Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


I giganti umějí uvařit PIVO

[středa, 24. září 2014]

O Dnech českého piva už bylo na PI informací několik. Jednalo se především o tiskové zprávy jednotlivých pivovarů. Na tiskovou konferenci jednoho gigantu jsem byla pozvána, coby zástupce PI. Sice jsem se trochu zpěčovala, že tohle není moje parketa, ale pak jsem si řekla, že „změna je život“ a že to za poznání stojí. A zpětně mohu prohlásit, že jsem zklamaná nebyla.

Pivovar Staropramen slaví letos 145. výročí svého založení. A pivovar si stupňovitostí Výročního Granátu 14,5, uvařeného právě ke zmiňovanému Dni, toto výročí symbolicky připomíná. Samozřejmě, že jsme dostali pivo (v předstihu před ostatními konzumenty) ochutnat. Myslím, že mne nikdo nemůže podezírat z obliby našich gigantů, ale toto pivo bylo výborné!

Podrobnosti byly uvedeny i ve zde publikované tiskové zprávě, jen dodám pár informací pro doplnění: piva bylo uvařeno jen 500 hl, je nefiltrované a nepasterované a je stáčeno pouze do sudů. Prodávat se bude pouze na Den českého piva ve vybraných podnicích. K jeho výrobě byl použit slad plzeňský světlý, karamelový a bavorský, z chmelů pak ŽPČ, Sládek a Premiant. Pivo je polotmavé, vůně karamelovo-chmelové, chuti vyvážené, s doznívající hořkostí. Za ochutnání opravdu stojí.

I giganti umějí uvařit PIVO

autor: Jana | Blok 11:29 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

JardaK

čtvrtek, 2. říjen 2014
21:27

JardaK

Gambrinus považuji za nápoj naprosto bez chuti, Heinekenské produkty bojkotuji principiálně, to co naprosto zbytečně provedli s převzatými pivovary neskousnu, ale Staropramen, ten z této největší trojice vaří absolutně nejhnusněji. Jak libovolná stupňovitost (jak by ne, když je to jen více či méně naředěné totéž) Staropramenu, tak samozřejmě i Braník, jsou okamžitě snadno identifikovatelné díky nechutné nakyslé pachuti. Granát má té pachuti možná trochu méně, proto je lépe hodnocen, zejména ženami, protože je navíc sladký jak cumel a hořkost zná jen z vyprávění sládka (chemika?). Prostě Staropramen je fakt hnus.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

yerka

středa, 1. říjen 2014
07:29

yerka

Přiznám se, že o maltózovém sirupu jsem neměl ani ponětí, bohužel dělají to (používání surogátů náhradou za slad v míře max. 1/3) výrobci i jinde, třeba v Anglii. Koukal jsem že na stránkách Pivníků je lahvový Granát hodnocen jako lehce nadprůměrné pivo.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
18:49


posted by: Inzerce

Dedek

úterý, 30. září 2014
20:27

Dedek

Dobrý den paní Jano, bohužel s Vámi musím zásadně nesouhlasit. Proč bych si měl na den českého piva připíjet pivem s maltózovým sirupem?? Jeho vynechání ve Vašem výčtu složení navíc silně zavání jistým tendenčním tlakům, které bych od Vás nečekal. Doufám, že to nebyl článek na objednávku. Pokud pominu, že toto pivo ani náznakem nesplňuje základní charakteristiky CHZO České pivo, jeho chuť, kterou jsem včera a dnes okusil, je pro Staropramen tradičně sirupová s minimem hořkosti, přesně tak, jak by podle mě poctivý čtrnáctistupňový český ležák chutnat neměl (jako vzor můžu doporučit vyškovského Generála, kterého jsem také dnes odpoledne ochutnal). Prosím, kdybych si měl připíjet na dny europiva, budiž...


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 30. září 2014
21:17

jiri.kana

Dedek:U téhle značky můžeme být vlastně rádi, že je tam jen ten kukuřičný sirup. Do piv pro znalce dávají i jablečný extrakt :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dedek

úterý, 30. září 2014
22:41

Dedek

jiri.kana:
No jéje, "nefiltrované" pivo znalců v podání Staropramene je (ne)skutečná prasárna:)


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Chody

středa, 1. říjen 2014
07:27

Chody

Dedek: Myslím, že paní Jana nevypisovala složení, to by pak chyběla třeba i voda :) Asi bych nesrovnával světlý speciál s polotmavým. Je možné, že ve Vaší hospodě nebylo toto pivo kvalitně ošetřeno, je možné, že novinářům dali koštnout lepší pivo. Je možné...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.10.2014 ve 07:33:48


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

středa, 1. říjen 2014
10:12

Jana

Chody:
Na složení jsem se specielně vrchního sládka ptala v diskusi-co odpověděl, to jsem popsala, vč.těch druhů chmelů a sladů (voda je snad samozřejmost :D). Napít jsme asi dostali přímo z tanku, neboť diskuse probíhala na varně. A pivo vůbec špatné nebylo, což zde i někteří další diskutující potvrzují. Osobně mne mrzelo, že jsem ho posléze nemohla ochutnat v nějaké té jejich hospodě, neb jsem byla mimo ČR.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dedek

středa, 1. říjen 2014
18:24

Dedek

Chody:
Ale jo, abych pivovar Straropramen jenom nehaněl, určitě si své konzumenty najde. Třeba ten Granát jako jedenáctka podle mě patří k tomu lepšímu, co vaří (což je ale jinak velká škoda). Na čtrnáctku mě nicméně zklamal. Že je v pivu voda, se tak nějak ví, maltózový sirup v českém pivu už tak běžný není, takže nevídím důvod, pokud tam je, na něj neupozornit, obzvláště pokud tak pivovar nedělá. Určitě tam primárně není pro zlepšení celkové chuti piva:)


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Jana

středa, 1. říjen 2014
10:18

Jana

Dedek:
Též dobrý. Vždyť vás ale nikdo nenutil si ho dávat. Vyslovila jsem svůj názor.Na složení už jsem odpověděla Chodymu. Jestli poznáte maltózový sirup, klobouk dolů.
ad) článek na objednávku-prosím, přečtěte si ho pořádně celý. Jejich běžnou produkci opravdu nemusím.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 1. říjen 2014
08:04

jiri.kana

Dedek: Osobně považuji existenci a propagaci tohoto výrobku za největší pivovarskou prasárnu posledních let. Naprosto zavrženíhodné.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dedek

středa, 1. říjen 2014
18:29

Dedek

Jana:
Možná mi moc nechutnalo i proto, že jsem předtím měl pár Generálů ve vyškovské pivnici. Je chuťově opravdu výrazný, takže po něm asi málokteré jiné pivo chutná:)


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

krivacek

pondělí, 29. září 2014
12:33

krivacek

Mně teda nechutnalo. Dopil jsem, ale stačilo. Tradiční sirupózní chuť Staropramenu a minimální znaky nefiltru /ochutnáno v Besedě České Budějovice 26.9./


napsal(a): krivacek [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 29. září 2014
09:59

jiri.kana

Taky jsem zkusil, půllitr nedopil a ještě si odnesl nepříjemný pocit v puse. Hnusné to nebylo, ale nechutnalo mi to. Ani k napití, ani k vychutnávání.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

yerka

neděle, 28. září 2014
20:41

yerka

Ano, také mi to včera chutnalo. Jenže proč by se snažili, když lidé jejich běžnou produkci kupují i takovou jaká je......


napsal(a): yerka [Odpovědět]

strevlas

neděle, 28. září 2014
00:03

strevlas

na Staropramen překvapivě celkem dobré, spíš sladší, ale to tyhle ležákoidní 14-16° bývají. Kdyby se takhle snažili i u běžné produkce, nebylo by to na škodu.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI