Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Česká pivní válka neprobíhá v hospodě, ale v moravské garáži

Co se píše o pivovarech a pivu


Česká pivní válka neprobíhá v hospodě, ale v moravské garáži

[středa, 9. září 2015]

Česká pivní válka neprobíhá v hospodě, ale v moravské garáži[goto:http://magazin.aktualne.cz/kultura/film/ceska-pivni-valka/r~011b3a2855b811e5adcb0025900fea04/]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

pátek, 11. září 2015
10:33

jiri.kana

Já jsem v tom viděl především dokument o člověku, co má problém spíš sám se sebou, jako by snad někde uvíznul. Pokud má pan Jarošek reprezentovat lidi, co mají nějaké výhrady k praktikám gigantů, pak byl vybrán dost nešťastně. Jeho "boj" s panem Berkou byl značně nerovný. V plzeňském pivovaru se setkala dobrotivá bodrá kobra se zpruzeným králíkem. Jasně, může to být dost jinak, ale režisér mi nabídnul tenhle pohled.

Jako oslava piva a lidské práce na mě působilo neutuchající úsilí řezníka, co se rozhodnul jít přes překážky a to své pivo si uvařit. Žádný intelektuál, ale usměvavý pracovitý dobrák. Byl umanutý, ale tak nějak "zdravě", s nadhledem. Jako řezník asi ví, co to znamená zvládnout řemeslo. Pro mě nejhodnotnější vlákno filmu.

Běloruská vložka s panem Krýslem mi tam připadala tak nějak navíc, scéna "jak se máte? - umřel mi syn" působila až dadaisticky. Kromě toho, z Josefa Krýsla mohl režisér snadno "vytěžit" mnohem víc - zažil jsem ho jako poutavého jiskřivého vypravěče, ale režiséra zřejmě víc zaujal laciný plk o barvě ochlupení na ženském ohanbí.

Pivní poezie byla uťata hned v zárodku týpkem, co básnil o kráse piva a v ruce měl částečně naplněnou PET láhev s pivem. Asi šel klást past na vosy.

Název Česká pivní válka neodpovídá obsahu. Neustále tam podivně s něčím válčí akorát pan Jarošek.

Vzhledem k tomu, že o tom máme potřebu diskutovat a některým z nás to pořád vrtá v hlavě, tak se asi režisérovi povedlo natočit podnětný dokument :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 11. září 2015
11:19

Roman Holoubek

jiri.kana: Jirko, naprostý souhlas. Lépe bych svůj názor nevyjádřil.

A to znám všechny 3 hlavní aktéry a například pan Ladislav Bureš je srdcař pro řemeslo a jeho uzeniny jsou poctivé a chutné.


Adsense

20. duben 2024
15:43


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 11. září 2015
15:26

Jana

jiri.kana:
Ano, pan Bureš je zemitou, opravdovou postavou. S tím souhlas. Nevím, proč si vybrali pana Jaroška, který nic pozitivního, kromě vlastního boje, nepředvádí. A je mi docela líto pana Krýsla, který se k téhle opičárně propůjčil.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 10. září 2015
21:15

hroch

Já jsem část filmu viděl na Partyzánském setkání, a dost mě mrzelo, že jsem byl z promítání vytažen kvuli degustacím domovarnických výrobků. Rád jsem se na něj podíval. Myslím si, že je to příjemný dokument a právě ten chybějící závěr dokumentu, beru jako plus. Úplně nesnáším moralistické, poučovací, výchovně atd. dokumetární filmy. Já jsem se dost pobavil, a to že jsme postižení, to snad o sobě víme dávno, a okolí to jistě o nás tuší.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 10. září 2015
21:17

Roman Holoubek

hroch: Honzo, tím okolím nemyslím naše okolí. Ale běžné lidi z ulice. Lidi co si dají raději třeba víno apod.


hroch

čtvrtek, 10. září 2015
21:39

hroch

Roman Holoubek: Bohužel proti vínu je těžké bojovat. Televize budou natáčet Vinaře a ne pivaře. Je zažité že vinař se celý rok stará o vinici, pak sklidí hrozno,
vylisuje, prokvasí, a sesuduje, prostě že vyrobit víno je celoroční práce. Dnes, ale jsou dost často "vinaři" líní a chtějí nakupovat hrozny a jen lisovat a kvasit, takže provádět mnohonásobně méně práce něž je výroba piva z nakoupených surovin. Prostě oddělují práci zemědělce-sadaře, od výrobce vína. A pak už nevidím jediný důvod obdivovat sadaře co se stará o vinici, více než sadaře co pěstuje meruňky. A už vůbec nevidím důvod obdivovat člověka s lisem, kvasnou kádí a tankem na ležení vína, oproti pivovarníkovi co zvládá složitý varný proces a při kvašení a ležení chladí a hlídá správnou dobu kdy sesudovat. Ale tohle lidem nesdělí žádný dokument. V české pivní válce je mnohem méně alkoholu než např. ve filmu Bobule, nikdo neřídí opilý, nevystupuje tam opilý, že by někde spal, otravoval okolí, atd. Bohužel akorát si to lidi hned neuvědomí.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pivo

čtvrtek, 10. září 2015
21:57

pivo

hroch: Nejblbější klišé je, že víno je přece ušlechtilý nápoj, kdežto pivo ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 10. září 2015
20:56

Roman Holoubek

Souhlasím s Jirkou. A navíc, pokud tento film viděl někdo, kdo není pivem "postižený" jako je naše komunita zde na PI. Tak si bude o nás myslet něco docela nepěkného. Nevím, tento dokument zdá se mi poněkud nešťastným ...


pivo

čtvrtek, 10. září 2015
21:53

pivo

Roman Holoubek: Romane, ale on to asi neměl být osvětový film. A co si kdo myslí, či nemyslí o druhém, druhých je jen jeho vlastní věc. Myslíš, že se na "dvojku" dívají blbci? Ti jsou přisáti na jiných kanálech...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 10. září 2015
13:49

Chody

Na filmu jsem byl v pivovaru Letiny už dříve. Film se mi docela líbil, měl svoji atmosféru. Beru ho jako dokument o třech lidech, které baví pivo, každého trošku jinak. Kdybych měl téma zpracovávat já, asi bych zvolil více hospodského prostředí a méně pobytu v zahraničí. Ale to je kdyby a každý má jiný názor a jiné vidění...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 9. září 2015
20:50

jiri.kana

Včera jsem to viděl, dnes jsem si přečetl rozhovor s režisérem, ale pořád netuším, co mě to vlastně včera v té televizi potkalo a k čemu to dílo mělo být dobré. Chuť na pivo to ve mně ale rozhodně nevzbudilo :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pivo

středa, 9. září 2015
22:12

pivo

jiri.kana: Já jsem byl na film zvědavý a musím říct, že se mi líbil. Beru ho jako představení různých lidí a jejich pohledů a názorů na současnou českou pivní produkci. Nic víc, nic míň.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 10. září 2015
09:34

Jana

jiri.kana:
Přesně tak. A ani po "vysvětlení" pana režiséra mi není jasné, "co tím básník chtěl říci." Jak prohlásil jeden známý -přehlídka dementních blábolů.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

TakyJsemToVidel

čtvrtek, 10. září 2015
12:24

Jana: Pokud k tomu filmu potrebujete vysvetleni, je mi vas lito. Neucinkuji tam nahodou lide, kteri maji nejaky vztah k pivu, podobne jako vy? Co treba pivo a spolecnost? Pivo a mezilidske vztahy? Pivo spojujici ruzne narody? Pivo jako zivotni napln? Pivo jako hobby, kamaradstvi, pratelstvi? Dokument plny poezie zivota, snad nechtene, zadny odborny vyklad.


napsal(a): TakyJsemToVidel [Odpovědět]

pivo

čtvrtek, 10. září 2015
21:45

pivo

TakyJsemToVidel: Jo, jo, přesně tak to vidím i já.


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI