Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Točení versus čepování

[čtvrtek, 18. duben 2013]

Nechávám bez komentáře, zda je správný termín točení či čepování piva, jak se na jiném místě dohadují účastnici diskuze. Mě by spíše zajímalo, jaké způsoby čepování - točení upřednostňujete a proč. Při svých cestách za pivem jsem se setkal s tím, že jak se říká /jiný kraj, jiný mrav" a každý hájil to svoje. Jako perličku uvádím zážitek z Bulharska v roce 1983, kde v jedné vesnici točili-čepovali pivo tak, že pod pípou byl oprýskaný velký smaltovaný lavor, do něho hospodský načepoval-natočil několik litrů piva a potom "pivo" šufánkem jako polívku rozléval zákazníkům.

autor: Lubos | Blok 19:35 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

jakub

úterý, 16. červen 2015
06:06

Jakub

Dan: dnes už nepoužíváme co2 ale biogon.


napsal(a): jakub [Odpovědět]

našinec

čtvrtek, 9. květen 2013
15:33

Tak nevím, ještě jsem nikde nečetl, neslyšel točící zařízení, točící stolice, ale vždy výčepní zařízení, výčepní stolice. Tož tak.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
06:56


posted by: Inzerce

Bierkerl

čtvrtek, 9. květen 2013
17:47

to našinec: Ano, protože úplně všechny předměty se jmenují podle slovesa, které popisuje jejich používání. Smetákem se smetákuje, autem se autí a nožem se noží.


napsal(a): Bierkerl [Odpovědět]

DAN X

sobota, 11. květen 2013
00:47

to našinec: A také říkáme - dnešní výtoč byla sto piv. Nedokážu si po patnácti letech v hospodě naordinovat do pusy - dnešní výčep byl sto piv :-D


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Jardel

středa, 24. duben 2013
12:01

Jardel

já chodím na točený...jako perličku uvádím zážitek ze slovenska, kde měl maestro připojenou na pípu hadici se stříkací koncovkou, před sebou dvacet půlitrů a mydlil to tam horem dolem.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Sekal

středa, 24. duben 2013
12:20

Sekal

to Jardel: To s tou hadicí jsem viděl i ve Slezsku a na severní Moravě.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Děkan

čtvrtek, 25. duben 2013
08:52

Děkan

to Jardel: to Jardel: Za totáče zcela běžný jev, my tomu říkali \"autogen\", dlouhá hadice s měděnou tyčkou na konci s kohoutkem, na pultu rozložených a roztočených 30 voskových kelímků (jak svérazná příchuť, až se mi po ní občas zasteskne a navíc moc dobře hořely ...) a už se cvrkalo kelímek po kelímku. O správné míře jsme si mohli nechat zdát, za námi fronta a výkřiky nezdržuj! Jo, to byly doby...


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 25. duben 2013
16:02

to Děkan: Jasně, tak se to čepovalo na koupalištích, zábavách, poutích a podobných akcích. 30 rozčepovaných piv a výčepní do toho z "pistole" postupně přistříkával. Než to došlo, bylo to teplé jak chcanky a člověk si to bral i když to bylo dva prsty pod míru, protože se mu už nechtělo čekat. A nikdo neremcal...
Dnes jsou všichni zhýčkaní :-)))


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Marek Pietoň

pátek, 26. duben 2013
07:38

to Děkan: a taky se s tím kelímkem (poloprázdným) dobře házelo na fotbale po rozhodčím - a vyšlo to jen na asi tak na 2,- Kčs :)


napsal(a): Marek Pietoň [Odpovědět]

Deugen

úterý, 23. duben 2013
09:40

Já zase mohu řici za sebe i za své známé, že máme raději "Budvarské" točení s částečným rozbitím piva. Zdá se mi, že dnešní piva jsou dosti sycená a při natočení na jeden zátah jsou dosti štiplavá a při pití mne nadymají. Takže za mne raději pivo s menším řízem.


napsal(a): Deugen [Odpovědět]

PILNIR

neděle, 21. duben 2013
12:03

V posledních letech se to už zlepšilo, ale jinak mám stále v čerstvé paměti úroveň čepování piva na Ostravsku. Narazit na pořádně vychlazené pivo byl skoro zázrak a běžným obrázkem byl i plný výčep rozčepovaných půllitrů a hospoda přitom zela prázdnotou. Ani jsem se nedivil, že místní lidé preferují tvrdý alkohol a pivo sloužilo jen k jeho zapití.


napsal(a): PILNIR [Odpovědět]

Marek Pietoň

pátek, 26. duben 2013
07:40

to Děkan: většinou se tak dělo něco před 14 hodinou ... za chvíli už byla stejná hospoda plná žíznivých chlapů s proužky uhlí pod očima a lili do sebe jeden za druhým


napsal(a): Marek Pietoň [Odpovědět]

Elf

sobota, 20. duben 2013
12:16

Elf

Myslím, že je vcelku jedno, zda řeknete čepovat, nebo točit. To co jako výčepní opravdu nemám rád jsou slova roztočit a rozčepovat. Čepuji/točím výhradně na hladinku, na jeden zátah, tak aby pivo mělo krásnou, konzistentní, krémovou pěnu a správný říz a správnou chuť. Čepování z výšky, přelévání, točení "do zásoby" a na 10x je hovadismus. Existuje pouze pár výjimek, kdy bych byl ochoten pivo trochu rozbít, zbavit CO2 a zvýšit jeho teplotu. Např. pokud bych čepoval pivo pro starýho dědu - prostatika. Ovšem tam je již zásadně porušená celá senzorika piva.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.04.2013 ve 13:45:26


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 20. duben 2013
16:49

jiri.kana

to Elf: No vidíš - a v Budvaru to vědecky zkoumají a doporučují právě to "rozbíjecí" točení z výšky na třikrát. Mně se to teda až tak úplně nezdá, ale když na to mají výzkum... Nemůže být Budvar třeba víc nasycený kysličníkem než Poutník a tudíž je lepší to z něj trochu vyhnat?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Elf

úterý, 23. duben 2013
13:55

Elf

to jiri.kana: Nemám vědecké přístroje, prostě jsem porovnával pivo načepované na hladinku a na třikrát rozbíjené o dno. Kromě lépe vonící pěny, silice a další vonné látky se do ní uvolnili díky rozbíjení piva o dno, nemělo pivo čepované z výšky a na nekolikrát žádnou jinou výhodu. Naopak chutnalo jako zteplalá žbrunda. Pivo čepované na hladinku mělo méně výrazné aroma, ale mělo dobrý říz, chutnalo čerstvě, mělo správnou teplotu a tudíž bylo i pitelnější. Aroma se správně projeví až po opadnutí pěny většiny pěny a částečném, přirozeném zteplání.
Jak je to s nasycením Poutníka a Budvaru, resp. jak je to s rozdílem nasycení, nevím. Pravda je, že špinavý Poutník je občas zbytečno moc řízný, ale klasický filtrovaný je pokaždé naprosto v pohodě.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Pepa

pátek, 19. duben 2013
19:53

pepa

Točení,čepováni to je mi fuk hlavně ne z výšky, přelévání je děs.Dřív bývaly výčepy a pivo tam čepoval výčepní.Jsou samoobslužné výčepy.Jdeme na jedno točené nebo čepované.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

pechi

pátek, 19. duben 2013
12:19

pechi

Termín točené pivo je mi tak nějak bližší. Při exkurzi v pivovaru Nová Paka nám to vysvětlovali na starém exponátu - kompresor používaný k "točení" piva ze sudů - mám ho doma někde nafocenej - se ovládal točitým pohybem. Prý podle toho se ujalo označení točené pivo. Tolik malá historická vsuvka.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

tomino

pátek, 19. duben 2013
09:12

tomino

jedině "na hladinku"!
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.04.2013 ve 09:12:52


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Dan

pátek, 19. duben 2013
00:39

Dan

Termín čepování u nás hodně prosazuje "sládek" Berka z plzeňské továrny.
Já osobně jsem zvyklý používat nejvíc slovo točení, ale je mi celkem jedno, jestli někdo říká, že mi načepuje. Důležité pro mne není ani tak to, jak se nazve způsob naplnění sklenice, ale hlavně čím a jak se ta sklenice naplní.
Čepování / točení na několikrát rád nemám. Uznávám jedině točení piva na jeden zátah, na hladinku. To bohužel, v této zemi mnoho výčepních neovládá a leckdy je lepší nevidět, co s pivem dělají. Nejhorší je točení z výšky a přelévání ze z jedné sklenice do druhé. V takovém případě hospodu okamžitě opouštím. To platí jen při návštěvě neznámých hospod, při cetování. Doma chodím do hospod, kde vím, co mne čeká, kde to prostě s pivem umí...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 18. duben 2013
22:25

V Ostravě většina pivařů považuje za správné točení na několikrát a pivo musí mít pořádnou čepici. Oni jsou tak zvyklí, tak se tady čepuje odjakživa.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI