Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

prosinec 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv prosinec 2014


Pivovary Lobkowicz získaly čestné uznání odborné poroty projektu VIZIONÁŘI 2014 za budování sítě svých minipivovarů v Číně a přínos v oblasti inovativního přístupu k exportu. Hlavním odborným partnerem projektu je Česká exportní banka (ČEB).

Podle Ing. Karla Bureše, generálního ředitele ČEB, projekt VIZIONÁŘI potvrzuje, že je v ČR řada inovativních firem, vizionářů, kteří v podnikání vidí dál než ostatní. Česká exportní banka tyto tuzemské firmy ráda podpoří a pomůže jim v jejich růstu.

Jsme rádi, že se nám daří pronikat na čínský trh s naším pivem a že se nám povedlo najít alternativu k poměrně komplikované cestě lodními kontejnery na obrovskou vzdálenost. Navíc naše minipivovary nejsou jen o kvalitě piva samotného, ale přenesení genia loci českého minipivovaru či chcete-li hospody, do tamního prostředí,“ říká Zdeněk Radil, generální ředitel Pivovary Lobkowicz.

Vyhlášení vítězů projektu VIZIONÁŘI se konalo už počtvrté v řadě. Letos se zástupci inovativních firem sjeli 4. prosince do Pavilonu Grébovka na pražských Vinohradech. Večerem provázela Iveta Toušlová, která v úvodu představila hlavní cíl projektu, vyhlašovaného zájmovým sdružením právnických osob CzechInno: podpořit české firmy a podnikatele, kteří dokázali posunout své podnikání za hranice běžné podnikatelské vynalézavosti a přinesli na trh inovaci, a to nejen v tradičním technologickém slova smyslu, ale i ve smyslu společenském a ekonomickém.


Pivovary Lobkowicz zavítaly se svými regionálními pivy do Míčovny Pražského hradu. Konalo se zde vyhlášení nejlepších restaurací podle Maurerova výběru Grand Restaurant 2015. V rámci slavnostního galavečera bylo možné ochutnat menu od TOP 10 českých restaurací, které bylo kromě vína letos nově párováno i s pivy z produkce českých a moravských regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz.

Růžový jehněčí hřbet s hříbky a smetanovou omáčkou s bylinkovým piškotem z Farmy Košík zapíjeli gurmáni polotmavým speciálem Démon z Pivovaru Vysoký Chlumec na Sedlčansku. Polévku z batátů a červeného kari a tartar z krevety z restaurace Koishi fish & sushi doplňoval pšeničný ležák Velen z Pivovaru Černá Hora na Blanensku. To je jen malá ochutnávka z nabídky galavečera, na kterém kromě výtečného jídla dominovala i piva z regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz.

Pivovary Lobkowicz svojí neuvěřitelně širokou nabídkou různých pivních stylů opakovaně předvedly všem gastronautům, že párovat výborné pokrmy předních českých restaurací s pivem může být nádhernou výzvou k objevování nových chuťových zážitků,“ říká Pavel Maurer, zakladatel ankety Grand Restaurant. Michal Kuřec, pivní sommeliér Pivovarů Lobkowicz k tomu dodává: „Skutečnost, že se po uplynulá desetiletí v české kotlině nevařilo v podstatě nic jiného, než světlý ležák plzeňského typu, nás vyneslo v tomto pivním stylu na světový vrchol. Ale také to znamenalo, že pivo bylo u nás částečně degradováno na lidový nápoj a do vyšší gastronomie příliš neproniklo. To se v posledních letech ale zásadně mění a myslím, že české pivovarnictví má nakročeno k tomu, zaujmout pevnou pozici i v rozličné gastronomii, podobně jako je tomu například v Belgii.“ S naší pestrou nabídkou pivních stylů včetně svrchně kvašených piv typu Ale, IPA, pšeničné jsme schopni párovat i netradiční pokrmy jako jsou ostrá a silně kořeněná jídla, mořské plody, dorty atd., které se k tradičnímu českému ležáku nehodí.

Návštěvníci mohli během večera ochutnat celkem 6 pivních stylů, které byly zastoupeny následujícími pivy ze skupiny Lobkowicz: Lobkowicz Premium - český prémiový ležák z Protivína, který letos získal ocenění na Zlatém poháru Pivex. Merlin – tmavý prémiový ležák z Protivína, který v letošním roce vybojoval zlato na soutěži Pivo České republiky. Na stejné soutěži a na Žatecké dočesné oceněný Démon – polotmavý speciál z Pivovaru Vysoký Chlumec. Dále speciál ochucený medem Kvasar z Pivovaru Černá Hora, v jehož chuti se snoubí hladká vyrovnaná hořkost s jemnou, mírně nasládlou medovou příchutí. Velen, svrchně kvašený pšeničný ležák, který se v letošním roce stal vítězem testu MF Dnes mezi pšeničnými pivy a také získal ocenění v soutěži Zlatá pivní pečeť 2014. A jako zlatý hřeb večera byla nabídnuta svrchně kvašená IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec, která během svého prvního měsíce existence získala Výroční cenu za Nové svrchně kvašené pivo roku 2014 od měsíčníku Pivo, Bier & Ale.




Sládek radí: Jak na dobré pivo?

[úterý, 9. prosinec 2014]







10 pív s najbláznivejšími menami

[sobota, 6. prosinec 2014]


Rozhovor: Lucky Bastard

[sobota, 6. prosinec 2014]

[Cvikov] 14:10 [permalink] [reaguj]




[Lužiny] 08:05 [permalink] [reaguj]



Pohádkové pivo 2015

[pátek, 5. prosinec 2014]

Výsledky degustační soutěže Pohádkové pivo 2015 konané na Horském pivovaru Belveder v Železné Rudě naleznete ve formátu .pdf zde...

[pi] 07:32 [permalink] [comments: 8]










Holba Výroční 140 Speciál navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19. století. Stejně jako kdysi ho hanušovičtí pivovarníci uvařili i po 140 letech. Zlatá čtrnáctka je připravená v sudech i v dárkovém multipacku pro fajnšmekry a všechny příznivce tradičních piv s jedinečnou charakteristikou.

Hanušovičtí si s ní pěkně vyhráli a není divu. Naposledy se totiž tady světlým speciálem čtrnáctkou připíjelo před 2. světovou válkou. Ten současný je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než např. u známé Holby Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51%. „Má krásné aroma několika chmelových odrůd a lahodně rozvíjející se hořkost díky postupnému chmelení. Na varně jsme chmelili natřikrát a jednou za studena, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ zaníceně přibližuje vznik narozeninového speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání, v tomto případě plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem a také vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Vyniká také svou pěnou. Ta je, především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu, hutná a stabilní.

Rozšířením nabídky speciálů reaguje pivovar Holba na jejich rostoucí oblibu. Během roku jich nabízí několik a většinu z nich vaří pouze příležitostně a v omezeném množství. Hostinští je mohou najít v Kalendáři Speciálů, který je informuje o novinkách a současně umožňuje, aby se na ně připravili a přizpůsobili jim třeba nabídku menu.

Holba Výroční  140 Speciál navazuje na tradici  a potvrzuje um hanušovických pivovarníků [p275]


[Cvikov] 08:12 [permalink] [reaguj]


10 nejzajímavějších faktů o pivu

[úterý, 2. prosinec 2014]


První český pivovar na crowdfundingu

[pondělí, 1. prosinec 2014]

Přátelský pivovar Malešov rozhodně nemá za cíl jen obyčejný prodej piva. Jeho heslem je drink different, nikoli get drunk. Chce povýšit pivní kulturu na vyšší úroveň – a kulturou se myslí jak způsob vaření piva, tak i jeho pití. Zákazník restaurace si zaslouží dostat pivo, které podpoří chuť jídla na jeho talíři, a číšník má dostat možnost takový nápoj nabídnout. Výsledkem je přátelské setkání, během něhož má harmonie chutí přednost před alkoholovým opojením.

Aby se na stůl dostalo pivo skutečně kvalitní, spolupracuje Přátelský pivovar Malešov s odborníky, kteří jsou zárukou vždy stejně dobré kvality a vysokého standardu. Jedině ozkoušené kvalitní ingredience a původní metoda vaření bez filtrace a pasterizace dokážou zajistit neošizené pivo. Z toho pochopitelně plynou i vyšší náklady na jeho výrobu. Takže ačkoli by přátelský pivovar nabídl gurmánům sérii svých pivních speciálů velmi rád, zatím má k dispozici pouze jednu vlastní recepturu, a to India Pale Ale (IPA).

Na vyvinutí další v pořadí – ležáku plzeňského stylu – teprve shání finanční prostředky. Cestou, jak přijít k penězům, je pro něj jednak prodej piva vařeného formou contract brewing, tedy spolupráce s partnerským pivovarem, a jednak crowdfunding. Proto se Přátelský pivovar Malešov jako první z českých pivovarů účastní crowdfundingového projektu Odstartováno.

Jistě, původní pivovarnické metody se výborně osvědčily, na starou českou pivní tradici jsme velmi pyšní a chceme v ní pokračovat, ale na druhou stranu máme chuť i nějakou tu tradici zbořit. Naše vize není ovládnout trh pomocí levného alkoholu a omezit možnosti zákazníkovy volby v restauraci jen na jednu, dvě, tři značky piva. Chceme zachovat kvalitní chuť, ale přidat k ní pestrost, přátelskou změnu, krok vpřed. Náš pivovar je mladý a novátorský. S tím souvisí i moderní způsob získávání chybějícího kapitálu – crowdfunding,“ vysvětluje Jan Prokop, jeden ze čtyř spolumajitelů Přátelského pivovaru Malešov.

O pivovaru

V roce 2002 se skupina přátel rozhodla zrekonstruovat rozpadající se středověkou tvrz Malešov nedaleko Kutné Hory. Cílem bylo zachránit vzácnou gotickou památku a zároveň jí vdechnout nový život. Mnoho mladých nadšenců společně strávilo desetitisíce hodin těžkou, ale smysluplnou a zábavnou prací. Nebýt jich, projekt by nikdy nebyl tak úspěšný a nevedl k vytyčení dalšího podobného cíle – rekonstrukci a oživení pivovaru v Malešově, jehož historie sahá až do 16. století. I tentokrát za vším stojí parta přátel, a proto se přátelství dostalo i do názvu samotného pivovaru.

Značka Přátelský pivovar Malešov žije teprve od podzimu 2013 a zatím je stále ve fázi realizace projektu. Nedávno se jejím majitelům podařilo získat nemovitost s původními pivovarskými sklepy stojící v sousedství malešovské tvrze. Postupně tedy pracují na budování vlastní výroby, kterou chtějí zahájit v roce 2015. To znamená obrovskou investici času a peněz. Pro malý pivovar je takový projekt opravdu velkým soustem, a chce-li navíc přijít s další vlastní recepturou, nezbývá mu, než shánět další finance právě prostřednictvím crowdfundingu.



Večerní školu čepování spojenou s rozšířenou exkurzí chystá na prosinec nošovický pivovar Radegast. Pod vedením obchodního sládka a mistrů výčepních se lidé naučí, jak se o pivo starat, správně ho načepovat a vychutnat si jeho příjemnou hořkost. Netradičním večerním programem pivovar oslaví 44. výročí uvaření první várky piva. Speciální večerní akce budou probíhat každou středu od 3. do 17. prosince mezi 18. a 20. hodinou.

Večerní prohlídky budou delší než běžné exkurze, takže účastníci mají možnost se seznámit s vařením nošovického piva mnohem detailněji. Vrcholem prohlídek bude setkání s obchodním sládkem nebo mistry výčepními, kteří zájemce provedou školou čepování. Návštěvníci se dozví, jak se o pivo správně starat a jak si užít jeho chuť. Načepovaný půllitr si vychutnají v degustační síni ve vyhlídkové věži pivovaru.

Na návštěvníky pivovaru Radegast tak čeká originální zážitek. „Očekáváme velký zájem o večerní školu čepování a prohlídky. Určitě návštěvníkům doporučuji účast na akci předem objednat přes naše webové stránky www.radegast.cz,“ radí Martina Sikorová, vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Radegast v Nošovicích.

Součástí dvou a půl hodinových netradičních prohlídek je také ryze hořká odměna. Každý návštěvník noční prohlídky si kromě nevšedního zážitku ze školy čepování odnese domů také dva ležáky piva Ryze Hořká 12, kterou pivovar začal vařit v polovině letošního roku. Nový ležák je plnější, více ale příjemně hořký s výrazným chmelovým aroma. Speciální zážitek v pivovaru vyjde na 199 korun za osobu.


Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let

[pondělí, 1. prosinec 2014]

Pivovar Ostravar letos oživí starodávný zvyk a na Barboru (4. prosince) začne rozdávat dárky. Na rozdíl od Mikuláše se ale zaměří na dospělé.

Pivovar Ostravar letos poprvé uvařil nový černý speciál černá Barbora, který dostal jméno po patronce a ochránkyni dvanácti generací ostravských havířů. Se jménem svaté Barbory je spjato mnoho pověstí a legend. Jedna z nich praví, že 4. prosince - v den, kdy mají svátek všechny Báry, Barbory a Barborky – chodívaly kdysi po vesnicích Barbory a nadělovaly lidem dárky. Teprve v pozdějších letech přejal tuto roli od Barbor Mikuláš, který si přizval na pomoc čerta a anděla.

V dnešní době se na Barbořino nadělování skoro úplně zapomnělo a málokdo o tomto starodávném zvyku ví. My jsme se proto letos rozhodli tento starý zvyk oživit. Zatímco Mikuláš dává dárky dětem, my budeme v hospodách a restauracích rozdávat dárky dospělým,“ vysvětluje Zuzana Cieciotková z pivovaru Ostravar.

Od čtvrtého prosince vyšle Ostravar do ostravských hospod a restaurací s dárkovými koši mnohým už známé dívky v černých šatech s křídly. Říká se jim černé Barbory a provázejí ostravský pivní speciál od první chvíle, kdy se objevil na trhu. „Věříme, že návštěvníci hospod a restaurací toto zpestření uvítají, stejně jako zimní várku černé Barbory ,“ směje se Zuzana Cieciotková.

V pomyslném dárkovém koši budou mít černé Barbory kromě tradičních pivních dárků také jeden velmi netradiční a originální dárek. Ručně zdobené vánoční ozdoby s motivem Ostravaru, který pro ostravský pivovar připraví členové sociálního podniku KRABIČKY. Toto malé výrobní družstvo sídlí v Ostravě - Přívozu a zaměstnává lidi se zdravotním postižením.

Každá vánoční ozdoba, kterou nám zde vyrobí, bude nejen jedinečným originálem, ale také pomůže lidem se zdravotním postižením v rozvoji jejich individuálních tvořivostí a v uvědomění si sama sebe ve vztahu k sobě i okolí. A to je skvělé,“ říká Zuzana Cieciotková. Podle manažerky ostravského pivovaru je v podnikání důležité myslet nejen na zisk a profitabilitu, ale také na sociální rozměr a odpovědnost každého projektu. „Právě to v Ostravaru děláme. Víme, že za svůj podnikatelský úspěch vděčíme věrnosti a přízni zdejších lidí, a snažíme se to tomuto regionu splatit. Nejen tím, že zde zaměstnáváme lidi, nebo firmy, kterým dáváme práci při výrobě piva, ale třeba i tím, že spolupracujeme s podniky typu Krabičky.




«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI