Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žernovská šestistovka

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Žernovská šestistovka

Žernovská šestistovka [p539]

600 let od první písemné zmínky obce může být dobrým důvodem nechat si uvařit vlastní pivo. Takových piv jsou po světě stovky. Většinou se stačí domluvit s pivovarem (a někdy ani to ne) a přeetiketovat standardní produkci. Známe plno létajících pivovarů ale i hospod, které se honosí vlastní značkou piva, které je na chlup stejné jako pivo kácovské, lobkowiczské, vratislavické či jiné.

Pak tu je iniciativa pivovarů, jak se dostat do regionů, kde nemají vlastní pivovar. Jistě vzpomínáte na všechny ty jedenáctky od Bernarda – Jindřichohradecká, Opavská, Táborská, Teplická aj. Tady se zřejmě jednalo o stejné pivo, Bernard 11%?, opatřené „městskou“ etiketou.

Ze Strakonic...
Ze Strakonic...

Ve Strakonicích na to šli trošičku jinak. Nejprve byl vimperský ležák Král Šumavy, pak Otavský zlatý opatřený erby měst okolo řeky Otavy – Strakonice, Písek, Horažďovice a Sušice, následoval Volyňský Královák a výčepní Blateňák. Vše jiná receptura. O posledně jmenované už ale takový zájem není. Tady by se asi spíše vyplatil model z Humpolce.

A máme tu jeden z posledních počinů piva na přání. Městys Žernov, který se nachází v těsné blízkosti všem dobře známého Babiččina údolí. Tam právě letos slaví oněch 600 let zmíněných na začátku. Zástupci Žernova ochutnali standardní produkci pivovaru Tambor a měli sto a jednu připomínku k chuti svého piva – hořké jako 12, plné jako 11 a cena jako 10 :)

Žernovská 600
Žernovská 600

Jejich požadavky se snažil skloubit sládek královédvorského pivovaru Jan Pavlík, který uvařil světlý ležák o stupňovitosti 11% a hořkosti dle představ zástupců Žernova. Pivo je ve stylu Jarní ležák. Při jeho vaření bylo použito tří typů sladů a tři druhy chmelu. Rozdíl oproti jedenáctce Tambor je zejména v hořkosti, která je o 10% vyšší. Dále byl přidán bavorský slad a místo chmelu Premiant byla použita Harmonie.

Žernovská 600, tak se pivo jmenuje, bude k dispozici po celé léto a v současné době se již čepuje v nefiltrované podobě ve stánku pod žernovskou rozhlednou. Tady nakoupíte i doplňkový sortiment jako pivní sklo, etikety a v brzké době také lahve. Ale to už bude v podobě filtrované.

Rozhledna Žernov
Rozhledna Žernov

Kdyby se Vám nechtělo táhnout až pod rozhlednu, tak v nejbližší době můžete pivo ochutnat na Městských slavnostech, které se konají v sobotu 17. června.

Charakteristika piva Žernovská 600

  • příjemně pitelné pivo zlatavé barvy, bohaté pěny a silného řízu, výraznější a příjemnější svěží aroma se silnější a výraznější hořkostí s mírným ulpíváním
  • extrakt původní mladiny 11,5%
  • obsah alkoholu 4,5% obj
  • hořkost 11g alfy/hl
  • použité slady: světlý plzeňský, karamelový a bavorský
  • použité chmely: Sládek, Harmonie a ŽPČ
  • rmutování dekokčně na 1 rmut
  • uvařeno cca 50 hl
  • k dispozici v 0,5l lahvích a 50l sudech


[Richard Chodora] [Zobrazeno 3647x] [12. červen 2017]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI