Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Plzni začal proudit nový pivovar


verze pro tisk

V Plzni začal proudit nový pivovar

V Plzni začal proudit nový pivovar [p2151]

Experimentální plzeňský minipivovar Proud zahájil v testovacím režimu výrobu. První pivní speciály z jeho produkce budou začátkem prosince v prodeji v e-shopu. Proud sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje. Více než stoletá budova původní elektrárny stojí na soutoku řek Mže a Radbuzy, právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly pivovaru název.

Budova bývalé elektrárny
Budova bývalé elektrárny

Za novým experimentálním minipivovarem stojí sládková Lenka Straková, která má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv, a Michal Škoda, který řídí provoz pivovaru. „S Lenkou jsme se potkali u projektu Volba sládků. Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Oba rádi zkoušíme něco nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu rozjeli minipivovar,“ říká Michal Škoda. Zatím má minipivovar 7 zaměstnanců.

Lenka Straková (vlevo) a Michal Škoda (vpravo)
Lenka Straková (vlevo) a Michal Škoda (vpravo)

Proud bude vařit celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a přibydou k ní také menší várky experimentálních pivních specialit. Do jejich přípravy se kromě expertů minipivovaru zapojí i další pivovarští odborníci z tuzemska i zahraničí. Proud bude také spolupracovat s dalšími řemeslnými pivovary. „Chceme z našeho minipivovaru udělat místo pro setkávání s českými i zahraničních sládky, akademiky, pivními experty i milovníky pivních speciálů. Diskuse se mají stát podnětem k vytváření nových pivních receptur a zkoušení různých výrobních postupů,“ říká ředitel nového pivovaru Michal Škoda.

Pivo Proud
Pivo Proud

V plánu je roční produkce několika tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud nyní je: TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem Hazy IPA. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, pouze nealko je (kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci) pasterizované.

Varna
Varna

Šli jsme napříč pivními styly, tak aby naše nabídka byla co nejpestřejší. Hodně jsme přitom dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto nemáme piva s vysokým obsahem alkoholu,“ přibližuje sládková Lenka Straková a dodává: „Stávající nabídku doplní menší várky. Chceme hodně experimentovat, zkoušet a používat třeba různé koření nebo ovoce, některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech po whisky nebo jiných destilátech.

Tanky
Tanky

Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Srdcem pivovaru je varna o objemu 30 hektolitrů z Pacovských strojíren, další technologie byly vybrány tak, aby umožňovaly vyrábět piva různých stylů. Pivovar Proud počítá s distribucí v rámci České republiky. Zaměřit se chce na prodeje hlavně ve velkých městech. Speciály bude stáčet do sudů a lahví.

Sudy
Sudy

Čepované pivo se postupně objeví v nabídce pivních barů a hospod orientovaných na pivní speciály. Nemíří tak do klasických hospod, kam se chodí primárně na ležáky a výčepní piva. Lahvové pivo pak bude minipivovar nabízet ve dvou variantách – třetinkách a tři čtvrtě litrových lahvích. Kromě specializovaných prodejen bude dostupné také v internetových obchodech s potravinami, jako je například Rohlík.cz.



[Pivní.info] [Zobrazeno 1811x] [1. prosinec 2020]
[Tiskovky] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

pondělí, 7. prosinec 2020
10:45

Michal_CB

Hmm. Ani slovo o tom, že tento minipivovar je projektem a majetkem Plzeňského prazdroje, resp. koncernu Asahi. Stydí se snad za to? Myslí si, že jim bude dělat špatné jméno? Nebo, naopak, že se to brzy nerozkřikne? Nebylo by lepší říct rovinu a otevřít diskusi, jak se na minipivovarské scéně postavit k takovým projektům?


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI