Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2012

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2012


To, že se nejlepší piva vaří na střední Moravě, potvrdili pivovarští experti v rámci letošního ročníku degustační soutěže České pivo 2012. Pivům Litovel a Zubr udělili celkem 8 medailí, z toho 4 vítězství v silné konkurenci známých pivních značek.

Vítězem v nejsilněji zastoupené kategorii ležáků se stal Litovel Premium. Pivu z Litovle patří také kumulované vítězství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan a Litovel Classic i medaile pro Litovel Dark. Šampionem mezi tmavými pivy se stal Zubr Classic a Zubru patří také další 3 medaile za znamenitou chuť a kvalitu pro Zubr Gold, Zubr Premium a nealkoholické pivo Zubr Free. Zubr a Litovel tak opět potvrzují pozici favoritů mezi českými pivy.

Z vítězství máme obrovskou radost. Jedná se totiž o dvě nejsilněji zastoupené kategorie – ležáky jsou prestižní záležitost a výčepní piva zase nejvíce konzumovaná. Být první v obou je velký úspěch,“ spokojeně komentuje ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Pivovarští odborníci hodnotili především chuť a její vyváženost, aroma, říz, ale i pěnu nebo barvu piva, tedy vlastnosti, důležité pro konzumenta. Piva Zubr Litovel bodovala především plnou, dokonale vyváženou chutí s příjemně se rozvíjející hořkostí a chmelovým aroma, ale i výborným řízem a celkovou vyzrálostí. Všechny uvedené vlastnosti jim přináší tradiční výroba, kterou v pivovarech drží více než 100 let.

Tradiční výroba, suroviny, čas a dobrý sládek jsou pro pivo to nejdůležitější. Pokud něco ošidíte, promítne se to do chuti i celkové kvality,“ říká Lumír Hyneček a upozorňuje na nutnost zachování osobité charakteristiky a chuťové pestrosti českých piv.

V době, kdy na jedné straně roste nabídka europiv, na straně druhé sílí zájem o tradiční česká piva s chuťovou rozmanitostí, pro každou značku i druh piva typickou. Taková piva oceňují nejen konzumenti, ale na platformě degustačních soutěží také odborníci. Udržení klasických postupů výroby a produkci tradičního českého piva vnímají pivovarníci v Zubru a Litovli jako svůj závazek tradici českého pivovarnictví.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což zvyšuje nestrannost soutěže.

Letos se soutěže zúčastnilo celkem 72 piv, které v 5 kategoriích hodnotilo 24 degustátorů, většinou sládků a pivovarských expertů.

Medaile v soutěži České pivo pro jednotlivé značky

Litovel Moravan a Litovel Classic- vítězové kategorie světlých výčepních piv

Litovel Premium- vítěz kategorie světlé ležáky

Litovel Dark- 3. místo v kategorii tmavá výčepní piva

Zubr Classic, tmavý- vítěz kategorie tmavá výčepní piva

Zubr Free - 2. místo v kategorii nealkoholických piv

Zubr Premium- 3. místo v kategorii světlých ležáků

Zubr Gold- 3. místo v kategorii světlých výčepních piv


Petr Burian z Třince se vydal se svými přáteli na prohlídku pivovaru Radegast. Na jejím začátku na něj čekalo velké překvapení. Byl totiž od začátku letošního roku jubilejním deseti tisícím návštěvníkem. Od zástupců pivovaru získal karton piv a dárky související s pivem Radegast. Pivovar letos útočí na návštěvnický rekord z minulé sezóny, který činí 13 557 lidí. Letos navštívili pivovar lidé nejen z Česka, ale také z 10 dalších zemí.

Foto

Petr Burian, který vlastní v Třinci restauraci, byl velmi překvapený: „Na exkurzi jsme se vypravili s mými kamarády a ani ve snu by mě nenapadlo, že zrovna já budu jubilejní návštěvník. Mám radost a o pivo se určitě podělím s ostatními.

V Nošovicích doufají, že v letošním roce stanoví nový rekord v návštěvnosti. Na začátku turistické sezóny otevřeli inovovanou exkurzní trasu, která umožňuje mimo jiné nahlédnout nově do ležáckého sklepa a na každém zastavení zajímavou formou návštěvníka seznamuje s jednotlivými pivovarskými činnostmi. Pivovar Radegast je také od letošního léta součástí tzv. Techno trasy, která sdružuje nejzajímavější technické zajímavosti v Moravskoslezském kraji. Díky tomuto projektu dorazila do Nošovic také populární akce Fajne léto. Osvědčila se i dlouhodobá spolupráce s Valašským královstvím, kde se vše letos nese ve znamení boha Radegasta.

Zájem o exkurze do pivovaru přichází stále častěji také ze zahraničí, což potvrzuje vedoucí Návštěvnického centra v Radegastu Martina Sikorová: „V letošním roce se zvýšil zájem zejména z Polska. Hodně lidí k nám jezdí také ze Slovenska a Rakouska. Přijíždějí jak individuálně, tak organizovaně v rámci zájezdů přes cestovní kanceláře. Celkem jsme přivítali hosty z 10 zemí světa.










Alergie na pivo: na druhu záleží

[středa, 26. září 2012]


Pražské Letňany ožijí pivobraním

[úterý, 25. září 2012]

A DOST! České vs. zahraniční pivo

[úterý, 25. září 2012]






Plzeň a s ní dvě třetiny pivního světa mohou oslavit velké jubileum. Přesně 5. října 1842 byla uvařena první várka originálního plzeňského ležáku Pilsner Urquell, který inspiroval vznik celé kategorie piv plzeňského typu. V den 170. výročí propuknou v 18:00 na náměstí Republiky v Plzni důstojné oslavy – bohatý zábavný program přinese Plzeňskou filharmonii v propojení s Michalem Pavlíčkem, audiovizuální show videomapping a netradiční artisticko-taneční vystoupení Décalages. Z pěti dubových sudů se vyčepuje symbolických 1 700 nefiltrovaných piv Pilsner Urquell.

Plzeňský ležák, který se zrodil 5. října 1842 v Plzni, sehraje při oslavách klíčovou roli. V nefiltrované podobě se bude pro veřejnost čepovat ve velkokapacitních stanech, stáncích a především z pěti originálních 170litrových dubových sudů, které na náměstí doveze formanský vůz, jako tomu bývalo v době vzniku tohoto originálního ležáku.

Slavnost oficiálně zahájí generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman spolu s primátorem města Plzně panem Martinem Baxou. „Věřím, že se 5. října sejde na plzeňském náměstí mnoho milovníků značky Pilsner Urquell, abychom společně oslavili narozeniny tohoto výjimečného piva, podle kterého se dnes vaří dvě třetiny světové pivní produkce.“ zve na oslavu Doug Brodman, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.

Večerní program zahájí Plzeňská filharmonie symfonickou básní Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, který v době vzniku plzeňského ležáku v Plzni studoval. I další skladby hudebního programu nás zavedou do jednotlivých období, v nichž pivo Pilsner Urquell budovalo svou slávu. Na důležité milníky historie Plzeňského Prazdroje upozorní ve svých vstupech moderátor Pavel Anděl. Součástí programu budou i zdravice a přání osobností, které jsou svázány s Plzní nebo plzeňským pivem. Všichni příchozí se mohou těšit mimo jiné na slovenského tenora světového jména Petera Dvorského, unikátní spojení hudby Plzeňské filharmonie a Michala Pavlíčka, na Báru Basikovou nebo Davida Kollera. Největší očekávání je spojeno s jedinečnou audiovizuální show – videomappingem, projekcí symbolů piva Pilsner Urquell, historie pivovaru i města Plzně na stěnu chrámu svatého Bartoloměje. Program započne po 18.00 hod a potrvá až do 22.00.

Foto

O historii originálního plzeňského ležáku se budou moci účastníci oslav dozvědět více informací nejen z pódia, ale rovněž ve speciálních stanech Cesta historií, které se těšily velké pozornosti i na nedávném Pilsner Festu. Unikátní expozice umožní zažít návštěvníkům autentickou plzeňskou hospodu v nejrůznějších dobách historie Pilsner Urquell – v roce jeho vzniku 1842 dostanou pivo nalévané z mázů, atmosféru pivnice z období „první republiky“ doprovodí hráč na akordeon, další stan připomene socialistickou éru a chybět nebude současná restaurace s plzeňským pivem. V dalších stáncích budou pivo návštěvníkům čepovat nejlepší čeští i zahraniční výčepní, účastníci finále světové soutěže v čepování „Pilsner Urquell Master Bartender“, které se letos uskuteční v předvečer oslav v prostorách plzeňského pivovaru.

Více informací najdete na http://www.prazdrojvisit.cz/cz/kalendar-akci-v-pivovaru/


Sládci pivovarů v Černé Hoře na Blanensku a ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku připravili pro oslavu Dne české státnosti 28. září 2012 Pšeničný speciál knížete Václava. Čepovat jej bude od pátku 28. září 2012 až do vyprodání zásob téměř tisícovka vybraných hospod po celé republice.

Pšeničný speciál knížete Václava je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě byla použita více než polovina sladu vyrobeného z pšenice. Pivo je charakteristické osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu, silný říz a obsahuje 5 % obj. alkoholu.

Svatý Václav je patronem nejen země české, ale také všech pivovarníků. Pšeničný speciál knížete Václava uvařený právě k poctě tohoto světce tak navazuje na dlouhou tradici vaření pšeničných piv na našem území. Čepovat jej budou mimo jiné také hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz.


Buškova číše

[pondělí, 24. září 2012]

Protřepat, zamíchat

[pondělí, 24. září 2012]


Urbana nebrat

[pondělí, 24. září 2012]


Kalendář regionálních pivovarů 2013

[pondělí, 24. září 2012]

Další rok se pomalu (ale jistě) blíží a na mnohých Vašich stolech se objeví již tradiční Kalendář regionálních pivovarů 2013. Pokud víte o nějaké akci v příštím roce, která by se v kalendáři měla prezentovat, pak neváhejte a kontaktujte vydavatele, pana Jiřího Procházky na mailu jpahk(zav)tiscali.cz či na tel. 603 446 774. Zde můžete již předběžně nový kalendář objednávat.

Kalendář regionálních pivovarů 2013

[pi] 09:31 [permalink] [reaguj]


Pivovarský dvůr hostil Slunce ve skle

[pondělí, 24. září 2012]


Malé pivovary ovládly Karpentnou

[pondělí, 24. září 2012]

V Černicích tekl Bubák i Slepý krtek

[pondělí, 24. září 2012]




Dobřany: pivo, dechovka i bigbít

[pondělí, 24. září 2012]

ODS chce prodat Budvar. Už zase!

[pondělí, 24. září 2012]


Značka Heineken®, nejprodávanější prémiové pivo na světě, spustila v souvislosti s nadcházející premiérou 23. filmu o Jamesi Bondovi SKYFALL™ novou ohromující televizní a digitální kampaň, v níž se Daniel Craig poprvé představí jako slavný tajný agent. Diváci se společně s jeho nádhernou Bond girl v podání Bérénice Marlohe vydají na nezapomenutelnou cestu vlakem, aby se postavili Bondovým protivníkům a získali kufřík.

Tato interaktivní část kampaně úzce navazuje na televizní reklamu. Bérénice diváky vyzve k nastoupení do vlaku, který se poté rozjede nádhernou krajinou zasněžených hor. Na diváky čeká celá řada náročných zkoušek, které je přivedou ke kufříku, jehož obsah musí chránit před nelítostnými protivníky Jamese Bonda.

V České republice je možné vidět spot na internetu, v kinech Cinema City nebo v televizi. Celý spot se váže k novému filmu Skyfall s Danielem Craigem alias Jamesem Bondem v hlavní roli, který bude mít slavnostní premiéru 26. října v Praze a Brně.

Do televize se tento spot dostane v druhé polovině října. Vysílat jej budou například na stanicích Nova, Nova Cinema a Prima Cool. K celé „bondovské“ kampani budou probíhat také soutěže. „V rádiu Express a Dance rádiu mohou posluchači vyhrát lístky na pražskou premiéru filmu, soutěžit se bude i na facebooku. V obchodní síti budou na kampaň na vybraných místech upozorňovat stojany a různé reklamní předměty. V některých obchodech TESCO se bude prodávat i speciální litrová láhev limitované edice Bond,“ říká ke kampani Richard Gažo, brand manažer značky Heineken.

Součástí kampaně budou i spotřebitelské soutěže v provozovnách, kde se prémiová značka Heineken točí. „Za dvě piva soutěžící získá brýle a los, na který může vyhrát VIP pozvánku na světovou premiéru filmu do Amsterodamu, lístky na premiéru do Prahy a vstupenky na 007 párty s DJ hudbou a motivy bondovské tematiky, která se uskuteční 26. 10. v nově zrekonstruovaném klubu Mecca,“ doplňuje ke kampani Richard Gažo. Vyhrávat se budou i speciální plnicí pera.

Na své si v kampani přijdou i „Bond girl“. V TOP provozovnách Heineken bude možné potkat hostesky, které budou „náborovat“ agenty. Soutěžícím mužům budou například měřit tep a podrobí je náročným agentským testům. Nejlepší agenti pak získají atraktivní výhry. Stát se agentem může každý také v rámci hry, která je připravena pro spotřebitele na facebooku nebo webových stránkách www.heineken.cz.

Interaktivní kampaň vznikla ve studiích Shepperton Studios a vzdává hold Jamesi Bondovi i předchozím filmům o něm. Inspirací pro vlakové vozy byly klasické bondovské scény z dílny Kena Adama a v celé reklamě se objevují repliky rekvizit z předchozích filmů.






Jakl 4 President!

[pátek, 21. září 2012]

S kandidáty na prezidenta naší vlasti se roztrhl pytel. Nicméně existuje jeden, který je nám jako pivařům blíže než ostatní. Dovolte mi podpořit kandidaturu pana Ladislava Jakla, neboť jak sám píše na jedné propagační fotografii: „Chcete mezi kandidáty jen ty, co pijí šampaňské, koňak, cizokrajná vína nebo kávičku?

Foto

"Nebo někoho, kdo rozumí pivu a bojuje za něj? Někoho, kdo chápe problémy hospod a bojuje proti zákazům kouření a omezování otevírací doby? Kdo bojuje proti spotřební dani, kvůli které nám zakazují dát v si v hospodě panáka?

Pana Jakla známe na PI především jako člena První pivní extraligy. Jeho láska k zlatavému nápoji je však všeobecně známá a proto: "Koukejte podepsat, nebo uvidíte" :)

Foto

Abyste si mohli udělat vlastní názor na pana Jakla, podívejte se na jeho oficiální stránky nebo na stránky jeho kandidatury.


Pivovar Plzeňského Prazdroje patří k tradičním bezbariérově přístupným turistickým cílům na Plzeňsku. Ne náhodou zde proběhl slavnostní křest knihy Miroslava Valiny „Kam bez bariér – Plzeňsko“, která doporučuje a mapuje přívětivé lokality pro hendikepované. Publikace přináší rovněž v jedné kapitole podrobné informace o bezbariérovosti Plzeňského Prazdroje a zejména pak návštěvnické trasy Pilsner Urquell.

Slavnostního představení nové knihy v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje se zúčastnilo mimo jiné 7 vozíčkářů, kteří se v rámci programu vydali také na návštěvnickou trasu a vyzkoušeli její bezbariérovost. Na akci promluvili také primátor města Plzně Mgr. Martin Baxa, zástupce vydavatelství Albatros Petr Baláš a zástupce Plzeňského Prazdroje Vesselin Barliev. Úspěšnou cestu ke čtenářům knize popřál ředitel Nadace 700 let města Plzně.

Prohlídka pivovaru Plzeňského Prazdroje je plně přístupná všem hendikepovaným návštěvníkům. Průvodci jsou vyškoleni a vybaveni tak, aby dokázali zprostředkovat zážitek z pivovaru i zrakově, sluchově, tělesně či duševně znevýhodněným zájemcům o poznání historie, surovin a způsobu výroby piva Pilsner Urquell. „Prohlídková trasa Pilsner Urquell je po technických úpravách od roku 2008 plně otevřena i hendikepovaným návštěvníkům, a to dokonce včetně historických pivovarských sklepení. Díky odstranění bariér z našeho pivovaru ho za posledních pět let navštívily stovky hendikepovaných lidí,“ sdělila Jindřiška Eliášková, manažerka turistických služeb a návštěvnictví v Plzeňském Prazdroji.

Foto

Lidé se zrakovým hendikepem dostávají souhrn prohlídky v Braillově písmu. Vedle obligátního ohmatání plechovky a láhve je na trase prohlídky připraveno co nejvíce dalších předmětů a surovin, které umožňují zapojit hmat nebo jiný smysl. Skutečný smyslový zážitek nabízí expozice surovin, kdy lidé ochutnávají například chmel nebo ječmenný slad. Pohyb po trase usnadňují bezbariérové vchody i výtahy na stáčírně nebo varně.

Sluchově hendikepovaní návštěvníci pivovaru obdrží tištěnou verzi prohlídky, a mají tak stejné informace, které říká průvodce.

Pro tělesně znevýhodněné návštěvníky je zajištěn bezbariérový vstup a pohyb po celé prohlídkové trase pivovarem včetně dárkové prodejny, společenského a konferenčního centra Secese a Restaurace Na Spilce. Všechny průchody a dveře na trase jsou dostatečně široké, aby jimi projely vozíky, rovněž jsou přizpůsobeny výtahy. Autobus, který vozí návštěvníky, je vybaven výsuvnou plošinou. Také WC v Návštěvnickém centru a na stáčírně jsou bezbariérové.

Knihu Miroslava Valiny „Kam bez bariér – Plzeňsko“ vydalo nakladatelství CPress a publikaci její autor koncipoval jako první svazek nové ediční řady cestovních průvodců pro seniory, rodiny s dětmi v kočárcích, ale zejména pak pro zdravotně postižené. Čtenáři tu najdou informace o historických památkách, přírodních pozoruhodnostech, kulturních institucích, stavbách, sportovních a zábavních areálech a dalších zajímavostech regionu Plzeňska. Zároveň s tím se ale také dozvědí o architektonických a přírodních bariérách, na něž u toho kterého objektu nebo lokality mohou narazit, a seznámí se s dopravními možnostmi a se zázemím (bezbariérové občerstvení, ubytování, WC aj.).



Na Křivoklátu uspěl slánský pivovar

[čtvrtek, 20. září 2012]


První CO2 neutrální pivovar v Rakousku

[čtvrtek, 20. září 2012]



Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI