Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Velkopopovický ejl?

[úterý, 2. srpen 2016]

Zcela náhodou jsem cestou městem při míjení jednoho výčepu plzně zaregistroval reklamní materiál zvoucí na ochutnání aktuálního speciálu ze série Volba sládků společnosti Plzeňský Prazdroj. Oním speciálem bylo pivo stylu u tohoto výrobce dosud nevídaného, totiž ale amerického typu. To jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít.

Je zjevné, že Plzeňský Prazdroj se po letech, kdy něco podobného tak nějak nebylo potřeba, snaží zaujmout své zákazníky vylepšenými parametry běžných piv (například desítka Gambrinus se jim docela povedla). Na těch běžných pivech ostatně ještě donedávna nic k vylepšování nebylo, neboť se samozřejmě vyrábějí div ne už po staletí stejným způsobem, což můžou dokázat archivní záznamy laboratorních analýz, navíc odjakživa chutnala pořád stejně, a kdo tvrdí, že ne, ať vytáhne svojí chuťovou paměť a ukáže, jak jí má dlouhou…

Poměry na našem pivním trhu se ale dost změnily a kromě běžných piv už pro giganty začínají být zajímavé i exotičtější pivní styly. A tak se stalo, že se ve Velkých Popovicích pokusili vyrobit APA.

Byl jsem velmi zvědavý, jak bude chutnat APA z pivovaru, který se poslední dobou zaměřuje na produkci laciného mdlého piva, kde nežádoucí parametr vyjádřený IBU je třeba potírat snad ještě víc než diacetyl. No ale míval jsem kdysi Kozla rád, takže jsem mu rád zas dal šanci. Škoda, že to chutnalo jako – inu jako ejl z Velkých Popovic, je mi líto. Nevonělo to nijak, nechutnalo to nijak, trocha nijak zvlášť vybrané hořkosti přišla až v rámci doznění. Svrchně kvašené pivo to ničím nepřipomínalo, se zavázanýma očima bych to tipnul na nějaký polský pokus o ležák. Tohle snad nemůže chutí zaujmout ani pijáka Kozla.

Vítám každý pokus o zpestření, škoda, že se tento do mých chutí ani představ netrefil. Pro mě je to jen nová pivní podkategorie – takzvaný kozejl.

Velkopopovický ejl?

autor: jiri.kana | Blok 19:51 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

jiri.kana

pondělí, 22. srpen 2016
17:32

jiri.kana

Zato v Lidlu se minulý týden pochlapili, jejich IPA Zelený gekon, to je úplně jiná liga:
http://www.ratebeer.com/beer/lidl-hatherwood-the-green-gecko/371645/


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

strevlas

neděle, 21. srpen 2016
20:40

strevlas

mně to tedy chutnalo, exploze citrusů se sice nekonala (styl nevyžaduje), ale pivo hezky ejlově vonělo a bilo výborně pitelné.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
17:44


posted by: Inzerce

Dwarf

pondělí, 22. srpen 2016
17:18

Dwarf

strevlas: a kdopak tě pak zmlátil? tos nemohl napsat sám od sebe...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 22. srpen 2016
21:15

strevlas

Dwarf: možná mě vyžíznilo cestou na Svatobor, ale fakt mi to přišlo dobrý... aha už vidím tu hrubku, to je ovšem faux pas.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Azkaban

sobota, 6. srpen 2016
20:08

Ty průmyslový pokusy o ALE sou u nás celkově dosti špatný. Nechápu proč v sousedním Polsku to jde a u nás ne


napsal(a): Azkaban (Azkaban6666(a)email.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 6. srpen 2016
21:28

jiri.kana

Azkaban: Protože v Polsku si to nemusejí komplikovat obavami, jestli to náhodou pivaře nevyleká neobvyklou chutí. Kdežto u nás všichni pivu rozumějí, takže hlavně opatrně, aby si znalci třeba něčeho nevšimli...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Azkaban

neděle, 7. srpen 2016
18:26

jiri.kana: Jj,styl tak uvaříme taky ten ALE, ale uvaříme ho radši tak aby chutnal co nejvíc jako ležák, aby se náhodou ceskej pivař nelek a nikoho sme neurazili


napsal(a): Azkaban (Azkaban6666(a)email.cz) [Odpovědět]

igusim

pátek, 5. srpen 2016
11:45

Z principu . . . . průmyslové pivovary v ČR ejly dělat nemohou.


napsal(a): igusim (igusim(a)seznam.cz) [Odpovědět]

fajtik

čtvrtek, 4. srpen 2016
18:49

Dnes jsem také ochutnal. No, netuším co má toto pivo společné se stylem APA. Jak píše Sekal, tak žádné citrusy ani borovice se opravdu ani v náznaku nedostavují a vůně jako taková je velmi dobře ukryta. Hořkost je pravda vyšší než u jiných piv tohoto koncernu, ale je taková, jak já říkám tupá, až rozplizlá. Jinak pivo je plnější se středním řízem.
Pro pivně nevzdělaného člověka to asi bude zajímavý exkurz do jiné chuti u piva, ale do skutečného stylu APA má toto pivko skutečně daleko.


napsal(a): fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Sekal

středa, 3. srpen 2016
13:09

Sekal

Přišlo mi to jako ejl chmelený českými chmely, potvrzuji, vůně nula, citrusy nula, hořkost nízká, podtitul "ale amerického typu" kostrbatý, až debilní.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI