého) pivovaru, tedy konkrétně Svijanům, znamenalo to posun. Jenže posun, jak se ukázalo je jen úkrok stranou a tento konzument se pouze nechal ovlivnit jakousi celkovou euforií ve společnosti, která ve "spotřebitelském" světě je a ví, že pít "Svijany" je dneska "in". Avšak bohužel jeho pivní myšlení se nikterak neposunulo dále.

A tak místo své oblíbené značky "G10,S10" pije dnes jen výhradně Sv11 a opět zůstal uzavřen v zajetí jednoho druhu piva, jedné značky, jedné chuti. A víceméně se téměř neodváží experimentovat ani v rámci svého "oblíbeného" pivovaru a lahůdky typu Svijanský Rytíř či Svijanský Kníže ho již míjí bez povšimnutí... Ku škodě jeho samotného.

Mimochodem jistě o tom svědčí i fakt, že za období roku 2008 -2009 (tedy ještě za poslední období, kdy Výzkumný ústav pivovarský a sladařský mohl zveřejnit podrobné statistické přehledy, protože měl ještě od pivovarů konkrétní údaje, zatímco dnes již tyto údaje neeviduje, neboť velké pivovary z důvodů svých propadů výstavu je přestaly zveřejňovat), ležáky z pivovaru Svijany (tedy zejména Svijanský Máz) téměř zdvojnásobil svou produkci, zatímco např. výroba jeho výčepního piva naopak poklesla a u speciálů nešlo o stejnorodý nárůst.

Tento článek je výzvou a nikoliv komentářem. Jen by mne zajímalo, zda to ve svém okolí a ze svých zkušeností vnímáte stejně. Že bohužel český pivař je poměrně stále stejně konzervativní a to i přesto, že se povedlo a změnilo mnohé...

Autor: Tomáš Erlich

autor: blokpi | Blok 09:56 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Jendek

sobota, 18. prosinec 2010
18:30

Svijany letos pokoří hranici 400 tisíc hl z toho cca 75 % tvoří jejich jedenáctka a na chuti je zřetelné že jejich plachetnice nabrala směr k pevnině Europiva. Bohužel pivní tupec bude pít to, co pijí ostatní pivní tupci, a neporovnává. či nepřizná lepší piva. Krysař hraje a pivní tupci se řítí ze skály...


napsal(a): Jendek (foxbuild(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Masakr

sobota, 18. prosinec 2010
10:14

Nejhorší na tom je,že tohle všechno je naprostá pravda.Dřív se u nás Svijany zamlouvaly a teď je nemůžou prodat a berou pořád stejně,když je nejhůř tak se dá požít Kníže,ale tím to končí,škoda:-(


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
10:19


posted by: Inzerce

Vláďa

pátek, 17. prosinec 2010
14:31

Vláďa

Hezký článek, já to vnímám tak, že masový nárůst spotřeby Svijan umožnila jejich současná chuť již velmi podobná výčepním hnusům. Včera jsem byl nucen sedět v hospodě se Svijanama a divil jsem se, jaká je to voda. Český konzument se opravdu nemění.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

fero

sobota, 18. prosinec 2010
15:12

Fero

to Vláďa: Svijany se dali cestou Krušovic z doby nedávné, taky byly skokan roku a potichu se vrátily do reality, teď je má zachránit emeritní sládek Ing.Kloub, kdo bude zachraňovat Svijany je ve hvězdách.Někdy platí - méně znamená více ale uvědomit si včas je problém


napsal(a): fero [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
12:55

kozousch

Majitelé Svijanského pivovaru odhaduji před třemi lety zřejmě zásadním způsobem změnili strategii a na to mají samozřejmě plné právo. Pravděpodobně se domnívají, že jejich dlouho, těžce a dobře budovaná pozice na trhu je již tak neotřesitelná, takže svým zákazníkům mohou místo dříve velice dobrého piva nabízet vodní roztok Tetrahopu jako pivní náhražku typu devítky Gambrihnus. Vzhledem k tomu, že i Gambrihnus začal mít s jejich příšernou devítkou problémy a snaží se je hasit poživatelnější pseudojedenáctkou s nabubřelým názvem Excelent, tak jsem celkem zvědav, jak dlouho bude zaslepeným zákazníkům Svijanského pivovaru trvat, než si dokážou tu změnu v kvalitě piva přiznat. Odhaduji, že moc dlouho ne, protože už i v diskuzích na mainstreamovém iDnes.cz je pod články o Svijanech mnoho nespokojených reakcí, což by před třemi lety bylo něco nemyslitelného. Zatím samozřejmě setrvačnost funguje a i v naší hospodě zatím vytočíme z jediné pípy se Svijanským Mázem víc této pivní náhražky než z ostatních tří píp skutečného piva od konkurence dohromady.

PS.: Tato věta v článku mě MÍRNĚ prohnula v pase: "Byť jistě se najdou i skutečnosti, které z pohledu znalých konzumentů jsou v MÍRNÉM rozporu s ideálními představami o vaření piva a to i přesto, že pivovar stále razí a jde svou cestou tradiční výroby piva a technologie"


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Tomáš Erlich

pátek, 17. prosinec 2010
14:11

to kozousch:
A jak mám vnímat Vaše rozčarování? V jakém konkrétním aspektu? Neboť to z Vaší strany schází. Rád svoji větu doplním, upřesním, opravím, apod. Děkuji.
Osobně jsem měl na mysli to, že pivovar masivně investuje do klasických otevřených spilek ( s individuálním místním řízením ) a ležáckých sudů ( o "českém" ideálním průměru 2,5m ). Nešvarem bylo míněno zejména dořeďování piv HGB ( byť vždy se jedná jen o dalaďování a nikoliv o ředění ze silnější značky ) a jistě mnoho konzumentů má i problémy s užitím tetrahopu...


napsal(a): Tomáš Erlich (erlich(a)pratelepiva.cz) [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
14:29

kozousch

to Tomáš Erlich: Rozčarován jsem z jediného - ze skokového razantního zhoršení Svijanského piva, ke kterému došlo tuším před třemi lety v listopadu nebo prosinci. O vracení sudů Mázu z "nové" várky jsem už psal zde: http://pivni.info/news/7315-vanocni-soudky-ze-svijan.html

K jakým dalším změnám ve výrobě piva ve Svijanech kromě HGB a Tetrahopu došlo, nevím. Svijanské pivo točíme asi 13 let a těžko předpokládat, že se mě, společníkovi i všem našim známým skokově změnily chuťové buňky. Ale jak už jsem psal hned v první větě mého předešlého příspěvku - majitelé soukromého pivovaru mají plné právo kdykoli a cokoli změnit a já to plně respektuji.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

phrabina

pátek, 17. prosinec 2010
16:58

phrabina

to Tomáš Erlich: HGB použité pouze k jemnému dolaďování? Já myslel, že se Máz dělá z kvasničáku, což je něco kolem 13,5. Opravte mne prosím, pokud se mýlím.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

phrabina

pátek, 17. prosinec 2010
17:03

phrabina

to phrabina: áha, už to čtu níže


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

val

pátek, 17. prosinec 2010
11:41

val

Nebral bych to tak tragicky. Máz je vyfiltrovaný a sodovkou rozředěný Kvasničák, Rytíř nabízí jen o kapku víc extraktu (a snad i tetrahopu), než ostatní svijanská piva. Takže stačí jeden laciný Máz a trocha fantazie :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

tomas

pátek, 17. prosinec 2010
13:57

tomáš

to val: Já to taky neberu tak tragicky. Ona totiž jsou tam všechna piva vařená na stupňovitost a HBG je jen na ladění desetinek kvůli dani. Tvrdil to přímo sládek před 2 týdny. To o ředění z 13 je prej akorát neustále šířenej drb hlavně tady na PI.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
14:14

kozousch

to tomas: Vaší teorii by odpovídalo i to, že když před těmi zhruba třemi lety, kdy došlo ke razantnímu skokovému zhoršení Mázu, tak ostatní Svijaská piva byla ještě nějaký čas dobrá, takže pravděpodobně nemohla být vařena v jedné várce jako tragický Máz. Jenže dnes jsou mizerná všechna Svijanská piva, mezitím byla ve Svijanech postavena nová hala s nevím jakým provozem, takže proběhly i nějaké další změny v té "tradiční" výrobě piva ...


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Tomáš Erlich

pátek, 17. prosinec 2010
14:38

to kozousch: Jenom chci upozornit na to, že Svijanský Máz je dořeďován již cca 7 let a nikdo se nad tím nepozastavoval... A jak píše níže uvedený Tomáš(tomas), jde skutečně jen o dořeďování kvůli daním, byť možná trošku jinak než je běžné. Přesto jde vždy o konkrétní várku ke konkrétnímu typu piva. A nová hala rovná se pouze nové prostory pro sklep a spilku... Tam opravdu není nic špatného... A výstavba nových hal tímto směrem zcela určitě nekončí... :o)


napsal(a): Tomáš Erlich (erlich(a)pratelepiva.cz) [Odpovědět]

val

pátek, 17. prosinec 2010
14:18

val

to tomas: Jo jasně, možné to je. Ale nevěřím tomu. Ani když to říkal sládek, který nejprve úplně popíral, že HGB mají a pak z něj velmi neochotně vylezlo, že teda jako jo, ale prý jen na desetinky a "dyť to dělá dneska každej, tak co jako". A jeho výrok ve smyslu, že kdo nesype do piva cukr/leje kukuřičnej sirup, vlastně pivo totálně kurví, to je perla. Taky mi jeden člověk, který stál u zdi, co má uši, povídal informaci JPP o rozmluvě svijanského ředitele, a nebylo to nic, čím by se dalo chlubit. Jasně, jen samý drby. Ale svijanští prostě pořád mlží. Šest půlek tetrahopu, z Mázu je sodovka, z Rytíře tlamolep, Kníže "bez chuti a zápachu", tudíž z mého pohledu není co řešit.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.12.2010 ve 14:23:54


napsal(a): val [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
14:37

kozousch

to val: A to jste asi ještě nepil vánoční speciál patnácku Baron. Tolik protažených obličejů jsem u stolu štamgastů dlouho neviděl. Nikdo nebyl schopen vypít ani deci. A to mezi nimi byli borci schopní dřív vypít těch patnáctek skoro deset - ne proto, aby se nalili, ale proto, že nedokázali té dobrotě odolat.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Tomáš Erlich

pátek, 17. prosinec 2010
14:41

to Tomáš Erlich: tak mi to udělalo jiný amjlík než jsem chtěl... omlouvám se....


napsal(a): Tomáš Erlich (erlich(a)pratelepiva.cz) [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
18:02

kozousch

to Tomáš Erlich: Však já taky nepíšu PROČ se pivo ze Svijanského pivovaru tak výrazně zhoršilo, protože to nevím a nikdo zevnitř to zcela jistě neprozradí. Například vím o rozboru Mázu, ze kterého vyplynulo, že v testovaném vzorku byl nalezen PĚTINÁSOBEK MAXIMÁLNÍ doporučené dávky Tetrahopu, než doporučuje výrobce této chemikálie. A i kdyby to byla náhoda nebo omyl a to zhoršení je způsobené úplně něčím jiným, tak to není podstatné. Podstatné je jen a pouze to, že Svijanské pivo patřilo 10 let mezi nejlepší piva z malých pivovarů a poslední 3 roky patří mezi nejhorší. Mě osobně to mrzí, protože jsem patřil mezi velké zastánce Svijanského piva, naše hospoda se podílela na různých reklamních akcích a podobně, ale rozhodnutí majitelů snižovat náklady či co je důvodem toho zhoršení chápu a respektuji. Toť vše.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

orca

pátek, 17. prosinec 2010
11:30

orca

U nás ve vsi ještě v době kdy v Plzni nikdo neznal Svijany tak ho začali točit. Byla to rarita a na čepu byl Máz , Kněžna a Kvasničák . Máz nic moc a Kněžna a Kvasničák super , ale my co to pili bylo nás pár. Dnes už prej pro nezájem skončila Kněžna.
Osobní zkušenost je že celkově po hospodách drtivě vede výčepní pivo před ležáky. A přitom cenový skok je minimální a i procenta alkoholu nepatrné.
U nás onehdá Kvasničák stál stejně a nebo o korunu méně než G a přesto většina pila G . Většina konzumentů nevnímá pivo jako nápoj nad kterým by se mělo přemýšlet a vychutnávat a porovnávat a debatovat nad tím . Prostě pijí jedno za druhým a hlavně aby si nalili tykev.


napsal(a): orca [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
14:02

kozousch

to orca: Pravdu díte, bohužel :-(
Jen mě překvapuje, že Vám nechutnal Máz, ale nevím, o jaké době píšete. Před třemi a více lety se mi zdály Máz i Kněžna charakterem podobné a i Máz býval výtečný. Výrazně jiná byla dvanácka Rytíř - hodně hořká a podle mě špičková. Kvasničák a patnáctka Baron bývaly taky pecka.
Máz začali šidit jako první před zhruba třemi lety a dnes už všechno chutná jako jedna různě naředěná várka včetně dvanáctky Rytíře i patnáctky Baron.
K té exotice - na dovolené v jižních Čechách jsem narazil ve vesničce střediskové na pivní bar, kde měli asi 8 druhů piva a jako překvapení měli od Svijan jen a pouze kvasničák - tenkrát ještě špičkový. Jeden jsem si samozřejmě dal, ale jinak jsem mlsal místní pivka ...

Edit: opravil jsem tykání na vykání - pořád si nemůžu zvyknout, že na rozdíl od jiných fór se na tomto vyká, takže pokud se někde spletu, tak se za to předem omlouvám - není to z mé strany projev neúcty k ostatním diskutujícím, ale nezvyk.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.12.2010 ve 14:06:20


napsal(a): kozousch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI