Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Historie Kounického pivovaru

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Historie Kounického pivovaru

Historie Kounického pivovaru [p1120]

Kounický pivovar se nachází ve středočeské obci „Kounice“ nedaleko od Českého Brodu. První písemné zmínky o pivovaru jsou z přelomu 16. století, kdy pivovar spolu s celým Kounickým panstvím směnil Prokop Dvořecký z Olbramovic s Janem Rudolfem Trčkou. Pivovar pravděpodobně vznikl již dříve za Joachyma Wachtla z Pantenova, za jehož držení Kounice i celé panství velice rozkvetlo. V dalším období byl pivovar často pronajímán různým nájemcům. V 18. století dosahoval výstav Kounického pivovaru ročně až 1300 hektolitrů piva. Místní název pole „Na chmelnici“ dokumentuje i pěstování chmele pro pivovar.

Pivovar v roce 1934
Pivovar v roce 1934

V roce 1884 kupuje pivovar se sladovnou rodina Klusáčků, která do té doby byla po dvě generace nájemcem pivovaru v Českém Brodě. V tomto období dosahoval roční výstav piva v Kounicích 3500 - 5000 hektolitrů.

Výstavba nových moderních pivovarů v Českém Brodě, Nymburce, jakož i rozvíjející se pivovar v Kostelci nad Černými lesy byly velkou konkurencí a tak v roce 1900 ukončil František Klusáček výrobu piva v Kounicích a přestavěl celý objekt na sladovnu. Až do roku 1948, kdy byla sladovna znárodněna, vyráběla slad zejména pro pivovary v Praze. Po znárodnění náležela k Obchodním sladovnám.

Ze stavby minipivovaru
Ze stavby minipivovaru

V roce 1992 přechází sladovna v rámci restitucí zpět do vlastnictví rodiny Klusáčků. Na začátku roku 2011 se rozhodl ing Karel Klusáček společně s Janem Žižkou pro vybudování minipivovaru a založili firmu Kounický pivovar s.r.o.

Po 1,5 roce stavebních příprav a posléze stavby, byla v srpnu 2012 uvařena první várka Kounického ležáku a tím obnovena po 112 letech tradice vaření piva v Kounicích. Pivovar je situován v budovách středověkého pivovaru a k nim přilehlých konírnách, které do nedávných dob sloužili sladovně, jako skladové prostory.

Varna září novotou
Varna září novotou

Dne 19 září 2012 začíná pivovar s prodejem piva, a to Kounického ležáku 12 %. Toto pivo bude hlavním prodejním artiklem a k němu v blízké budoucnosti přibudou také pivní speciály.

Autor: Kounický pivovar, Foto: Facebook Kounického pivovaru



[Pivní.info] [Zobrazeno 7910x] [20. únor 2014]
[Glosy] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pivo

pátek, 21. únor 2014
21:21

pivo

Pěkný článek ke kounickému pivovaru. Měli jsme s kamarády loni na jaře příležitost navštívit provoz sladovny s okouzlujícím panem Klusáčkem a poté ochutnat vedle v hospůdce kounické pivečko, krása, nádhera.


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI