Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2015










Ve Staropramenu nyní probíhají finální přípravy pro třetí celorepublikovou oslavu českého národního nápoje. Pro Dny českého piva, které pořádá Český svaz pivovarů a sladoven od 27. září do 3. října, na Smíchově uvařili extra várku nepasterizované dvanáctky, pro kterou si sládci vymysleli novou recepturu a vybrali pro ni speciální chmel z žatecké oblasti Údolí Zlatého potoka, který je mnohými považován za jeden z nejlepších na světě. Koncem září se tak mohou návštěvníci vybraných hospod se Staropramenem těšit na další pivní lahůdku.

Letošní oslavy Dnů českého piva jsou poprvé týdenní a ponesou se ve znamení chmele, jakožto jedné ze tří základních surovin při vaření piva. Chmel dává pivu hořkost a chmelové aroma.

Pro Staropramen je typické čtyřnásobné chmelení. V tomto případě však smíchovští sládci použili chmelení dokonce pětinásobné. Pro letošní oslavy připravili novou recepturu se žateckým poloraným červeňákem z Údolí Zlatého potoka. “Jde o mikroregion v nejprestižnější chmelařské oblasti světa, kde se chmel pěstuje vice než tři sta let. Odrůda dostala jméno po načervenalé půdě obsahující sloučeniny železa. Díky tomu, že se nachází ve srážkovém stínu Krušných hor, je zde velmi vhodné klima pro pěstování chmele s výjimečnými vlastnostmi,” říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen, a pokračuje: “Díky tomuto specifickému chmelu je pivo krásně aromatické. Převládá příjemné chmelové aroma a lehce ovocná vůně.

Speciální svatováclavská várka Staropramenu se do hospod dostane jen několik dnů před nedělí 27. zářím, prvním dnem týdenních svátků piva. Důvodem je snaha o to, aby bylo tento nepasterizovaný ležák co nejvíce čerstvý, což je vlastnost pro dobré pivo zásadní. Již nyní však na hospodách začala kampaň, která na toto pivo a svátek upozorňuje.

Kromě limitované várky Staropramen nepasterizované 12 uvařené se žateckého poloraného červeňáku z Údolí Zlatého potoka připravují smíchovští pro své fanoušky i další program. Více informací k nim zveřejní v týdnu před akcí.

Cílem Dnů českého piva je připomenout českou pivovarskou tradici, posílit hrdost k našemu národnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě přímo v hospodách a restauracích, které tvoří základ české pivní kultury. Tradici tohoto pivního svátku založil Český svaz pivovarů a sladoven v roce 2013. V prvních dvou letech Dnem českého piva vyhlásili pivovarníci 27. září, předvečer svátku nejvýznamnějšího českého patrona sv. Václava. Ten je zároveň i patronem sládků a pivovarníků. Letos poprvé se svátek bude konat celý týden.


Den otevřených dveří pivovaru Velké Březno se blíží! Tradiční a oblíbená akce začíná v sobotu 19. září v pravé poledne. Vstup je zdarma. Vzhledem k příznivým ohlasům z uplynulých let mohou návštěvníci i letos využít kyvadlovou dopravu z Ústí nad Labem a Děčína. První spoje do Velkého Března vyjíždějí v 11:45 hodin.

Na tuto naši tradiční akci, kdy návštěvníky zveme přímo k nám do pivovaru, se každoročně opravdu moc těším. Ani letos nebude chybět spousta dobré zábavy a naše skvělé pivo Březňák. A já spolu s regionálním obchodním ředitelem Martinem Křížem budu mít tu čest slavnostně narazit první sud,“ řekl vrchní sládek pivovaru Velké Březno Michal Rouč.

Jako každoročně se mohou návštěvníci těšit na skvělou muziku. Jako první zahraje od 12:00 hodin Malá Paříž. Vystoupení skupiny Těžkej Pokondr začíná ve 14:30 hodin. Wanastovi Vjecy revival budou hrát od 15:30 hodin. Petr Lufter s kapelou vystoupí od 17:00 hodin, Stará škola od 18:30 a Walda Gang od 20:00 hodin. Posledním vystupujícím se stane Kabát revival.

Na Den otevřených dveří se chodí především na skvělé pivo! Na čepu bude celé portfolio velkobřezenských piv včetně výčepního či ležáku. Kromě toho pivovar nabídne opravdovou lahůdku: Březňák originální Märzen, který zde vyrobili u příležitosti Dne českého piva jako příspěvek k svátku svatého Václava. Zajímavostí je, že se tato limitovaná edice speciálního polotmavého piva vařila už v březnu. Pivo pak kvasilo v otevřených kádích na spilkách a dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech, což mu dodalo plnou chuť a příjemnou intenzivní hořkost s jemnými karamelovými tóny.

Dalším velkým lákadlem letošní soutěž s názvem „Cibichova stará škola“, protože hlavní výhra je skutečně přitažlivá: renta v podobě dvou piv denně po celý rok. Soutěžící budou procházet několika stanovišti a získávat body. Pokud splní všechny úkoly, budou zařazeni do slosování o hlavní výhru. Kromě toho budou soutěžící na každém stanovišti odměněni milou pozorností.

Součástí programu Dne otevřených dveří jsou každoročně i exkurze přímo do pivovaru, kde se návštěvníci seznámí s tradiční výrobou piva Březňák. Vloni se Dne otevřených dveří v pivovaru zúčastnilo na 4000 návštěvníků.











Na hudební zábavu ve stylu chmelové brigády zve v sobotu 19. září Kynšperský pivovar. K poslechu i tanci bude hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band, která umí publikum řádně rozveselit. Kdo má tedy rád pohodovou muziku, dobré pivo a je pro každou legraci, ten nesmí na sobotním večírku rozhodně chybět. Zvlášť vítaní jsou recesisté, kteří se dostaví ustrojení, jako by šli sklízet chmel.

Rozhodli jsme se, že taneční zábavu pojmeme s humorem. Proto každý, kdo se oblékne jako česáč chmele, dostane na uvítanou čepované pivo zdarma,“ prohlásil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Pro toho, kdo by chtěl stylově obléci, ale nenachází inspiraci, může přijmout několik tipů a rad, jaké doplňky je vhodné zvolit. Zejména by to měl být pracovní oděv pro všechny typy počasí. Proti poškrábání se například hodí stará flanelová košile, rukavice, proti ostrému slunci ochrání čapka nebo šátek, a když náhodou zaprší, přijde jistě vhod pláštěnka a gumové holínky. „Správný brigádník by měl mít s sebou i hliníkový ešus, velkou lžíci a nepromokavý spacák. Člověk nikdy neví, co ho na chmelu může potkat,“ usmál se ředitel.

Hudební večírek se skupinou Pospolu Band začne od 20 hodin ve velkém sále Kynšperského pivovaru. „Kapela se k nám vrací po dvou měsících, kdy hrála na dni otevřených dveří. A jelikož se lidem moc líbila, řekli jsme si, že ji do Kynšperka nad Ohří pozveme znovu,“ poznamenal Radek Vomočil.


Zajít si do své oblíbené hospůdky a dát si na žízeň pivo zdarma. To je snad sen každého pivaře. Kdo touží, aby se mu tohle toužebné přání vyplnilo, měl by v restauraci Arowana v Chebu bedlivě vyhlížet ředitele Kynšperského pivovaru Radka Vomočila. A když na něho zrovna natrefí, pak si může na jeho účet směle objednat pivo gratis. Zní to neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Šťastlivci dostávají od šéfa pivovaru pivo zdarma.

Nechal jsem rozhlásit, že když mě lidé v této hospodě potkají, mohou si na mně poručit jedno pivo. Někteří tomu nechtěli uvěřit, že si Kynšperského zajíce dopřejí zdarma a útratu za ně zaplatí někdo jiný. Pak se ale osobně přesvědčili, že tomu tak skutečně je. Zákazníci si na neobvyklý bonus postupně zvykají a já bych byl moc rád, aby se stal tradicí,“ prohlásil s úsměvem Radek Vomočil. Ten se v chebské restauraci objevuje dvakrát do týdne, takže štamgasti mají značnou šanci šéfa pivovaru ve své oblíbené hospodě zastihnout.

Šťastný okamžik, kdy na stole přistane pivo zdarma, si užilo již značné množství spokojených hostů. „Pravidelně sem chodím na světlou dvanáctku a velice mi chutná. Na ředitele jsem už několikrát natrefil a pivečko gratis jsem od něho dostal. Je to milé a zároveň originální gesto,“ řekl potěšeně jeden ze stálých hostů restaurace Arowana.

V chebském pohostinství je možné aktuálně ochutnat dva nejžádanější druhy Kynšperského zajíce. „Zdejším zákazníkům velmi zachutnal náš světlý ležák. Jedná se o oblíbené regionální pivo, jež vyniká výraznou hořkostí a kvalitním řízem. Značný zájem je také o polotmavé speciální nefiltrované pivo připravované podle staré receptury barona Haase. Vyznačuje se plností a vyváženou chutí,“ přiblížil přednosti pěnivého moku Radek Vomočil.










Nový pražský pivovar U Dobřenských

[čtvrtek, 3. září 2015]



Vedro pivaře neodradilo

[čtvrtek, 3. září 2015]






Jedno pivo vládne všem

[čtvrtek, 3. září 2015]

Oktoberfest vypukne už 19. září!

[čtvrtek, 3. září 2015]


Den českého piva se blíží. Koná se už potřetí v řadě a všichni milovníci piva tak 27. září uctí svátek patrona českých zemí svatého Václava, který připadá na 28. září. Výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně k této příležitosti uvařil sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem 700 hektolitrů se rozveze do restaurací a hospod v celé České republice.

Jméno „Březňák“ neznamená jen značku piv vyráběných v pivovaru Velké Březno. Jde také o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Prodávalo se až na podzim během pivních slavností. A přesně tak se letos vyráběl i slavnostní Březňák originální Märzen. „Této tradici jsme zůstali věrni. Speciální polotmavé pivo na počest svátku svatého Václava jsme opravdu vařili letos v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech,“ konstatoval vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

Výsledkem je speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 %, které se pyšní plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Máme radost, že našim zákazníkům můžeme toto výjimečné pivo nabídnout, protože sváteční speciální piva, uvařená k mimořádným událostem, dlouhodobě vyhledávají. Pivní speciál s vyšší stupňovitostí znamená zpestření nabídky každé restaurace. Předpokládáme, že kromě štamgastů limitovaná edice upoutá i nové hosty,“ řekl regionální obchodní ředitel pro severní Čechy Martin Kříž. Provozovatelé a majitelé restaurací nejen v jeho regionu, ale po celé České republice tak budou své hosty lákat prostřednictvím plakátů, stojánků na stolech a dalších propagačních materiálů. Seznam všech hospod, kde se bude Březňák originální Märzen čepovat, všichni zájemci najdou na webových stránkách www.breznak.cz.






Velkou oslavou 45 let od uvaření první várky, které si pivovar připomene v prosinci tohoto roku, bude letošní Radegast den. Ten se uskuteční v sobotu 5. září. Ve sklepích už zrají čtyři druhy piv Radegast včetně oblíbené Ryze Hořké 12 a Nefiltru. Fanoušky hořkého piva čeká nabitý program. Na pódiu vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Škwor a další kapely. Pivovar představí unikátní výstavu o historii pivovarnictví na severní Moravě. Pro zájemce budou připraveny exkurze pivovarem a chlapské soutěže. Vstup je tradičně zdarma. Podrobný program je na www.radegast.cz.

Radegast den je již tradičně jednou z největších akcí na severní Moravě. Do Nošovic míří desítky tisíc lidí, hlavně kvůli hořkému pivu. „Letos jsme uvařili hned čtyři druhy piva Radegast. Každé je jiné, ale jedno mají společné. Všechna jsou hořká. Držíme se tak odkazu prvního sládka Jaromíra Franzla, který před 45 lety vtiskl pivu Radegast charakteristickou hořkost,“ řekl ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák a dodal, že čepovat se bude oblíbený ležák Ryze Hořká 12, výčepní Original, polotmavý Temně Hořký a tradičně i Radegast Nefiltrovaný. Řidiči si budou moci dát Birell, včetně tří ochucených variant. Loni návštěvníci akce vypili 52 tis. piv.

Výročí 45 let od uvaření první várky piva připomene speciální výstava, kterou pivovar pořádá společně s Muzeem Beskyd. Lidé uvidí předměty, které mapují pivovarnictví, pohostinství i obyčejný život v 70. letech minulého století. Jak se vaří hořké pivo dnes, zjistí zájemci na exkurzní trase pivovarem, která bude během akce přístupná.

Nabitý bude i hudební program, který začne v 11:30. Během odpoledne a večera vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Legendy se vrací, Wohnout a další. Program uzavře od 22:00 kapela Škwor. Tvrdí chlapi se budou moci utkat v soubojích v Radegast Adrenalin Parku. Na jedné ze scén bude probíhat škola čepování piva. Návštěvníci se již tradičně mohou těšit na autogramiádu hokejistů extraligových klubů, která proběhne v 15 hod.

Pořadatelé doporučují se do Nošovic dopravit vlakem nebo autobusem, které pojedou z Ostravy a Frýdku-Místku. Parkování bude zajištěno v blízkosti areálu, ale počet parkovacích míst je omezený. Vlaky mají konečnou přímo v pivovaru, autobusy pak v těsné blízkosti areálu akce. Jízdní řády jsou na www.radegast.cz.





«« « Strana 3 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI