Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Magnát ze Štiřína

[sobota, 3. červenec 2010]

Čtenářům PI určitě neunikla informace o dalším restauračním pivovárku ve vísce Štiřín (Praha-východ), která se nachází nedaleko Prahy, mezi Kamenicí a Velkými Popovicemi, hnedka u Štiřínského rybníku a nedaleko pěkně udržovaného zámku Štiřín. Víska je pro Pražáky dostupná autobusem s přestupem z Budějovické a nebo na kole.

Štiřínskou stodolu člověk nemine, je největším objektem hned po zámku, je nově zrekonstruována, má přilehlé parkoviště a příjemnou zahrádku ve dvoře. Vše na mě působí trošku jako Bezouškovský pivovar v nejlepších letech. Venku velké dubové víko sudu hrdě hlásá - Magnát - skutečné pivo(tento slogan už užívá Ferdinand, ale co). Zahrádka má vlastní pípu, kde se točí pivo a podávají maličkosti jako utopenci, hermoš a zmrzka.

Obsluha je početná, rychlá a příjemná (trika mají jak jinak než s logem Magnáta). Na zahrádce se točí 4 druhy: tmavé 13, polotmavé 14, pšeničné 12 a světlé 12, vše za 23 Kč! To je cena více než dobrá za poctivě vařené pivo. Na zahrádce rovněž zastřešený grill...

Uvnitř bylo navíc ještě pivo nakuřované. Vše to působí trošku pohádkově, slyšíte místní, jak si libují: “Je to tu krásné“ nebo “to pivo je dobré“. Restaurace uvnitř disponuje nekuřáckým salonkem, dětským koutem (dokonce i přebalovací kout). Čisté WC, hotel... V prostorech restaurace je varna(zbytek ve sklepech) s prodejnou suvenýrů - veškeré sklo za 100 Kč, mince, pivní pálenky atd...

Ochutnal jsem vše ze zahradního výčepu. Nejprve pšenice - byla taková hutná a těžká, potom světlý Magnát- hořko sladký ležák, poměrně slušný, dále 14polotmavá - trošku prázdná, nevýrazná hořkost... Tmavá 13 - velmi hutná kávová stoutovka ala Guiness.

Nemohu říct, že by mi některé pivo vyloženě nechutnalo, byl jsem spokojen. Kdo pivo vaří, jsem se nedozvěděl, obsluha si nevzpomněla, jak se sládek jmenuje :-). Pivovaru přeji hodně štěstí do budoucna.

Tak dej bůh štěstí do Štiřína.

Všechny fotky zde...

Magnát ze Štiřína [p777]

autor: Mauler | Blok 22:16 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Rouslan

pondělí, 19. červenec 2010
20:16

Moje první návštěva v pátek 16.7.byla pro mne - jak už jste někteří psali - velké zklamání a asi nejvíce překvapil slogan - že by "vypůjčený" od Ferdinanda ? Pivo v tom počasí sice příjemně osvěžilo,ale to bylo tak vše. A v podezření, že příště by už mohlo stát 25 Kč ,pouštím tento objekt z hlavy.
P.S. Ať žije stánek s výborným 11% Skalákem a s paní výčepní. R


napsal(a): Rouslan (rouslan(a)atlas.cz) [Odpovědět]

emu

pondělí, 2. srpen 2010
11:29

emu

to Rouslan: 25 korun za ležák z minipivovaru, to je by teda byla neakceptovatelná cena, co?


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
11:28


posted by: Inzerce

pechi

neděle, 18. červenec 2010
15:10

pechi

Jak jsem již psal, v pátek odpoledne jsem se ve Stodole stavil. Pšenka, na kterou jsem měl největší chuť, došla už ve středu. Tak jsem si dal na velkou žízeň 11ku z výčepu na zahradě (chuť hodnotit nebudu, protože to už by mi snad chutnal i Gh9, jak jsem byl vyprahlý). Po přesunu dovnitř jsem seděl na baru a pozoroval neúnavnou práci výčepáka, co ten stihnul... No, světlá 14ka výborná, 12ka medová asi nejlepší ze zdejší provenience. 13ka tmavá byla zvětralejší (nebyla výtoč), ale pít se dala, chuť byla hořčí, ale tak to mám u černých piv rád. Další spec. piva ochucená ovocem či kávou jsem nechtěl ochutnávat, a tak jsem se držel svého medového favorita. A jednotná cena 24 Kč za žejdlík příjemně potěšila. Na požádání se dalo nahlédnout i do sklepů a na spilku, za což místnímu sládkovi i podsládkovi ještě jednou veřejně děkuju.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

moreli

neděle, 18. červenec 2010
15:40

moreli

to pechi: Já tam byl v sobotu odpoledne a pšenici měli (stejně jako 13ku jen uvnitř). Že by stihli od pátku navařit? Jinak jsem ochutnal jen 12ku a nijak mě nenadchla. Přišla mi lihová a jestli měla být medová, tak tedy nebylo vůbec znát.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

pechi

neděle, 18. červenec 2010
16:21

pechi

to moreli: To teda nechápu (ledaže by nějakou tajně dovezli). Tvrdili to oba výčepáci i sládek... Samotnou 12ku jsem si nedal, ta medová se jmenovala záhadně "Medový speciál".


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 15. červenec 2010
18:34

Dwarf

hmm, další minipivovárek, kam se dostanu leda autem... což znamená, že se podívám, nenapiju a pojedu dál...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Mauler

čtvrtek, 15. červenec 2010
19:17

Mauler

to Dwarf: ubytování(Basic)600kč na noc:-)


ICQ: 330508936

napsal(a): Mauler [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 15. červenec 2010
19:19

Dwarf

to Mauler: že děkuju :-) to není nic pro chudé Trpaslíky :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

moreli

neděle, 18. červenec 2010
11:58

moreli

to Dwarf: A co tam zajet na kole? Ze Strančic od vlaku je to asi 8km kolem velkopopovické chemičky a dál se nechá pokračovat třeba do Průhonic a Chodova.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Malakin

středa, 14. červenec 2010
23:14

Malakin

Dnes jsem to byl omrknout a musím říci, že takhle zklamán z nového minipivovaru jsem už dlouho nebyl. Na čepu chýbělo vlastní světlé pivo (namísto něj byl jenom 11% Kozel), z medové 12ky čpěl výrazně líh a vůně ani chuť po medu nikde, pšeničná 12ka extrémně hutná, takže jsem toho měl po několika locích plnou pusu a musel jsem to vrátit, tmavá 13ka opět s lihovým zápachem a navíc s extrémně kávovou chutí, jediná polotmavá 14ka ucházející, bohužel však extrémně silná, takže vhodná spíš na zimu než na letní konzumaci.

V nabídce bylo i nealkoholické pivo, z něho se však vyklubal Forman, což jsem samozřejmě odmítl.

Protože jsem si ani na jednom z nabízených piv nepochutnal a nealkoholický Forman, kterého zde mají také v nabídce, mě nijak neoslovuje, chtěl jsem si zlepšit náladu nějakou dobrou limonádou. České limonády zde však nevedou, pouze americkou Coca-Colu, takže opět smůla.

Z pivních suvenýrů jsem měl zájem o dvě sklenice - s malým a velkým logem. Měli jich však málo, takže mi nakonec prodali jenom jednu, a to až po delším ukecávání. Tácky jim už také došly, resp. pár kousků prý ještě mají, ale ty si nechávají pro potřeby restaurace.

V článku je zmínka o tom, že zde pivo stojí 23 korun, my však dneska platili 24. Že by podražili? Byli jsme však uvnitř v restauraci, neboť na zahrádce se pivo netočilo,zřejmě z důvodu malé návštěvnosti.

Suma sumárum: Nebýt celkem ucházejícího 11% Skaláka a českokrumlovské pomerančové limonády ve strančickém bufetu, neměl bych dneska co pochválit. Bohužel.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.07.2010 ve 05:21:22


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 15. červenec 2010
07:55

píra

to Malakin: A sakra. A to jsem tam chtěl v pátek jet. Raději si počkám, až budou mít vlastní pivo a sklo...


napsal(a): píra [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 15. červenec 2010
11:46

tomáš

to píra: Já bych neházel flintičku do žita, klidně tam zajel a udělal si vlastní názor. Mně tam třeba tmavý chutnalo (holt to nebyl slaďák pro Marka)a pšenice byla na český poměry hodně dobrá. To že by mělo být nefiltrovaný pivo hutný a měla by ho bejt plná pusa bych naopak považoval za přednost a nevracel bych ho. Logovaný sklenice asi docházej, ale když si ji spousta lidí vezme jako suvenýr+ přijede pár sběratelů, kteří to skupují na kšeft po více kusech tak se ani nedivím že jich mají málo. U světlý dvánáctky ani Marek o nic nepřišel, protože vypít se sice dala, ale to už mi víc chutnala nefilt. 12,7ka před naředěním nedaleko ve velkopopovický Kolovně.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 15. červenec 2010
11:50

pechi

to tomas: já se tam chystám shodou náhod taky v pátek, tak poreferuju. a v sobotu hurá do Kostelce!


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 15. červenec 2010
13:47

Malakin

to píra: Sklenice by měly být za cca dva týdny, ale jak mám zkušenosti z jiných mini, viděl bych to na dýl.

to Mauler: Absenci řízu jsem ani moc nepozoroval, piva však byla dost teplá.

to tomas: Proč chodit na Kozla, když je v okolí tolik mnohem zajímavějších piv? Přímo v Popovicích v jedné hospůdce na hlavním tahu Rychtář, v nedalekých Kunicích 11% Polička (Na Faře), ve Strančicích zase 11% Rohozec (Na Výhybce), ve Světicích ucházející 10% Březňák (U Susů) a v neposlední řadě v Říčanech na nádraží Ferda.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.07.2010 ve 13:48:43


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Mauler

čtvrtek, 15. červenec 2010
11:32

Mauler

to Malakin: A to je docela škoda,když už dochází vlastní pivo a reklamní předměty.A já si říkal jak to mají dobře zvládnuté,že se jim to nestane.No příští měsíc se chystám tam zajet znovu a uvidíme.Piva to chce určitě ještě doladit,hlavně všem chyběla jistá říznost.


ICQ: 330508936

napsal(a): Mauler [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 15. červenec 2010
17:01

siki

to Malakin: Já se tam chystám za 14 dnů, snad se polepší... Jinak, jako řidič (budu) Formanem nepohrdnu, furt lepší, než všadepřítomný Birell... V těch Kunicích, mají tam Poličku i lahvovou? Když už pojedu kolem, abych se zásobil na doma...


napsal(a): siki [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 16. červenec 2010
05:55

Roman Holoubek

to siki: Polička v Kunicích "Na staré faře" jen v sudech 11 sv filtr. a 12 světlá nefiltrovaná.


tomas

čtvrtek, 15. červenec 2010
14:27

tomáš

to Malakin: Když už jsem jel kolem tak sem si neředěnýho Kozla dal pro srovnání se Štiřínem a taky proto, že ho nikde jinde nemají a v pohodě. Ty hospody co jmenuješ znám, ale že by to byla až tak lepší volba to nevím. Vodový prázdný desítky Březňák nebo Ferdinand určitě ne, Rychtář a Polička OK, ale v Popovicích maj Rychtáře na soutoči s Kozlem a Kozel tam točí víc, proto mi tam přišel Rychtář trochu trubkovej. Když už v okolí na dobrý pivo tak do Nespek nebo do Říčan ke Kozlům na Kácovský.
Pechi: taky se tam v sobotu chystám.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

jana

čtvrtek, 15. červenec 2010
21:02

Jana

to Malakin:
V Říčanech na nádraží je Ferda (i láhvový) k mání pouze v prac.dnech.


napsal(a): jana [Odpovědět]

jana

úterý, 6. červenec 2010
17:41

Jana

Zlákána popisem, jsem se dnes do štiřínské Stodoly vypravila ochutnat Magnáta. Pravda, na cyklovýlet to dnes nevypadalo ideálně (a taky nebylo), ale co by člověk neudělal pro "vědecké" důvody. :-) V deštivém počasí byla zahrádka oficielně zavřená (otvírací doba je prý podle počasí)a byla jsem odkázána na restauraci. Poté však, co výčepní, který tam rovnal zboží do mrazáku, zaregistroval zablácenou osobu v pláštěnce s neméně zabláceným kolem, prohlásil :"Chcete jenom pivo?" a začal točit.
Popis toho, co je kde na čepu, zde již bylo řečeno. Tmavé pivo mi nechutná a 14°jsem si na kole přece jen netroufla dát, zejména proto, že mi na cyklostezky nadále přešla chuť a byla jsem odkázána na hlavní silnici. Takže ostatní, dle mého hodnocení : světlý ležák - lehce nahořklý, neurazí, ale ani nenadchne, jak se tu říká. Prostě, takové osvěžující pivo, na které ale zapomenete. Pšenice ovšem byla vynikající! ano, je hutnější, ale nemá chybu. Dovoluji si ji zařadit mezi českou špičku (na Matušku sice nemá, ale i tak díky sládkovi). na sládka jsem se samozřejmě také zeptala- jmenuje se pan Salač a vařil (prý-jistě to servírka nevěděla) dříve ve Staropramenu.


napsal(a): jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI