Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

duben 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv duben 2014






Zelená a červená, typické barvy pro velikonoční svátky, představují symboly bezpečí, naděje, lásky a radosti. Proto se pivovarníci z Jihlavy již popáté v řadě rozhodli speciálně pro Velikonoce uvařit oblíbené zelené a červené pivo Velikonoční Krasličák. Právě v těchto dnech je k dostání ve více než tisíci stech hospodách po celé republice. Ke svátečnímu stolu si mohou lidé navíc v prodejnách zakoupit i velikonoční kolekce 7 pivních specialit.

Ochutnat každé pivo zvlášť, nebo jako dvoubarevný zeleno-červený Velikonoční Krasličák, takovou možnost mají milovníci piva díky Pivovaru Jihlava již pět let. Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí. Červený Krasličák je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí a chmelovou vůní.

Za tajemstvím dvoubarevného efektu stojí především řádné vychlazení obou piv a jejich správné načepování. „Důležité je, aby mistr výčepní věnoval svou pozornost jak správné teplotě, tak i pozvolnému čepování vrchního červeného piva z malé výšky. Pro správné oddělení barev je důležité, aby pivo stékalo slabým proudem,“ popisuje proces správného postupu čepování Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě a dodává: „Lidem toto pivo zachutnalo, proto každým rokem navyšujeme jeho výrobu. Letos jsme stočili více než čtyři a půl tisíce sudů“.

O oblíbenosti Krasličáku hovoří i nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. V letošním roce jich je zhruba tisíc sto. Zapojí se mimo jiné i všechny hospody z programu Cesta pivních znalců. Díky webové stránce www.cestapivnichznalcu.cz si všichni zájemci o toto speciální pivo snadno najdou trasu do nejbližšího pohostinství, kde se dá tento velikonoční speciál zakoupit.

Pivní speciality i pro domácí oslavu

S oslavou Velikonoc se pojí i rodinná setkání a veselí u stolu plného jídla a pití, přičemž obvykle v žádné rodině nechybí ani pivo. Jak již bývá zvykem, pivovarnická skupina Pivovary Lobkowicz k této příležitosti nabízí velikonoční kolekce, které představují 7 lahvových piv z různých pivovarů Čech a Moravy: Comenius (Pivovar Uherský Brod), Démon (Pivovar Vysoký Chlumec), Telčský Zachariáš, Jihlavský Grand (oba Pivovar Jihlava), Protivínský Granát, Prácheňská Perla (oba Pivovar Protivín) a Granát (Pivovar Černá Hora).

Comenius je silné pivo s výraznou hořkostí a plností s nádechem medu a karamelu. Jedná se o nepasterizované 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Démon byl připraven podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420. Je charakteristický bohatým a vyváženým profilem chutí. Má příjemnou sladovou sladovou vůni a mírně nasládlou medovou chuť s jemnou hořkostí. Jedná se o 13% polotmavé speciální pivo s obsahem alkoholu 5,2 % obj.

Telčský Zachariáš se vaří podle původních receptur již zaniklého pivovaru v Telči. Pivo je typické plnou chutí, výraznou hořkostí a medovou barvou. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Jihlavský Grand se vyznačuje nádhernou barvou červeného zlata, mimořádně vyváženou plností i hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Hodí se pro všechny chvíle, kdy v klidu a pohodě vychutnáte jeho mimořádné vlastnosti. Jihlavský Grand je 18% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 8,0 % obj.

Granát z Černé Hory je pivo typické tmavou granátovou až rudohnědou barvou. Použití bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyniká hlavně vysokou plností, vyšší sladkostí, dobrou pěnivostí a řízem. Granát je tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 % obj.

Název piva Protivínský Granát je odvozen od jeho sytě granátové barvy. Jedná se o jemně hořké pivo s výborným řízem a bohatou pěnou. Spektrum chutí od karamelové přes několik sladových až po výraznou hořkost poskytují bohatý a harmonický profil chutí, které ocení každý gurmán. Protivínský Granát je polotmavý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % obj.

Prácheňská Perla je pivo typické jemnou aromatickou hořkostí, bohatou pěnou, zlatavou barvou a silným řízem, které zaručují výjimečný chuťový zážitek. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.




Radegast slaví jedinečný úspěch

[úterý, 15. duben 2014]

Olympijské hry mezi pivními soutěžemi. Tak je označována americká pivní cena World Beer Cup, která se uděluje každé dva roky v USA. Kategorii piv plzeňského typu, do které bylo přihlášeno 53 vzorků z celého světa, letos ovládl ležák Radegast Premium. Do Nošovic tak míří cenná zlatá medaile. Soutěž World Beer Cup se letos uskutečnila podesáté. V roce 2004 z ní přivezl Radegast bronz.

Je to obrovský úspěch našeho piva, na který mohou být všichni Moravané hrdi. Radegast odlišuje od ostatních piv už více než 40 let výrazná hořkost. Těší mě, že má jeho chuť své příznivce i za hranicemi Moravy. Zlaté medaile si vážíme, ale nejdůležitějším oceněním je pro nás uznání českých a moravských pivařů,“ řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Zlatou medailí z World Beer Cupu završil Radegast hattrick významných pivních ocenění mezi ležáky. V březnu ohodnotila jeho kvalitu odborná porota stříbrnou medailí na domácím Pivexu a vloni získal „evropskou“ stříbrnou medaili na European Beer Star.


Již čtvrtým rokem spolupracuje HEINEKEN Česká republika a Národní park Šumava na projektu Zeleným pivem za zelenou Šumavu. Legendární třináctistupňové Zelené pivo, které pivovar Starobrno vaří tradičně k příležitosti Velikonoc, se na Zelený čtvrtek vrací na Šumavu, aby zvýšilo povědomost o naléhavé situaci na Šumavě a potřebě obnovy zdejších lesů.

Již v loňském roce se zaměstnanci společnosti HEINEKEN Česká republika vydali do Národního parku Šumava, aby zde sázeli nové stromky. V letošním roce si tento zaměstnanecký výlet zopakují. Akcí chce HEINEKEN přispět k obnově usychajících lesů. Stromy jsou totiž pro oblast důležité svou retenční schopností – zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, jež pak napájejí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně 6 hektolitrů vody za rok. Cílem projektu je vysadit takový počet stromů, které zadrží vodu odpovídající vyrobenému množství Zeleného piva v roce 2014. Toho letos brněnští sládci uvařili 4500 hektolitrů, které na Zelený čtvrtek zamíří do dvacítky provozoven v Národním parku Šumava a dále pak do přibližně 4000 restaurací v celé České republice.

Podařilo se nám zastavit kůrovcovou kalamitu, která ovládala šumavské lesy dlouhých sedm let. Nastává doba klidu a doba, kdy se můžeme soustředit na postupné ozeleňování Šumavy. Letos osázíme více než 100 hektarů lesa a místo smrku budeme vysazovat dřeviny, které kalamitám lépe odolávají. Jsou jimi buk, jedle, javor, ale i jeřáb. Vítáme již tradiční spolupráci se společností HEINEKEN, která nám pomáhá na situaci nejen upozorňovat, ale také ji pomáhá aktivně řešit formou pomoci při zalesňování Šumavy," říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

"Voda představuje přibližně 95% piva a má vliv na jeho kvalitu i chuť. Hojně se využívá také při výrobních procesech. Ohleduplná práce a ochrana vodních zdrojů je proto pro nás prioritou a jedním z pilířů CSR aktivit. To jsme potvrdili i iniciováním prohlášení Voda 2014+, které společně s námi podepsali přední české společnosti," konstatuje Jiří Hauptmann, ředitel oddělení korporátních vztahů HEINEKEN Česká republika, a.s.

Pivovary HEINEKEN patří ve spotřebě vody mezi nejšetrnější v České republice. Průměrná spotřeba vody na jeden hektolitr vyrobeného piva činila v roce 2013 ve Velkém Březně 4,99 hl, v Krušovicích 3,92 a v Brně jen 3,08 hektolitrů. V tomto pozitivním trendu chtějí pokračovat i do budoucna a spotřebu vody tlačit ještě níž.

Slavným Zeleným pivem se letos bude slavit příchod Velikonoc už podeváté v řadě. Třináctistupňový speciál s neobvyklou barvou před lety vymyslel vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Zelené pivo zraje při teplotě 1° Celsia, čímž se chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Nezvyklou barvu tomuto pivnímu speciálu dodává bylinný výluh a likér.


Už je to tady. 7. června 2014 patří nejen pivním nadšencům. První akce festivalové sezóny v Hradci Králové.

Všechny milovníky piva, pivních speciálů a dobré zábavy přivítáme na Královéhradeckém pivobraní už první červnovou sobotu tohoto roku. Na akci pracujeme dlouhodobě a zbývají nám poslední dva měsíce než odstartujeme…“ říká prezident Královéhradeckého pivobraní Ing. Vítězslav Janků.

A na co se můžeme na akci těšit? Především na patnáct pivovarů představující své umění v podobě svých produktů. Čeká nás přes padesát pivních speciálů a to hlavně ze středních a malých průmyslových pivovarů. Netradiční a méně známá piva budou většinou na pultech minipivovarů.

Zástupce malých pivovarů Ing. Vojtěch Hendrych z rodinného pivovaru Hendrych ve Vrchlabí říká: „Rádi bychom hradeckým ukázali, že tradiční piva se dají vařit i jinak, než jsme zvyklí z velkých pivovarů. Když máte k pivu vztah a můžete s ním pracovat v menším množství, přijdete na nové netradiční chutě.

A co by na přehlídce piv v Hradci Králové nemělo chybět? Nejvýznamnější pivovar z Královéhradeckého kraje. Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru Primátor láká návštěvníky především na nejlepší weizenbier na světě. „Primátor přiveze pro své fanoušky oceněný Primátor weizenbier. Worldbeerawards ocenil v r. 2013 tento pivní speciál z Primátoru Náchod jako nejlepší weizenbier na světě.

Pro hradecké patrioty je připraven již zdomácnělý Votrok. Pivo, které se kdysi vařilo v Hradci Králové se přestěhovalo do Havlíčkova Brodu. Vaří ho tamější pivovar Rebel, ale stále je to pivo Votrok, známé všem pivařům z Hradce Králové.

Záštitu nad Královéhradeckým pivobraním převzal primátor statutárního města Hradce Králové MUDr. Zdeněk Fink a hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc. Patronaci nad tímto svátkem piva převzal známý bavič Josef Alois Náhlovský. Jeho hlas uslyší nadšenci především na vlnách Rádia Černá hora, které upoutávku bude vysílat.

A kde se bude akce konat?

Na tuto otázku odpovídá hlavní organizátor Lukáš Vacek:

Když jsme vybírali prostor pro pivobraní, chtěli jsme využít nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Díky dotacím z EU není možné pro kulturní akce areál využívat po dobu 5 let. Pak nás napadla spásná myšlenka – uspořádat festival pro většinu hradečanů dostupnou. Na pivovarské flošně cca 600 m od Velkého náměstí. Na pivo se chodí pěšky, proto jsme volili místo blízko centra. Máme se skutečně na co těšit.

Více o festivalu naleznete na stránkách www.kralovehradeckepivobrani.cz a na facebookových stránkách.


Pivovar Ostravar se v minulých dnech dohodl na úzké spolupráci s 37letých zpěvákem a hercem Richardem Krajčem a jeho kapelou Kryštof. Příznivci ostravského piva se tak mohou například těšit, že Richard Krajčo svými nápady osvěží blížící se Slavností pivovaru Ostravar nebo, že si budou moci vychutnat své oblíbené pivo na některém z Kryštof kempů. Obě strany věří, že budou do budoucna přicházet s dalšími nápady, které obohatí kulturní život regionu.

Na vzájemné spolupráci se obě strany dohodly během úspěšného jarního klubového turné kapely Kryštof, které pivovar Ostravar podpořil. Jeho pivo doprovázelo kapelu po českých a moravských městech.

Během turné jsme zjistili, že máme na spoustu věcí stejný názor,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Nabídli jsme proto Richardovi, zda by se nechtěl podílet na dalším rozvoji naší značky. Richard s naší nabídkou souhlasil, a to je skvělé.

Ze strany Ostravaru to je zajímavá nabídka. Ostravský pivovar je tradičním reprezentantem našeho regionu a já i všichni kluci v kapele jsme se nikdy netajili svým vztahem k Ostravě,“ říká Richard Krajčo. Podle Krajča ho s Ostravarem spojuje, že oba pochází z jednoho kraje a že oba pracují podobným stylem.

Nikdy nejde o to zaplnit éter spoustou skladeb za každou cenu. Musíte lidem nabídnout opravdovou kvalitu. Vždycky totiž poznají , jestli děláte věci poctivě a naplno. V tom si s Ostravarem rozumíme,“ dodává Krajčo.

Roman Richter, vrchní sládek pivovaru Ostravar Richarda Krajča doplňuje: ”Ke kvalitní hudbě výborné pivo určitě patří. A naše pivo Ostravar jím jednoznačně je! Vždyť o jeho kvalitu dbáme už 116 let. Díky použití tradiční technologie výroby jeho chuť dokonale vystihuje charakter tohoto regionu.

Nové partnerství zaznamenají příznivci sympatického zpěváka i ostravského piva poprvé ve druhé polovině dubna, kdy se v regionu objeví velkoplošné plakáty. „Bude na nich napsáno to, co od nás naši fanoušci mohou očekávat,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Tedy „Víc dávat než brát“, „Zažít víc než víc“, a podobně.

Další projekt, do které se Krajčo zapojí, budou nadcházející Slavnosti pivovaru Ostravar. Jedná se o tradiční svátek piva a hudby, který se letos uskuteční již počtrnácté.

Richard se stane součástí našeho přípravného týmu, protože je nejen skvělý hudebník, ale i velmi kreativní tvůrce s neotřelými nápady. Toho bychom chtěli na Slavnostech využít a náš tradiční scénář obohatit o nové prvky,“ uvádí Zuzana Cieciotková.

Jednou z věcí, která je na Slavnostech zajímavá, je, že Ostravar vytahuje nahoru mladé talentované kapely. Mohli jste tady vidět Tomáše Kluse dávno před tím, než se stal slavným, Martina Chodúra, Fíhu a další dnes již velmi známé interprety. Na to bych určitě rád navázal a postavil speciální stage pro mladé talentované lidi,“ přemýšlí Richard Krajčo. „Další nápady a novinky musím ještě probrat s lidmi z Ostravaru.

Ostravar zase na oplátku podpoří letní kempy kapely Kryštof. „Bude to takový kousek Ostravy, který si budeme brát v létě po republice s sebou,“ směje se Richard Krajčo. Zástupce pivovaru těší , že jejich značka bude součástí open air festivalu, který je plně v režii přední české kapely, a kterým chce kapela podle svých slov vybočit ze zaběhlého pojetí podobných akcí. Kryštof kempy se odehrají na sedmi místech v Čechách i na Moravě a nabídnou návštěvníkům řadu hudebních i nehudebních zážitků. Více na:www.krystofkemp.cz



Proč právě J. Jakoubek?

Královédvorský pivovar Tambor pokračuje v připomínání významných rodáků Dvora Králové nad Labem. Prvním z nich byl R. A. Dvorský (stejnojmenný světlý ležák 12).

Jaroslav Jakoubek byl nejen Otec šansonu

Bývá označován jako Otec českého šansonu, je autorem mnoha populárních písniček. Stejně jako jiný královédvorský rodák, R. A. Dvorský, byl ale také autorem, na kterého se mělo zapomenout.

Narodil se 30. října 1927 ve Dvoře Králové nad Labem. Po studiu gymnázia a chemické průmyslovky začal pracovat v Tibě. Koncem padesátých let odešel do Prahy, kde se hned zapojil do kulturního života. Ve dne pracoval ve státní projekční kanceláři textilního průmyslu, večer se věnoval kultuře. Díky trochu volnější atmosféře tu začaly vznikat zárodky budoucích legendárních scén. Jaroslav Jakoubek se s Ivanem Vyskočilem podílel na vzniku divadla Na zábradlí, pomáhal při prvních krůčcích poetické kavárny Viola, byl u zrodu divadla Rokoko. V době, kdy se ještě Jiří Suchý neznal s Jiřím Šlitrem, psal pro něj Jakoubek texty. Stal se externím redaktorem Československého rozhlasu a televize. Jeho písničky zpíval Václav Neckář, Eva Pilarová, Pavlína Filipovská, Rudolf Pellar, Ljuba Hermannová a mnoho dalších zpěváků.

Nebýt Jardy, tak o mě vlastně nevíte. S Honzou Schneiderem jezdili do plzeňské Alfy. Tam si mě všimli a tak dlouho o mě vyprávěli Pepíkovi Vobrubovi, až mě pozval na zkušení natáčení s Tanečním orchestrem Českého rozhlasu,“ vzpomíná Václav Neckář. Mezi jeho nejznámější písničky z té doby patří Blues vo blůze (P. Filipovská), Víc nechtěl by snad ani D´Artagnan (W. Matuška a M. Kubišová), Smutný představení (L. Hermanová), Písnička pro Martu (K. Gott), Sněhová vločka (J. Suchý), Plakát (R. Pellar) nebo Táborák pro dva (V. Neckář).

Po roce 1968 se zařadil mezi širokou skupinu umělců, kteří byli donuceni opustit veřejný život. Několik let měl Prahu „zakázanou“. Začal pracovat na různých dělnických pozicích, občas jeho přátelé umožnili uvést písničku nebo melodii v divadle či rozhlase. Jak vzpomínají Královédvoráci, tvořil v té době do šuplíku. Po roce 1989 se mohly opět jeho písničky hrát, on sám se v devadesátých letech vrátil jako externí hudební redaktor do Českého rozhlasu. Příliš si ale nové svobody neužil. Zemřel v Praze 27. července 1993.

Dva roky po jeho smrti vyšlo profilové CD. Vznikl také jeden z jeho nejznámějších hitů, Nějak se vytrácíš má lásko, který nazpíval Petr Janda a skupina Olympic. „Jednou se Jaroslav trochu zlobil na svět a já jsem na pár hodin odešla – a tenkrát napsal šanson Nějak se vytrácíš, má lásko, s věnováním pro mě,“ vzpomíná jeho žena Jiřina Jakoubková. Text písničky je ale mírně upravený. Celkem se Jakoubek podílel na téměř 400 písničkách.

Ve Dvoře Králové nad Labem vyšlo několik vzpomínkových článků ve Vlastivědném čtení, kde na něj mimo jiné vzpomínal spolupracovník z Tiby, pozdější kronikář Pavel Janoušek nebo skladatel a spoluautor velkého hitu o D´Artagnanovi, Jan Schneider. Jaroslava Jakoubka připomíná na domě na Vinohradech, kde žil, pamětní deska.

Ve městě samém žádnou připomínku nemá. Proto se Královédvorský pivovar Tambor rozhodnul se souhlasem manželky Jiřiny Jakoubkové pojmenovat u příležitosti 5 let od znovuobnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem nové královédvorské pivo Tambor, polotmavý ležák 11 právě po Jaroslava Jakoubkovi. Toto pivo bude představeno 2. května v areálu pivovaru při oslavě 5. výročí Královédvorského pivovaru Tambor.

Nové Královédvorské pivo Tambor,  polotmavý ležák 11 J. Jakoubek od 2. května 2014 [p539]


Výlet za pivem láká více lidí

[pondělí, 14. duben 2014]

Jak se z piva stane luxus

[pondělí, 14. duben 2014]










Společnost Žatecký pivovar, jehož výstav činil v loňském roce 35 tis. hl a která zaměstnává 50 lidí prodala 51% svého majetkového podílu dánské společnosti Carlsberg. Personální změny v managementu společnosti se neočekávají.

Spojením Žateckého pivovaru se společností Carlsberg se českému výrobci otevírá cesta na veškeré zahraniční trhy, kde Carlsberg působí, což je i jedním ze základních principů uzavřené dohody.

Dalším z hlavních principů dohody je povinnost Žateckého pivovaru pokračovat v tradičním způsobu vaření piva a používání pouze klasických surovin. Carlsberg se zavázal k rekonstrukcím budov pivovaru s cílem zvýšení atraktivity pivovaru a města Žatce pro cestovní ruch.




Top Delikatesa je prestižní ocenění, kterým se nově pyšní chotěbořský světlý ležák Prémium. Tuto značku špičkové kvality Chotěboř získala na základě soutěžního testu hodnotícího nikoliv pouze na základě rozboru parametrů, ale i senzoricky, na základě chuti spotřebitele.

Top Delikatesa se zaměřuje na české i zahraniční produkty, čímž se od konkurenčních soutěží výrazně liší. Vítězové soutěže se každoročně představují na mezinárodním gastronomickém veletrhu Víno & Delikatesy, jehož letošní ročník se koná od 23. do 25. dubna na pražském výstavišti v Holešovicích a je určený pro odborníky z řad gastronomie i pro běžné konzumenty. Pivovar Chotěboř zde letos rozhodně nebude chybět.

Velikonoční stůl ozdobí sváteční karamelový Speciál.

Chotěbořskému světlému ležáku se letos opravdu daří, od začátku letošního roku se prodalo již přes půl miliónu půllitrů, což je oproti loňskému roku nárůst o 15 %. V pivovaru ale nezapomínají ani na milovníky pivních lahůdek. V těchto dnech se na trh dostává velikonoční třináctapůlstupňový Speciál. Jedná se o pivo s přídavkem karamelového sladu, charakteristické jedinečnou chutí, jantarovou barvou a jemnou hustou pěnou s obsahem alkoholu 5,7 % objemu. Ideálně se páruje například s jehněčí pečínkou.


Dvacátý druhý ročník tradiční pivní slavnosti Den Kozla, který se uskuteční v prostorech pivovaru ve Velkých Popovicích v sobotu 14. června od 11 hodin, oslaví 140 let od založení pivovaru. Odměnou návštěvníkům bude pivní specialita – Nefiltrovaný ležák, tradiční české jídlo jako před 140 lety a bohatý doprovodný program. Hlavní hudební hvězdou Dne Kozla bude populární band Divokej Bill. K dobové zábavě přispějí i skupina Patrola Šlapeto s oblíbenými staropražskými šlágry, skupiny Sto zvířat a Děda Mládek Illegal Band. Vstup na akci je zdarma.

V rámci letošních oslav 140 let od založení pivovaru se chystá v průběhu Dne Kozla několik doprovodných aktivit. Více k tomu dodává marketingový manažer značky Velkopopovický Kozel Karel Kraus: „Hlavním tématem letošního Dne Kozla je 140 výročí založení pivovaru. V letošním roce na návštěvníky čekají historické Kozlí noviny, z Benešova a z Prahy se mohou svézt do Stránčic historickým vlakem s parní lokomotivou. Taky jsme se rozhodli pozvat do pivovaru lidi s příjmením Kozel a Kozlová, kteří si s námi připijí pivním speciálem ze 140l sudu. Věřím, že se jich sejde minimálně symbolických 140. Jak se mohou lidé přihlásit, jakou budou mít během oslav úlohu a další podrobnosti brzy zveřejníme na našem webu a Facebooku.

Pro letošní Den Kozla uvaří velkopopovičtí sládci pivní specialitu - Nefiltrovaný ležák. Nefiltrovaný ležák od Kozla se vyznačuje vyšším obsahem pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek pocházejících ze sladu a chmele. Oproti filtrovaným pivům jej charakterizuje přirozený zákal a výrazná, plná chuť. Nefiltrovaný ležák bude k dostání exkluzivně na Dni Kozla. K poctivému pivu budou nachystaná typická česká jídla a pochoutky.

Největší hudební lákadlo 22. ročníku Dne Kozla bude kapela Divokej Bill. K dobré náladě jistě přispějí i skupiny Patrola Šlapeto - staropražskými písněmi, Sto zvířat a Děda Mládek Illegal Band.

I letošní oslavy Dne Kozla budou zároveň oslavou poctivého řemesla, a tak budou v průběhu dne probíhat ukázky nejrůznějších řemesel. S historií a současností pivovaru a dovedností popovických sládků se mohou návštěvníci seznámit na prohlídkách, které budou pro zájemce organizovány po celý den.

Den Kozla se koná v areálu pivovaru ve Velkých Popovicích v sobotu 14. června a vstup je zdarma.

Navštivte Den Kozla, odměňte se oroseným Kozlem a pochutnejte si na tradiční české kuchyni!



Pivovar Zubr slaví svoje narozeniny

[středa, 9. duben 2014]










Konkurence se sládci vůbec nebojí

[pondělí, 7. duben 2014]






Významného ocenění od České a moravské pivovarské akademie v podobě Výroční ceny za rok 2013 se dočkal Kynšperský pivovar. Prestižní titul obdržel za nejlépe vybavenou pivovarskou prodejnu, což je pro malý regionální pivovar obrovský úspěch. Pro ředitele Kynšperského pivovaru Radka Vomočila navíc znamená velké povzbuzení do další práce a potvrzení, že se vydali správným směrem.

Jsme rádi, že se nám podařilo v tak silné konkurenci vyniknout. Ačkoli nejsme velký pivovar, tak umíme zaujmout zákazníka a nabídnout mu široký sortiment zboží. A to se zřejmě líbilo i hodnotitelům, že kromě piva jsou u nás k dostání i další regionální výrobky. Máme tu například ručně vyráběný porcelán, pivní kosmetiku, sušené maso, kozí sýry nebo klobásky,“ vyjmenoval Vomočil.

Českou a moravskou pivovarnickou akademii založil měsíčník Pivo, Bier & Ale, aby představil nejvýraznější osobnosti tohoto tradičního českého oboru. Vítězové sedmnácti kategorií Výročních cen ČMPA za rok 2013 obdrželi ocenění během slavnostního večera v Klášterním pivovaru Strahov v Praze. Mezi hlavní skupiny patří nejlepší hostince, restaurace a pivní bary, dále pivotéky, pivovarské prodejny nebo pivovary s hotelem. Z titulu Mistr výčepní, udělovaného v mužské i ženské kategorii, se může radovat Klára Valuchová (Pivovarský klub) a Jiří Bejček Stehlíček (První Pivní Tramway). Cenu za celoživotní přínos pro české pivovarnictví získal Ivan Chramosil.

V minulém roce si časopis Pivo, Bier & Ale všiml i dalších předností Kynšperského pivovaru. „Od redakce jsme dostali ocenění za nejlepší nové spodně kvašené pivo, džbánek roku a nově otevřený pivovar s kapacitou do 10 000 hl,“ připomenul ředitel.

Kynšperský pivovar se pyšní i dalším úspěchem. Od loňského roku může svoji světlou dvanáctku prezentovat jako Regionální potravinu Karlovarského kraje. „Vítězství v této soutěži si velice považujeme, jelikož o udělení značky, která je zároveň známkou kvality, rozhoduje celá řada odborníků. A na nás teď bude, abychom si ji udrželi,“ poznamenal Vomočil.

V hodnocení si vedl dobře také polotmavý ležák, jenž si v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů vysloužil třetí příčku. „V soutěži bychom rádi vynikli i letos. Tentokrát však k pivům přihlásíme i naše ovocné limonády míchané ze sodovky a přírodních sirupů,“ doplnil ředitel s tím, že pivovarnictví a výroba nealkoholických limonád má k sobě historicky velice blízko. „Už dříve se dělávaly takzvané sladové limonády, což byly první výluhy sladu a teplé vody, kterým se zkráceně říká sladinka,“ vysvětlil Vomočil.

Získaná ocenění jsou pro nás povzbuzením  do další práce, říká ředitel pivovaru[p1184]



«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI