Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba Výroční 140 Speciál navazuje na tradici a potvrzuje um hanušovických pivovarníků

Co se píše o pivovarech a pivu


Holba Výroční 140 Speciál navazuje na tradici a potvrzuje um hanušovických pivovarníků

[úterý, 2. prosinec 2014]

Holba Výroční 140 Speciál navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19. století. Stejně jako kdysi ho hanušovičtí pivovarníci uvařili i po 140 letech. Zlatá čtrnáctka je připravená v sudech i v dárkovém multipacku pro fajnšmekry a všechny příznivce tradičních piv s jedinečnou charakteristikou.

Hanušovičtí si s ní pěkně vyhráli a není divu. Naposledy se totiž tady světlým speciálem čtrnáctkou připíjelo před 2. světovou válkou. Ten současný je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než např. u známé Holby Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51%. „Má krásné aroma několika chmelových odrůd a lahodně rozvíjející se hořkost díky postupnému chmelení. Na varně jsme chmelili natřikrát a jednou za studena, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ zaníceně přibližuje vznik narozeninového speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání, v tomto případě plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem a také vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Vyniká také svou pěnou. Ta je, především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu, hutná a stabilní.

Rozšířením nabídky speciálů reaguje pivovar Holba na jejich rostoucí oblibu. Během roku jich nabízí několik a většinu z nich vaří pouze příležitostně a v omezeném množství. Hostinští je mohou najít v Kalendáři Speciálů, který je informuje o novinkách a současně umožňuje, aby se na ně připravili a přizpůsobili jim třeba nabídku menu.

Holba Výroční  140 Speciál navazuje na tradici  a potvrzuje um hanušovických pivovarníků [p275]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI