Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2015








[Svijany] 07:38 [permalink] [reaguj]


Letní setkání s minipivovary: Lobeč

[čtvrtek, 17. září 2015]

[Lobeč] 10:12 [permalink] [reaguj]






[Svijany] 09:16 [permalink] [reaguj]








Den Českého piva je velkolepou oslavou nejoblíbenějšího nápoje Čechů. Ve vybraných hospodách se rozběhne před svátkem Sv. Václava v neděli 27. září a potrvá až do soboty 3. října. Letos ho Češi a všichni příznivci Ryzího piva z hor oslaví už potřetí.

Na oslavu jsou dobře připraveni také hanušovičtí pivovarníci. V Holbě se rozhodli uctít Sv. Václava, patrona všech pivovarníků, skutečně rytířským kouskem. Chrání ho hustá pěna, vyniká svojí plnou dokonale vyváženou chutí a jeho říz se vyrovná ostrosti meče. Jde o Svatováclavský kroužkovaný ležák. Je oslavou Sv. Václava – stejně mocný a plný života. V Holbě ho uvařili v limitovaném množství a v restauracích se jím bude připíjet už od příštího víkendu.

Svatováclavský kroužkovaný ležák vzniká ze světlého ležáku Holba přidáním rozkvašené mladiny ve stadiu bílých kroužků, proto kroužkovaný ležák. Je to živé pivo s vyšším podílem pivních kvasinek a vitamínů a také plnou, přitom osvěžující chutí. Svatováclavský kroužkovaný ležák má charakteristický zákal, výborný říz a 4,9% alkoholu. Aby získal svoje přednosti, je nutné si s ním vyhrát a dát mu čas. Na výrobu ležáků jsou v Holbě skutečně mistři, což dokládá i poslední světové ocenění Best European Lager pro Holbu Premium a řada dalších medailí. Svatováclavský kroužkovaný ležák Holba bude na čepu ve vybraných restauracích. První sud s „kroužkovaným“ slavnostně narazí sládek pivovaru Holba Luděk Reichl v sobotu 26. září v Pivovarské restauraci, kde se setká a připije si s hosty.

Kroužkovaný ležák bude k dispozici pouze v omezeném množství a právě nyní je tedy ideální příležitost posedět s přáteli v příjemné atmosféře útulných podhorských hospůdek s Holbou na čepu. Hostinští tady nabídnou nejen chuťovky k pivu, ale taky svatováclavské menu nebo krajové speciality a v některých dokonce naservírují pivo k jídlu zdarma, takže oslavit Svátek piva se určitě vyplatí.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava, proto se oslavy rozběhnou den před jeho svátkem. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.


Pivovar Lobkowicz zažívá samé změny

[středa, 16. září 2015]




Poprvé v historii se v Královédvorském pivovaru Tambor vařilo svrchně kvašené pivo. Dosud tu vznikaly pouze klasické ležáky spodního typu kvašení. Zásluhu na tom má spolupráce pivovaru s firmou Bad Flash Beer, která si nechala ve Dvoře Králové nad Labem uvařit IPA. Autorem receptu je Jakub Veselý (Létající pivovar Falkon), vaření IPA prováděli zaměstnanci pivovaru Tambor, sládek Martin Vrba, podsládek Jan Pavlík, vedoucí laboratoře a vařička Eva Pavlíková. Nyní mají možnost občané Dvora Králové nad Labem tuto specialitu ochutnat.

Bad Flash a náš pivovar Tambor nyní přináší nejen příznivcům Královédvorského piva Tambor ochutnávku IPA s přídavkem žitného sladu. Ochutnávka se koná v Penzionu Za Vodou ve Dvoře Králové nad Labem ve dnech 25. až 27. září. Stejně jako v případě nedávné ochutnávky American Amberu je množství limitované a proto by milovníci piva neměli váhat. Minule na mnohé také nezbylo.

Co je IPA (India Pale Ale)?

Pale Ale čili světlý ejl je tradiční anglické svrchně kvašené pivo s vysokým podílem pšenice a dalších obilovin. (oves, žito,...). Mívají nižší říz, avšak vyšší plnost a hořkost a zlatavou, někdy až granátovou barvu. Zvláštností tohoto piva je dochmelování za studena, kdy se část chmele přidává až při dokvašování. Jde o nejrozšířenější pivní styl v Anglii.

IPA čili India Pale Ale je pak odvozený styl výše popsaného pivka. Jeho vznik byl vlastně úlitbou nutnosti dovézt pivo Britům v koloních, zejména do té největší – Indie. Za časů Britského impéria si tisíce britských vojáků a úředníků britské koloniální správy stěžovalo, že nemohou pít pivo jako doma. Doprava piva po moři bez Suezu v 18. století trvala 4-6 měsíců a loď dvakrát kolem Afriky přeplula rovník. Pivo tak dorazilo zatuchlé nebo rovnou zkyslé. Britská Admiralita i Královská učená společnost tento problém intenzivně řešila. Po mnoha pokusech uspěl až George Hodgson, sládek pivovaru Bow Brewery, který upravil recept výroby Pale Ale tak, že přidal jak obilí, tak chmel a cukr.

Vzniklo tak hluboko prokvašené, suché, silné a velmi hořké pivo se spoustou CO2. Vyšší stupeň alkoholu a alkaloidy z chmele, stejně jako CO2, pivo výborně konzervovalo. Hodgsonovo pivo India Pale Ale se velmi brzy stalo legendou nakonec nejen v tehdejší Indii, ale jeho chuť si získala mnoho příznivců jak v samotné Británii, tak na starém i novém kontinentu,“ vysvětlil Rosťa Kloubek z Bad Flash.

Traduje se, že v Indii vojákům IPA ředili vodou, zatímco důstojníci si dávali do nosu originál. Bad Flash a Tambor Vám nyní přináší ochutnávku IPA s přídavkem žitného sladu. Ředit ji nemusíte! Dobrou chuť!

Premiéra v Královédvorském pivovaru Tambor IPA[p539]



[Lobeč] 08:43 [permalink] [reaguj]


Český pivní nesmysl

[úterý, 15. září 2015]


Jak chutná pivo z čerstvého chmele?

[úterý, 15. září 2015]


Jak jsme vařili mediální ležák

[pondělí, 14. září 2015]

Pivo do plechovek ano, plast zatím ne

[pondělí, 14. září 2015]


S Budvarem slavil i Karel Gott

[pondělí, 14. září 2015]

[Lobeč] 13:05 [permalink] [reaguj]















«« « Strana 2 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI