Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Ladí se Pardál

[sobota, 30. květen 2009]

Nedá mi to, abych zde nereagoval na diskuzi pod článkem o ladění Pardála. Původně jsem chtěl připsat jen reakci, ale nakonec jsem nabyl dojmu, že bych se rád vyjádřil obšírněji.

Na začátek si troufnu tvrdit, že Pardála ladili opravdu skuteční a živí pijáci piva. Jen na okraj - tento termín používá PR oddělení Budvaru, mě se nelíbí, neb mi připomíná piják ze školy a asociuje nasávání. Samotní pijáci považují také pijáka za chlastače. Ale PR je jiného názoru. Pro ně je hanlivé pijan a piják je v pohodě.

Proč si myslím, že ho ladili opravdoví lidé z masa a kostí? Jednak jsem s nimi mluvil na tiskovce k uvedení Pardála Echt minulý týden, a i když nejsem psycholog, věřím jim to, co říkají. Za druhé mi to potvrdili kamarádi z pivovaru, kterým nemám důvod nevěřit a za třetí, stejnou informaci jsem dostal od lidí od fochu, kteří budvarské znají mnohem déle než já. A ti to berou za bernou minci.

Vážení, Pardál není určen lidem diskutujícím na pivních webech. Je to pivo, které jde přímo proti G10(u původního Pardála), proti 11° obecně u Echta. Pardál je určen pijákům s nejnižšími pivními pudy. Tedy nasát co nejvíce moku co nejlevněji a nejlépe na fotbale/po fotbale. A ve velkém množství. Tito konzumenti nerozlišují plnost piva, říz a další vylomeniny, které by je vyrušovaly z jejich zasvěcených diskuzí o životě(fotbalu, ženských, doplň dle svého).

Psal jsem to kdysi na svém webu, napíšu to tu i nyní.

Zkuste si představit, že rádi jezdíte na horském kole, které jste pořídili za cca pět tisíc. To znamená někde ve výprodeji v supermarketu, neboť je to celoodpružené kolo a jinak by stálo i méně. A teď vás někde na lesní stezce odchytí parta lidí a zve vás na menší akci s kolama. Vše zdarma, ještě si zajezdíte. Vy se tam dostavíte, ukážou vám pár kol, svezete se, popovídáte si o tom, co se vám na kole líbí a co byste tam chtěli. Výsledkem je to, že podobným lidem, cílové skupině, stačí místo drahého zadního odpružení jen odpružené sedlo. Levnější, ale téměř stejně efektivní. Firma ho začne vyrábět, vy do reklamy řeknete, že vám tohle kolo plně vyhovuje.

A pak si toho kola a reklamy všimne někdo na serveru, kde se píše o kolech a kde diskutují borci, kteří o prázdninách sjíždějí Alpy a já nevím co. Všichni se tomu kolu vysmějou, těm co ho „ladili“ nemůžou přijít na jméno a nechápou, že někdo může jezdit na kole, které má na sobě komponenty od Shimana a nemá titanový rám. Vždyť ten sám o sobě tak báječně pruží.

A ke všemu na ten server o báječných téměř létajících strojích ti ladiči vlezou a začnou obhajovat své důvody. Jednoduše nepotřebují víc. Jsou spokojení s tím, co mají. A to dřív jezdili i na kole, co nemá žádné odpružení. Dostanou od borců v diskuzi přes čumák a tak se raději stáhnou.

Reklamní akci či spíše nápad Pardála považuji za jednu z nejlepších u nás, tedy krom poslední TV reklamy. I když třeba to je právě to, co cílová skupina žádá a potřebuje aspoň k nalákání k tomu, aby ochutnala. Jen nejsme cílovka a tak se nám to moc nepozdává. Kdysi se všichni smáli Vizíru, ale všichni ho kupovali.

Pardál je opravdu hořčejší než jiné světlé 11° a troufám si tvrdit, že to je právě důvod, proč by ho mohli chtít G10/11 ochutnat. Je jiný, je výraznější, i když nám nemusí připadat bůh ví jaký.

A proč jsem to vlastně celé napsal?

Proto, že si myslím, že občasná tolerance není na škodu. Ten příměr s kolem se dá myslím použít i například na sýry. Kdo z vás kupuje sýry jen v supermarketech a kdo si zajede k malému výrobci nebo koupí drahý, ale chuťově luxusní sýr? Kdo z vás má na svém počítači Linux, Open Office nebo je to Windows Vista? Je spousta lidských činností, kde se najde skupina, která je spokojená s určitou nabídkou. A na druhé straně je to skupina, většinou mnohem menší (nebo na operu chodí stejně lidí jako na Vaška a Evu?), která vyžaduje mnohem víc. Chutí, nabídky, nebo i tradičnosti výroby. Jen bychom nemuseli kamenovat ty, kteří se pokusili se jednou odvázat a zavrhovat něco, co stejně nebudeme kupovat, používat nebo konzumovat.

Přeji vám jen zajímavá piva.


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Jarda

neděle, 7. červen 2009
09:06

to felcar a podobní:
Já se jen vyjádřil k etiketě. Můžete se k ní vyjádřit také. A ohlas na ní byl obecně spíš záporný. Všimněte si, že nikdo tu nic nehodnotí jen líbí-nelíbí, chutná nechutná. Každý to rozvede, přidá i nadsázku. Nemusím s ní souhlasit, můžu se vyjádřit jinak. Ale to co předvádíte vy, Jiri.J a občas další, to je trapné. Proto jestli tady nemá něco co dělat, tak jsou to prudiči, co se sami k ničemu nevyjádří a jen neustále napadající druhé. I když na druhou stranu uznávám, že Vaše "Putování po pivní Moravě" bylo pěkné čtení, tak nevím. Je mi líto, jestli máte také nějaký problém a proto jste vztahovačný a podrážděný. Ale prosím, pokud Váš problém nesouvisí s pivem, tak neobtěžujte. Jinak Jiri.J nabízí za 1000,- Kč poradnu, stavte se za ním, dáte si Pardála a určitě si budete rozumět :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.06.2009 ve 09:21:44


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

val

neděle, 7. červen 2009
15:23

val

to Jarda: Pravda, pravda. "Pardál - sblížení pro pravé chlapy", to by byl slogan :-) Ale vážně, název piva je přiteplenej (říct výčepnímu "dej mi pardála" zní fakt jako žádost o anální sex) a k tomu svaloušek ala gay na etiketě... Co si má pak člověk myslet :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
02:38


posted by: Inzerce

Zdeno

čtvrtek, 4. červen 2009
12:27

Autor má styl. Pěkné čtení v polední pauze :) Navíc je korektní, stejně jako diskuse. Na což tedy zírám ... Stačí si přeletět diskuse na "pivním blogu" na Aktuálně.cz...
Ale k věci: Na státním Budvaru oceňuji, s jakou noblesou zavedl, dnes už pomalu před dvěma lety, svou novou značku Pardál. Podle mne se mu povedlo nekazit si prémiovou značku Budweiser / Budvar, přijít s jiným pivem (hořčím, plzeňského typu), oslovit obyčejné pivaře a přitom držet kvalitu výš než bývá u piva "za méně než deset" obvyklé. "Echtovní" jedenáctka pak do toho logicky zapadá.
Opět mě to jen utvrzuje v názoru, že Budvar je dobře řízeným podnikem, který myslí dál než jen na honění momentálních prebend. A ten kritizovaný svalovec na etiketě? Pozadí tohoto nápadu neznám, ale řekl bych, že je za ním už zmíněná snaha se maximálně odlišit nejen od Budweiseru, ale i od konkurence. Pár "strejdů (i v historických kápích a kostýmech) na nich už asi viděl každý dost.


napsal(a): Zdeno [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 1. červen 2009
19:00

Roman Holoubek

Honzo - 100 % souhlas. Také to tak cítím. Proto jsem se i ptal, kde byli odchytávání ladiči a co pili před tím. Potvrdili mi mou doměnku - pili G a byli odchytávání v G hospách. Jasně cílené proti jasnému "nepříteli" (protivníkovi na trhu). Myslím, že marketingové oddělení v Budvaru zvládlo svou práci na 1. Jen si nejsem zcela jist, zda design etikety a poslední TV reklama jsou spolu v harmonii. (Pomíjím to, že se mi ani etikety, ani TV reklama nelíbí - nejsem cílová skupina). Jen nevím, zda si to pijani (pijáci) dají správně do souvislostí.


emu

pondělí, 1. červen 2009
18:34

emu

Mě přijde, že spousta lidí by byla radši, aby se Budvar na marketing vykašlal a jako správná státní firma vyklidil tržní pozice, upadl do ztráty a později i konkurzu a nakonec zbankrotoval...
Místo aby jste našemu státnímu podniku v boji s kapitálově silěnjšími nadnárodními giganty přáli úspěch, tak tu na něj plivete ?!
Já řeknu, že jsem rád, že Budvar dělá taková marketinkové aktivity, hlavně když mu toi ekonomicky prospěje, zvýší se výstav a zisk, který skončí ve státním rozpočtu !(což je taky podstatný rozdíl oproti zisku Prazdroje a spol...)
A mimochodem mi i pardál přijde celkem fajn pivo. Co já bych za to dal, kdyby dokázal nahradit Gambrinus ve všech hospodách!


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

tomas

pondělí, 1. červen 2009
16:52

tomáš

Měli ti ladiči vyladit i Budvar desítku, protože ta svoji nijakou-vodovou chutí může hravě konkurovat géčku. Proč ji ještě vůbec vaří, když pro cílovku vznikl Pardál? U toho mi víc než obsah vadí ten název a děsná etiketa s tím svalovcem. Proč zvolili v Budvaru tuhle moldavsko-ukrajinskou image mi je záhadou.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 1. červen 2009
17:36

to tomas:
Třeba jsou tou cílovou skupinou hoši z posilovny. Představ si tu reklamu, sterojďák docvičí, trenér ho poplácá po prdýlce, dají si Pardála a jdou na to. A časem se objeví Pardální anální kosmetika. ::lol


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J

sobota, 6. červen 2009
19:22

to Jarda: Ale Jardo! Kde jste přišel na to, že lidé chodící do fitka jsou homosexuálové? Já schodím do fitka minimálně 2x týdně a zatím jsem změnu sexuální orientace u sebe nevypozoroval. A pivo pivju taktéž. Jinak na Váš dotaz, zda s mojí hlavou Ok, tak jo. Je to dobré. Vy se mi ale nelíbíte. Rád Vám v tomto ohledu provedu vyšetření. Normálně beru 1000Kč,-, ale Vám dám slevu 50%. Neváhejte, evidentně nejste v nejlepší duševní kondici!


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

felcar

neděle, 7. červen 2009
00:22

Felčar

to Jarda: Trapná to nadsázka a dle mého názoru na tomto serveru nemá co dělat.


napsal(a): felcar [Odpovědět]

gambrmen

středa, 3. červen 2009
17:23

gambrmen

to tomas: nevim, kopil sem si letos v zime multipack Budvaru10°, protoze v Globusu nic rozumnejsiho nemeli, a Norma byla uz zavrena. A docela me prijemne prekvapil, s G-destovou vodou bych to teda nesrovnaval!


napsal(a): gambrmen [Odpovědět]

Jarda

sobota, 6. červen 2009
22:15

to Jiri.J:
Vy jste opět nepochopil nadsázku.
Jinak pokud je to s Vaší hlavou skutečně OK, tak co klacek? Kdy jste si naposled užil? To by také vysvětlovalo to neustálé prudičství a napadání druhých.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.06.2009 ve 22:16:39


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

vodnik

pondělí, 1. červen 2009
16:29

Souhlas, co vic dodat ! Vecne, bez emoci, diky za pro me zajimavy a vysvetujici clanek, urcite lepsi nez metani blata v diskuzi :-)


napsal(a): vodnik [Odpovědět]

chudman

pondělí, 1. červen 2009
16:12

chudman

souhlas


napsal(a): chudman [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 1. červen 2009
14:23

Energetik

Souhlas zepredu i zezadu :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Trhac

neděle, 31. květen 2009
13:30

Trhac

Vpodstatě má článek pravdu, jediný rozdíl s přirovnáním vidím v tom, že opravdu kvalitní pivo máte za stejnou nebo dokonce nižší cenu, než ty europatoky, takže dobré pivo je dostupné každému, když teda najde místo, kde ho mají:-D Proto musíme pořád vést pivní osvětu:-)
Nejhorší je, že reklama dělá asi fakt hodně, protože občas například u nás v Kauflandu mají i opravdové pivo(Platan, Klášter - nic extra, ale pořád Pivo), ale 90% lidí si stejně koupí tu moč, a nepřidá ani lahvoně kvalitního piva alspoň na ochutnání...Já osobně jsem se ke kvalitnímu pivu dostal tak, že jsem při každé příležitosti projevil průzkumnického ducha:-) Když jsem začínal pivo pít,tak 10let zpátky(ovšem tenkrát tak třetinku k obědu, taky sem byl ještě na ZŠ:-D), tak jsem byl odkojen lahvovou Plzní a Budvarem12°, Plzeň dneska už jen, když není lepší volba, na Budvárku si pořád pochutnám, i když jsou taky lepší piva...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

hroch

neděle, 31. květen 2009
11:49

hroch

Já jsem pouze v předešlé diskuzi se podivil nad tím jak ruku v ruce s uvedením nových reklam a později nového produktu se objevili na různých servrech diskutujicí řádně proškolení PR oddělením jistě na ladících akcích Pardála. Samotné ladící akce na Pardála nezpochybňuji, jistě jim tam kromě ochutnání i řekli spoustu informací o výrobě piva, a každá osvěta širší veřejnosti je důležitá.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Moro

neděle, 31. květen 2009
11:53

Moro

to hroch:
Školení od PR bych bral jako cenu (nebo chceš-li daň) za to, že zmiňovaní borci vyvíjeli nové pivo.


napsal(a): Moro [Odpovědět]

hroch

neděle, 31. květen 2009
12:39

hroch

to Moro:
Přesně tak, stejně tak jako závazek, že se budou zapojovat do diskuzí a chválit.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

umbob

sobota, 30. květen 2009
21:23

umbob

Honzo, souhlasím. Popsals to z mého hlediska přesně a trefně. Snad bych je dodal, že termín "piják" je terminus technicus. Lidi se podle svého vztahu k alkoholu dělí na abstinenty, konzumenty, pijáky, alkoholiky(v tomto pořadí-ikdyž přesné definice hranic mezi jednotlivými kategoriemi asi určit nelze).
Ale jedna paralela mi tam trochu nesedí-to ošizené kolo ze supermarketu. Jeho cena je totiž vzhledem k vybavení značně přemrštěná. Pokud by tvůj příměr měl kopírovat ceny na běžném pivním trhu, tak by to kolo ze supermarketu stálo o něco víc, než nějaké např.speciální trekové v plné výbavě.
Snad jsem to popsal trochu pochopitelně :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.05.2009 ve 21:51:49


napsal(a): umbob [Odpovědět]

honza svetpiva.cz

neděle, 31. květen 2009
11:40

Honza Světpiva.cz

to umbob: to jo, ale trekove kolo je desitka, horske kolo pak dvanactka. Takze ty ceny sedi...:)


jiri.kana

pondělí, 1. červen 2009
19:31

jiri.kana

to umbob: Je to tak. Pijáci pijí nadměrně, pijani jsou k tomu navíc ještě závislí.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Moro

sobota, 30. květen 2009
20:34

Moro

Pod tohle se podepíšu, protože Honza má víc než 100% pravdu!


napsal(a): Moro [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI