Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kdysi rozdávaly dárky místo Mikuláše Barbory. Ostravar tento starý zvyk letos oživí.

Co se píše o pivovarech a pivu


Kdysi rozdávaly dárky místo Mikuláše Barbory. Ostravar tento starý zvyk letos oživí.

[pondělí, 1. prosinec 2014]

Pivovar Ostravar letos oživí starodávný zvyk a na Barboru (4. prosince) začne rozdávat dárky. Na rozdíl od Mikuláše se ale zaměří na dospělé.

Pivovar Ostravar letos poprvé uvařil nový černý speciál černá Barbora, který dostal jméno po patronce a ochránkyni dvanácti generací ostravských havířů. Se jménem svaté Barbory je spjato mnoho pověstí a legend. Jedna z nich praví, že 4. prosince - v den, kdy mají svátek všechny Báry, Barbory a Barborky – chodívaly kdysi po vesnicích Barbory a nadělovaly lidem dárky. Teprve v pozdějších letech přejal tuto roli od Barbor Mikuláš, který si přizval na pomoc čerta a anděla.

V dnešní době se na Barbořino nadělování skoro úplně zapomnělo a málokdo o tomto starodávném zvyku ví. My jsme se proto letos rozhodli tento starý zvyk oživit. Zatímco Mikuláš dává dárky dětem, my budeme v hospodách a restauracích rozdávat dárky dospělým,“ vysvětluje Zuzana Cieciotková z pivovaru Ostravar.

Od čtvrtého prosince vyšle Ostravar do ostravských hospod a restaurací s dárkovými koši mnohým už známé dívky v černých šatech s křídly. Říká se jim černé Barbory a provázejí ostravský pivní speciál od první chvíle, kdy se objevil na trhu. „Věříme, že návštěvníci hospod a restaurací toto zpestření uvítají, stejně jako zimní várku černé Barbory ,“ směje se Zuzana Cieciotková.

V pomyslném dárkovém koši budou mít černé Barbory kromě tradičních pivních dárků také jeden velmi netradiční a originální dárek. Ručně zdobené vánoční ozdoby s motivem Ostravaru, který pro ostravský pivovar připraví členové sociálního podniku KRABIČKY. Toto malé výrobní družstvo sídlí v Ostravě - Přívozu a zaměstnává lidi se zdravotním postižením.

Každá vánoční ozdoba, kterou nám zde vyrobí, bude nejen jedinečným originálem, ale také pomůže lidem se zdravotním postižením v rozvoji jejich individuálních tvořivostí a v uvědomění si sama sebe ve vztahu k sobě i okolí. A to je skvělé,“ říká Zuzana Cieciotková. Podle manažerky ostravského pivovaru je v podnikání důležité myslet nejen na zisk a profitabilitu, ale také na sociální rozměr a odpovědnost každého projektu. „Právě to v Ostravaru děláme. Víme, že za svůj podnikatelský úspěch vděčíme věrnosti a přízni zdejších lidí, a snažíme se to tomuto regionu splatit. Nejen tím, že zde zaměstnáváme lidi, nebo firmy, kterým dáváme práci při výrobě piva, ale třeba i tím, že spolupracujeme s podniky typu Krabičky.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI